FB PIXEL

Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

20.09.2021

Варицела /лещенка/ – характеристика и симптоматика

Варицелата е инфекциозно вирусно заболяване, което основно засяга децата. Те боледуват най-вече в предучилищна възраст и поради силната заразност на болестта, тя често преминава почти едновременно в цели детски колективи. 

Варицелата се причинява от Зостер вируса, който се характеризира с много висок процент на заразност, достигащ до 90 на сто при контакт с болен човек. Веднъж преболедувал, човек изгражда имунитет и затова в масовия случай е предпазен от ново заразяване. 

Медицински статистики показват, че се забелязва закономерност в годишните периоди, през които се увеличава драстично броят на заразените с варицела. Счита се, че децата са по-податливи на вируса през студените месеци. Обикновено най-много болни момиченца и момченца, в предучилищна възраст, се отчитат през зимата и в началото на пролетта. 

Характерен симптом е специфичният обрив по кожата, който болните от варицела получават. Той може да е съпътстван от общо неразположение, повишаване на температурата до 38-39 градуса, липса на апетит и други неприятни усещания като болки в тялото, главоболие и други. 

Първите пъпки се появяват още до 1-2 дни след самото заразяване, след което размерът на обрива се увеличава. 

Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

Инкубационният период може да продължи до 20-на дни или времетраенето е от една до три седмици. Кожните проблеми най-често обхващат цялото тяло като първоначално засягат основно коремчето и гърба на детето. 

Пъпки може да има също по бедрата, ръцете, лицето. Самите те предизвикват неприятно усещане, което се изразява в силен сърбеж. Те обаче не бива да се разчесват, тъй като разраняването на пъпките може да доведе до кожни възпаления и усложнения в протичането на заболяването. 

Варицелата крие повече рискове при по-възрастните пациенти. Опасност съществува от възникването на съпътстваща вторична бактериална инфекция. Тогава се налага допълнително медикаментозно лечение, понякога и болнично лечение, защото при липса на навременни мерки, болестта може да доведе до летален край. 

Зостер вирусът, който е характерен със силната си заразност, се разпространява по въздушно-капков път. Предава се при директен контакт с болен човек, чрез неговите инфектирани секрети. 

Заразяването обаче може да започне още преди пациентът да има видими симптоми на болестта –  тоест преди появата на първите пъпки, а приключва едва след като те започнат да зарастват и не са като отворени рани. При по-тежките форми на протичане на варицелата, може да се появят мехури в устната лигавица на болния. 

Диагноза и класическо лечение

В помощ на установяване на заболяването са неговите специфични характеристики. Диагностицирането е задължително, обаче, да бъде определено от лекар, който наред с физическия преглед може да назначи допълнителни медицински изследвания. 

Серологичните методи дават категориност дали характерният обрив и другите клинични проявления са причинени именно от вируса на варицелата. 

Самолечението е напълно противопоказно и опасно. Личният лекар, педиатър или специалист по инфекциозни болести са тези, които могат да дадат най-точна оценка за състоянието на болния, както и да проведат докрай адекватното му лечение. С медикаменти се третират най-вече избиващите пъпки по тялото на пациента. 

За обрива се предписват пудри и мазила, които да облекчават непоносимия сърбеж и да предпазят от възпаление наличните рани. При необходимост болните пият лекарства за понижаване на температурата и общи противовъзпалителни средства. 

При липса на усложнения заразените с варицела се лекуват в домашни условия и се поставят под карантина, докато заразата премине. 

Варицела в детска възраст

Болестта засяга основно децата до училищна възраст, въпреки че изключенията извън този период са напълно възможни. Най-често малчуганите изкарват варицела още в детската градина. Масово през студените месеци на годината под карантина са цели градини или отделни групи. 
Как Аюрведа може да повлияе на симптомите на варицела?

При навременно установяване на заболяването и назначаване на адекватно лечение от медицински специалист, варицелата преминава без особени рискове при малките пациенти. 

Най-голямото предизвикателство при тях е да не се допусне разраняване на пъпките. Това може да доведе до усложняване на лечебния процес и да има естетически последствия върху кожата. И все пак в масовия случай, заболяването продължава от няколко седмици до месец, без трайни увреждания. 

Усложнения

Имунитетът след среща със Зостер вируса остава за цял живот, въпреки че са известни редки случаи, при които се касае за повторно заразявани на по-голяма възраст. При възрастните хора болестта протича по-тежко. 

Затова при тях може да се наложи допълнително антибиотично лечение и приемане в здравно заведение. Риск съществува от вторична инфекция, заради обривите по лигавицата на човек. Тогава е опасно да се развият болести на дихателната система като бронхит или пневмония.

При по-възрастните хора понякога има съпътстващи заболявания, които също крият допълнителни рискове. Сред най-застрашените са тези, които са с компрометирана имунна система. 

Възможно ли е чрез Аюрведа да се повлияе на варицела ? 

Наред с класическото лечение на инфекциозните болести, сред които попада и варицелата, много от тези заболявания се повлияват положително, за пациента, от нетрадиционните методи. 

Подобни терапии основно са насочени към облекчаване на общата отпадналост, дискомфорт, болки по тялото, висока температура и още други подобни не дотам приятни усещания, които съпътстват процеса на справяне със заразата. 

В основата на практиките в Аюрведа е постигането на баланс в организма, което е свързано с хармоничното развитие на човек. Редица от използваните лечебни терапии са в резултат на хилядолетен опит и наблюдения как най-добре функционира нашето тяло. 

Древното индийско учение е в помощ на редица болести като подхода му изисква търсене и отстраняване на тяхната първопричина. Едно от най-големите предимства на Аюрведа е, че се използват само природосъобразни средства. 

Благотворното въздействие върху организма се постига с :

 • билки 
 • отвари 
 • био масла и олио 
 • екологично чисти плодове и зеленчуци 
 • билкови бани 
 • масажи 
 • правилно дишане 
 • лечебна гимнастика 

Идеята е да се постигне пречистване отвътре навън, което освобождава човек от всички вредни мисли и токсични натрупвания, които са предпоставка за болестните състояния. 

При наличие на варицела Аюрведа предлага различни възможности за облекчаване на неразположението на болния. Когато той е с температура, това е сигнал от организма, че се бори с инфекцията. 

При по-ниски стойности на термометъра, които показват малко над 37 градуса, не е препоръчително веднага да се приемат противовъзпалителни медикаменти, защото така се дава възможност тялото само да се пребори със здравословния проблем. 

В подобни случаи някои от практиките в Аюрведа оказват положително въздействие като помагат за възстановяване на тонуса, например. Добре се повлияват болните от билкови чайове, които помагат за спадане на телесната температура. 

Препоръчителни са също студените компреси на челото и крайниците. Добре е да се правят с памучна кърпа, която предварително е напоена в разтвор от вода и оцет в равни количества. 

В Аюрведа са познати много природни начини за облекчаване на главоболието и треската. Препоръчителни са за директна консумация някои продукти, които са напълно достъпни по всяко време и от всеки. 

Това са : 

 • лимонът 
 • джинджифилът
 • босилекът 
 • куркумат 
 • черен пипер 

Всички те имат доказан противовъзпалителен и антивирусен ефект. 

Например, Трикату се нарича комбинирането на джинджифил със смлени черен и бял пипер. Приема се срещу висока температура, а самите съставки ускоряват метаболизма, действат добре на храносмилателната система и карат тялото да се топи. Тази стимулация помага за изхвърляне на вредните натрупани вещества и здравословно детоксикиране. 

Установено е, че приемът на люто и горчиво в умерени дози, оказва противовирусно въздействие. Затова водата с лимон е широко приложими, както по време на самото заболяване, така и с превантивно действие. 

Що се касае за лютивите съставки, тяхната консумация предизвиква изпотяване и пречистване, а това е основен способ за отделяне на различните вредни вещества и съставки, най-вече след преработката на приетата храна. 

В своето ежедневие човек, дори да води природосъобразен начин на живот, е под влиянието на още много други вредни въздействия като прашен въздух, автомобилни газове, производствени замърсявания и още различни, обременяващи околната среда проблеми. 

Всичко това се натрупва в организма и са необходими допълнителни мерки, за да се ускори процесът на изхвърляне на подобни непотребни вещества и съставки. 

Най-разпространени са видовете детоксикации, които спомагат за нормалното функциониране на отделните органи и системи в тялото. Именно токсините са тези, които пречат на нормалния жизнен цикъл и са най-големият враг на имунната система. 

Как да повишим своя имунитет с методите на Аюрведа ?

Възможностите, които дават всички природосъобразни продукти, използвани в Аюрведа засилват естествените сили на организма и укрепват неговата устойчивост. С много малко изключения повечето билки, които служат за направата на отвари и чайове, са полезни и подходящи за деца и възрастни. 

Тонизирането с лимон, джинджифил, мед, както и напитки от мента, босилек, лайка, маточина, шипка, липов цвят и други полезни растения може да се приемат по няколко пъти на ден. Подходящо е повечето билки да се комбинират и да се прави чай от букет от вкусове. 

Лечебният процес се повлиява отлично в хода на вирусни заболявания, когато се приемат повече подобни течности. Чаят е задължителна част от лечебните терапии, прилагани в индийската медицина, но широко се прилага и от традиционните медицински практики. 

Много характерна терапия за повишаване на детския имунитет в Аюрведа е т.нар. Трифала. Тя се състои в приема на три специфични плодабибитаки, амла, харитаки. Тайната се крие в техните полезни съставки, тъй като те съдържат много витамини и антиоксиданти. Затова се препоръчителни за профилактика от заболявания и за по-бързо оздравяване. 

Понеже не са така широко разпространени, тяхното прилагане може да става под формата на медикаменти, за начина на прием, на които е нужно да се консултирате с лекар-специалист по Аюрведа. 

Когато сме болни, нашето хранене също е част от лечебния процес, затова трябва да е съобразено с него. Т.нар. бързи храни, полуфабрикати, мазнини, тестени изделия и захарни продукти са по-скоро враг на всяка терапия. 

Консумацията на свежи зеленчуци и плодове, естествени захари, витаминозни продукти и достатъчно количество вода са задължителни, за да пребори болният човек по-бързо здравословните си проблеми. 

След като варицелата премине и по детската кожа вече няма обрив и пъпки, е хубаво да се грижим за нея. Масажите с кокосово масло подхранват кожата. След раздразнения много помагат също мехлемите, в чийто състав присъстват невен, лайката, розовото или лавандулово масло, алое. 

Снимки: Pixabay

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *