FB PIXEL

Какво е марма терапия?

09.10.2019

Марма терапията е древна индийска практика, чийто фокус е манипулирането на жизнената енергия (прана) в тялото с цел подпомагане на лечебен процес.

Марма терапията се основава на използването на 107 точки в тялото за достъп до тялото, ума и съзнанието. Познанието на Марма позволява на практикуващия да влияе на потока на прана както през грубите, така и през по-фините тела, с цел възстановяване на здравето и спокойствието на пациента.

Думата Марма идва от санскритската дума “Marr” или “Mru”, което означава „да се удря“. Но всъщнсост се смята се, че думата “Марма” също означава “скрито” или “тайно”. Системата на „Siddha Marma“ и лекарствата, които използва, за поддържане на физическото тяло здраво с цел душата да процъфтява, е разработена от 18 „Siddhar“-ри преди повече от 500 000 години. “Сидха” означава „осъществен“. Сиддхарите вярвали, че здравата душа може да се развива и процъфтява само в силно и здраво тяло.

Мармовите точки са били използвани по време на война за лекуване на ранени воиници, а също и по време на хирургически операции. Хирурзите са били обучени в разположението на мармовите точки, за да могат да работят около тях. Повредата, нанесена на определени марма точки, може да доведе до загуба на съзнание, конвулсии или смърт. Разбирайки това, хирурзите започнали да полагат големи усилия при работа с конкретни точки, за да намалят риска за живота на пациентите.
марма терапия

Какво представлява Марма терапията?

 

Това е лека стимулация на специфични енергийни точки чрез масаж на цялото тяло с натурални масла. Етеричните масла могат да се използват не само за стимулиране на марма точките, но и да възстановят енергията, да релаксират физически и психологически пациента. В Марма терапията също се казват позитивни мантри и се медитира, за да се премахнат всякакви блокажи.

 

Това не е стандартен масаж в смисъл на манипулиране на мускулите, а е съзнателно, систематично стимулиране на онези точки, които практикуващият счита за необходимо. Те могат да бъдат комбинирани с различни масажни техники, следвайки сложна система на интерпретация и диагностика.

 

Какво са мармовите точки и къде са те?

 

В една марма точка се концентрира енергия от поне две системи. Влошаването, на която и да е от тях може да доведе до големи промени в здравето на пациента. Те са известни като жизненоважни точки, защото са врати за директен достъп до жизнената енергия (прана) на тялото.

 

Тайната сила на тези енергийни центрове е, че когато се стимулират, те отделят стабилен поток прана, за да се възстанови баланса в организма. Аюрведа казва, че за да сме здрави в този живот, трябва да позволим на жизнената енергия или прана да тече гладко. Ако сме в дисбаланс и се увлечем от мисли или нагласи, вредни за нашия живот, тази енергия се блокира и прана не може да тече правилно, следователно тялото не функционира хармонично.

 

7 от  всичките 107 точки се считат за главните. Те съответстват на всяка чакра, разпределени в ръцете и краката, гърба, торса, стомаха, шията, главата и лицето. Всяка Марма точка обединява различни видове тъкани като мускули, вени и сухожилия. Именно тези точки са местата, където жизнената енергия или „прана“ може да бъде активирана.

 

В момента някои лечебни или спа центрове по целия свят го включват, като важен инструмент за създаване на баланс в енергията на тялото и неговите подмладяващи ефекти.

марма терапия

Какво да очаквате по време на сесия по Марма терапия?

 

Има няколко метода, чрез които могат да се стимулират марма точките. Всеки обучен аюрведичен терапевт може да ви препоръча метод, който да отговаря на вашите специфични нужди. Обикновено една практика започва с похапване на храна или “ахангха”, за да се отпусне тялото. След това се прилага масло, обогатено с билки, за да се извлече “ама” (токсичност) и се работи върху специфични марма точки с кръгови движения.

 

Кръговете по часовниковата стрелка се използват за стимулиране на енергийния поток, докато противоположни движения се използват за успокояване на енергията. В зависимост от индивидуалните нужди, в масажа могат да бъдат включени и следните компоненти:

 

Светлинна терапия

 

Цветните светлини могат да се използват над марма точките, за да се насочи входящата прана за определена функция. Това може да бъде полезно, когато се работи за лечение на определена болка или болест.

 

Енергията е мощен лечител. Всъщност, Аюрведа предполага, че е единственият лечител. Чрез директен достъп и работа с прана, а не просто променяне на нейните ефекти в тялото, може да почувствате  нови нива на здраве, жизненост и спокойствие. След като изяснените намеренията си, лечението с марма точки ще отвори жизнената ви сила и лечебна енергия. Това ще подпомогне цялото ви същество в процеса на трансформация!

 

Етерични масла

 

Етеричните масла съдържат енергия и информация от природата. Тази интелигентност комуникира с енергийното и информационно съдържание на всяка марма точка. Например, маслото от сандалово дърво може да се използва върху “Sthapani” (точката между веждите) за успокояване на ума и събуждане на интуицията. Евкалиптовото масло може да се използва върху марма точката “Kshipra” (тя се намира на дланта между палеца и показалеца на пръста), за да помогне за изчистване на дихателните пътища.

 

Кристали и скъпоценни камъни

 

Кристалите са енергийни проводници, които усилват праната, когато навлиза в мармалната точка. Поставянето на специфични енергийни кристали върху конкретни марма точки може да помогне за увеличаване на прана за лечебни цели.

 

Различните скъпоценни камъни притежават различни нива на енергия в зависимост от това къде и как са формирани. Геологическите сили дълбоко в земята произвеждат скъпоценни камъни. Те са в постоянен цикъл на трансформация. Някои се образуват бързо от топлината и налягането на вулканична сила или тектонска активност. Други се кристализират в продължение на милиони години в утаечни слоеве близо до повърхността на земната кора.

марма терапия

Колко време продължава?

 

Традиционно, Марма терапията се практикува ежедневно от 7 до 14 дни, но от 3 до 5 последователни сесии могат да осигурят интензивността, която е нужна за трансформиране на тялото както на емоционално, така и на физическо ниво.

 

Кой може да се възползва от Марма терапия?

 

Практикуващите бойни изкуства, спортисти, сърфисти, танцьори и други изпълнители, които трябва да поддържат телата си в добро състояние и форма, хората, обвързани с време, изключително стресирани и такива под постоянно напрежение. Като цяло  тази терапия е подходяща за хора, които трябва да се отпуснат.

 

Кой би могъл да практикува марма терапията?

 

Масажисти, лекари, херболози, енергйини лечители, акушерки, учители, инструктори по йога, които имат дарба или влечение към този вид медицина.

марма терапията

Какви са предимствата на Марма терапията?

 

Марма може да помогне при:

 

 • Детоксикация на ума, тялото, психиката и духа.
 • Предотвратяване на стареенето
 • Освобождаване на дълбоко напрежение
 • Насърчаване на добрият сън
 • Регенериране на тъканите
 • Облекчаване на астма и безпокойство
 • Изчистване на проблемни емоции и психологически блокажи
 • Подобряване на циркулацията и енергийния поток
 • Облекчаване на мускулната болка, скованост в ставите и всякакво ограничение на движението на тялото, което може да възникне от твърде много или твърде малко физически упражнения
 • Подобряване на начина, по които гледате на себе си и тялото си
 • Насърчаване чувството за самоприемане.

 

Всички Марма терапии са ефикасен начин за връзка с вашето дълбоко Аз, като в същото време подхранвате и лекувате физическото си тяло. Тези сесии са възможност за навлезене дълбоко в себе си, за да трансформирате и интегрирате подходящи модели, емоции и начини на съществуване. Те също са прекрасен начин да подкрепите на тялото, докато се движите през емоционално или физическо изцеление.

 

Всяка сесия е много повече от релаксиращ масаж. Това е преживяване на една дълбока връзка, която се разгръща по най-подходящия за вас начин.

 

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *