FB PIXEL

Билката Гугулу детоксикира и подмладява

19.04.2024

Известна със своите детоксикиращи и подмладяващи свойства, билката гугулу се използва в аюрведическата медицина повече от две хиляди години.  Guggul е общоприетото име за цъфтящото смирново дърво mukul. Това е малко, бодливо дърво, което се среща най-често в сухия климат на Индия. Под названието Guggul е известно също смолистото вещество, образувано от сока на това дърво.

Гугулу смола

Как се  добива смолата гугулу?

Процесът на събиране на този ценен аюрведичен продукт е много бавен – необходими са няколко години, докато дърветата узреят до степен, в която сокът може да бъде събран, без да се навреди на дървото. Когато дойде време за прибиране на реколтата, върху кората на стъблото се правят кръгли разрези, от които изтича бледожълта, ароматна течност.

Тя бързо се втвърдява, образувайки златисти или червеникаво-кафяви смолисти парчета с форма на сълза, които се изстъргват ръчно с нож. Цялата процедура се повтаря на всеки 10-15 дни през цялата пролет от ноември до януари.

Guggul е известен със санскритското име „guggulu“, което означава „предпазва от болести“.

Какви са ползите от билката гугулу?

Според Аюрведа гугулу има отношение към всички тъкани в тялото, както и към кръвоносната, храносмилателната, нервната и дихателната система. Guggulu е известна със своите мощни детоксикиращи и подмладяващи качества, които й придават редица полезни качества. Ето най-важните от тях:

 • Насърчава детоксикацията и подмладяването: Със способността да изчиства натрупаните токсини от всички органи на тялото guggulu често се използва като детоксикиращо средство. В същото време спомага за подмладяването на здравите тъкани.
 • Помага за поддържане на здравословните нива на холестерола, които вече са в нормални граници: Гугулу има забележителна способност да поддържа балансирани нива на холестерол. В допълнение на това тази уникална билка поддържа  еластичността на стените на  артериите и тонизира сърцето.
 • Подпомага здравословното храносмилане: Благодарение на своята стимулираща и загряваща природа, гугулу помага за разпалването на храносмилателния огън и насърчава естествения храносмилателен капацитет на тялото.
 • Съдейства за поддържане на оптимално телесно тегло. Гугулу влияе положително на килограмите, като премахва натрупаните естествени токсини и прекомерното натрупване на тъкани.
 • Улеснява движението на ставите: Почистващите и детоксикиращи качества на гугулу действат за изчистване на токсините от ставите, които обикновено са причина за болката при движение. Гугулу едновременно смазва и подмладява тъканите в и около ставите, като улеснява движението в тези деликатни пространства.

Събиране на смолата Гугулу

Билката гугулу в Аюрведа

Guggulu е много важна билка в аюрведическата традиция. От аюрведична гледна точка, тя помага да се балансират и трите доши – вата, питта и кафа. Най-известна е обаче със способността си да облекчава влошената доша вата.

В Аюрведа се вижда, че различни части от растения действат върху различни тъкани в тялото. Тъй като guggulu се прави от сока на дървото смирна мукул, той има силна връзка с нашия собствен „сок“ или кръв, известна в Аюрведа като ракта дхату.

Guggulu също има афинитет към меда дхату, мазнините или мастната тъкан. Тя помага за изчистване на излишната нездравословна мазнина от системата със своя остър, горчив и стипчив вкус и загряваща енергия при храносмилането.

Поради ползите си за ставите, гугулу също помага за балансиране на мускулно-скелетната система. Поради фините и проникващи качества на guggulu, тя се счита за  йогавахи, което означава, че често се използва специално за пренасяне на други вещества дълбоко в тъканите. Комбинацията й с други билки всъщност дава насока на нейните мощни детоксикиращи и подмладяващи качества.

Пайжина и смола

 Как да приемате гугулу?

Аюрведичната билка може да се приема както вътрешно като храна и външно – като мазило, така и във видна хранителна добавка.

Вътрешен прием:

Гугулу на прах

Guggulu на прах е най-икономичният вариант и същевременно с това предлага пълното изживяване на вкуса на билката. Може да се приема с вода, мляко, гхи, мед или друг анупан. Анупаните  действат като средство за доставяне на билката до предназначението й и могат също да засилят нейния ефект.

Guggulu във вид на смес

Смесите са удобен начин за приемане на гугулу в комбинация с други билки и са много подходящи за  хора, които често пътуват, както и за тези, на които вкусът на гугулу не се нрави особено.

гугулу на прах

Външна употреба на гугулу

Ето няколко начина да използвате guggulu външно:

 • В балсам: Подходяща е за третиране на болни стави, както и за поддържане на здравословно кръвообращение, лимфния поток и регулиране на теглото.
 • Като паста: Пастата от гугулу може да се нанася върху кожата и подпомага  свободата на движение в ставите и детоксикацията на тъканите.
 • За гаргара:  С гугулу може да си правите гаргара или да я подържите в устата си и след това да я изплюете. Приета по този начин, билката действа заздравяващо на  лигавицата на устата, зъбите и венците.

Guggulu във вид на традиционни добавки

Тъй като guggulu се съчетава успешно с други билки, рядко се приема самостоятелно. Всъщност цял ​​клас от уникални формули, известни като guggulus, е изграден около употребата на гугулу. Мощни и ефективни, тези съединения са направени от пречистена гугулу и синергична комбинация от други билки. Най-често срещаните от тях са:

 • Канчанар Гугулу: Комбинацията от трифала, трикату и гугулу е мощно детоксикираща и премахва излишната капха от тъканите. Тук трябва да се отбележи, че гугулу и щитовидна жлеза са тясно свързани заради влиянието на билката върху метаболизма на мазнините. А както е известно, от правилната функция на тази важна жлеза в човешкия организъм зависи обмяната на веществата и поддържането на здравословно тегло.
 • Йогарадж Гугулудейства мощно детоксикиращо и подмладяващо, особено върху ставите, мускулите и нервите.
 • Кайшор Гугулу Основните съставки на тази смес са гудучи, трифала и трикату, които с гугулу създават мощна детоксикираща и подмладяваща комбинация, насочена основно към премахване на дълбоко вкоренената питта от тъканите.

Пунарнавади гугулу. Тази формула е много полезна за изчистване на излишната кафа от пикочната система, бъбреците, сърцето и ставите.

Трифала гугулу. Този класически аюрведичен препарат минимизира натрупването на токсини в стомашно-чревния тракт, кръвта и ставите, като подпомага правилното храносмилане и елиминиране. Действа за намаляване на теглото.

Гокшуради гугулу. Използва се за укрепване и тонизиране на бъбреците, пикочния мехур, уретрата, простата и репродуктивните органи.

Често задавани въпроси

Безопасна ли е смолата гугулу?

Гугулу е мощна билка и трябва да се използва разумно. Тя може да увеличи питта, особено в комбинация с утежняващ питта начин на живот.

Прекомерната употреба може да доведе до сухота в устата, загуба на тегло, импотентност, кожни нарушения, световъртеж и патологични промени в черния дроб или белите дробове.

Има ли противопоказания?

Гугулу трябва да се избягва, когато се опитвате да забременеете, по време на бременност, докато кърмите и в случаи на прекомерно маточно кървене, тиреотоксикоза или остра бъбречна инфекция, както и при някои алергии.

Внимавайте, когато приемате guggulu в комбинация с хипогликемични лекарства, средства за понижаване на липидите, антикоагуланти, антиагреганти, антихипертензивни, антидиабетни средства или естрогени.

Ако приемате лекарства с рецепта от какъвто и да е вид, винаги е най-добре да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете билкова схема.

Заключение

Заради разнообразните ползи на билката гугулу, Аюрведа медицината я  използва от хиляди години. Тази растителна съставка е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да подпомогнат здравето на сърцето, обмяната на мазнините, ставите и кожата.

Използва се успешно и за детоксификация на тялото. Гугулу притежава и ценни подмладяващи ефекти върху кожата, предпазвайки я от появата на бръчки, пигментни петна и отпускане.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *