FB PIXEL

Аюрведа – Древната индийска наука за здравето

23.08.2016

Познанието, което идва от древна индийска наука за здравето е известно като Аюрведа. Счита се, че тази древна наука за здравето съществува от поне 3000 години. Думата е комбинация от две думи: аюр (живот) и веда (знание). Гурото Чаракачрая изчерпателно определя аюр (човешкият живот) като общо състояние на физическото тяло, познавателните органи, ума и душата. Човек не бива да се разделя на физическа, психическа и духовна част. Най- холистичната представа за обединяването на всички тези елементи от човешкия живот заедно е постижение, което се простира отвъд концепцията за лечение и оцеляване на тази древна наука за здравето през последните 3000 години.

аюрведа клиник лъки банско

Тази наука е положила началото си върху здравата основа на философии и теории като тридошите, така че дори и след 3000 години в нашия живот днес имаме същите резултати, както тези обяснени в класическите творби. Казват, че меда намалява кафа (чувството на тежест) и ние изпитваме същото чувство след прием на мед, дори и днес в 21 век. Практикуването на Аюрведа добива все по-голяма популярност по целия свят заради своята естествена формула на растителна основа и инвазивна техника панчакарма.

Западните разбирания и аюрведа

Тази наука за живота и здравето е развила някои основни принципи и теории, които са изконни и свързани с философските схващания на панча махабхута, пракрути пуриши и др. Концепцията на тридошите и мала, агни и др. е толкова специфична относно разбирането за човешкото тяло и неговите функции, че няма синоними или термини от друг език или от друга терминология, разработена от друга наука, които да и съответстват. Опитите да се търси съпоставка с модерни термини вместо да се търси сравнение на основните принципи е повлияло неблагоприятно върху разбирането за Аюрведа в европейското съзнание. Например съвременната наука може да разбере кафа, питта и вата като физически единици, но всъщност те представляват както енергия, така и материя и помагат за достигането на състояние на равновесие в тялото, което е в хармония с природата. Тъй като разбирането на основната концепция или принципи се различават, всеки опит за съпоставяне или обяснения на общо основание биха били повърхностни.

Аюрведа клиник Банско и Панчакарма | молитва преди терапия

Например – клизмата най-често се използва като медицинска процедура в съвременната медицина с цел почистване на дебелото черво. Процедурата клизма е сходна с аюрведа концепцията Васти. Но ако внимателно разгледате и проучите процедурата Васти, ще забележите, че концепцията Васти има много по-дълбоко значение и разбиране в сравнение с клизмата, защото Васти  не се ограничава само с представата за почистване на дебелото черво. Аюрведическата концепция Васти има важна роля в балансиране на човешките енергии, и за регулиране на много телесни функции из основи. Тя може да лекува състояния като кръвно налягане, артрит, а не просто да контролира състоянието временно без да излекува тялото от първопричината за заболяването.

Предимства на Аюрведа:

  • Тя е наука за здравето, която е изпитана във времето с процедури и формули. Тя е напълно безопасна и също толкова ефективна.
  • Аюрведа ни дава насоки според индивидуалната преценка на организма. Всички ние сме различни, с различен здравен статус и качества. Тази разлика има важна роля при избора на храна, хранителен режим, медикаменти, облекло, сезонните колебания и т.н.
  • В тази връзка медът е добър за хора тип Кафа, но ако аз не съм тип Кафа, това ясно сочи, че пчелният мед не е добър избор за мен, въпреки че медът се счита за добра храна от друга гледна точка. Такъв тип схващане може да се развива само с помощта на познания от тази наука за здравето.
  • Съветите и леченията са основани на концепцията за лекуване на първопричината за дисбаланс, а не просто на потискане симптомите на болестта.
  • Аюрведа има много големи предимства и предлага дълъг здравословен и балансиран живот.

Процедури за пречистване и здраве, вдъхновени от Панчакарма

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *