FB PIXEL

Лечение на аритмия с Аюрведа

27.04.2024

Аритмията е сърдечно заболяване, при което човек изпитва неправилен сърдечен ритъм. Тези проблеми със сърдечния ритъм възникват, когато електрическите сигнали, които се координират със сърдечните удари, не работят правилно – забавят или ускоряват биенето на сърцето.

Какви са симптомите на аритмията?

При аритмия, симптоми за това състояние трябва да търсите, ако чувствате:

 • болка в гърдите,
 • задух,
 • трептене в гърдите,
 • изпотяване,
 • безпокойство,
 • умора и др.

Мъж хванал се за сърцето

Причини за аритмия на сърцето

Аритмията може да се дължи на електролитен дисбаланс, нередност на нервната система, сърдечна слабост или структурни сърдечни аномалии. Например, може да показва дисбаланс на магнезий, калций или калий или дефицит на таурин. Лошото храносмилане с газове или подуване на корема може да доведе до натрупване на токсични вещества в кръвта, причинявайки сърцебиене. Ако имате аритмия, причини за това могат да бъдат следните състояния и съпътстващи заболявания:

 • Сърдечно/сърдечно-съдово заболяване – всичко, което подкопава способността на сърцето да изпомпва кръв, може да причини аритмии, тъй като електрическите влакна могат да се опитат да свръхстимулират сърдечния мускул, за да компенсират. Пример: Некомпетентност на сърдечната клапа, прекаран инфаркт и др.
 • Всичко, което кара сърцето да бие по-силно (упражнения, наддаване на тегло, сгъстяване на кръвта, високо кръвно налягане, хипергликемия, хиперлипидемия, атеросклероза и т.н.).
 • Тревожност, стрес, свръхвъзбудимост на сърдечния мускул.
 • Нисък или висок метаболизъм / щитовидна жлеза.
 • Дехидратация, електролитен дисбаланс, ниска кръвна захар, анемия.
 • Токсините (ама) от лошо храносмилане, газове, запек, инфекция, паразити и пр. могат да причинят нервна възбудимост, водеща до треперене, нервност, треперене на езика и сърцебиене.
 • Възстановяване след инфаркт или операция на открито сърце.
 • Хормонални колебания по време на перименопаузата.

 

екран на екг

Видове сърдечна аритмия

Аритмията може да бъде два вида:

 • Тахикардия: Това е състояние, при което сърдечната честота е ускорена, т.е. повече от 100 удара в минута.
 • Брадикардия: Това е състояние, при което сърдечната честота е бавна, т.е. под 60 удара в минута.

Рискови фактори за аритмия

По принцип рисковите фактори за появата на аритмия са свързани със други заболявания на сърцето:

 • Коронарна артериална болест: Почти всеки тип аритмия може да бъде причинен от стеснени сърдечни артерии, инфаркт, дефектни сърдечни клапи, предишна сърдечна операция, сърдечна недостатъчност, кардиомиопатия и други сърдечни проблеми.
 • Кръвното налягане е високо: Това състояние повишава шансовете ви да получите коронарна артериална болест. Той може също така да втвърди и удебели стените на лявата долна сърдечна камера (лявата камера), променяйки начина, по който електрическите сигнали преминават през сърцето.
 • Сърдечен дефект от раждането: Сърдечен проблем, който присъства при раждането, може да наруши сърдечния ритъм.
 • Проблеми с щитовидната жлеза: Нередовният сърдечен ритъм може да бъде причинен от свръхактивна или недостатъчна активност на щитовидната жлеза.
 • Обструктивна сънна апнея: По време на сън този синдром предизвиква дихателни паузи. Може да причини брадикардия (забавен сърдечен ритъм) и неправилен сърдечен ритъм, като предсърдно мъждене.
 • Недостиг на електролити: Електролитите в кръвта, като калий, натрий, калций и магнезий, позволяват на сърцето да инициира и доставя електрически импулси. Електролитният дисбаланс, например когато е твърде нисък или твърде висок, може да наруши сърдечните сигнали и да причини нередовен сърдечен ритъм.
 • Прием на някои лекарства и добавки: Аритмиите могат да бъдат причинени от няколко лекарства с рецепта и лекарства без рецепта за кашлица и настинка.
 • Прекомерна консумация на алкохол: Пиенето на твърде много алкохол може да наруши електрическите импулси на сърцето ви, увеличавайки риска от развитие на предсърдно мъждене.

Неравномерният сърдечен ритъм е известен също като аритмия на сърцето. При някои аритмии сърдечният ритъм се ускорява и забавя, понякога пропуска удар или се чувства значително различно през целия ден. Някои различни видове аритмии включват:

 • Преждевременна камерна контракция (PVC)
 • Предсърдно мъждене
 • Периодично/внезапно (пароксизмално)
 • Сърцебиене
 • Тахикардия/брадикардия.

Аритмиите, свързани с болка в гърдите и недостиг на въздух, може да са спешен медицински случай. Важно е да посетите лекар, ако имате неравномерен сърдечен ритъм, за да изключите всякакви опасни състояния.

Лекар пред символ на биещо сърце

Аритмията според Аюрведа

Аритмията е състояние, което се категоризира като хридрога на аюрведичната литература. То се причинява поради дисбаланс на дошите:

 • Когато Вата доша е дисбалансирана, това причинява нередовен сърдечен ритъм
 • Когато Питта доша се влоши, това причинява учестен пулс.
 • Когато Кафа доша се влоши, това води до забавяне на сърдечните удари.

По този начин дисбалансът във всяка доша причинява различни импулси. Освен това, когато има нарушаване на дошите, ама се натрупва в тялото, което води до допълнителни усложнения. Така че при лечение на аритмия в аюрведа е важно да се успокоят ефектите на дошите, да се балансират и да се премахнат натрупаните токсини в тялото.

Това се постига чрез панчакарма процедури, които помагат за детоксикация на тялото. Това също така трябва да е придружено от процедурата Shirodhara, която помага за възстановяване на нормалните импулси и електрически сигнали, които се координират със сърдечните удари.

Цялата процедура има известна връзка с билки като Arjuna, shankhapushpi, brahmi, Choti elaichi, pipal pvak, dalchini и др., които имат кардиологични защитни свойства и помагат за укрепване на сърдечните мускули. Тази линия на лечение помага за обръщане на състоянието по естествен и холистичен начин.

Аюрведа препоръчва да следвате начин на живот, който поддържа цялостното здраве на сърцето – намаляване на тютюнопушенето, отслабване, получаване на адекватен сън, намаляване на кофеина и алкохола, управление на кръвната захар, редовни упражнения, намаляване на стреса и т.н. Спазмолитици,  вазодилататори, електролити, сърдечни тоници и разредителите на кръвта могат да помогнат на сърцето да изпомпва по-ефективно.

Сърце ударено от символ на светкавица

Храни и билки, полезни за сърцето

Всичко, което се храним, има ефект върху тялото ни, което Аюрведа категоризира по прост и лесен начин, използвайки т.н. биохарактеристики ( гуни ) . Биохарактеристиките са качества (като студено и горещо), които описват ефекта, който дадена храна или билка има върху тялото ви. Охлаждащите храни, като краставица например,  намаляват метаболизма. Храните, които действат загряващо на организма,  като лют червен пипер, стимулират тялото ви и повишават метаболизма. Ако поддържате неравномерен сърдечен ритъм, трябва да изберете храни с биохарактеристики, които съответстват вашия тип тяло и основната причина за вашия дисбаланс

малинки и боровинки

Храните с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини са отлични за здравето на сърцето и нервната система. Ще забележите, че червените плодове и зеленчуци също тонизират сърцето. Леко киселите храни успокояват сърцето според китайската медицина, така че изстискайте лайм върху солените си ястия и хапнете малко лютеница на вечеря. Полезни за сърцето храни са:

 • череши
 • Цвекло
 • Горски плодове
 • нар
 • лайка
 • Сьомга

Регулиране на неправилния сърдечен ритъм с методите на Аюрведа

Сърцето ви може да бие твърде бързо или твърде бавно или неравномерно. Може да страдате от аритмии. Човешкото сърце бие с различна честота през деня в зависимост от умствените и физически дейности, които извършвате. Сърдечната честота ще бъде по-бавна през нощта в сравнение с деня. Може да получите  аритмия от преумора, когато сте прекалено активни, тревожни или стресирани.

Обикновено тези палпитации са безвредни, но ако са в повече, това вече е тревожно и трябва да се консултирате с лекар. Ускореният сърдечен ритъм е главният фактор, отговорен за възникването на различни сърдечни проблеми.

Преди да започнете да лекувате това състояние с помощта на Аюрведа,  е необходимо да знаете  какво представляват аритмиите или неравномерният сърдечен ритъм?

Аритмиите са най-честата форма на усложнения при остър миокарден инфаркт (МИ). Те възникват поради исхемично състояние или дразнене на проводната система, което води до анормален сърдечен ритъм. Другата причина за аритмии включва изтичане на k+ от исхемични мускулни клетки и повишена концентрация на лактат и свободни мастни киселини в тъканната течност.

Аритмиите могат да бъдат под формата на бързи удари (синусова тахикардия) или бавни удари (синусова брадикардия), артериално мъждене, преждевременна систола и най-сериозната камерна фибрилация, отговорна за много внезапни смъртни случаи. Човек, страдащ от аритмия, може да почувства трептене в гърдите, тахикардия, брадикардия, болка в гърдите, задух, световъртеж, студена пот. Може да се стигне и до внезапен припадък.

Основната цел на Аюрведа е да лекува първопричината за болестта с помощта на ефективни и естествени билки. Билките, използвани в Аюрведа, помагат за изчистване на блокажите и отстраняват различни психически и физически причини, които са отговорни за причиняването на нередовен сърдечен ритъм. Билките, използвани в Аюрведа, са мощни в борбата срещу свободните радикали и вредните токсини.

Аюрведа залага преди всичко на изпитаната  хомеопатия при аритмия. Билки като арджуна, пасифлора и глог подобряват цялостната сърдечна функция. С тях може да се приготви много полезен чай за аритмия. В билковите аптеки можете да намерите  различни готови билкови лекарства за естествено лечение на това състояние, като например:

 • Garli-Zn-Co. Allium sativum, Phyllantus emblica, Nardostachys jatamansi, Alovera, Inula racemosa, Albizzialebbeck, Tinospora cordifolia и Yashad са мощните билки и минерали на Аюрведа за лечение на това сериозно сърдечно заболяване, наречено неравномерен сърдечен ритъм. Редовната употреба на капсулите Garli-Zn-Co помагат за изчистване на блокажите на сърцето и за укрепване на сърдечния мускул. Също така стимулира храносмилателния ни огън и защитава сърдечната ни система от вредните ефекти на токсините, отделяни при лошо храносмилане.
 • То се предлага във вид на капсула и съдържа аюрведичните билки и съединения Shuddha kupilu, Nirgundi ghan, Ekangveer rasa, Erandamool, Sameerpanag rasa, Shallaki, Mahavaat vidhvansan rasa, Ashwagandha и Yograj guggulu, които влияят добре на сърдечния ритъм. Всички компоненти, използвани в това билково лекарство, са със силно противовъзпалително действие и това билково лекарство е в състояние да се бори срещу хроничните възпаления, отговорни за причиняването на аритмии.
 • В капсулите се съдържа чист екстракт, получен от Tinospora cordifolia (Guduchi), който се използва за лечение на аритмии.  Според Аюрведа Гудучи е много ефективен подмладяващ тоник, който помага за успокояване и на трите повредени доши (вата, питта и капха) и лекува различни разстройства. Редовната употреба на тази билка помага за изхвърлянето на вредните токсини, които причиняват аритмии, и повишава естествения ни имунитет.
 • Сиропът от билките Ashwagandha (Withania somnifera), Guduchi (Tinospora cordifolia), Aamla (Phyllanthes emblica), Draksha (Vitis vinifera) и Vidarikand (Pueraria tuberosa), помага при лечението на аритмия, за неутрализиране на свободните радикали и вредните токсини.  Всички тези билки са много ефективни в борбата срещу психичните фактори, които причиняват нередовен сърдечен ритъм.

Заключение

Нарушеният сърдечен ритъм, известен още като аритмия, е придружаващо състояние на повечето заболявания на сърцето. Методите на Аюрведа за лечението му включват различни видове билки, които по естествен и ефективен начин регулират ритъма на сърцето, без да  увреждат другите ни жизненоважни органи.

Това е холистичен подход за лечение на нарушенията на сърдечния ритъм по безопасен начин. Билките на Аюрведа откриват основната първопричина за болестта и дават дългосрочни резултати.

Снимки: Pixabay

 

 

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *