FB PIXEL

20 актуални Аюрведа отговори и въпроси

29.11.2021

20 актуални Аюрведа отговори и въпроси

1. Какво е Аюрведа и при кои болести помага?

Аюрведа е наука за живота, основана на дългогодишен опит и познания, съхранени и предадени през вековете. Родината й е Индия, където преди пет хиляди години започва древното учение за човека и заобикалящия го свят. Днес аюрведа има всеобхватно приложение в лечението на редица болести и в подхода към природосъобразен начин на живот. 

В основата на използваните методи и терапии е установяването на първопричината за болестните състояния и за нарушения енергиен баланс в човешкото тяло. Много от оздравителните алтернативни терапии могат да се прилагат отделно или паралелно с конвенционалната медицина. 

Аюрведа има положителен ефект при заболявания на ставите, отделителната система, стомашно-чревния тракт, кръвоносната система, алергични прояви, кожни болести, депресивни състояния и още много други. Аюрведичната медицина е всеобхватна и природосъобразна.

2. Какво е Доши и тяхното отношение към болестите? 

Светът, който ни заобикаля, е съставен от пет основополагащи елемента. 

Според Аюрведа това са: 

  • огън
  • вода 
  • земя 
  • въздух
  • пространство 

Като наука за човешкото здраве, баланса и постигането на вътрешна хармония и такава с външния свят, аюрведа проповядва също, че всеки човек притежава три основни енергии – т.нар. Доши, които са Пита, Вата и Кафа. Те се намират в различно съотношение във всеки от нас и са определящи за индивидуалните ни особености. 

Според древната индийска философия ние носим енергиите от своето раждане и при нарушаване на баланса в нас, организмът става податлив на болести. Само възстановяването на енергиите нива може да върне необходимата ни хармония вътре и извън нас. 

20 актуални Аюрведа отговори и въпроси

3. Аюрведа и вечният въпрос за смисъла на живота

Смисълът на битието разкриват четирите ключови цели на живота. Първата е Дарма и тя има отношение към дълга и отговорността. Затова се счита, че тя преобладава при хората с лидерски качества и възможности да водят и защитават другите. 

Просперитета е свързан с Арта, която развива качества, като предприемачество и търговия. Третата ключова цел е Мокша и предполага търсенето на познание, т.е. това са хората с отношение към науката. Кама е последната група, където преобладават емоциите и чувствата. Тук смисълът на човешкото битие се свързва с философското самопознание. 

4. Каква е тайната на благополучието?

Аюрведа приема, че всеки от нас е необходимо да осмисли и прозре своя път, за да го следва осъзнато. Тази философия за живота проповядва разбирателство и посочва начините за постигане на хармония. 

5. На какво се базират лечебни терапии в Аюрведа? 

Аюрведа практиките целят лечебен и възстановителен ефект. Те се основават на натрупаното през вековете познание и опит за същността на човека и света. Индийската медицина е съчетание от методи, които са насочени към отстраняване на първоизточника на заболяването. 

Редица са универсалните препоръки, които са подходящи за приложение от всеки в нашето съвремие. Аюрведа предлага терапии, повечето от които са подходящи за различни болестни състояния. Паралелно с това се проповядва философията за природосъобразен начин на живот, за да се постигне мир и хармония. 

6. Аюрведа и храненето 

Видът, начинът на приготвяне и приемът на храната имат отношение към здравето на човек. Аюрведа кухнята изобилства от вкусове и миризми, но най-важното е, че е подчинена на принципите за природосъобразност. 

Широко приложими са билки и подправки, които са съществен елемент от лечебните терапии. Препоръчително е порционите да не са големи, а много от ястията се консумират топли.

20 актуални Аюрведа отговори и въпроси

7. Има ли Аюрведа правила за хранене? 

Балансът доминира в индийската философия и по отношение на храната. Добре е денят да започне с чаша топла вода, след което да се закуси с плодове и богатите на витамини продукти. 

Обядът включва месо или веган продукти. Сушените и свежи плодове, както и суровите ядки са подходящи за следобедна закуска. Вечерята е лека с повече листни зеленчуци или постни супи. 

8. Помага ли Аюрведа при хранителни разстройства?

Преяждането и гладът са полюсни състояния, като и двете са проява на емоционален срив и нарушена хармония. Връщането на хармонията може да се постигне с различни практики. Освен подходящо здравословно меню, йогата е начин за ежедневна двигателна активност. 

Инструкторите препоръчват при наднормено тегло да се изпълняват позите „Лунния поздрав” и „Камила”. Те са подходящи за справяне с храносмилателните проблеми, но и за преодоляване на стреса. 

Обмяната на веществата се подобрява и с процедурите за затопляне на тялото с билкови отвари. Богатството на подправки и тяхното умело съчетаване в индийската кухня е много подходящо за преминаване към здравословен хранителен режим.

9. Какви са ползите от детоксикацията? 

От натрупването на вредни вещества и токсини в организма не е застрахован никой, но по-важното е, че те трябва периодично да бъдат изхвърляни от тялото. Затова детоксикацията е често приложим метод за прочистване. Дори има лечебен ефект, който аюрведа лекарите прилагат при повечето алергични реакции или кожни болести. 

Но това се отнася за всички здравословни проблеми, защото именно отровите в нас отварят път на болестите. Най-много токсини се натрупват в черния дроб, стомаха и червата, към които детоксикацията има особено отношение. 

В Аюрведа билковите отвари и олиа са широко използвани за тази цел. Те имат също така възстановителен и оздравителен ефект. Древната наука обяснява пречистването като основен начин за отделянето на разболяващите ни отрови, а при здравите хора има профилактичен ефект, за да не се разболяват. 

10. Лекува ли Аюрведа вируси?

Освен за лечение практиките в Аюрведа имат профилактично приложение. В индийската медицина се използват разнообразни билки, като повечето са подходящи за горещи отвари. 

Чайовете с джинджифил, канела и черен пипер в многообразие от комбинации имат противовъзпалително и противовирусно приложение. За да е силна имунната система се правят лечебни масажи и се практикуват упражнения по правилно дишане. 

11. Ползите от ароматерапията

Ароматите са елемент от цялостното лечение и възстановяване. В Аюрведа се използват редица ароматни водни разтвори с портокалово масло, мента, евкалипт и др.. Дори част от тях са с противовъзпалително въздействие. 

12. Защо да практикуваме йога?

Поддържането на тялото и ума в добро здраве е комплексен процес, в който съществено място заемат йога упражненията. Асаните са начин за съчетаване на умерената физическа активност и прочистване на съзнанието от вредните мисли и проблемите. Доказано е, че йога позите са полезни и при определени заболявания, което ги прави популярни в цял свят.

20 актуални Аюрведа отговори и въпроси

13. Възможно ли е самолечение?

Необходимо е добро познаване на практиките и тяхното прилагане под напътствията на аюрведа лекар, за да може впоследствие някои терапии да се прилагат самостоятелно. Но йога практиките, ароматерапията, хранителния режим и медитацията са по възможностите на всеки. 

14. Откъде можем да си вземем билки, масла и лечебни препарати за употреба вкъщи?

За да са гарантирано оригинални, еко и качествени най-добре е да ги търсим в специализираните центрове за Аюрведа. Там ще ни консултират и за начина за приложение. 

15. Какво е Аюрведа диагностика?

Като всичко в това древно учение и диагностиката на заболяванията е подчинена на природосъобразни методи. Тя може да се ползва само от обучени лечители, които имат осем подхода за проследяване здравето на човек. Това са пулсът, урината, езика, изпражненията, говорът, външният вид, визията и чрез докосване. 

16. Какви са разликите между Аюрведа и съвременната медицина?

За разлика от конвенционалната медицина, индийската търси първоизточника на заболяването. На холистичния подход са подчинени и практиките за лечение в Аюрведа. Целта е да се възвърне енергийният баланс , а не само да се цели терапия върху симптоматиката. 

17. Имат ли притивопоказания Аюрведа терапиите?

Голямото им предимство е, че те използват само биологични съставки. Много рядко може да се стигне до страничен ефект, но от първостепенно значение е да се прилагат само от сертифициран терапевт. 

18. Какво е съвременното приложение на Аюрведа? 

Поради стрес, напрежение и болести все повече хора търсят алтернатива за постигане на пълноценен начин на живот. В Аюрведа те намират начините за възстановяване на нарушения баланс. Това се превръща във философия за осмисляне на жизнения път, начин за освобождаване от негативните мисли, упражнения за възстановяване на тонуса и постигане на хармония. 

Ето защо в целия свят има Аюрведа клиники и центрове, където да се почерпи от хилядолетния опит. В България също се организират лечебни терапии, курсове по йога и практики под ръководството на професионални терапевти. 

19. Как преминава един ден в аюрведа център? 

Повечето подобни курсове се посещават с лечебна цел, затова първоначално се проследява индивидуалното здравно състояние на всеки. 

Стандартно денят започва около 7.00 часа сутринта със загрявка на тялото. Половин час се практикуват упражнения от йогата, след което следва закуска. Денят продължава с лечебни процедури, съобразени с здравословния проблем или състоянието на всеки посетител. Терапиите освен лечебен имат подмладяващ и тонизиращ ефект. 

Следобед всеки има време за почивка и аква процедури, които при необходимост са предписани от специалист. В следобедните часове са ежедневните консултации с терапевта, а желаещите могат да посещават образователни лекции за философията на индийската медицина. 

Вечерята не бива да е по-късно от 19 часа, а преди лягане се медитира и има практики по лечебно дишане. Според здравословното състояние се планира допълнително време за йога, пречистващи терапии и активности сред природата. 

20. Как се прилагат Аюрведа практиките вкъщи?

Целта на програмата е след няколко дневния период, човек да усети прилив на нова енергия, да почувства облекчение при здравословни проблеми и да надгражда научените практики у дома. Много от упражненията и рецептите е напълно възможно да се случват у дома.

Снимки: Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *