FB PIXEL

Как древната Аюрведа медицина помага да сме здрави

20.08.2017

Аюрведа и природните закони

Лечението с Аюрведа е изцяло съобразено със законите на Природата и Космоса. При него се отчита дори кръговратът на сезоните, разположението на планетите и т.н.

Обичай здравето си | Ayurveda Clinic Bansko

Важно е например кога едно билково лекарство или мехлем ще се приготви, как да се съхранява и кога да се приложи, за да бъде ефектът му максимален.

Лечебните средства на Аюрведа се извличат от естествените форми в природата. Използват се основно билки и лечебни масла, широко се използва и пчелният мед.

Между другото, медът е доста показателен за дълбоките познания на Аюрведа за природата. Хиляди години преди Новата ера тази медицина вече е различавала лечебните свойства на меда за определени болести според видовете пчели, които са го събирали, от какви растения е събиран, географско-климатичните особености на района – по-хладно или по-топло, равнинен или предпланински район и т.н.

Използваните билки на практика са безкрайно много. В древни текстове, писани много преди Новата ера, са указали 50 000 лечебни билки, има и формули за комбинирането им в определени пропорции. Те зависят от телесния тип на пациента, вид и степен на заболяването, възраст, евентуалните други болести на човека и т.н.

Металите и Аюрведа

Аюрведа използва също и метали – oлoвo, живaĸ, жeлязo и др. Смята се, че те са вид форма на Божествената енергия като всичко останало в природата. Тази енергия, ако се използва правилно по определени формули, може да усили ефекта на прилаганите лечебни средства и мехлеми.

Използването на металите при Аюрведа може да се нарече и направление в тази медицина. В хилядолетната си практика древните аюрведи са намерили специални начини да пречистват металите, за да ги извлекат в чист вид и да ги прибавят в комбинациите на лекарствата и мехлемите. По подобен начин се използват и редица минерали.

Лечебните средства на Аюрведа може да са на таблетки, прах, масла, може да се приемат и като храна, в която се съдържат.

Аюрведа и негативните емоции

Ако днес често се казва “Не се ядосвай за глупости”, то Аюрведа много отдавна е извела в стройна система защо да не го правим.

Негативна енергия от разговор | Ayurveda Clinic Bansko

Човек е създаден да живее по природните закони, в които балансът, равновесието, е основен принцип. Като частици от Природата и Вселената, при хората балансът е между физиологичното и духовното начало. Духовното включва умствената дейност и емоциите.

Всичко това е зададено на всеки човек в уникално съчетание и равновесие. “Разбута” ли се този баланс, се предизвикват болестите. Ако негативните емоции “излязат извън контрол”, те нарушават цялостното равновесие и водят до заболявания.

Става дума за по-продължителни състояния: завист, омраза, тъгуване, тревожност, ревност и т.н., макар че и моментният гняв може да ни докара инфаркт.

За Аюрведа всяка продължителна негативна емоция предизвиква конкретни заболявания. Тъгата например води до деменция, ревността е “път” към епилепсията, тревожността предизвиква камъни в бъбреците. Решението е не потискане на чувствата, защото става по-лошо, а в освобождаването им.

Днес има специализирани терапии за овладяване на гнева, да речем, а известни фирми по различни начини дават възможност на служителите да излеят недоволството си от шефа, заплатата, напрежението от личен проблем и т.н.

Още в далечното минало Аюрведа е заложила на осъзнаването. Човек трябва да осъзнае живота какъвто е и житейските ситуации да му служат да се учи, а не да ги приема като фатални корабокрушения. Той може да анализира всяка от негативните си емоции – какво я поражда, как се развива, как се изразява, какво може да се направи, за да се освободи от нея.

Гневът например далеч не е свързан само с инфарктите и инсултите. Гневните хора най-често имат увреждания на жлъчката и черния дроб, болести на ставите.

Дълго поддържаната омраза пък може да доведе до увреждания на мозъка и парализи, епилепсия, дори тумор. За раздразнителните хора са характерни болести на стомаха, червата, кожата и др.

Превенцията е най-доброто лекарство

Аюрведа може да излекува всяка болест. Но за нея най-доброто лекарство е превенцията. Трябва да се води такъв начин на живот, че да не се допускат болести. Този начин на живот отново е свързан с природните закони – с “часовника” на човека, зададен му от природата.

Семейство на разходка в природата | Ayurveda Clinic Bansko

Болестите са, защото хората нарушават ритъма на този “часовник”. Затова след лечебния курс в Аюрведа клиник Банско например, аюрведа лекарят дава индивидуален план на всеки пациент за начина му на живот от тук нататък. Защото е важно да се премахнат причините, водещи до заболяванията: неправилно съчетание на работа и почивка, хранене, пренебрегнати духовни дейности и т.н.

За Аюрведа хората трябва да подредят за себе си нещата от живота по важност. А най-важното от важните неща е човек да бъде здрав – тогава пълноценно ще може да следва различните си житейски цели. И обратно – всеки “успех” се обезсмисля, ако доведе до болести или ранна смърт.

И да не ни е възможно да възприемем точно режима на аюрведите, могат да се вземат принципните неща, които да поддържат здравето ни в добро състояние.

Дейностите трябва да са съобразени с устройството и нагласите на тялото. Много хора обаче ги объркват още с късното ставане сутрин. Аюрведите стават по изгрев и се “зареждат” за деня с позитивни мисли. Сутрин умът е свеж, възприемчив, позитивизмът ще окаже влияние за целия ден.

Ако не се закусва, това е следващото нарушение на ритъма. Трябва да се закуси с лека храна. Когато Слънцето е най-активно – в 12 часа, е времето за обяд. На практика обаче тук е допустим интервал – между 10 и 14 часа.

Най-пълноценно се работи от 10 до 18 часа, след това тялото и умът “искат почивка”. Вечерята трябва да е до 19 часа и да е лека, защото храносмилането отслабва. Сънят през нощта е най-полезен между 21 и 3 часа.

Храненето – не само какво, но и как

Храненето е много съществен момент и при лечението с Аюрведа, и при разбирането за начина на живот. Храната дава енергията, с която тялото да може да живее и да се развива. Това й отрежда изключително място в схващанията на аюрведите.

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Не е важно само какво ядеш, има редица изисквания и как да се храниш. Неправилното хранене може да отнеме свойствата на полезните храни и дори да ги превърне във вредни. Така например храната трябва да се консумира най-много до 3 часа след като е била приготвена. След това, даже и да са използвани правилни продукти, тя губи заряда си.

Полуфабрикатите и консервите за Аюрведа категорично са храни на невежеството – така, както и алкохолът. Трябва да се използват само пресни продукти или направени съвсем скоро. Самата храна трябва да се готви с мисли, насочени към нещо позитивно; помещението трябва да е добре почистено, дрехите също да са чисти. Защото храната може да поема негативна енергия и да става вредна.

Аюрведа хранене и негативната енергия

Изчистено от лоша енергия трябва да е и поднасянето на ястията – то да се прави със светло настроение и да е красиво.

Пак заради лошата енергия, докато се храни, човек не бива да слуша или гледа негативни новини. Впрочем по време на хранене не бива да се вършат никакви други дейности – мислите трябва да са насочени изцяло към храненето.

Един от ефектите на това е много практичен – човек усеща кога се е нахранил и не преяжда, както обикновено става пред телевизора.

Като състав храната при Аюрведа е основно вегетарианска, включва и млечни продукти. Тук трябва да се подчертае едно основно изискване – ястията трябва да са вкусни, а в кухнята трябва да има сладко, солено, горчиво, лютиво, кисело, стипчиво. Иначе, дори и да включват правилните продукти, не ястията са полезни.

Аюрведа като цялостно познание

Аюрведа не е само медицина. Тя е и начин на живот, и философия, цялостна концепция за устройството на Космоса. Това разбира се включва и планетата Земя с всичките форми живота на нея.

Човека и космоса | Ayurveda Clinic Bansko

За Аюрведа Вселената, Природата и човекът са в хармония, в съществуването им са заложени едни и същи елементи и закони. Има разбира се движение, развитие, но всичко е в динамично равновесие.

Човекът всъщност е микрокосмос. Това не означава, че е “пренебрегнат” като някаква незначителна частица. Напротив, за Аюрведа всеки човек е уникален и целите й са съсредоточени върху него – да се самоусъвършенства, водейки се от Вселенските закони.

Осъзнавайки се като част от Космоса и негова проекция, човек намира мястото си в общата хармония и живее в съзвучие с нея. В търсенията си на това съзвучие, Аюрведа, която е на над 5000 години, е натрупала огромни познания по астрономия. В древните ведически текстове има описания на Земята, Слънчевата система, Вселената.

Космогонията при Аюрведа е изградила сложна система. Така например в древните текстове се говори за паралелни светове и форми на живот. Описани са групи от видове планети с 8 400 000 типа живи форми, от които 400 000 са подобни на човека. Говори се и за същества, които могат да “пътуват” във времето и пространството, навлизайки в различни измерения.

Застъпено е хващането за безкрайността и цикличността на времето. Описани са космическите цикли и тяхната продължителност, като се редува унищожение и възраждане. Според това схващане, Земята е на 2,3 милиарда години след последното унищожение.

Тази цикличност от огромни милиарди години  има проекция и в човешкия живот – с времето телата остаряват и се разпадат. Душата обаче е вечна.

Аюрведа е натрупала  и огромни познания във всички сфери на живота – растителен и животински свят, анатомия на човека и функции на органи, и системи, химия, физика и т.н.

 

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *