FB PIXEL

Балансиране на Дошите с ароматерапия

02.04.2018

Преди да поговорим за начините, чрез които можете да постигнете баланс на дошите, нека първо да разясним какво представляват те и защо са от толкова голямо значение за Аюрведа.

Аюрведа пет елемента | Ayurveda Bansko

Какво представляват дошите?

Според Аюрведа, всяко живо същество на Земята е съставено от пет основни елемента – огън, земя, вода, етер и въздух. Още при зачеването ни, тези пет елемента се комбинират помежду си и образуват три доши, които наричаме Вата, Кафа и Пита. Тези три доши се намират във всеки един от нас, но по начина, по който са се конфигурирали по време на зачеването ни, една от дошите е основна и водеща.

Понякога, поради различни причини като неправилно хранене, натрупан стрес, смяна на климата или дори промяна на града, в който живеем баланса на дошите се нарушава и това може да доведе до появата на редица здравословни и емоционални проблеми.

Как ароматерапията помага за балансирането на дошите?

Ароматерапията е едно от най-древните и ефективни природни средства, чрез които може да се постигне балансиране на дошите. Всяко масло, което се използва в Аюрведа притежава специални свойства, които ни помагат да се отпуснем, да се концентрираме, да възстановим силите си, да балансираме емоционалното си състояние и да се преборим с различни здравословни проблеми.

Точно заради уникалните лечебни свойства на ароматите, ароматерапията е много важна част от ведическата холистична система за лечение.

Познавайки свойствата на различните еретични масла и прилагайки ги според типа конституция, Аюрведа лечението може да върне бързо баланса на дошите и да ни помогне да се почувстваме отново силни, здрави и доволни от живота.

Аюрведическите лекари използват етерични масла за лечение на широк спектър от заболявания. Списъкът с полезните свойства на етеричните масла е толкова голям, че не е възможно да бъде описан напълно. Някой от тях помагат при лечение на рани, имат противовъзпалително и антисептично действие (като маслото от кедър, бор, ела и лайка). Други повишат ефективността, концентрацията и подобряват на паметта (като маслата от ела, джинджифил, чаено дърво, лимон, босилек, върбинка, роза и др.).

Има етерични масла, които прочистват от токсини и канцерогени – такива са маслото от копър, лимонена трева, розмарин, черен пипер, кедър кипарис и т.н.). Има дори етерични масла, които могат да бъдат използвани като безопасни и естествени инсектициди, например маслата от здравец, евкалипт или хвойна, а маслата като иланг – иланг, сандалово дърво, митра, мандарина, кардамон пък се използват за забавяне процесите на стареене.

Приложението на ароматерапията и в частност етеричните масла е наистина огромно, но по-важното е, че всички те, без значение от индивидуалните си свойства могат да бъдат използвани както за лечение, така и за предотвратяване на заболявания, за разкрасяване, за отпускане, за забавяне процесите на стареене и още, и още…

Билки и масла в Аюрведа | Ayurveda Clinic Bansko

Класификация на етеричните масла според Аюрведа

Студено – топло – горещо

Аюрведа класифицира етеричните масла според техния ефект върху телесната температура и по това как това влияе върху дошите. Според тази класификация, за студените конституции като Вата и Кафа са подходящи топлите и горещите етерични масла, докато за Пита са подходящи студените.

Такава категоризация на маслата се прилага не само в Аюрведа, но тя е подкрепена и от съвременната медицина, която твърди, че охлаждащите етерични масла са с отрицателен електрически заряд или казано по друг начин, атомите, от които се състоят имат свободни електрони, които имат способността да изтеглят топлината от тялото и да го охлаждат. По същия начин топлите етерични масла могат да загряват тялото, да повишават телесната температура и да ускоряват всички метаболитни процеси.

За да се уверите сами можете да направите следния експеримент у дома:

Вземете една вана, като добавите във водата етерично масло от лайка и мента и не след дълго ще почувствате свеж и охлаждащ ефект върху тялото си. Ако искате да усетите затоплящия ефект от етеричните масла, тогава във водата на ваната добавете етерично масло от мащерка.

Сухо – влажно

Друг начин за класифициране на етеричните масла в Аюрведа е разделението им в зависимост от степента на сухота или влажност. Да се разбере дали маслото сухо или влажно е съвсем лесно и вие можете отново да опитате да го направите и у дома.

Как да сторите това?

Като знаете, че влажните етерични масла притежават висока електрична полярност и лесно се смесват с водата, просто трябва да поставите няколко капки масло във вода и ако маслото се разтвори бързо, това означава, че е влажно (такива масла са роза, здравец и други).

Ако въпреки усилията ви капките не се разтварят, а остават като филм на повърхността на водата, тогава си имате работа със сухи етерични масла като ела, бор, кедър, лимон, мандарина, морски зърнастец и т. н.

Има и етерични масла, които имат неутрален характер и те са в състояние да се адаптират към нуждите на тялото. Такива масла са лавандула, градински чай, салвия, босилек, анасон, естрагон и т. н.

Полза от ароматерапия | Ayurveda Bansko

Балансиране на трите доши – Вата, Кафа и Пита

Вата

За Вата конституцията водещи са елементите Въздух и Етер. Тъй като тези елементи се витални, този тип доша се характеризира със студенина, лекота, подвижност и сухота. Хората с този тип конституция често страдат от безсъние, запек, главоболие, суха кожа, имат проблеми с храненето и изпитват безпокойство.

За да се възстанови баланса на Вата доша маслата, които се използват трябва да са сладки, успокояващи и топли. Такива етерични масла са топлите тонизиращи масла като канела, камфор, евкалипт, бергамот и успокояващите масла като сандалово дърво, роза, жасмин. Добре е тези масла да се прилагат смесени с базови масла от сусам, рицин или авокадо.

Други масла, които са подходящи за балансиране на Вата доша са ванилия, лавандула, лимонена трева, лимон, джинджифил, иланг – иланг.

Тези етерични масла помагат за бързото и ефективно премахване на токсините в тялото (ама), прочистват кръвта и нормализират храносмилането. Те обаче трябва да се използват само до стабилизирането на Вата доша, а след това да се заменят с по-неутрални масла като лавандула например.

Пита

Хората с Пита доша са изградени от елементите Огън и Вода, имат горещ и интензивен характер и често страдат от язви и възпаление на кожата.

За балансиране на Пита конституция е добре да се прилагат масла, които стимулират потенето и имат охлаждащо действие като жасмин, гардения, роза, мента и лайка, бял равнец, които да се комбинират с базови масла като слънчогледово, кокосово масло или зехтин.

За Пита конституция са препоръчителни сухите масла като шафран, жълт кантарион, бял равнец. Тези масла от една страна укрепват тъканите, от друга страна – подобряват състоянието на кожата, лекуват малки рани, предотвратяват загубата на течности.

За подобряване на храносмилането на Пита конституция и за нормализиране на енергийните нива са подходящи етерични масла като лавандула, лайка, маточина.

Кафа

Кафа доша се състои от елементите Земя и Вода и се характеризира със студен характер и бавни движения. Хората с този тип конституция са предразположени към простудни и респираторни заболявания и затова подходящите масла за тях са загряващите, стимулиращи масла като босилек, кедър, смирна, градински чай, анасон, лаврово дърво, бреза, джинджифил.

Един от основните проблеми на представителите на Кафа конституцията са застой на лимфата, събирането на слуз и други телесни течности и забавяне на метаболитните процеси. За справянето с тези проблеми Аюрведа прилага етерични масла, които имат свойството да укрепват организма като масло от магданоз, копър, канела, кориандър, лимонова трева.

След като се активира метаболизма, е необходимо да се използват етерични масла като кардамон, кориандър, лайка, хвойна, градински чай, евкалипт, както и други, притежаващи потогонно действие. Те ускоряват процеса на отстраняване на излишните течности, както и на токсините (ама).

За да се балансира храносмилателната система на Кафа доша е препоръчително да се използват етерични масла от портокалова кора, босилек, кардамон, канела, лавър, хвойна.

Как се прилагат етеричните масла?

Аюрведа масаж

Терапевтичният аюрведа масаж има свои собствени лечебни механизми. Комбинираното действие на масажа и етеричните масла подобряват лимфата и кръвообращението. Ароматните вещества влияят и върху емоционалните центрове на мозъка, които контролират нашето настроение.

Сауна

Сауната с екстракт от етерично масло помага да се изчистят бронхите и кожата и имат антибактериален ефект върху тялото.

Инхалация

Вдишването (инхалацията) е отлично лечение за настинки и респираторни проблеми. Методът е подходящ и за почистване на лицето.

Ароматна вана

Ваната с етерични масла спомага за облекчаване на умората, за пълното отпускане на мускулите и за повишаване на настроението.

Компреси

Компресите помагат при главоболие, натъртвания, навяхвания.

Маня Васти терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Действие на етеричните масла

Освежаващо – такова действие имат етеричните масла от мента, лавандула, мандарина, лимонена трева, портокал, ела, лимон.

Релаксиращо и успокояващо действие имат маслата от иланг – иланг, лайка, лавандула, босилек, маточина, портокал, мимоза, сандалово дърво, ванилия, кедър.

Успокояващо действие имат маслата от лимон, лавандула, жасмин, копър, лайка, ванилия, пелин.

Срещу депресии и тежки умствени състояния най-голям ефект има етеричното масло от бергамот.

Стимулиращо действат масла от кориандър, мускат, хвойна, карамфил, мента, лимон, розмарин.

Прочистващи свойства притежават ароматните масла от здравец, лавандула, магнолия, мускат, портокал, роза, розмарин, градински чай, лимон.

Ароматните масла от здравец, жасмин, мандарина, мимоза, портокал, майоран, роза и сандалово дърво хармонизират и балансират.

Подобряващи настроението са етеричните масла от жасмин, бергамот, кардамон, здравец, мандарина, пачули, портокал, роза, сандалово дърво, иланг – иланг, градински чай, лимонена трева.

Успокояващ и отпускащ ефект имат маслата от мускат, мента, розмарин, пелин, кедър, лавандула, лимон.

Етерични масла от здравец, жасмин, бергамот, кориандър, лавандула, мимоза, пачули имат антистрес ефект.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *