Език:

Брами Аюрведа

Брами Аюрведа
Мажал Кизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Според древната индийска медицина Аюрведа, натрупването на „ama” (токсични вещества), лошото хранене, недостатъчния сън, слабото храносмилане, замърсената околна среда могат да доведат до дисбаланс в организма и съответно до нарушения в здравето.

За да възвърне баланса на дошите, Аюрведа прилага различни методи и терапии, които се свеждат до два основни етапа: пречистване на организма от натрупаните токсини и процес на възстановяване.

При провеждането на лечебните терапии ведическата медицина използва единствено билкови и минерални продукти, които се прилагат индивидуално или в комбинация и като част от процеса на прочистване и възстановяване.

Преди да започне лечението обаче е важно да бъде локализиран дисбаланса в организма и затова пациентът задължително преминава през Аюрведа диагностика.

За разлика от съвременната медицина, която пристъпва към диагностициране единствено, когато е на лице заболяване, в индийската медицина диагностиката може да се извърши и като превантивна мярка, която да предпази пациентът от появата на заболяването.

Пулсова диагностика в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Видове диагностика в Аюрведа

Пулсова диагностика

Нади Парикша в превод буквално означава „четене по китката”. Този вид диагностика е най-старата процедура за установяване на физическата и психическата конституция на индивида, която може да определи състоянието на дисбаланс и баланс на дошите.

Как става това?

Според Аюрведа, във всеки един от нас има три доши – Вата, Питта и Кафа. Тези доши създават свой собствен „ритъм”, който пулсира в телата ни.

За по-лесното разбиране ритъмът, честотата и амплитудата на пулса на китката се оприличават на движенията на някой животни.

Пулсът на индивид с Вата доша прилича на движението на змията – бързо, бавно, неправилно, стремглаво, създавайки неравномерен ритъм.

Пулсът на хората с Пита конституция прилича на скока на жабата – непрекъснато „скачане” от нормален до бърз ритъм.

Пулсът на Кафа прилича на движенията на лебеда – бавно, широко, величествен, спокойно.

Така описана, пулсовата диагностика изглежда много прост метод, но истината е, че за да могат да поставят диагнози чрез „четене по китката” аюрведа лекарите трябва да се обучават с години.

Времето за контакт с пациента, обмяната и съпричастността на информацията, която ведическите лекари черпят посредством пулсовата диагностика е не само клинична, но и психическа и духовна. „Четенето по китката” е акт, който изисква точен релационен контекст и се извършва само при желание от страна на пациента.

Чрез Нади Парикша може да се открие коя доша е отговорна за нашия дискомфорт и да се определи най-подходящата Аюрведа терапия, която да се справи с проблема.

Пулсовата диагностика изисква чувствителност и способност за слушане, които се научават чрез медитация и дълги години практика.

Диагностика по езика (Jihva)

Според Аюрведа, езикът е един вид карта, по която специалистът може да разбере, ако пациента има проблем със сърцето, бъбреците, панкреаса, червата, далака, черния дроб, белите дробове и т. н.

При диагностиката на езика ведическия лекар обръща специално внимание на размера, повърхността, краищата и цвета на езика, за да определи при кой орган има дисбаланс. Ако например цветът на езика е блед, това е признак на анемия, ако е жълтеникав – пациентът има проблеми с жлъчния мехур или черния дроб, ако е сивкав – сърцето не е добре.

Ако се забелязват налепи – най-вероятно има натрупани токсини в стомаха и червата, а ако краищата на езика са груби – проблемът е в червата.

Мука Лепам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Диагностика по лицето, устните, ноктите и очите

Всяка част от тялото отразява вътрешния баланс, здравето или проблемите на различни органи. При диагностиката по лицето аюрведа лекарите обръщат внимание на линиите, които обсипват челото и областта около устата.

При диагностиката по устните е важно да се обърне внимание на цвета, формата и хидратирането им. Например, ако има проблем в десния бъбрек, това ще се отрази на дясната част на устните. Ако проблемът е сърцето, това дава отражение в средата на горната устна, а ако червата не функционират нормално – това може да се разбере от долната устна.

Наличието на надлъжни линии по ноктите издава лоша храносмилателна система, а хоризонталните линии – неправилна диета.

След като ведическия лекар извърши Аюрведа диагностиката и установи кой от органите е в дисбаланс, може да се подходи към лечебна терапия, която да се справи с проблема, за да се върне баланса на дошите.

Наби Пуранам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Аюрведа терапии

* Детоксикацията е първата лечебна терапия, през която пациентът трябва да премине. Натрупаните токсини в тялото се извеждат навън чрез различни техники, включително назални, очистване, лечебно повръщане, кръвопускане и други.

За да се възстанови баланса на чревната флора, Аюрведа препоръчва да се консумират „чисти” храни и да се прилага аюрведичен масаж с билкови масла за дълбоко пречистване.

Самият терапевтичен процес на пречистване се състои от три фази:

  • Пурвакарма или подготвителна терапия;
  • Панчакарма (основно пречистване), което се състои от пет вида пречиствания;
  • Релаксираща и подмладяваща терапия;

Подмладяващата и релаксираща аюрведа терапия включва специфични масажи. В Аюрведа масажът е свещен, защото служи не само, за да се отпусне тялото и да се отърси от натрупания стрес, но също така за подобряване на еластичността и гъвкавостта на цялото тяло.

Всъщност, аюрведа масажите стимулират кръвообращението и лимфната циркулация, тонизират и има лифтинг ефект. Помагат за флуидизиране на сгъстените енергии, за намаляването на нервното напрежение, за увеличаването на енергията и за възстановяването на жизненоважни функции.

С аюрведичният масаж човек се свързва с по-дълбоката част от себе си, затова и индийската медицина го нарича „масаж на душата”.

* При втората Аюрведа терапия фокусът пада върху баланса на душата. При тази терапия се препоръчва медитация, практикуване на йога, много спокойствие, разходки и тишина.

* Расаяна – Тази аюрведична терапия е насочена към тонизирането и подмладяването на организма. За целта се използват специални билки, прахове, мехлеми, специфични минерални и билкови продукти, които са подходящи както за тонизиране и подмладяване на лицето, така и за всяка доша.

При Расаяна ведическите лекари прилагат комбинация от специфични упражнения, йога, дихателни упражнения, масажи и препоръчват приемането на брами.

Брами е най-подмладяващата и възстановяваща билка, която в Аюрведа се използва от векове. Полезните свойства на това водно растение са изключително много.

Брами е отлично средство за подобряване на паметта и когнитивните функции, за намаляване на стреса, депресиите, нервните състояния. Билката е полезна и за укрепване на имунната система и за подобряване на работата на надбъбречната жлеза.

*Последната терапия има за цел да се постигне умствено и духовно изцеление. При нея пациентът се освобождава от емоционалния и психологическия стрес, а най-доброто средство да се направи това е тантрическата медитация, кристалотерапията и ароматерапията и аюрведическите масажи.

Мажал Кизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Това, което отличава Аюрведа от всички останали алтернативни медицини е индивидуалният подход към всеки човек. Аюрведа предоставя на лекаря необходимите логически и научни средства, за да разбере пациента в неговата „сложност”. В индийската медицина грижата и терапиите за постигане на баланс не се прилагат единствено, когато има някакъв проблем или когато традиционната медицина не може да се справи.

Аюрведа диагностиката е в състояние да даде точна оценка на процесите, които протичат в тялото, както и да направи вярна прогноза какви промени могат да се очакват в бъдеще. По този начин лесно може да се предотврати заболяване, да се тонизира организма и пациента да разбере повече за своите специфични нужди и начините, с които може да се погрижи за тялото, душата и духа си за в бъдеще и в домашни условия.

В допълнение, Аюрведа е уникална философия и за отмора и релаксация. С помощта на различни здравни и козметични процедури, можете да си спестите от ежедневния стрес, да възстановите физическата и емоционалната си сила, и най-важното, да почувствате истинска лекота в тялото и душата.

 

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.