FB PIXEL

Как диетите в Аюрведа помагат на тялото и ума?

15.01.2018

Има ли диета, която да ни помогне не просто да отслабнем, но и да повиши нашата жизнена енергия, както и продължителността на живот? Отговорът е положителен и това е Аюрведа диетата. Преди да ви споделим подробности за нея, е редно да разкажем повече за древната индийска наука.

Аюрведа се е появила преди около 5 000 години, така че няма нищо учудващо, че думата се превежда като “знание за живота”. Философията й е възникнала следствие на търсенията на индийски монаси за по-ефективно подобряване и запазване на здравето. През хилядолетията учението се е запазило и развило, за да може и в 21-и век да помага да сме по-добре и физически, и психически.

Как работи аюрведа диетата?

Богата трапеза при Аюрведа хранене | Ayurveda BanskoХарактерната за Аюрведа диета не е обикновена – тя предлага мъдрост, която спомага за постигането на равновесие между нашите тяло и ум. Така те ще заработят в синхрон, а щом функционират пълноценно, ще получим по-голям приток на енергия и ще отслабнем по-ефикасно.

Важно е не просто избягването на консерванти, оцветители и изкуствени храни. От голямо значение също така е консумирането на определени сезонни храни и на такива, които ще изпълнят организма с много жизнена енергия. Въпросната енергия съставя трите доши на човешкото тяловата, пита и кафа. Всеки човек има и трите в себе си, но обикновено доминират една или две. Когато определим какво е тяхното съотношение в тялото ни, вече може да се подготвим за положителните промени, които Аюрведа ще предизвика. За целта могат да бъдат намерени различни тестове онлайн, но най-добрият вариант е да се посети аюрведа специалист, който да помогне в определянето. В следващите редове ще споделим каква е нужната диета в зависимост от дошата.

Вата Доша

Въздух - Вата доша | Ayurveda BanskoВата доша енергията има качества, отразяващи елементите въздух и етер (пространство). Когато е в синхрон, ние се чувстваме ентусиазирани, жизнени и креативни. В случаите, когато енергийният поток е изместен, изпитваме тревога и безпокойство, което понякога води до прекалено отслабване. Представителите на тази доша често проявяват дисбаланс, слабо храносмилане и променлив апетит. За да може да се постигне необходимия баланс, е нужно да се приемат затоплящи храни, като това да става при спокойна обстановка. Храненето трябва да е редовно – сутрин, обед и вечер.

За да се подхрани вата дошата, се препоръчва сладка, солена, кисела, укрепваща и топла храна. При консумирането на чай или други напитки е добре да се добавя индийско орехче или джинджифил, за да се стимулира храносмилането. Сред препоръчаните храни са хляб, кореноплодни зеленчуци, омлет, кафяв ориз, ориз басмати, моркови, авокадо, фурми, череши, бадеми, босилек и прясна риба. “Забранени” храни пък са сухите такива, мюсли, лук, маруля, броколи, сушени плодове, сурови боровинки, леща, свинско месо и сладолед. Когато става въпрос за напитки, трябва да се избягват бирата, твърдия алкохол и кофеина.

Пита Доша

Огън - Пита доша | Ayurveda BanskoПита доша е характерна с качества, които отразяват елементите вода и огън. Щом е балансирана, ние сме смели, “остри” и жестикулиращи. В обратния случай обаче прекаляваме с повишената взискателност и раздразнителността, а това се отразява и на тялото ни, например с изникването на кожни проблеми.

Хората с тази преобладаваща доша също имат дисбаланс. Когато стават особено раздразнителни и пропускат хранене, тяхното храносмилане и обмяна на вещества се увеличават. Поради това, могат лесно да се повлияят негативно от различни пикантни храни. Тук Аюрведа препоръчва да се избере балансираща диета, която да бъде освежаваща и охлаждаща. Нужно е да се избягват храни, които на вкус са горчиви, сладки или лютиви, както и изкуствени стимуланти. Редовното хранене през деня е наложително, като основното хапване трябва да бъде обядът. Важно е също така да се правят редовни малки почивки по време на работния процес. Пикантни и горещи храни непременно трябва да се избягват, както и сериозно да се ограничи приема на месо, сол, яйца, алкохол и черен чай. Препоръчително е да се ядат сладки плодове – например смокини или червено грозде, но да не се консумират цитрусови. За балансирането на дошата също така спомагат семена от киноа, извара, гъби, бамя и магданоз. Хлябът пък трябва да е без набухватели. За забранена може да се смята консумацията на редица тежки храни, например червени меса, жълти твърди сирена, домати, патладжан, миди и горчица. Негативно могат да се отразят също така подправките и солта. Когато става въпрос за напитки, един прясно изцеден сок винаги е добро решение. Препоръчва се и пиенето на зелени сокове от целина, магданоз и житняк, както и на много вода. Кофеинът и алкохолът е добре да се избягват.

Кафа Доша

Вода - Кафа доша | Ayurveda BanskoКафа доша отразява с качествата си елементите земя и вода. Като цяло хората от този тип са с повече физически възможности от другите. Когато се намират в баланс, те са състрадателни, любящи и с реална представа за себе си и заобикалящия свят. Липсва ли хармонията, стават обсебващи и мудни, а също така могат да напълнеят. Поради своят забавен метаболизъм и храносмилане, могат да изтърват вечерята и да не чувстват глад на сутринта.

За да се балансира кафа енергията, е нужно да се ползва т.нар. “умиротворяваща” диета. Тя включва храни, които са прясно приготвени, а също така богати откъм фибри. При депресия, сладкишите и лакомствата трябва да се избягват, а вместо това да се хапват пикантни, горчиви и стипчиви храни. За закуска може и да се приемат само няколко парчета плод, но вечерта определено не трябва да се приемат тежки храни.

Сред “позволените” неща са зеленчуци, и най-вече тези, които са тъмнозелени и листни. Вегетарианските ястия, супите, крушите и ябълките също са отличен избор. За балансиране на метаболизма и за подпомагане на храносмилането се препоръчват пикантни и горещи храни. Определено трябва да се избягват тежките такива – хляб, макарони, торта и подобни. Яйцата, говеждото месо и млечни продукти като сирене, прясно и кисело мляко и др. също може да се смятат за забранени. Така ще се помогне за доброто здраве на храносмилателния тракт. Що се отнася до напитки, се препоръчва да се пие много вода, която спомага за пречистването на организма, а също така пикантни и горещи напитки.

Как да постигнем детоксикация чрез диета?

Патрапотали сведа панчакизи терапия | Ayurveda BanskoСред мъдростта на Аюрведа можем да открием и специална детоксикираща диета. Тя действа така, че тялото само да се изчисти от токсините. По-лека е от типичните диети за човешката храносмилателна система, а също така за тялото е по-лесно да се нагоди към нея. Това става възможно, тъй като то получава по-голямо количество време и енергия, за да извършва редовните си детоксикиращи и лечебни процеси.

Характерно също така за тази диета на Аюрведа е, че пречистващият ефект засяга цялото тяло. Обобщено, може да се раздели на два типа – основна, която е обща за всеки, и персонализирана, която зависи от особеностите и нуждите на конкретния човек. При втория вид специалистът определя хранителния режим спрямо количеството токсини, засегнатите органи, както и балансът на дошите.

Самата личност на човека също е от значение. Особено когато пациентът страда от хронични заболявания, е нужна специфична диета, а не обща. Общата обаче е достъпна и може да се спазва от всички, с едно изключение – диабетиците. При тях е нужна консултация с лекар преди да се започне хранителен режим, без значение какъв е той. Едно от хубавите неща на Аюрведа е, че процесът на детоксикация може да се променя леко, в зависимост от характерни персонални предпочитания и условия. Според една примерна Аюрведа диета, през първите три дена е добре да се ядат сурови плодове и зеленчуци, които притежават свойствата, спомагащи за детоксикация. Почти всеки плод, както и съответните сезонни зеленчуци, са подходящи. Важното е да бъдат леки за нашия стомах и да се смилат лесно. Също така е препоръчително да се пият зеленчукови и плодови сокове.

След като тези първоначални дни изминат, вече може постепенно да се премине към консумирането на супи и някои готвени храни. Такава например е кичри – богато на белтъчини и подхранващо всички органи и тъкани ястие, което е на основата на лещата и ориза. Разбира се, хапването на плодове и зеленчуци и пиенето на техните сокове може междувременно да продължи. Хубавото при диетата е, че на човек така и не му се налага да гладува. Вместо това приема достатъчно количество хранителни вещества, докато тялото ефективно се освобождава от токсините.

Трябва непременно да се отбележи, че пиенето на много вода и правенето на физически упражнения подпомага в голяма степен въпросния процес. Основно правило при диетата е да се научим да разбираме нашето тяло. Чувстваме ли слабост, увеличаване на глада или дискомфорт, е нужно да се уверим, че си хапваме толкова често, колкото е необходимо. Честотата на прилагането на специфичния хранителен режим пък зависи от количеството токсини, които човек е насъбрал. Може да е веднъж годишно, а също така и по-често, като най-добре е да се планира детоксикация на около три месеца.

Независимо дали искаме да се подложим на диета, за да отслабнем, за да изхвърлим вредните вещества или просто за да се чувстваме по-добре, Аюрведа има точният отговор на нуждите ни. Доверите ли се на древната индийска наука, ще имате възможност не просто да постигнете първичния ефект, но и други “екстри” като подобряване на здравето на целия организъм. Чрез Аюрведа ще откриете хранителни режими, създадени специално за вашата индивидуалност. Спазването им ще помогне да намерите равновесието между тялото и ума – нещо, което почти всеки търси през живота си.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *