FB PIXEL

Основното послание на Аюрведа за добро здраве: Слушай себе си!

05.07.2022

Аюрведа за връзката между тялото, ума и душата

Хилядолетната философия за живота и познанието за човека са в основата на древната наука Аюрведа. Извор на съхранени знания  през вековете, нейното начало е поставено преди повече от 5 хиляди години в Индия. В наши дни аюрведа вече е позната в целия свят, а милиони хора практикуват нейните практики, за да поддържат здрави своите тяло, ум и душа. Не е случайно, че индийското учение се отъждествява с постигане на хармония и баланс вътре в нас и със заобикалящия ни свят.

Аюрведа

Аюрведа приема, че човек е малка Вселена и промяната отвън винаги води до реакция на тялото, ума и душата. От друга страна човешките реакции, действия и емоции също влияят по някакъв начин на другите и света извън нас.

Затова позитивната нагласа, мисли и реакции са един от основните принципи, които проповядва древното учение.

За разлика от класическата медицина аюрведа отдава голямо значение на хармонията между физическото тяло, ума и душата като основен начин за поддържане на добрия баланс, за да е здрав и в хармония човек.

Какво представлява вътрешният ни глас ?

Вътрешният ни глас може да е мощен инструмент по пътя към придържане на здравословен начин на живот. Аюрведа дава знания и практики, които са полезни, за да се живее в хармония. Тя предоставя начини да се следва това, което но подсказва тялото. Но успехът е възможен, когато човек може да осъзнава сигналите на собствената си физика и да ги разчита правилно.

Според Аюрведа начините да се погрижим за здравето си са лесни като се следват правилата за пълноценен живот, съобразен с индивидуалната конституция (доша). За да чуваме и разбира вътрешния си глас е необходимо човек да се научи да медитира, да мисли позитивно и да чисти и съзнанието си от негативните емоции и мисли.

Човешкото здраве изцяло зависи от вътрешния баланс и хармония, които поддържаме самите ние, според аюрведа. Препоръчва се също с отговорност към себе си и другите за постигане на просперитет с помощта на личните качества, търсенето на познанието, приемане на собствените емоции и чувства.

Хилядолетното учение сочи разбирателството като начин за преодоляване на различията, а това характеризира аюрведа като изключително позитивна философия за живота.

Аюрведа

Защо да се вслушваме в него ?

Характерно за аюрведа е, че тя не не само отстранява вредните последици, здравословните проблеми и негативните влияние, но и търси техния първоизточник. Затова е важно да се вслушаме във вътрешния глас, в това което подсказва тялото, за да възстанови баланса си. А аюрведа приема, че той е нарушен, когато са засегнати енергиите в човешкото тяло.

Древната философия за живота вярва, че в света има пет основополагащи елемента -пространството, въздухът, огънят, водата и земята. Те изграждат заобикалящия ни свят, а три основни енергии определят хармонията в човешкото тяло. Наричат се Доши и те определят индивидуалните характеристики на всеки от нас.

Съотношението между Кафа, Пита, Вата е различно, както и самите хора се отличава. Лечебните практики в аюрведа са насочени към постигане на позитивизъм и баланс, съобразени с личните нужди.

Много често човек има верни усещания за своите потребности, за най-добрите решения, които ще приближат към самоусъвършенстване. Няма как човек да е здрав и щастлив, ако изпитва вътрешен дискомфорт. Възможно е единствено с постигането на душевен мир със собственото Аз.

Защо да слушаме сетивата си ?

Сетивата са отличен показател за индивидуалните ви нужди. Но според аюрведа, за са ни в помощ, те трябва да се поддържат чисти. Петте основни сетива за вкус, допир, обоняние, слух и зрение.

Основни принципи в аюрведа за следване на сигналите на тялото

Храната има голямо значение за здравето и възстановяване на жизнения баланс. Индийската кухня е сред най-богатите на аромати, подправки и съчетания на вкусове, които въздействат на сетивата. Затова те са част от лечебния процес или начин за профилактиране на отлично здраве.

Аюрведа

При храненето също трябва да следваме какво ни диктува нашето тяло. Все пак, за да е здравословно менюто ни, в него трябва да присъстват много плодове, зеленчуци, билки, подправки. Подобни храни помагат на тялото да се снабди в всички полезните съставки и вещества, за да функционира безпроблемно.

Широко разпространени са здравословните процедури, в основата на които са билковите масла и олиа. Те могат да се ползват и за директен прием, но най-вече се прилагат при лечебни масажи и терапии. Много от традиционните ястия са не само храна, но се смята, че имат лечебни свойства.

Детоксикацията е основна практика, за да чисти сетивата. Тя е начин за прочистване от натрупаните вредни токсини в черния дроб, червата и стомаха. Индийските подправки помагат за правилното храносмилане, ускоряват метаболизма и топят натрупаните мазнини. Помагат също билковите отвари в комбинация с джинджифил, канела, лимон, карамфил, черен пипер и други популярни съставки.

Ароматерапията пък е начин за възстановотелна терапия в аюрведа. Тя не само успокоява, но гони тревожността и негативните мисли. За целта се използват аромати и растителни масла, които се втриват в тялото или с тях се ароматизира помещението. Това помага при медитация и прочистване от токсини от съзнанието.

Аюрведа

Един от най-разпространените начини за релакс и поддържане на тялото и ума в добра форма е йогата. Тя е призната за лечебна гимнастика с неоспорими ползи за хора на различна възраст.

Асаните могат да се изпълняват ежедневно за раздвижване, за подобряване на дишането, храносмилането, тонизиране и т.н. Медитирането също е природен начин за справяне с динамиката и стреса, който е причина за доста здравословни проблеми.

Аюрведа е сериозно застъпена в ежедневието на съвремените хора, защото в нея те откриват варианти за следване на вътрешната хармония. Много хора използват аюрведа методите, за да се поддържат здрави, да имат позитивно отношение към себе си и другите, което пък е най-прекият път към самоусъвършенстването и пълноценното битието.

Аюрведа центровете функционират по целия свят, където се  провеждат курсове за възстановяване и лечение, правят се терапии и се демонстрират полезни практики. В тях всеки може да се подложи на няколкодневни процедури, които да му помогнат да възстанови своя баланс и да се зареди с положителна енергия.

Класическата ежедневна терапия за отлична форма

Тя започва с сутрешна загрявка на тялото, което се постига с поредица от йога упражнения, лечебно дишане и медитация. За постигане на търсения ефект значение имат също здравословна храна, позитивните мисли, емоциите, грижата за душевния мир. ата нагласа  в съчетание с терапии за освежаване и тонизиране.

Аюрведа препоръчва поредица от полезни процедури като парни бани,  масажи и ароматерапии, когато човек се чувства изморен и напрегнат. Разходките на чист въздух сред природата, умерената физическа активност, доброто отношение към заобикалящия свят и към себе си е пътят към преоткриване на радостта от живота. Когато човек осъзнае своите приоритети, силните и слабите си страни, може по-пълноценно да използва собствения потенциал.

Философията на аюрведа помага на човек да усети прилив на нова енергия, да се преодолее болести и ежедневни проблеми, да възстанови хармонията си като пречисти тялото и ума от всичко негативно.

Аюрведа схващанията за живота определят човека като уникален. А нашето тяло, мисли и емоции съставят цялото. Понякога е необходимо да се обърнем навътре към себе си и да прозрем отговорите на най-съществените за нас въпроси. Насоките на древната индийска философия само могат да помогнат на този процес и разбирането на индивидуалния вътрешен мир, както и на заобикалящия ни свят. Ето защо аюрведа е символ на радостта и щастието от живота.

Снимки: Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *