FB PIXEL

Чаванпраш

28.07.2022

Чаванпраш е вид хранителен билков продукт, който се състои от комбинация от био съставки с благотворно влияние върху организма. Наричат го още “еликсир на живота”, поради доказаният му подмладяваш и възстановяващ ефект върху човека.

Природните съставки в чаванпраш подпомагат естествените защитни функции на организма като поддържат неговия имунитет,  правилното функциониране на жизненоважните системи и органи. Благоприятно действие оказва приемът на еликсира върху сърцето, черния дроб, мозъка и т.н.

Аюрведа

Откъде води началото си “еликсирът на живота”?

Рецептата за създаването на продукта се корени в древните аюрведа практики, които са съхранени и обогатени в продължение на хилядолетия, за да са широко приложими и в наши дни. Сместа от билки осигурява на тялото нужните минерали, хранителни вещества и полезни съставки, за да са здрави костите, да е бляскава кожата, да е жива и здрава косата, както и да протичат нормално всички жизненоважни функции.

Тайната на чаванпраш е именно в съставките, които съдържа. Те са екологично чисти билки и диви плодове, чието полезно въздействие е многократно по-голямо върху тялото, отколкото отглежданите в естествена среда растения.

Билковият еликсир е с доказани антиоксидантни свойства, което спомага за постигане на максимална жизненост на тъканите и функционалност на човешките органи.

За произхода на чаванпраш се разказва легенда, според която преди много хилядолетия живял мъдрец на име Йогин Чаван. Той се хранел с плодове амалаки, както и с различни диви растения и плодове.

Благодарение на тях мъдрецът възстановил своите жизнени сили и се радвал на дълголетие, продължителна младост и крепко здраве. Неговата тайна били здравословните храни, които били същински природен еликсир за възрастния мъж.

Преданието свързва произхода на чаванпраш с историята за индийския мъдрец, чието име носи уникалната смес от лечебни растения.

Аюрведа

Кои са основните съставки на чаванпраш?

Билковият мармалад е съвкупност от редица съставки, но част широко приложими и отделно. В основата на продукта е амалаки. Плодът амла е с високо съдържание на витамин С. Характерно за него е, че е мощен антиоксидант е установено, че неутрализира свободните радикали. Освен , че се сочи за плод за дълголетие, той е полезен при ставни проблеми, укрепва сухожилията и венците.

В чаванпраш има кардамон. Индийската кухня е богата на подправки, но това е един от основните продукти със специфичен аромат. Кардамонът е от семейството на джинджифила и като него е много полезен за храносмилането. Още повече се усливат полезните му свойства, когато се консумира в комбинация с други билки.

Канелата също е част от полезните растения с доказано здравословно въздействие върху организма. Прилага се за подобряване на кръвната захар, за подобряване обмяната на веществата и за нормализиране работата на сърдечно-съдовата система.

В сместа за дълголетие присъства също така пречистеното краве масло гхи. То е доказано добър източник на витамин Е, бета каротин и с изключително добро въздействие върху работата на храносмилателната система. Наред със изброените дотук съставки, сместа определено включва мед. Суровият и биологично чист продукт повишава енергийните сили на организма.

Освен това помага за смесването на останалите продукти, аи има противовъзпалително и подмладяващо действие. Друга важна съставка е сусамовото масло, което помага за нормализиране на кръвното налягане, на еластичността на кожата и още редица други полезни характеристики притежава.
Това са няколко основни съставки, към които се добавят 42 билки, плодове и подправки, чиято комбинация осигурява дълголетие и предпазва от болести.

Автентичната индийска рецепта се съхранява от дълбока древност като всички съставки е задължително да са натурални и с антиоксиданти.

Ето и по-голяма част от всички естествени продукти в билковата смес: Амла, Захар, Мед, Пречистено масло, Дълъг пипер, Сусамово олио, Бамбук мана, Кардамон семена, Карамфил, Шафран кобра, Канела листа, Канела кора, Индийско кудзу, Въздушни картофи, Зимна череша, Аспержи, Бенгалска дюля, Листа от храст Сал, Корен от кашмирено дърво, Индийско цвете тромпет, Индийско грозде, Корен кантари, Корен от Патал, Малък калтроп, Урара питч корен, Континентален слез, Див зелен нахут, Конска лоза, Каркатшринги, Чанка пиедра, Живанти корен, Харитаки, Гудучи, Задара, Закръглен циперус, Пунарнава, Синя водна лилия, Малабар корен, Женско биле корен, Ледено растение, Стафиди, Ирландски корен, Сандалово дърво.

Компонентите може да варират от 48 до 52. В Индия е популярно да казват, че всяко семейство приготвя билковия мармалад и всеки от тях може да има някоя допълнителна полезна съставка.

Как се приема чаванпраш?

Препоръчителната дневна доза е 15 грама, което е 3 чаени лъжици.

Обикновено възрастните се счита, че е добре да приемат по 2 чаени лъжички 2 пъти дневно. Може и по 5 грама / една лъжичка/ по два до максимум три пъти през деня. Отделно трябва да се приеме чаша вода или хладко мляко.

Продуктът е подходящ и за деца. За тех препоръчителната доза е максимум по една чаена лъжичка 2 пъти дневно. Най-добре е мармаладът от билки да се консумира преди хранене.

Тъй като това е напълно природен продукт, то той е подходящ за всяка възраст. Може да се дава дори на деца под 5-годишна възраст, но тогава препоръчителната доза е по половин чаена лъжичка на ден.

По отношение на хората, които страдат от диабет, то те трябва да консултирате с лекуващия си лекар, за да разберат как и по колко да приемат от мармалада. Причината е, че вътре в него се се съдържат мед и други сладки плодове, което е важно когато се следи нивото на кръвната захар.

Особено препоръчително е да се консумира сместа от билки в преходните сезони на годината, тъй като подпомага имунитета и организмът по-лесно може да се справи с простудните заболявания и различните характерни за сезона вируси.

Според аюрведа чаванпраш е подходящ за възстановяване на баланса на една от трите Доши – Вата, което се свързва и със студените сезони, каквито са есента и зимата.

Основни ползи за здравето след консумация на чаванпраш

Основни ползи за здравето след консумация на чаванпраш:

  • Доказан антивирусен и антибактериален ефект.
  • Подобрява кръвообращението, обмяната на веществата и подпомага тялото при отстраняване на вредните токсини от организма.
  • Подобрява функциите на храносмилателната система.

Аюрведа

  • Укрепва състоянието на цялата мускулатура, здравето на ставите и опорно-двигателния апарат.
  • Намалява газовете в стомаха и киселините.
  • С негова помощ се нормализират нивата на холестерола.
  • Билковият мармалад засилва силите на организма най-вече от вредното влияние на вируси, както от развитието на гъбични и бактериални инфекции.
  • Положителен ефект оказва върхи репродуктивното здраве на хората като същевременно повишава сексиуалната издръжливост, както и функционирането на репродуктивните органи.
  • Хранителните съставки, които се съдържат в натуралния продукт, са изключително полезни за растежа при децата. Те спомагат и за укрепване на растящото тяло.
  • Увеличава хемоглобинът и работата на белите кръвни клетки.

Някои от основните съставки, от които се приготвя индийският еликсир, са изключително мощно средство за детоксикиране на организма. Те са препоръчителни за пречистване на черния дроб, на далака, на белите дробове, на бъбреците, на лигавицата, на дихателните пътища.

Помагат при алергии, хронични хреми и кожни проблеми. Чаванпращ укрепва цялото тяло, като нормализира жизнените функциите на отделните органи и съответно това води до балансиране ан всияки жизнени системи.

Има подмладяващ ефект и е мощно средство за постигане на дълголетие.

Аюрведа

Оригинални и 100 процента гарантирано натурални продукти могат да се намерят в аюрведа центровете и съществуващите специализирани клиники. Там продуктите са с ясен и проверен източник. Всички те са направени само от еко съставки. Така не съществуват никакви рискове от неприятни реакции и възникване на здравословни проблеми.

В аюрведа клиниките всеки може да получи консултация за употребата на деден продукт. Също така да обсъди своето индивидуално състояние с лекар специалист, който да прецени какви са най-подходящите продукти и как точно да се приемат. Те може да се съчетаят с аюрведа терапии и практики, за да се постигне по-голям ефект върху организма.

Снимки: Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *