FB PIXEL

Космическата хармония е заложена в лечението с Аюрведа

26.07.2017

Мъдрост на 5000 години

Аюрведа не е само медицина. Тя е огромно познание във всички области, систематизирано над 5 000 години. Тя е цялостно учение за Космическата хармония и човека като част от нея. Тя е философия  и начин на живот, който включва точни правила за работа, почивка, сън, хранене, усъвършенстване на тялото и ума с практиките на йога, и други дейности.

Душевен мир на брега | Ayurveda Clinic Bansko

Този начин на живот е изцяло съобразен с природните закони, а целта е да се постигне живот без болести, за да може човек пълноценно да мине през етапите на развитието си до духовните търсения и пълната свобода.

За да живее човек дълго, здрав и щастлив, трябва да осъзнае себе си като духовна същност. Затова е необходимо да се научи да се самонаблюдава – и тялото, и съзнанието. При Аюрведа човек няма враждебност към другите – те се възприемат също като част от изначално заложената хармония. Като желае някой здраве и щастие за себе си, той го желае и за другите.

За Аюрведа здравето е първо хармония със самия себе си. Хората трябва да си определят кое е важно и кое е маловажно в живота, да са наясно с целите си, етапите по важност, как ще ги постигнат. Ако е  наясно със себе си, човек е в хармонични позитивни отношения с близки, познати, колеги, с останалите хора и ставащото около него.

Не е случайно, че при диагностиката Аюрведа лекарят задава и въпроси за личните отношения на пациента, целите му в живота и т.н. Откриването на дисбаланси в духовния свят на пациента ще му помогне за лечението на тялото.

В Аюрведа са обобщени четири основни житейски цели, които са и етапи в развитието. Те започват от изпълнение на задачите към обществото, натрупване на богатство чрез работа, насищане на всички материални желания и осъзнаването, че животът е нещо повече от ангажименти към обществото и материални удоволствия.

Обучение и разпространение на Аюрведа по света

Дълго време Аюрведа познанието се е предавало устно от мъдрец на ученици. Учениците са били подбран, неголям кръг, посветените не са били много.

Древен мъдрец с учениците си | Ayurveda Clinic Bansko

1500 г. преди новата ера и Аюрведа

Около 1500 г. преди новата ера Аюрведа е била с две основни школи – медицинско училище и хирургична школа. В училището се изучавали анатомия, физиология, видове болести и проявленията им, причините за тях – външни и вътрешни за организма, диагностика,  лечение.

Специално се е изучавал процесът на стареене, защото дълголетието е цел на Аюрведа. Има разработени много билкови лекарства и терапии срещу стареенето. Другата школа е специализирала в различните хирургични техники.

На по-късен етап започват да се създават университети, като за университета в Наланда например документ свидетелства за 10 000 ученици, обучавани от 1500 учители. Други два големи университета в историята на Аюрведа са във Варанаси на брега на Ганг и Takshashile, днес в Пакистан. Двата университета са от 6 век преди новата ера.

Още в древността Аюрведа се разпространява на обширни територии заради цялостния си подход – човек, природа, висока духовност. В Индия са пристигали хора от различни краища на света, за да изучават Аюрведа и да я прилагат при своите народи.

Тя оказва влияние върху медицината в целия древен свят – Персия, Тибет, Китай, Индонезия, Египет, в древните Гърция и Рим, като навлиза в техните култури.

Аюрведа не е имала само светли моменти. За нея времето между 10 и 16 век от новата ера не е активно заради нашествия и тежки междуособици в индийските територии. При колонизацията пък англичаните затварят Аюрведа училищата.

Днес тази медицина отново е много разпространена в Индия, има над 1000 колежа и влиза в правителствената политика. Много е разпространена и по света – на всички континенти има Аюрведа центрове, от които се възползват милиони хора за лечение, детокс, подмладяване.

Няма болест, която Аюрведа да не излекува

Към 1500 година преди новата ера Аюрведа има методика в няколко направления: обща медицина, педиатрия, хирургия, офталмология, отрови и антиотрови, гериатрия, лечение на алкохолизъм и болести от микроорганизми, афродизиаци.

Аюрведа включва всеобхватна природосъобразна медицина, която се грижи едновременно и за тялото, и за ума, и която има лечение за всички болести. За тази древна медицина болестта е нарушение на хармонията и лечението трябва да я възстанови.

Затова не е достатъчно да се лекува болестта, трябва да се махнат причините за нея. В основата на болестите са натрупаните в организма отрови от нездравословен начин на живот – хранене, дневен режим, начин на мислене. Затова се прилага пълен детокс на тялото чрез Пурвакарма и Панчакарма. Това е съпътствано с определен хранителен режим, йога упражнения, медитация.

Махаснеха Дара терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Аюрведа лечение

В лечението се използват билки, масла, отвари, масажи, втривания, терапии – външни и вътрешни. В първите писмени текстове от преди новата ера, които са много време след появата на Аюрведа, има указани 50 000 билки и формули как да се съчетават за  лечението на различните болести.   Тази медицина  вече е популярна у и нас, има разкрити Аюрведа центрове. В Аюрведа клиник Банско например работи специализиран индийски екип, чийто ръководител е Гуру на Аюрведа.

Двата метода, които се съчетават за пречистване – Пурвакарма и Панчакарма, са с признат от Световната здравна организация лечебен ефект. Цялостният комплекс от терапии и процедури се назначава персонално на всеки отделен пациент според вида и степента на болестта, типа тяло, възраст, пол, общо състояние.

Резултатът от лечението с Аюрведа е, че човек се излекува, организмът му се освобождава от свободни радикали, тежки метали, пестициди, токсини. Това е съпроводено с отслабване, при което мускулната маса не се губи, пациентът се подмладява, възвръща душевното си равновесие.

Не на последно място по важност е, че всеки пациент получава конкретни съвети от Аюрведа лекаря за начина си на живот.

Емоциите могат да предизвикат натрупване на токсини в тялото

За Аюрведа физическото и духовно здраве са едно цяло и нямат “отделни проблеми”, всеки проблем е общ. Те са като скачени съдове. Болестите на органите пораждат негативни настроения и емоции, които изваждат човека от духовното му равновесие. Различните видове емоции и настроенията пък влияят върху определени органи, като могат да предизвикат и отделянето на токсини.

Ярост по време на работа | Ayurveda Clinic Bansko

Емоциите са естествена реакция на индивида при общуването му с другите и на ставащото в околната среда. В естествен порядък те са като обмена на веществата в тялото. Но ако се подтискат, зарядът им не се разсейва и става вреден за енергийния баланс в тялото. Затова е важно човек да се научи да изразява емоциите си, а не да ги крие. Това е част от ученето за положително отношение към другите.

Особено негативните емоции като страх, завист, омраза, ако се задържат дълго, тровят духовното начало у човека така, както токсините тровят тялото, предизвикват цялостни промени. Поддържаният страх например прави човек подозрителен, той се дистанцира от хората, проявява студенина, която рано или късно се развива в бездушие.   Освен това негативните емоции нанасят вреди на съвсем конкретни органи. Подтисканият гняв например засяга дейността на жлъчката и черния дроб, а може да доведе и до възпаление на лигавицата на стомаха, на тънките черва. Постоянната тревожност води до проблеми с дебелото черво, страхът – с бъбреците, тъгата – с белите дробове и т.н.

Как да се избегне това вредно влияние? Ако човек не е навлязъл в Аюрведа и не практикува духовни занимания – медитация, йога, упражнения за позитивно мислене, може да разсейва лошия емоционален заряд с физически активности без претоварвания – разходки сред природата, плуване, фитнес. Разговор с близък също помага.

Но преди всичко човек трябва да си даде сметка, че емоциите са личностна реакция и въпрос на гледна точка. Няма фатални случки, времето лекува всичко.

Храненето според Аюрведа и грешките, които много хора правят

Сред правилата на Аюрведа има съвсем практични за всекидневието, които са особена актуални на фона на масовата практика у нас. Те са свързани с превенция на заболяванията.

За Аюрведа вредната храна е в основата на всички болести, защото тя отлага токсините  в организма. Също толкова вреден е и неправилният начин на хранене. Дори правилно подбрана храна, може да загуби заряда си и да не носи полза за организма или даже да вреди, ако начинът на хранене не е както трябва.

Храненето е три пъти на ден. В днешно време за много хора е трудно “да заковат” точно определени часове. Но поне могат да спазват интервалите между отделните хранения – най-малко 4 часа.

Вечерята трябва да е ранна – над 3 часа преди лягане. Вечер храносмилането става по-бавно и ако е непосредствено преди сън, голяма част от храната не се усвоява. Така се образуват токсини. Затова става съвсем лошо, ако вечер се яде “за целия ден”.

Храненето не бива да е “на крак” или пред компютъра, телевизора, и други разсейващи занимания. Особено ако са натоварени с негативни новини. Те предават на хората  негативна енергия, а за да е полезна храната, тя трябва да се консумира в спокойно, уравновесено състояние на духа.

Вниманието трябва да е съсредоточено върху храната – какво, колко, в каква последователност се консумира. В противен случай – и това се получава на много хора, след хранене става тежко на стомаха, защото човек не се е усетил кога се е заситил и кога е преял.

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda Clinic Bansko

И още нещо вредно, което много хора правят. “Дремват”, след като са обядвали. Само че сънят отпуска организма и дейностите му. И точно когато след обяда храносмилането трябва да е активно, се забавя със сън. И отново се стига до неусвоена храна и отлаганите отрови. Полезно е този сън да се замени с кратка разходка.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *