FB PIXEL

Интервю с Камал Кишор – йога инструктор в Аюрведа клиник Банско

06.11.2018

Здравейте!

Йога инструктор Камал Кишор

1. Бихте ли се представили с няколко думи.

Казвам се Камал Кишор и съм йога инструктор.
===================================================

2. Как направихте първите си стъпки в аюрведа?

За мен аюрведа е начин на живот още от детството. Тя ми дава възможност да се лекувам, да повишавам своята жизненост и да подхранвам ума си чрез храна, диетичен режим и лечебни средства. Аюрведа и йога са науки сестри. Аюрведа ми помогна да се отпускам, да запазвам спокойствие в сблъсъка с ежедневните предизвикателства и да се свързвам със себе си. Това е процес, който започна в детските години и продължава до днес.
===================================================

3. Как аюрведа промени живота Ви?

Прана, или силата на живота, жизнената енергия, е общото между йога и аюрведа. Аюрведа лекува физическото тяло, както практикуващият йога работи за еволюционната трансформация на Прана. Аюрведа помага за контрола над сетивата, което стои в основата на йогийската концепция за Яма/Нияма. Аюрведа ми помага да се справям добре с ежедневния стрес чрез определен вид храна, диетичен режим и лечебни средства.

В детството си имах определени здравословни проблеми, предимно кашлица и слаба имунна система. По съвет на своя духовен учител родителите ми приеха йога и аюрведа за свой начин на живот, което повлия благотворно и на моето състояние.

При пътен инцидент на 26 декември 2016 г. получих нараняване в областта на прасеца. Възстанових се изключително бързо, което стана възможно благодарение на аюрведичната медицина, аюрведичния хранителен режим и йога практиките, които приложих. Беше нещо като чудодейно изцеление, което наистина изуми лекарите. Винаги ще бъда признателен на йога и аюрведа за това, че ме изправиха отново на крака.
===================================================

4. Как бихте описали дошите на човек, който е начинаещ в аюрведа?

Йога и аюрведа работят върху пет аспекта на тялото – физически, енергиен, умствен, интелектуален и емоционален. Вата, Пита и Кафа – трите етапа на физическото тяло според аюрведа, представят три фази на ума, които във философията на йога се проявяват под формата на Тамас, Раджас и Сатва.

Според йога и аюрведа всичко съществуващо се състои от пет елемента: земя, вода, огън, въздух и етер (пространство). Аюрведичната концепция е базирана на триадата Вата, Пита и Кафа. Разбирането за уникалната конфигурация на дошите в човешкото тяло може да ни помогне да открием самолечението. Ние сме в състояние да хармонизираме потока на енергията Кундалини чрез балансиране на Вата, Пита и Кафа посредством предписанията на аюрведа хранителен режим и лечение.
===================================================

5. Как бихте обяснили накратко правилата на хранене според аюрведа?

Яжте в планираното време, като се погрижите умът Ви да бъде спокоен и дисциплиниран. Храната трябва да бъде прясна и топла (или със стайна температура).

Хранете се на чисто, спокойно и удобно място.

Приемайте правилното количество храна. Стомахът следва да бъде наполовина пълен с храна, 1/4 от него да бъде запълнена с вода, а останалата част – с въздух.

Избягвайте да консумирате едновременно несъвместими храни.

Докато се храните, трябва да бъдете ангажирани с ритуала не само физически, но и ментално. Умът трябва да бъде спокоен, да се чувствате щастливи и благодарни.

По време на хранене трябва да дъвчете храната, докато се смеси със слюнката и се превърне в течност.

Вечерята трябва да бъде преди залез слънце или най-малко 2 часа преди лягане.

Заемете поза Ваджрасана за 10 минути малко след като сте приключили храненето и активирайте потока на дишане, като поемате въздух през дясната ноздра.
===================================================

6. Какво бихте казали за финал?

Трябва да сме благодарни на аюрведа и йога, които ни помагат да поддържаме своето здраве, да постигаме спокоен ум и вътрешен мир. Трябва да се спазваме правилата за начин на живот, предписани от аюрведа и йога.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *