FB PIXEL

Какво е Махариши Аюрведа?

14.11.2018

Какво представлява Махариши Аюрведа? 

Махариши Аюрведа, наречена още Махариши Ведична медицина или Махариши ведичен подход към здравето, представлява вид алтернативна медицина, която възниква в средата на 80-те години на миналия век, отличаваща се от конвенционалната медицина. Махариши Аюрведа отделя внимание на положителните емоции и личното съзнание на пациента като решаващ фактор в ефективния лечебен процес. Когато връзката между тяло и съзнание се наруши, появява се и болестта. Махариши Аюрведа произхожда от Адвайта Веданта – школа за философия на индуизма, която представлява всеобхватността на традиционните лечебни методи на Аюрведа.

Какво е Махариши Аюрведа | Ayurveda Bansko

Тази сравнително нова по вид медицина е създадена е от религиозния деец Махариши Йоги, който е също първооткривател на трансценденталната медитация. Започвайки работа  с топ експерти по Аюрведа в Индия през 70-те години на миналия век,  Махариши Йоги успява да възроди и систематизира Аюрведа медицина, както и други клонове на Ведическата наука в нейния най-автентичен вид и съответсвие с оригиналните  Ведически текстове.

Лечебните методи на Махариши Аюрведа включват йога , изпълнявана съвместно с трансценденталната медитация и йога асаните, Джйотиш  – астрология, Гандхарва-Веда –музика и други ведически дисциплини, за които се вярва, че са жизнено важни за превенцията и терапията на различни болести по законите на античните Аюрведа текстове.

Махариши Ведичната медицина включва общо 40 лечебни подхода, всеки от които се базира на всички 40 клона на ведическата литература. Бившият американски психиатър Стивън Брет описва 20 подхода на махариши Аюрведа в “Алтернативна медицина и етика„.

Лечебната програма на Махариши Аюрведа цели изграждане на здрави индивиди и създаване на едно общество, в което болестите не съществуват. Пълният ѝ аспект съдържа 20 елемента:

 • постигане на висши нива на съзнание чрез един по-напреднал начин на медитация
 • коригиране на “грешката на интелекта”
 • употреба на природни звуци
 • засилване на емоциите
 • ведична структура на езика
 • музикална терапия
 • съживяване на чувствата
 • пулсова диагностика
 • психо-физиологическа интеграция
 • нервномускулна интеграция
 • нервнореспираторна интеграция
 • пречистване (премахване на токсичните вещества в организма, натрупани вследствие на неправилните диета и начин на живот)
 • диетични правила
 • хранителни добавки на билкова основа и друга употреба на билки
 • режим на ежедневието
 • предвиждане на евентуални бъдещи имбаланси
 • религиозни церемонии
 • опазване на околната среда и проповядване на световно здраве и мир

Всеки от тези методи на лечение се извършва под наблюдението от опитен Аюрведа лекар или терапевт. Традиционната Вайдя предлага индивидуално лечение за всеки пациент и му дава препоръки как да прилага специалните лечебни методи, подходящи за особеностите на неговото специфично състояние. За разлика от нея Махариши Аюрведа предлага общодостъпни универсални методи.

Чрез възкръсването на тази древна система за здравеопазване  на хиляди хора по света се предоставя шанса за откриване на ефективен лек.

Махариши Аюрведа включва всички видове терапии, които се препоръчват в древните текстове. Нейните терапии са одобрени от високи стандарти на контрол и прилага понякога по-модерни технологии за разлика от Аюрведа. Нейната ефикасност е доказана от детайлни научни изследвания в Индия, Европа и Америка.

За разлика от традиционната медицина Аюрведа, която се основава по-скоро на лечебни терапии, прилагащи се външно,  главният фокус на Махариши Аюрведа е върху ролята на съзнанието върху здравето и значението на позитивните емоции. Привържениците на Махариши Аюрведа вярват, че болестите могат да се лекуват чрез процес на свързване на психиката със вътрешния разум на тялото, благодарение на който се премахват всички вредни имбаланси и замърсявания, на които се дължат и болестите. Те смятат, че чрез създаването на Махариши Аюрведа религиозният водач Махариши Йоги възражда една позабравена древна ведическа система за здравето.

Махариши Аюрведа използва един иновационен модел за тълкуване на здравето и болестите, коренно различен от този на конвенционалната медицина. Медицинският изследовател на Махариши Ведичната медицина Хари Шарми смята, че  Махариши Аюрведа разглежда човешкото тяло като абстрактен образец за интелигентност, докато съвременната медицина го разглежда като вид машина. Той твърди, че начина, по който светът възприема ведичния подход към здравето на Махариши, е близък до този, описан от физиците през 20-ти век. В Махариши Аюрведа здравословното състояние е в пряка връзка със съзнанието на човек и неговите емоции. Позитивните емоции спомагат за облекчаването на симптомите. Нематериалната и чиста сила на съзнанието има свои вибрации, чийто ефект се отразява в материалната вселена.

Трансценденталната медитация е част от методите на Махариши Аюрведа, който спомага за достигането на пълноценно физическо и психическо здраве. Тя е прилагана от топ специалисти по Аюрведа по целия свят в лечението на световно известни звезди, политици и дори президенти.

Кой е Махариши Махеш Йоги?

Основоположник на Махариши Аюрведа е Махариши Махеш Йоги, който е индийски религиозен деец. Истинското му име е Махеш Прасад Варма и е роден през 1914г. в Джабалпур  в Британска Индия. Умира в своя дом в нидерландския град Флодроп през 2008г.

Какво е Махариши Махеш Йоги

Става известен като “смеещия се гуру„ заради веселото си настроение и закачливите си шеги. Той въвежда йога учението трансцендентална медитация, която представя ефективни практики за релаксация. Този вид метод за медитация обещава постигане на хармония между душа и тяло и гарантира пълноценно физическо и психическо здраве.

Методът за трансцендентална медитация  се превръща в запазена марка на Махариши. Медитацията спомага за достигането на висше духовно просветление. Тя отразява философията на школата Адвайта Веданта , която се явява  подшкола на Веданта. Веданта е една от шестте школи на индуистката философия.

Неговата световна популярност прогресира през годините и той успява да изгради една империя чрез своята философия и практики за подобряване на здравето. Ученията му по ТМ дават на западния свят лесен метод за подобряване на общото здраве.

Махариши Йоги става също известен и със срещата си с супер популярната през 60-те години музикална група Бийтълс. Той се спечелва името на индийският гуру, който успява да откаже Бийтълс от наркотиците.

Махариши се среща с Бийтълс през 1967г. и служи като духовно вдъхновение за тях. Всички членове на групата (без Ринго Стар) заедно със съпругите си и своите приятелки отиват на неговата лекция в Лондон.

Към тях се присъединяват и Мик Джагър, Джейн Ашер и Мериън Фейтфул.Те остават впечатлени от лекцията му за методите на  трансцендентална медитация и посланието му за безкрайна любов и мир.  Те са толкова вдъхновени от философията му, че решават да отидат на семинара му в град Бангор в Уелс. Там всеки член на бандата получава своя лична мантра.

След това събитие те организират конференция, на която официално съобщават, че се отказват напълно от употребата на наркотици, тъй като са открили нов метод за постигане на висше духовно съществуване – трансцедентална медитация. На следващата 1968-ма година Бийтълс посещават духовния тренировъчен лагер на религиозния водач в известния индийски град Ришикеш в Индия. Махариши тогава е на 90 години.

Накратко за трансценденталната медитация (ТМ)

Идеята за трансцендентална медитация  се популяризира широко в Америка през 60-те години на миналия век благодарение на хипи движението. Индийският религиозен водач говори по темата за трансциденталната медитация (ТМ) в края на „Фестивала на духовните водачи “през 1957 г. Тя гарантира освобождаване от стреса, тревожността и постигане на дълбока релаксация, висше състояние на духа и обща жизнена хармония.

Махариши Махеш Йога медитация

Тя се извършва обикновено два пъти на ден по 20-минутни сесии, докато се изпълнява специална мантра. Махариши обявява „Световен план“ за разпространение на ТМ в началото на 70-те години. Според този  световен план трябва да се създаде по един учебен център за ТМ на всеки милион от популацията на Земята. 

За съжаление обаче няма солидни научни доказателства за здравословните ползи от трансценденталната медитация. Обаче метода за медитация на Махариши след своята поява бива възприет от редица актьори, певци, звезди от шоубизнеса и здравословни гурута, които се кълнат в неговата ефективност.

Важно е да отбележим, че Махариши Аюрведа се основава на методите на древната медицина Аюрведа. Някои от аюрведичните терапевтични методи са взаимствани от конвенционалната медицина, а също и спа индустрията.

За тези, които не знаят, Аюрведа е широкообхватна древна наука за здравето и дълголетието и е една от най-старите известни на човечество холистични медицини. Клоновете на Аюрведа медицина предлагат лечебни процедури за всяка една част от тялото, обхващайки всички негови системи. Доста от нейните методи са с доказана ефективност върху здравето.

Началото на Аюрведа се заражда преди 5000г. в Индия. Нейните методи са изцяло природосъобразни и включват употребата на натурални билкови масла и екологични козметични продукти.

Въпреки че конвенционалната медицина отрича методитe на Аюрведа и я заклеймява като псевдомедицина, здравословните ползи от Аюрведа са неоспорими. Терапиите и масажите, изпълнявани по правилата на Аюрведа влияят благоприятно върху симптомите на дълъг списък от заболявания на цялото тяло.

Факт е, че редица аюрведични методи са възприети от конвенционалната медицина и се практикуват успоредно с традиционните лечебни методи.

В Аюрведа се смята, че здравето ни се крепи върху крехък  баланс между душа и тяло. Според Аюрведа болестта е симптом на този имбаланс в тялото. Когато този естествен баланс се наруши, ние започваме да страдаме от здравословен проблем.

Главната цел на Аюрведа е да възвърне естествения баланс в тялото и да го задържи задълго, с което ще помогне на човек да постигне вътрешна хармония между душа и тяло с помощта на природни лечени методи.

Лечението по Аюрведа помага на тялото на възстанови естествената си способност за самолечение и укрепва съпротивителните му сили. Тя се фокусира върху превенцията на заболяването, тоест премахването на болестта още когато е в зародишен етап. Терапиите на Аюрведа имат благотворен ефект не само върху цялостното физическо здраве, но и върху психическото здраве.

Аюрведа предлага един пълен комплекс от стъпки за постигане на пълноцнно здраве и добър умствен фокус. Аюрведа включва не само терапии и масажи с лечебен ефект, но и ежедневна медитация, здравословен хранителен режим с рецепти от Аюрведа, специални дихателни техники.

Аюрведа лекарите вярват, че само с преминаването към по-здравословна околна среда и усвояването на здравословни навици, следващи сезонните цикли на природата, човек може да постигне цветущо здраве и да се пребори със съществуващите си здравословни проблеми.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *