FB PIXEL

Какво е автентична Аюрведа?

23.03.2021

Аюрведа – толкова чужда и непозната дума, която става все по-популярна и употребявана. Често хората я ползват с голяма доза позитивизъм и надежда. Споделят общи принципи и съвети и показват, че се чувстват добре, а също така го предават и на останалите около тях. Но какво всъщност ни казват?

Аюрведа е една от първите възникнали и познати науки на света. За нейна родина се приема Индия. Тази древна наука се развива от 5 000 години като е предавана от уста на уста в поколенията. Така е запазена до днес и продължава да бъде прилагана. 

Какво е автентична Аюрведа?

Как възниква автентичната Аюрведа и каква е целта и?

С развитието на света върху хората всекидневно са натрупвани чувства като умора, нервност и безпокойство. Те започнали да търсят вариант да се справят с тях и да се почувстват по-добре. Искали да намерят начин, по който да съхранят себе си и да се радват на дълъг и позитивен живот. Това поставя началото на науката за живота. 

Една от целите на човечеството открай време е удължаване на човешкия живот, за да може човек да сбъдне мечтите и желанията си да постигне набелязаните цели, докато са на Земята. Времето и страхът ги притискат, затова те винаги са търсили начин, който да промени това. Постигането на определени неща носи на изпълнителя здраве и щастие. Комбинацията от тези две неща е гаранция за дълголетие. 

Чрез Aюpвeдa човек не просто лекува себе си. Тя e жизнeнa филocoфия – такава, която не толкова премахва cимптoмитe, а по-важното – открива и изкоренява пpичините зa болестта.

Тя е една от най-старите документирани науки. Написана е на санскрит – древен език, чрез който са комуникирали обитателите на днешна Индия. За да се докоснем до сърцевината на Аюрведа, трябва да разчетем този древен език, което е почти непосилна задача за човек, който не го е изучавал. 

Текстовете са написани в стихове и рими по такъв начин, че читателят само да натрупва знания, без написаното да се повтаря. Всичко това е обединено в книги, които се наричат гранти. Грантите са кратки и трябва да бъдат разглеждани цялостно. Само по този начин посланието им ще бъде предадено точно и ясно. Целта им е да запазят натрупаното знание и да го предадат във вековете.

Какво е автентична Аюрведа?

Тези писания дават отговор на въпроса „Как да водим дълголетен живот и да сме здрави?”. Описват методите, с които можем да водим живот, лишен от психически или физически болести. Също така съдържат и медицински съвети. Целта им е да помогнат на хората да разберат смисъла на съществуването си и да постигнат здраве и дълголетие, да бъдат в мир със себе си и заобикалящия ги свят.  

Всеки човек има различна гледна точка, която влияе на поведението му през целия му живот. Ако той съумее да я следва, ще се радва на живота си по най-добрия начин и според личната си представа. Хората са различни, имат различни цели и имат различни цели, следователно и идеята на всеки за щастие е строго индивидуална спрямо разбиранията им за света.

Има и съвременни книги, които са вдъхновени от основните древни текстове. Те са написани най-често на английски език, за да бъдат общодостъпни. Тези нови книги са разделени спрямо основната им тема. Основно разглежданите теми са за различните типове хора, или пък болести и лечението им, специални хранителни режими, практикуване на йога и много други.

Какво е автентична Аюрведа?

Божеството и присъствието му в Аюрведа

Лечителите почитали божеството Данвантари, което е получило знанието от бог Индра. В последствие го предава на мъдрец наричан Сушрута като е разделил Аюрведа на осен клона:

 • Кая – обща медицина – всички болести, от които може да страда човешкия организъм;
 •  Бала – педиатрия (лечение на деца до 16 годишна възраст);
 •  Граха – психиатрия. В следствие на всичко, с което се сблъсква човек, той изпада в различни състояния на емоционална основа. Начинът на мислене е от голямо значение за доброто здраве;
 • Урдванга – заболявания на гърлото, носа, ушите и очите;
 • Шала – хирургия
 • Дамшрта – действието на отровните вещества в направлението токсикология;
 • Жара – гериатрия (процесът на стареене)
 • Врушя – репродуктивна медицина и проблемите в нея.

Древна история 

Началото на този принцип поставя следното мислене: да се състави комбинация, която да гарантира баланс. Баланс между ума и тялото. Това се следи и чрез пряката връзка между човека и природата. Те са огледални помежду си – това, което се случва в тялото, е влияние от околната среда. 

Тя може да действа както положително, така и отрицателно. Пример са различните сезони, обзавеждането в домовете, храната. Всички тези неща са фактори, играещи важна роля за благополучието на човешките същества и могат да им окажат дисбаланс. 

Това е практична наука за живота, която съдържа универсални принципи. Те са лесни за ежедневни прилагане. Аюрведа разказва за всеки аспект от човешкия живот и предлага методи, които са изпитани и усъвършенствани през вековете благодарение на тези, които са целели да постигнат хармония и вътрешен мир. 

Аюрведа се базира на две неща:

 Петте елемента:

 • Пространство – олицетворява свободното, празно място;
 • Въздух – това са характеристиките на движение и активност;
 • Огън – изразява трансформирането от една форма в друга;
 • Вода – съчетание на свързаност, влажност и мекота в едно;
 • Земя – израз на солидност, плътност и образуване на някаква форма.

Какво е автентична Аюрведа?

Трите доши:

 • Вата – съставена от въздух и пространство. Тя е лека, хладна, подвижна, отговорна за двигателните ни активности. Хората, при които тя надделява, са разговорливи, ентусиазирани и енергични.
 • Пита – топла и пасивна енергия, която отговаря за трансформиращите процеси във всички органи и тъкани. Примери за хора, носещи основно тази енергия са фокусираните и амбициозни такива. 
 • Кафа – влажна, студена, изцяло пасивна енергия. Консервативни хора, които не обичат промените. 

Те са изразът на баланс на нашата енергия. Този баланс е в основата на всичко. Нашата конституция описва какво ни привлича и отблъсква по естествен начин, кое е присъщо за нашата индивидуална природа и кое може и ни изкарва от баланс, т. е. кое ни разболява. Според тази древна наука пътят към здравето е индивидуален за всеки човек и зависи от неговата доша. Това се дължи на различието в баланса на вътрешната енергия на всеки човек. 

Това базиране се прави с цел да се обяснят посредством вече приетите факти останалите явления и процеси.

Какво е автентична Аюрведа?

Всяко човешко същество носи в себе си тези енергии, които представят петте вечни елемента. Те се проявяват в различна степен при всеки (може една или две да надделяват), но винаги са там. Това е израз на състоянието на човека през целият му живот. Проявява се пеи разглеждането на различни физични признаци – форма на тялото, или вида на кожата, багрите на очите и косата, физиологичните процеси, емоционалното състояние. Може дори да бъде предпоставка за развитието на определени болести.

Когато енергиите Вата, Пита и Кафа са в равновесие, човек чувства лекота. Той е щастлив и енергичен. Следователно е в доброто здраве. Ако една, две или дори и трите енергии изпаднат от добър баланс, то организмът не се чувства добре и възниква болестно състояние.

Аюрведа обяснява всички аспекти на здравето, както и причините за наличието на болести, като използва обединение на учението за петте елемента и това за трите доши.

Хиндуизмът определя четири ключови цели в човешкия живот. Всеки обаче ги избира и сбъдва до степен, която е провокирана от собствения им мироглед. Те са:

 • Дарма – водеща цел при хората, за които основни ценности са дълга и правотата. Това са военните части, които по време на конфликт трябва да предпазят обществото. Също така това са и управляващите във време на мир.
 • Арта – при хора, които се борят за икономически просперитет. Тази цел обхваща всички предприемачи и търговци (развиват търговска или финансова дейност).
 • Кама – дълбоко чувствителни хора, които са романтични, отдават се на емоционални преживявания и удоволствия.
 • Мокша – всички, търсещи духовните страни и проявления на живота. Тук са причислявани и тези, които се занимават с научна дейност. 

Независимо кое направление са следвали хората в миналото или изберете вие, то те ви отнасят към дълголетието и пълноценния живот. 

Друга страна на Аюрведа е тази, която разглежда хората са мини вселени и определя, че процесите, които се случват в и около тях, са от голямо значение за благополучието им. 

Пътят към овладяването на всички принципи, съставящи аюрведа, не е кратък, но си заслужава. Трябва да бъдем наясно с всичко, което се съдържа в науката като например факторът „Космическо съзнание”. Това е част, заложена във всяко човешко същество. Тя съдържа божественото, отделена е от всичко земно и се появява, само когато душата се изчисти и издигне към свръх съзнанието. Начинът, по който хората са правили това, е чрез проява на чиста и безкористна любов. 

Какво е автентична Аюрведа?

Методи в Древната Аюрведа

При лечението с Аюрведа може предварително да се определи наличието или липсата на болест преди появата на явни признаци на такава, без значение какво е тя. 

Аюрведа включва различни терапии подходящи за всякакви видове болести, които се извършват в различен период от време, определен от специалисти. Също така тя е начин на живот и може да се лекува чрез подбиране на правилни храни, обзавеждане на дома, практикуване на йога и други.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *