Език:

Аюрведа – Древната индийска наука за здравето

Аюрведа – Древната индийска наука за здравето
Аюрведа клиник Банско оригинални продукти

Познанието, което идва от древна индийска наука за здравето е известно като Аюрведа. Счита се, че тази древна наука за здравето съществува от поне 3000 години. Думата е комбинация от две думи: аюр (живот) и веда (знание). Гурото Чаракачрая изчерпателно определя аюр (човешкият живот) като общо състояние на физическото тяло, познавателните органи, ума и душата. Човек не бива да се разделя на физическа, психическа и духовна част. Най- холистичната представа за обединяването на всички тези елементи от човешкия живот заедно е постижение, което се простира отвъд концепцията за лечение и оцеляване на тази древна наука за здравето през последните 3000 години.

аюрведа клиник лъки банско

Тази наука е положила началото си върху здравата основа на философии и теории като тридошите, така че дори и след 3000 години в нашия живот днес имаме същите резултати, както тези обяснени в класическите творби. Казват, че меда намалява кафа (чувството на тежест) и ние изпитваме същото чувство след прием на мед, дори и днес в 21 век. Практикуването на Аюрведа добива все по-голяма популярност по целия свят заради своята естествена формула на растителна основа и инвазивна техника панчакарма.

Западните разбирания и аюрведа

Тази наука за живота и здравето е развила някои основни принципи и теории, които са изконни и свързани с философските схващания на панча махабхута, пракрути пуриши и др. Концепцията на тридошите и мала, агни и др. е толкова специфична относно разбирането за човешкото тяло и неговите функции, че няма синоними или термини от друг език или от друга терминология, разработена от друга наука, които да и съответстват. Опитите да се търси съпоставка с модерни термини вместо да се търси сравнение на основните принципи е повлияло неблагоприятно върху разбирането за Аюрведа в европейското съзнание. Например съвременната наука може да разбере кафа, питта и вата като физически единици, но всъщност те представляват както енергия, така и материя и помагат за достигането на състояние на равновесие в тялото, което е в хармония с природата. Тъй като разбирането на основната концепция или принципи се различават, всеки опит за съпоставяне или обяснения на общо основание биха били повърхностни.

Аюрведа клиник Банско и Панчакарма | молитва преди терапия

Например – клизмата най-често се използва като медицинска процедура в съвременната медицина с цел почистване на дебелото черво. Процедурата клизма е сходна с аюрведа концепцията Васти. Но ако внимателно разгледате и проучите процедурата Васти, ще забележите, че концепцията Васти има много по-дълбоко значение и разбиране в сравнение с клизмата, защото Васти  не се ограничава само с представата за почистване на дебелото черво. Аюрведическата концепция Васти има важна роля в балансиране на човешките енергии, и за регулиране на много телесни функции из основи. Тя може да лекува състояния като кръвно налягане, артрит, а не просто да контролира състоянието временно без да излекува тялото от първопричината за заболяването.

Предимства на Аюрведа:

  • Тя е наука за здравето, която е изпитана във времето с процедури и формули. Тя е напълно безопасна и също толкова ефективна.
  • Аюрведа ни дава насоки според индивидуалната преценка на организма. Всички ние сме различни, с различен здравен статус и качества. Тази разлика има важна роля при избора на храна, хранителен режим, медикаменти, облекло, сезонните колебания и т.н.
  • В тази връзка медът е добър за хора тип Кафа, но ако аз не съм тип Кафа, това ясно сочи, че пчелният мед не е добър избор за мен, въпреки че медът се счита за добра храна от друга гледна точка. Такъв тип схващане може да се развива само с помощта на познания от тази наука за здравето.
  • Съветите и леченията са основани на концепцията за лекуване на първопричината за дисбаланс, а не просто на потискане симптомите на болестта.
  • Аюрведа има много големи предимства и предлага дълъг здравословен и балансиран живот.

Процедури за пречистване и здраве, вдъхновени от Панчакарма

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.