FB PIXEL

Популярни рецепти в Аюрведа

25.01.2018

Аюрведа рецепти и петте елемента 

Аюрведа отчита, че върху здравето на човека влияе цялостният му начин на живот, при което има редица външни фактори – в какви климатични условия живее, какво и как работи, как съчетава работа – почивка – духовни дейности, отношенията му с околните, различни събития в живота му.

Рецепти в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Според аюрведите обаче за здравето от основно значение имат храната, която човек приема и начинът, по който той я консумира.

За Аюрведа храненето е вид общение на човека с природата – той черпи от жизнените й сили, за да съществува и да се развива. Още повече, че за аюрведите човек е създаден да живее в съзвучие с природните закони, процеси, цикли, той е техен микромодел.

Това определя съществен момент при многообразните аюрведа рецепти – продуктите трябва да са възможно най-близо до природата – пресни, без силни преработки. Неслучайно и консумацията трябва да е най-много до три часа, след като ястието е приготвено – след това природната му енергия се губи.

Друг съществен момент при различните аюрведа рецепти, свързан с единството на човек и природа, е схващането за петте стихии. Наричани също така и елементи, те изграждат цялата материя не само на Земята, но и при сътворението на Вселената.

За аюрведите всеки човек има заложено при раждането си уникално съчетание на пет елемента. Първият е пространство, вторият – въздух, третият – огън, четвъртият – вода и петият – земя. Те се проявяват в тялото му като енергийни сили, които се групират в различни комбинации и една или две от тях са преобладаващи. Определят всички функции на организма и са за цял живот, не могат да се променят.

Основните комбинации са етер и въздух, огън и вода, земя и вода. Те определят трите “чисти” Доши – Вата, Пита и Кафа, но има и редица други групирания. Така различните аюрведа рецепти  се съобразяват с със съответната Доша /вид съчетание на петте елемента/ на дадения човек.

Храните, носещи характеристиките на дадената доша – например горещо и лютиво за огнената Пита, могат да я увеличат, балансът да се наруши и да предизвика заболявания. Освен това храните, подходящи за една Доша, обикновено трябва да се ограничават при другите.

Аюрведа хранене и Доши

Приготвянето на храната по аюрведа рецепти e изцяло съобразено с типа Доша и особеностите на дадения телесен тип за различните сезони. Рядко се срещат хора с Тридошов тип, които могат да ползват хранителните режими и на трите доши, при хората обикновено водещи са една или две Доши и храната им трябва да е съобразена с това.

Подправки в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Като цяло храната на аюрведите е разнообразна – зърнени храни, особено покълнала пшеница; бобови – боб, леща, “зелена соя” нахут, леща; плодове и зеленчуци – пресни и сушени; млечни продукти, мед, ядки – лешници, бадеми, орехи. Хлябовете са пълнозърнести, не се изключва рибата, морските дарове, по-леките меса като например пилешкото. Конкретно какви храни ще се подберат и съчетаят, зависи от Доша.

За Вата са полезни зърнените храни, зеленчуци, но не сурови, а задушени, сладки картофи, моркови. За балансиране на тази Доша менюто може да включва ориз – кафяв, басмати, прясна риба, фурми, авокадо, череши, бадеми. Бобовите, които като цяло са популярни в Аюрведа, за този тип Доша не се препоръчват. Храните на Вата им трябва да са топла, това е препоръчително и за напитките. Ястията трябва да са сравнително по-омазнени.

За Пита Доша храната и напитките трябва да са по-хладки. Ястията трябва да са умерено омазнени, прекалено мазните и тежки храни не се препоръчват. От плодовете са полезни сладките – например смокините и червеното грозде, трябва да се избягват цитрусовите. За балансиране на Питта менюто включва извара, бамя, гъби, магданоз и др. Хлябът не бива да е с набухватели.

Храната на Кафа Доша трябва да бъде топла, лека, със съвсем малко мазнина и то от растителен произход – например царевично или слънчогледово олио. Трябва да се избягват тежките и мазни храни, млечните произведения и млякото като напитка. За напитките е вредно за Кафа да бъдат много студени. За предпочитане при тази Доша е вегетарианската храна, особено полезни са листните и тъмно зелените зеленчуци, препоръчителни са супите.

6-те вкуса в различните аюрведа рецепти

За да бъде разнообразна и вкусна, храната трябва да притежава всичките 6 вкуса. Това са сладко, горчиво, стипчиво, кисело, солено и  лютиво. Всеки от тях обаче трябва да присъства в различна степен при различните телесни типове, защото влияят на Дошите.

Билки и подправки в Аюрведа | Ayurveda Bansko

В различните аюрведа рецепти се постигат освен с вкуса на дадената храна и с редица подправки, защото в много случаи овкусяването трябва да бъде “в аптекарски дози”.

Вкусовете също се базират на петте елемента:

  • Сладкото се получава от съчетание на вода и земя; киселото – земя и огън;
  • соленото – вода и огън;
  • лютивото – огън и въздух;
  • горчивото – въздух и пространство,
  • стипчивото – от въздух и земя.

Тук също важи правилото,че подобното се усилва от подобното. Това се отчита при съставянето на различните аюрведа рецепти както за всекидневието за избягване на болестите, така и при евентуално лечение.

От сладкото например се усилва Кафа, а Вата и Пита намаляват. В подходящи количества и съчетания, тези храни действат успокояващо за нервите, способстват за изграждането на тъканите.

Киселото се препоръчва за Вата, малко за Кафа и съвсем ограничено за Питта. Като цяло способства за детоксикацията и извличането на минералите.

Употребата на лютиво е полезна за Кафа, трябва да е ограничена за  Вата и да е съвсем малка при Питта. Общото му въздействие е, че активира храносмилането, както и  метаболизма.

В малки количества соленото трябва да присъства в храната за всички Доши. Трябва да се има пред вид обаче, че увеличава Кафа и Пита, за Вата е по-подходящо. Соленото допринася за минералния баланс.

Горчивото е препоръчително в малки количества за всички телесни типове, като за Пита е най-полезно, способства за детоксикацията на тъканите.

Стипчивото трябва да присъства минимално в храната, особено за Вата. Както и останалите вкусове, стипчивото е свързано с различни процеси в организма, но един от ефектите му може да бъде отслабване.

Хранене и болести

Аюрведа не признава хроничните болести – тя лекува всичко. Специфичното при нея е, че не се съсредоточва само за туширане на симптомите, а за цялостното възстановяване на пракрути – идеалното енергийно съотношение за дадения човек. Така естествените функции на организма се възвръщат, органите и системите му започват действат нормално, с което се премахва основата за развитие на болести.

Човешки пулс за Аюрведа | Ayurveda Bansko

Това се постига чрез природосъобразни процедури за детокс на тялото, съчетани с точно определен режим на хранене, назначен от аюрведа лекаря. Съчетава се разбира се и с цялостен режим за дневните дейности.

При съставянето на аюрведа рецепти за хранене на пациента и приготвянето на ястията се отчита неговата Доша. Целта е да се подберат храни и подправки, които да я балансират. За всеки конкретен случай комбинациите се преценяват от аюрведа специалистите според вида и степента на нарушенията, но могат да се споменат някои по-общи положения.

За Вата непример не е добре да консумира леки и студени храни, сушени плодове, защото я увеличават и я извеждат от енергийното равновесие. При разбалансираната Вата се получават запек и газове, които подуват корема. Често настъпват проблеми с паметта, главоболие, проблеми с костите, съответно с двигателната активност, тревожност, безсъние, втрисане, отслабване на мускулатурата и др.

Ако Пита е увеличена, това води до нарушен метаболизъм. Засяга храносмилателната система, черния дроб, мозъка и др. Получават се киселини, парене в различни части на тялото – например ръцете и очите, обриви, горчивина в устата. Емоционално се засилва неудовлетвореността, човек става лесно раздразнителен, дори враждебен към околните, бързо изпада в гняв. Пита се увеличава от храните, свързани с ферментация, противопоказни са особено цитрусовите плодове. Ястията не бива да са горещи, също така трябва много да се ограничава лютото, пикантните храни не се препоръчват.

Заболяванията при Кафа са свързани със задържане на вода, проблеми с дихателната система, напълняване, подпухналост, отпадналост, главоболие, диабет. При дисбаланс на Дошата хората лесно изпадат в депресивни състояния. За балансирането на тази Доша са полезни царевичните храни, горчиви и лютиви зеленчуци, ябълки. Трябва да се избягват мазните и тежки храни като месото, също така и млечните произведения, храните трябва да на млечни продукти.

Лесни и полезни аюрведа рецепти

От самосебе си се разбира, че не могат да се изброят многобройните аюрведа рецепти. Те всички са вкусни, полезни и не са трудни, защото при аюрведите няма сложни обработки на храната. Все пак могат да се споменат някои съвсем лесни, а със силен ефект.

Вкусно ястие в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Чътни с джинджифил се прави за 5 минути, но Кафа трябва да внимават с него, защото е сладко и охладително. Консумира се с много индийски блюда.

Използват се фурми – една чаша, на които са им махнати костилките и предварително са киснати във вода между 4 и 8 часа. Джинджифилът е две супени лъжици, трябва да е настърган прясно. Ще са необходими и морска сол – половинка от чаена лъжичка и малко пресен лимонов сок – от чаените лъжички, две.

Излива се водата, в която са киснали фурмите, те се нарязват и се поставят с другите продукти в блендера, може да се налее вода. Както е известно, джинджифилът има многостранни лечебни свойства – той е силен антиоксидант, има противовирусни свойства, противовъзпалителни и т.н. Лимонът пък е полезен при проблеми с раздразнено гърло, камъни в бъбреците, борба с наднорменото тегло и много други.

Също за минути може да се приготви ястие от патладжан, който е подходящ за Пита и Вата. Необходим е патладжан около 200 грама, лук – 10 грама, чесън – 5 грама, кокосово мляко – половин чаша, кокосово масло – супена лъжица, къри на прах – чаена лъжичка /запечено/, сол – половинка от чаена лъжичка, по четвъртинка чаена лъжичка куркума и семена от сминдух, канела.

Измитият патладжан трябва да се нареже на ситно.  Лукът и чесънът също се режат на ситно, и се  задушават във вече загрялото масло. Добавя се патладжанът и се запържва за 5 минути. Прибавят се семената и подправките, и се сипва млякото. Оставя се да заври за кратко и се отстранява от котлона. Патладжанът е полезен за храносмилането, при анемия, балансира кръвната захар и др., полезните свойства на лука и чесана са всеизвестни.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

1 Коментар

  1. Пепи Георгиева

    Как да разберем каква доша сме ?

    Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *