FB PIXEL

Лечение на астма с Аюрведа

14.09.2021

Аюрведа е многовековна медицинска система, която е възникнала в древна Индия. В днешно време тя се практикува като допълваща медицина в повечето страни по света. Аюрведа може успешно да се справи с много болести, включително и с астма.

 Лечение на астма с Аюрведа
В основата на аюрведичната медицина стоят 5 елемента – пространство, въздух,  вода, земя и огън. Комбинирайки се, те поддържат здравословен баланс на трите доши, които съществуват във всяко живо същество. Когато дошите се разбалансират, се получава заболяване. 

Това са:

 • вата (въздух и пространство)
 • капха (земя и вода)
 • питта (огън и вода)

У всеки човешки индивид преобладава една основна доша, която естествено е  по-силна от другите. Установено е, че хората с преобладаваща питта доша са тези, които най-вероятно ще получат астма.

Астмата е възпалително заболяване на дихателните пътища на белия дроб. Когато са поразени от тази болест, те се стесняват, появяват се отоци и се произвежда допълнителна слуз, което се проявява като затруднено дишане, кашлица, хрипове и задух.

Симптоми на болестта

Човек, който има  астма,  изпитва:

 • Недостиг на въздух
 • Трудности в говоренето
 • Стягане в гърдите
 • Кашлица, особено през нощта
 • Хрипове при дишане
 • Умора

Видове астма

Бронхиална астма

Това е най-често срещаният вид, който засяга белите дробове на човека. Някои специфични видове астма са т.н. външна и вътрешна астма.

Външна астма (алергична астма) възниква поради алергия към някои външни фактори като прах, цветен прашец, храна и др. Алергичната астма често е сезонна.

Вътрешната астма (неалергична астма) може да се предизвика от вирусно заболяване, тютюнопушене, замърсяване на въздуха от горящи дърва, освежители на въздуха, средства за почистване на домакинствата и др.

Професионална астма

Този вид астма може да се предизвика от работа в замърсена среда  – с  багрила, прах, газове и изпарения, промишлени химикали и др.

Освен тези фактори, някои други като стрес, хормонални, наследствени и други фактори, свързани с околната среда,  също предизвикват астма.

Как може да се диагностицира астмата ?

Диагнозата на астмата може да бъде направена чрез снемане на традиционна анамнеза за пациента, както и чрез физически преглед или
извършване на дихателен тест.Лечение на астма с методите на Аюрведа

В Аюрведа астмата се споменава под категорията, наречена shwas roga. При нея бронхиалната астма може да бъде свързана съвместно с Tmaka shwas, при която преобладават вата и капха доша.

Увеличената капха доша блокира естествения въздушен поток, което води до спазъм в бронхиалното дърво, а от тук – до появата на астма и хрипове. 

Аюрведичното лечение на астма се фокусира върху изхвърлянето на увеличената капха, която се задържа в белите дробове. В аюрведическите текстове основното лечение, което се споменава за тамак шва, е Виречана.

 Лечение на астма с Аюрведа
Аюрведични билки, които са показали добри резултати при дихателни нарушения, са:

 

 • Шати
 • Пушкармул
 • Амалвеца
 • Пипли
 • Тулси
 • Васа
 • Ела

Тези билки са полезни, защото  притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те облекчават запушването на носа и усещането за тежест в гърдите, успокояват дихателните пътища, облекчават дразненето на гърлото и кашлицата, кихането и подутите лимфни възли.

Аюрведа се фокусира върху диетата и начина на живот с цел постигане на здравословен живот и дълголетие. Лечението с аюрведични добавки е добър вариант за лечение на това разстройство. Добавянето на определени храни към диетата ще подпомогне нормалните дихателни функции в организма.

Ето някои аюрведични домашни средства, които биха могли да помогнат за намаляване на симптомите на астма и контролиране на честотата на астматичните пристъпи.

Марича или черен пипер

Тази билка е антиоксидант и е с антимикробен потенциал, както и стомашно-защитни ефекти. Черният пипер съдържа алкалоид, наречен пиперин, който  действа бронхоразширяващо, облекчава болката, подобрява дишането и намалява възпалението.

Как да го приемате?
Вземете малко количество черен пипер, смесете го с мед и го приемайте  при кашлица.

Пипали (пипер лонгум)

Използва се от древни времена за лечение на дихателната система. Той действа като противовъзпалително средство, изчиства слузта и запушването на носа.

Как да го приемате?

Сварете няколко пипали в половин чаша мляко и изпийте тази отвара. Полезно е да се лекувате с него при обикновена настинка, кашлица, задух.

Ящи Мадху или женско биле

Използването на корен от женско биле е едно от най-старите средства за лечение на кашлица и настинка.

Той действа като императивен билков препарат, който предпазва дихателната система. Осигурява успокояващ ефект в гърлото и облекчава дразненето. Това е ефективна билка, която отделя здрава слуз и освобождава храчките, изчиства носния проход и има противовъзпалителни свойства.

Как да я приемате?

Нарежете женско биле на парчета и след това ги сдъвчете. Пийте чай, приготвен от смес от половин чаена лъжичка женско биле и половин чаена лъжичка джинджифил.

Смесете малко Яштимадху на прах с мед и го вземете. Тази смес осигурява облекчение при възпаление, кашлица и други проблеми, свързани с астма.

 Васака

Листът на васака е популярен аюрведичен лек за респираторни проблеми. Той действа като силен стимулатор на дихателната система, като по този начин елиминира излишната храчка от гърлото, изчиства белите дробове и действа бронхоразширяващо. Помага при лечение на бронхиална астма, бронхит, туберкулоза и други белодробни заболявания.

Как се приема?

Направете си чай  от листа васака и го пийте, за да облекчите кашлица и други симптоми на настинка.

Куркума

Куркумата е мощна билка, която съдържа съединение, наречено куркумин, и е обогатена с повече от 300 естествени компоненти. Притежава противовъзпалително, антиоксидантно, антимикробно свойство, което е добро за цялостното здраве и дихателната система.

Активното съединение куркумин подпомага за почистването на белите дробове и естествено изхвърля токсините от дихателната система, като по този начин укрепва имунния отговор. Ежедневната консумация на напитка от куркума помага за намаляване на възпалението във въздушния канал.

Как да я приемаме?

Сварете една чаена лъжичка джинджифил в чаша мляко и към него добавете ½ чаена лъжичка куркума на прах. Ако се приема два пъти дневно, това аюрведично лекарство може да намали честотата на пристъпите на астма.

Джинджифил

Това е невероятна и мощна противовъзпалителна билка, която лекува обикновена кашлица и настинка и подпомага изчистването на токсините от дихателните пътища. Обогатен е с калий, магнезий и цинк. Консумацията на чай от джинджифил също така помага за изграждането на здрава имунна система и за борба със сезонната астма и инфекции.

 Лечение на астма с Аюрведа

 Кардамон


Чаят от кардамон е стимулираща и освежаваща напитка, която подобрява здравето на белите дробове и облекчава храносмилателния огън. Добър на вкус и много ефективен!

Канела

Смесете една чаена лъжичка канела на прах и ¼ чаена лъжичка трикату в чаша вряща вода. Добавете една чаена лъжичка мед и след известно време изпийте. Вземайте тази смес два пъти дневно, за да лекувате всички проблеми, свързани с астмата и да извлечете максимална полза.

Дафинов лист

Половин чаена лъжичка дафинов лист и ¼ чаена лъжичка пипали, смесени с 1 чаена лъжичка мед и  вземани два до три пъти на ден, могат да осигурят добри резултати при хронични симптоми на астма.

Изпийте чаша мед (1 чаена лъжичка) и малко индийски дафинов лист на прах (1 супена лъжица) преди лягане, за да предотвратите астматичен пристъп през нощта.

Синапено масло

Втриването или масажирането на гърдите на пациента  с топло синапено масло, смесено с малко сол,  ще помогне за намаляване на усещането на тежест в гърдите и често се използва като естествено средство за лечение на астматични състояния. 

Осигурява облекчение по време на астматична атака. Дългосрочната употреба на тези средства може да даде отлични резултати при пациенти с астма.

Внимание!

Установено е, че някои билкови състави съдържат вредни вещества като олово. Затова Аюрведа не трябва да замества стандартния протокол за лечение на астма или де използва без одобрението на Вашия лекар.

Снимки: ayurvedasofia.bg

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *