Език:

Как древната Аюрведа медицина помага да сме здрави

Как древната Аюрведа медицина помага да сме здрави
Обичай здравето си | Ayurveda Clinic Bansko

Аюрведа и природните закони

Лечението с Аюрведа е изцяло съобразено със законите на Природата и Космоса. При него се отчита дори кръговратът на сезоните, разположението на планетите и т.н.

Обичай здравето си | Ayurveda Clinic Bansko

Важно е например кога едно билково лекарство или мехлем ще се приготви, как да се съхранява и кога да се приложи, за да бъде ефектът му максимален.

Лечебните средства на Аюрведа се извличат от естествените форми в природата. Използват се основно билки и лечебни масла, широко се използва и пчелният мед.

Между другото, медът е доста показателен за дълбоките познания на Аюрведа за природата. Хиляди години преди Новата ера тази медицина вече е различавала лечебните свойства на меда за определени болести според видовете пчели, които са го събирали, от какви растения е събиран, географско-климатичните особености на района – по-хладно или по-топло, равнинен или предпланински район и т.н.

Използваните билки на практика са безкрайно много. В древни текстове, писани много преди Новата ера, са указали 50 000 лечебни билки, има и формули за комбинирането им в определени пропорции. Те зависят от телесния тип на пациента, вид и степен на заболяването, възраст, евентуалните други болести на човека и т.н.

Металите и Аюрведа

Аюрведа използва също и метали – oлoвo, живaĸ, жeлязo и др. Смята се, че те са вид форма на Божествената енергия като всичко останало в природата. Тази енергия, ако се използва правилно по определени формули, може да усили ефекта на прилаганите лечебни средства и мехлеми.

Използването на металите при Аюрведа може да се нарече и направление в тази медицина. В хилядолетната си практика древните аюрведи са намерили специални начини да пречистват металите, за да ги извлекат в чист вид и да ги прибавят в комбинациите на лекарствата и мехлемите. По подобен начин се използват и редица минерали.

Лечебните средства на Аюрведа може да са на таблетки, прах, масла, може да се приемат и като храна, в която се съдържат.

Аюрведа и негативните емоции

Ако днес често се казва „Не се ядосвай за глупости“, то Аюрведа много отдавна е извела в стройна система защо да не го правим.

Негативна енергия от разговор | Ayurveda Clinic Bansko

Човек е създаден да живее по природните закони, в които балансът, равновесието, е основен принцип. Като частици от Природата и Вселената, при хората балансът е между физиологичното и духовното начало. Духовното включва умствената дейност и емоциите.

Всичко това е зададено на всеки човек в уникално съчетание и равновесие. „Разбута“ ли се този баланс, се предизвикват болестите. Ако негативните емоции „излязат извън контрол“, те нарушават цялостното равновесие и водят до заболявания.

Става дума за по-продължителни състояния: завист, омраза, тъгуване, тревожност, ревност и т.н., макар че и моментният гняв може да ни докара инфаркт.

За Аюрведа всяка продължителна негативна емоция предизвиква конкретни заболявания. Тъгата например води до деменция, ревността е „път“ към епилепсията, тревожността предизвиква камъни в бъбреците. Решението е не потискане на чувствата, защото става по-лошо, а в освобождаването им.

Днес има специализирани терапии за овладяване на гнева, да речем, а известни фирми по различни начини дават възможност на служителите да излеят недоволството си от шефа, заплатата, напрежението от личен проблем и т.н.

Още в далечното минало Аюрведа е заложила на осъзнаването. Човек трябва да осъзнае живота какъвто е и житейските ситуации да му служат да се учи, а не да ги приема като фатални корабокрушения. Той може да анализира всяка от негативните си емоции – какво я поражда, как се развива, как се изразява, какво може да се направи, за да се освободи от нея.

Гневът например далеч не е свързан само с инфарктите и инсултите. Гневните хора най-често имат увреждания на жлъчката и черния дроб, болести на ставите.

Дълго поддържаната омраза пък може да доведе до увреждания на мозъка и парализи, епилепсия, дори тумор. За раздразнителните хора са характерни болести на стомаха, червата, кожата и др.

Превенцията е най-доброто лекарство

Аюрведа може да излекува всяка болест. Но за нея най-доброто лекарство е превенцията. Трябва да се води такъв начин на живот, че да не се допускат болести. Този начин на живот отново е свързан с природните закони – с „часовника“ на човека, зададен му от природата.

Семейство на разходка в природата | Ayurveda Clinic Bansko

Болестите са, защото хората нарушават ритъма на този „часовник“. Затова след лечебния курс в Аюрведа клиник Банско например, аюрведа лекарят дава индивидуален план на всеки пациент за начина му на живот от тук нататък. Защото е важно да се премахнат причините, водещи до заболяванията: неправилно съчетание на работа и почивка, хранене, пренебрегнати духовни дейности и т.н.

За Аюрведа хората трябва да подредят за себе си нещата от живота по важност. А най-важното от важните неща е човек да бъде здрав – тогава пълноценно ще може да следва различните си житейски цели. И обратно – всеки „успех“ се обезсмисля, ако доведе до болести или ранна смърт.

И да не ни е възможно да възприемем точно режима на аюрведите, могат да се вземат принципните неща, които да поддържат здравето ни в добро състояние.

Дейностите трябва да са съобразени с устройството и нагласите на тялото. Много хора обаче ги объркват още с късното ставане сутрин. Аюрведите стават по изгрев и се „зареждат“ за деня с позитивни мисли. Сутрин умът е свеж, възприемчив, позитивизмът ще окаже влияние за целия ден.

Ако не се закусва, това е следващото нарушение на ритъма. Трябва да се закуси с лека храна. Когато Слънцето е най-активно – в 12 часа, е времето за обяд. На практика обаче тук е допустим интервал – между 10 и 14 часа.

Най-пълноценно се работи от 10 до 18 часа, след това тялото и умът „искат почивка“. Вечерята трябва да е до 19 часа и да е лека, защото храносмилането отслабва. Сънят през нощта е най-полезен между 21 и 3 часа.

Храненето – не само какво, но и как

Храненето е много съществен момент и при лечението с Аюрведа, и при разбирането за начина на живот. Храната дава енергията, с която тялото да може да живее и да се развива. Това й отрежда изключително място в схващанията на аюрведите.

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Не е важно само какво ядеш, има редица изисквания и как да се храниш. Неправилното хранене може да отнеме свойствата на полезните храни и дори да ги превърне във вредни. Така например храната трябва да се консумира най-много до 3 часа след като е била приготвена. След това, даже и да са използвани правилни продукти, тя губи заряда си.

Полуфабрикатите и консервите за Аюрведа категорично са храни на невежеството – така, както и алкохолът. Трябва да се използват само пресни продукти или направени съвсем скоро. Самата храна трябва да се готви с мисли, насочени към нещо позитивно; помещението трябва да е добре почистено, дрехите също да са чисти. Защото храната може да поема негативна енергия и да става вредна.

Аюрведа хранене и негативната енергия

Изчистено от лоша енергия трябва да е и поднасянето на ястията – то да се прави със светло настроение и да е красиво.

Пак заради лошата енергия, докато се храни, човек не бива да слуша или гледа негативни новини. Впрочем по време на хранене не бива да се вършат никакви други дейности – мислите трябва да са насочени изцяло към храненето.

Един от ефектите на това е много практичен – човек усеща кога се е нахранил и не преяжда, както обикновено става пред телевизора.

Като състав храната при Аюрведа е основно вегетарианска, включва и млечни продукти. Тук трябва да се подчертае едно основно изискване – ястията трябва да са вкусни, а в кухнята трябва да има сладко, солено, горчиво, лютиво, кисело, стипчиво. Иначе, дори и да включват правилните продукти, не ястията са полезни.

Аюрведа като цялостно познание

Аюрведа не е само медицина. Тя е и начин на живот, и философия, цялостна концепция за устройството на Космоса. Това разбира се включва и планетата Земя с всичките форми живота на нея.

Човека и космоса | Ayurveda Clinic Bansko

За Аюрведа Вселената, Природата и човекът са в хармония, в съществуването им са заложени едни и същи елементи и закони. Има разбира се движение, развитие, но всичко е в динамично равновесие.

Човекът всъщност е микрокосмос. Това не означава, че е „пренебрегнат“ като някаква незначителна частица. Напротив, за Аюрведа всеки човек е уникален и целите й са съсредоточени върху него – да се самоусъвършенства, водейки се от Вселенските закони.

Осъзнавайки се като част от Космоса и негова проекция, човек намира мястото си в общата хармония и живее в съзвучие с нея. В търсенията си на това съзвучие, Аюрведа, която е на над 5000 години, е натрупала огромни познания по астрономия. В древните ведически текстове има описания на Земята, Слънчевата система, Вселената.

Космогонията при Аюрведа е изградила сложна система. Така например в древните текстове се говори за паралелни светове и форми на живот. Описани са групи от видове планети с 8 400 000 типа живи форми, от които 400 000 са подобни на човека. Говори се и за същества, които могат да „пътуват“ във времето и пространството, навлизайки в различни измерения.

Застъпено е хващането за безкрайността и цикличността на времето. Описани са космическите цикли и тяхната продължителност, като се редува унищожение и възраждане. Според това схващане, Земята е на 2,3 милиарда години след последното унищожение.

Тази цикличност от огромни милиарди години  има проекция и в човешкия живот – с времето телата остаряват и се разпадат. Душата обаче е вечна.

Аюрведа е натрупала  и огромни познания във всички сфери на живота – растителен и животински свят, анатомия на човека и функции на органи, и системи, химия, физика и т.н.

 

 

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.