FB PIXEL

Брами Аюрведа

29.11.2017

Според древната индийска медицина Аюрведа, натрупването на „ama” (токсични вещества), лошото хранене, недостатъчния сън, слабото храносмилане, замърсената околна среда могат да доведат до дисбаланс в организма и съответно до нарушения в здравето.

За да възвърне баланса на дошите, Аюрведа прилага различни методи и терапии, които се свеждат до два основни етапа: пречистване на организма от натрупаните токсини и процес на възстановяване.

При провеждането на лечебните терапии ведическата медицина използва единствено билкови и минерални продукти, които се прилагат индивидуално или в комбинация и като част от процеса на прочистване и възстановяване.

Преди да започне лечението обаче е важно да бъде локализиран дисбаланса в организма и затова пациентът задължително преминава през Аюрведа диагностика.

За разлика от съвременната медицина, която пристъпва към диагностициране единствено, когато е на лице заболяване, в индийската медицина диагностиката може да се извърши и като превантивна мярка, която да предпази пациентът от появата на заболяването.

Пулсова диагностика в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Видове диагностика в Аюрведа

Пулсова диагностика

Нади Парикша в превод буквално означава „четене по китката”. Този вид диагностика е най-старата процедура за установяване на физическата и психическата конституция на индивида, която може да определи състоянието на дисбаланс и баланс на дошите.

Как става това?

Според Аюрведа, във всеки един от нас има три доши – Вата, Питта и Кафа. Тези доши създават свой собствен „ритъм”, който пулсира в телата ни.

За по-лесното разбиране ритъмът, честотата и амплитудата на пулса на китката се оприличават на движенията на някой животни.

Пулсът на индивид с Вата доша прилича на движението на змията – бързо, бавно, неправилно, стремглаво, създавайки неравномерен ритъм.

Пулсът на хората с Пита конституция прилича на скока на жабата – непрекъснато „скачане” от нормален до бърз ритъм.

Пулсът на Кафа прилича на движенията на лебеда – бавно, широко, величествен, спокойно.

Така описана, пулсовата диагностика изглежда много прост метод, но истината е, че за да могат да поставят диагнози чрез „четене по китката” аюрведа лекарите трябва да се обучават с години.

Времето за контакт с пациента, обмяната и съпричастността на информацията, която ведическите лекари черпят посредством пулсовата диагностика е не само клинична, но и психическа и духовна. „Четенето по китката” е акт, който изисква точен релационен контекст и се извършва само при желание от страна на пациента.

Чрез Нади Парикша може да се открие коя доша е отговорна за нашия дискомфорт и да се определи най-подходящата Аюрведа терапия, която да се справи с проблема.

Пулсовата диагностика изисква чувствителност и способност за слушане, които се научават чрез медитация и дълги години практика.

Диагностика по езика (Jihva)

Според Аюрведа, езикът е един вид карта, по която специалистът може да разбере, ако пациента има проблем със сърцето, бъбреците, панкреаса, червата, далака, черния дроб, белите дробове и т. н.

При диагностиката на езика ведическия лекар обръща специално внимание на размера, повърхността, краищата и цвета на езика, за да определи при кой орган има дисбаланс. Ако например цветът на езика е блед, това е признак на анемия, ако е жълтеникав – пациентът има проблеми с жлъчния мехур или черния дроб, ако е сивкав – сърцето не е добре.

Ако се забелязват налепи – най-вероятно има натрупани токсини в стомаха и червата, а ако краищата на езика са груби – проблемът е в червата.

Мука Лепам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Диагностика по лицето, устните, ноктите и очите

Всяка част от тялото отразява вътрешния баланс, здравето или проблемите на различни органи. При диагностиката по лицето аюрведа лекарите обръщат внимание на линиите, които обсипват челото и областта около устата.

При диагностиката по устните е важно да се обърне внимание на цвета, формата и хидратирането им. Например, ако има проблем в десния бъбрек, това ще се отрази на дясната част на устните. Ако проблемът е сърцето, това дава отражение в средата на горната устна, а ако червата не функционират нормално – това може да се разбере от долната устна.

Наличието на надлъжни линии по ноктите издава лоша храносмилателна система, а хоризонталните линии – неправилна диета.

След като ведическия лекар извърши Аюрведа диагностиката и установи кой от органите е в дисбаланс, може да се подходи към лечебна терапия, която да се справи с проблема, за да се върне баланса на дошите.

Наби Пуранам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Аюрведа терапии

* Детоксикацията е първата лечебна терапия, през която пациентът трябва да премине. Натрупаните токсини в тялото се извеждат навън чрез различни техники, включително назални, очистване, лечебно повръщане, кръвопускане и други.

За да се възстанови баланса на чревната флора, Аюрведа препоръчва да се консумират „чисти” храни и да се прилага аюрведичен масаж с билкови масла за дълбоко пречистване.

Самият терапевтичен процес на пречистване се състои от три фази:

  • Пурвакарма или подготвителна терапия;
  • Панчакарма (основно пречистване), което се състои от пет вида пречиствания;
  • Релаксираща и подмладяваща терапия;

Подмладяващата и релаксираща аюрведа терапия включва специфични масажи. В Аюрведа масажът е свещен, защото служи не само, за да се отпусне тялото и да се отърси от натрупания стрес, но също така за подобряване на еластичността и гъвкавостта на цялото тяло.

Всъщност, аюрведа масажите стимулират кръвообращението и лимфната циркулация, тонизират и има лифтинг ефект. Помагат за флуидизиране на сгъстените енергии, за намаляването на нервното напрежение, за увеличаването на енергията и за възстановяването на жизненоважни функции.

С аюрведичният масаж човек се свързва с по-дълбоката част от себе си, затова и индийската медицина го нарича „масаж на душата”.

* При втората Аюрведа терапия фокусът пада върху баланса на душата. При тази терапия се препоръчва медитация, практикуване на йога, много спокойствие, разходки и тишина.

* Расаяна – Тази аюрведична терапия е насочена към тонизирането и подмладяването на организма. За целта се използват специални билки, прахове, мехлеми, специфични минерални и билкови продукти, които са подходящи както за тонизиране и подмладяване на лицето, така и за всяка доша.

При Расаяна ведическите лекари прилагат комбинация от специфични упражнения, йога, дихателни упражнения, масажи и препоръчват приемането на брами.

Брами е най-подмладяващата и възстановяваща билка, която в Аюрведа се използва от векове. Полезните свойства на това водно растение са изключително много.

Брами е отлично средство за подобряване на паметта и когнитивните функции, за намаляване на стреса, депресиите, нервните състояния. Билката е полезна и за укрепване на имунната система и за подобряване на работата на надбъбречната жлеза.

*Последната терапия има за цел да се постигне умствено и духовно изцеление. При нея пациентът се освобождава от емоционалния и психологическия стрес, а най-доброто средство да се направи това е тантрическата медитация, кристалотерапията и ароматерапията и аюрведическите масажи.

Мажал Кизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Това, което отличава Аюрведа от всички останали алтернативни медицини е индивидуалният подход към всеки човек. Аюрведа предоставя на лекаря необходимите логически и научни средства, за да разбере пациента в неговата „сложност”. В индийската медицина грижата и терапиите за постигане на баланс не се прилагат единствено, когато има някакъв проблем или когато традиционната медицина не може да се справи.

Аюрведа диагностиката е в състояние да даде точна оценка на процесите, които протичат в тялото, както и да направи вярна прогноза какви промени могат да се очакват в бъдеще. По този начин лесно може да се предотврати заболяване, да се тонизира организма и пациента да разбере повече за своите специфични нужди и начините, с които може да се погрижи за тялото, душата и духа си за в бъдеще и в домашни условия.

В допълнение, Аюрведа е уникална философия и за отмора и релаксация. С помощта на различни здравни и козметични процедури, можете да си спестите от ежедневния стрес, да възстановите физическата и емоционалната си сила, и най-важното, да почувствате истинска лекота в тялото и душата.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *