Език:

Интервю с Камал Кишор – йога инструктор в Аюрведа клиник Банско

Интервю с Камал Кишор – йога инструктор в Аюрведа клиник Банско
Йога инструктор

Здравейте!

Йога инструктор Камал Кишор

1. Бихте ли се представили с няколко думи.

Казвам се Камал Кишор и съм йога инструктор.
===================================================

2. Как направихте първите си стъпки в аюрведа?

За мен аюрведа е начин на живот още от детството. Тя ми дава възможност да се лекувам, да повишавам своята жизненост и да подхранвам ума си чрез храна, диетичен режим и лечебни средства. Аюрведа и йога са науки сестри. Аюрведа ми помогна да се отпускам, да запазвам спокойствие в сблъсъка с ежедневните предизвикателства и да се свързвам със себе си. Това е процес, който започна в детските години и продължава до днес.
===================================================

3. Как аюрведа промени живота Ви?

Прана, или силата на живота, жизнената енергия, е общото между йога и аюрведа. Аюрведа лекува физическото тяло, както практикуващият йога работи за еволюционната трансформация на Прана. Аюрведа помага за контрола над сетивата, което стои в основата на йогийската концепция за Яма/Нияма. Аюрведа ми помага да се справям добре с ежедневния стрес чрез определен вид храна, диетичен режим и лечебни средства.

В детството си имах определени здравословни проблеми, предимно кашлица и слаба имунна система. По съвет на своя духовен учител родителите ми приеха йога и аюрведа за свой начин на живот, което повлия благотворно и на моето състояние.

При пътен инцидент на 26 декември 2016 г. получих нараняване в областта на прасеца. Възстанових се изключително бързо, което стана възможно благодарение на аюрведичната медицина, аюрведичния хранителен режим и йога практиките, които приложих. Беше нещо като чудодейно изцеление, което наистина изуми лекарите. Винаги ще бъда признателен на йога и аюрведа за това, че ме изправиха отново на крака.
===================================================

4. Как бихте описали дошите на човек, който е начинаещ в аюрведа?

Йога и аюрведа работят върху пет аспекта на тялото – физически, енергиен, умствен, интелектуален и емоционален. Вата, Пита и Кафа – трите етапа на физическото тяло според аюрведа, представят три фази на ума, които във философията на йога се проявяват под формата на Тамас, Раджас и Сатва.

Според йога и аюрведа всичко съществуващо се състои от пет елемента: земя, вода, огън, въздух и етер (пространство). Аюрведичната концепция е базирана на триадата Вата, Пита и Кафа. Разбирането за уникалната конфигурация на дошите в човешкото тяло може да ни помогне да открием самолечението. Ние сме в състояние да хармонизираме потока на енергията Кундалини чрез балансиране на Вата, Пита и Кафа посредством предписанията на аюрведа хранителен режим и лечение.
===================================================

5. Как бихте обяснили накратко правилата на хранене според аюрведа?

Яжте в планираното време, като се погрижите умът Ви да бъде спокоен и дисциплиниран. Храната трябва да бъде прясна и топла (или със стайна температура).

Хранете се на чисто, спокойно и удобно място.

Приемайте правилното количество храна. Стомахът следва да бъде наполовина пълен с храна, 1/4 от него да бъде запълнена с вода, а останалата част – с въздух.

Избягвайте да консумирате едновременно несъвместими храни.

Докато се храните, трябва да бъдете ангажирани с ритуала не само физически, но и ментално. Умът трябва да бъде спокоен, да се чувствате щастливи и благодарни.

По време на хранене трябва да дъвчете храната, докато се смеси със слюнката и се превърне в течност.

Вечерята трябва да бъде преди залез слънце или най-малко 2 часа преди лягане.

Заемете поза Ваджрасана за 10 минути малко след като сте приключили храненето и активирайте потока на дишане, като поемате въздух през дясната ноздра.
===================================================

6. Какво бихте казали за финал?

Трябва да сме благодарни на аюрведа и йога, които ни помагат да поддържаме своето здраве, да постигаме спокоен ум и вътрешен мир. Трябва да се спазваме правилата за начин на живот, предписани от аюрведа и йога.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.