FB PIXEL

Хронична умора и липса на желание за ежедневни дейности

22.11.2021

Причини за появата на хронична умора 

Умората и нежеланието за ежедневни дейности не винаги се дължат на болест. Причините може да са депресия, стрес, нарушен биологичен часовник. Когато обаче състоянието продължава със седмици и повече, тогава консултацията с лекар-специалист е неизбежна. Възможно е хормонален или друг здравословен проблем да са в основата на усещането за безсилие и апатичност. 

Освен това винаги хроничната умора е съпътствана от понижен тонус, липса на апетит или безконтролно приемане на храна, лошо настроение и недобър сън. Човек трудно може да е работоспособен и да е в кондиция в подобно състояние. Затова се нуждае от подходяща терапия и укрепване на организма. 

Хронична умора и липса на желание за ежедневни дейности

Снимка: Аюрведа Банско

Понякога подобна отпадналост е последица от травматичен шок, друга сериозна болест или психологическо напрежение. Точната преценка е в компетенциите на медицинско лице, което да извърши преглед, ако е наложително да назначи изследвания и да ги консултира с други специалисти. 

Каквато и да е обаче причината, то в почти всички случаи, засегнатият човек се нуждае от достатъчно количество витамини, полезни вещества и зареждаща почивка. 

За съжаление предприемането на мерки е наложително, защото като последица от хроничното състояние винаги се отчита липса на енергия, спад на имунитета и повишен риск от предразположеност към вирусни и други заболявания. 

Аюрведа – начин за преодоляване на системната умора 

Аюрведа медицината предлага полезни практики и терапии, които са широко приложими и с добър ефект при общо възстановяване, пречистване и тонизиране на физиката и ума. 

Понеже в основата на индийското учение за човека и света е балансът на енергиите и постигането на хармония, първопричината за хроничната умора се търси най-вече в нарушения жизнен ритъм. 

Наред с възможностите за здравословни процедури, Аюрведа предполага придържане на природосъобразен начин на живот. Това означава, че правилният хранителен режим, достатъчно добрата физическа активност, пречистването на тялото и съзнанието от вредните вещества и мисли, са сред основните начини за справяне с болестите и кризисни състояния. 

Хронична умора и липса на желание за ежедневни дейности

Снимка: Аюрведа София

Значението на храната за постигане на добър ритъм на живот 

Храненето и вида на продуктите са основен източник на енергия на организма. Колкото по свежа, екологично чиста и полезна е храната, толкова по-здраво ще е тялото. Добрият метаболизъм и правилно функциониращата обмяна на веществата са фактор и за отличния тонус. 

Полуфабрикатите, мазнините, прекалено голямото количество въглехидрати и захари, изкуствените оцветители и стабилизатори не само затормозяват стомаха, но и вредят на добрия сън и почивка. 

Аюрведа кухнята включва много пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, ядки, зърнени култури, чисти меса, рибни продукти, натурални сокове, яйца, подправки и билки. Билковите отвари са част от оздравителния процес.

Специалистите твърдят, че за справянето с хроничната умора човек трябва да приема достатъчно количество вода. Хидратацията помага на органите да функционират добре. 

Дори понякога неприемането на вода може да предизвика главоболие и неразположеност. Колко точно течност да се приема дневно се определя индивидуално, но класическата норма е около 8 чаши дневно без към това да се включват останалите приети напитки. 

Много от билките, които се използват за отвари и чайове, са мощно средство за преодоляване на хроничната умора. Част от тях тонизират, а други подобряват съня и помагат да се освободи човек от натрупаното напрежение. 

По същия начин въздействат и много от подправките, които са широко приложими в аюрведа храненето. Джинджифилът, куркумата, канелата, кимионът, чесънът, пиперът, шафранът са сред най-често присъстващите на трапезата. 

Когато говорим за аюрведа, основен метод за пречистване на организма е детоксът. Това е начин за изхвърляне на натрупаните токсини, които могат да предизвикат главоболие, стомашни проблеми, алергични реакции и други здравословни проблеми, сред които е общата отпадналост и постоянна умора. За целта се приемат билкови напитки. 

Добре въздействат парните бани и други аква процедури. Масажите с ароматни олиа са друг подход за детоксикация и релакс. Целта е да се постигне вътрешен баланс, за да изпита човек спокойствие и пълноценно изпълване с енергия и тонус.

Хронична умора и липса на желание за ежедневни дейности

Снимка: Аюрведа София

Хроничната умора и нежелание за ежедневните дейности са преодолими при прилагане на аюрведа практиките за уравновесен и балансиран начин на живот. Хранейки се здравословно и полагайки грижи за нашето тяло, почиствайки съзнанието си от мрачните мисли, е пътят за постигане на пълноценна промяна. 

Аюрведа препоръчва умерената физическа активност, повече разходки сред природата в комбинация с здравословна храна. Това е правилният подход за постигане на вътрешен и външен мир. По този начин действат и редовните упражнения по йога и ежедневната медитация. 

Асаните не само укрепват мускулатурата, спомагат за доброто насищане с кислород, но и зареждат тялото с енергия. Плуването също е подходящ спорт, за да се противодейства на апатичността. Екотуризмът и безопасното излагането на слънце също действат положително. 

Ако все пак изпитвате трудност сами да преодолеете хроничната умора може да посетите курс по аюрведа или да посетите специализиран център. 

Там наред със серията от терапии, процедури и съвети от серифициран лечител ще се намери оптимално, най-добрият вариант за всеки. Мястото е подходящо за започване на подходящ хранителен режим и за научане на практики, които да са приложими вкъщи. 

Методите на нетрадиционната медицина често са единственият вариант да се избегне пренасищането на организма с големи количества медикаменти, с които борави конвенционалната практика за лечение. 

В специализираните клиники всеки може да си закупи много от нужните билки и хранителни продукти, които са по-специфични, за да спазва нов режим на живот. 

Хронична умора и липса на желание за ежедневни дейности

Снимка: Аюрведа София

За да се преодолеят усещанията на умора и отпадналост е необходимо и повече време навън, сред природата и на чист въздух, защото затварянето вкъщи само увеличава депресивните настроения. Така и с помощта на индийската медицина, балансът между тяло и дух ще е възстановен. 

Повечето от всички тези препоръки са универсални, не крият риск от противопоказания, а и само биха помогнали. Аюрведа търси първопричината за всяко заболяване и състояние, а пътят за преодоляването им преминава през преосмисляне на начина на живот. 

Знанието с хилядолетна история разполага с познания за ползите от определени храни, начини за освобождаване от негативните мисли, упражнения за възстановяване на тонуса и т.н. 

Няколкодневните пречистващи терапии, в съчетание с подходящ хранителен режим, упражнения по йога и медитация са предпочитани, за да влезе тялото в ползотворен ритъм. 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *