FB PIXEL

Катаракта – същност и лечение

05.06.2023

Катарактата е много разпространено заболяване, популярно сред населението като перде на окото. Изразява се в помътняване на очната леща и причинява замъгляване на зрението. 

Катаракта може да се развие в едното или в двете очи едновременно. Според статистиката, симптомите на вътрешно перде на окото се появяват при много хора на възраст между 75 и 80 години. Тогава лещата започва да помътнява и поради това зрението се влошава, могат да се появят и петна пред очите.

Катаракта - същност и лечение

Какво представлява катарактата?

Катарактата  е често срещано състояние на очите, което предизвиква помътняване на лещата, водещо до замъглено зрение

Лещата на окото е изградена от прозрачна тъкан, която фокусира светлината върху ретината, и слой от нервни клетки, образуващ задната стена на вътрешността на окото. Тук светлината се преобразува в нервни сигнали, които предават информация на мозъка.

Протеините и водата, които участват в изграждането на лещата на окото, са структурирани по определен начин, за да я поддържат чиста и да позволяват на светлината да преминава през нея. Тези протеини могат да започнат да се групират заедно с напредване на възрастта, правейки лещата замъглена. Това възпрепятства зрението.

Някои фактори, водещи до катаракта, са неизбежни, но промените в начина на живот като отказване от тютюнопушене, носене на слънчеви очила и поддържане на здравословни килограми могат да ви предпазят или да забавят заболяването. 

Катаракта - същност и лечение

Видове катаракта

Има много видове катаракта, всяка от които има уникална характеристика и причина. Най-често срещаните видове катаракта описваме по-долу.

Катаракта, свързана с възрастта

Свързаната с възрастта катаракта е най-често срещаният тип. Тя се развива постепенно с течение на времето поради естествени промени в очната леща.  

Излагането на UV светлина, тютюнопушенето и някои лекарства са други променливи, които допринасят за появата на свързана с възрастта катаракта. 

Свързаната с възрастта катаракта обикновено се развива бавно и в двете очи и прогресира в продължение на няколко години. В крайна сметка, тя води до значително увреждане на зрението, ако не се лекува.

Вродена катаракта

Този вид катаракта се открива още при раждането и може да бъде причинена от различни фактори, включително генетика, инфекции по време на бременността или други медицински състояния

Вродената катаракта изглежда като мътно, непрозрачно петно ​​в лещата и може да засегне едното или и двете очи. 

В зависимост от местоположението и тежестта си, тя може да причини проблеми със зрението, вариращи от леко замъгляване до пълна слепота. Ранното откриване и лечение са важни, за да се осигури най-добрият възможен резултат за бебета, родени с вродена катаракта, тъй като забавянето може да доведе до трайна загуба на зрението или други усложнения.

Травматична катаракта

Този вид катаракта може да се развие след нараняване на окото  – например след удар с тъп предмет или проникващо нараняване. Травмата може да причини физическо увреждане на лещата на окото, което води до помътняване или непрозрачност, което влошава зрението. 

Този вид катаракта може да се появи веднага след увреждането или може да отнеме месеци или години.

Вторична катаракта

Това е често срещан тип катаракта, която може да се образува като усложнение от други очни заболявания или операции. Това могат да са например глаукома или операции за отлепване на ретината. 

Вторичната катаракта е по-вероятно да се развие при хора с определени медицински проблеми, като диабет или дългосрочна употреба на стероиди. Тези катаракти обикновено се развиват в задната част на лещата, причинявайки замъглено зрение и чувствителност към ярка светлина.

Катаракта - същност и лечение

Симптоми на катаракта

Симптомите на катаракта постепенно се развиват с времето и засягат най-вече възрастните хора.  Някои забележими симптоми на катаракта включват:

 • Замъглено зрение
 • Чувствителност към светлина и отблясъци
 • Проблеми със зрението през нощта 
 • Нужда от повече светлина при четене и др.

С напредването на катарактата зрението става по-мътно, цветовете изглеждат избледнели,  появяват ви се ореоли около светлините и  може да се появи двойно виждане в едното око.

В критичния стадий зрението може да бъде сериозно увредено, което да затрудни извършването на ежедневни дейности като шофиране или четене

Лекарите предупреждават, че състоянието не боли и не причинява зачервяване, но ако не се лекува, катарактата може да доведе до загуба на зрение.

Рискови фактори за развитие на катаракта

Както стана ясно, основният рисков фактор за появата на катаракта е възрастта. 

Други фактори и причини за развитие на състоянието могат да бъдат:

 • Фамилната анамнеза;
 • Тютюнопушене;
 • Злоупотреба с алкохол;
 • Продължително излагане на слънчева светлина;
 • Диабет и високо кръвно налягане;
 • Дългосрочната употреба на стероидни лекарства;
 • Някои очни операции и др.

За съжаление, катарактата може значително да повлияе на качеството на живот на човек, пречейки му да изпълнява обичайните си ежедневни дейности като шофиране, четене и дори разпознаване на лица. Катарактата може в крайна сметка да доведе до слепота, ако бъде пренебрегната.

Катаракта - същност и лечение

Как се диагностицира перде на окото?

Диагностицирането на заболяването става след преглед при очен лекар, който може да проведе и няколко теста, включително:

 • Тест за зрителна острота. С помощта на очна диаграма лекарят ще измери от какво разстояние можете да четете поредица от букви. Така той ще установи дали зрението ви е 20/20 или вече показва признаци на увреждане.
 • Изследване с процепна лампа. Това е микроскоп, който използва интензивна линия светлина, за да освети роговицата, ириса, лещата и пространството между ириса и роговицата.  Разглеждането на  тези структури в малки участъци улеснява откриването и на най-дребните аномалии на очите.
 • Изследване на ретината. Преди прегледа лекарят поставя капки в очите ви, за да разшири зениците. Това улеснява изследването на задната част на окото (ретината). Същинският преглед се извършва със специален уред, наречен офталмоскоп. 
 • Апланационна тонометрия. С нея се мери вътреочното налягане с помощта на специални устройства.

Катаракта - същност и лечение

Как се лекува катаракта?

В някои случаи ранната катаракта може да се управлява с промени в диоптрите на очилата ви или с по-ярко осветление. А когато това вече не помага, единственото ефективно лечение е операция на катаракта.

Все пак първо говорете с вашия очен лекар дали операцията е подходяща за вас и дали е дошъл моментът за нея. Това става, когато катарактата започне да влияе на качеството ви на живот: да пречи на способността ви да извършвате нормални ежедневни дейности, като четене или шофиране през нощта.

Обикновено операцията за премахване на катаракта не се извършва в спешен порядък, защото тя не уврежда очите. Но може да се влоши по-бързо при хора с определени заболявания, включително диабет, високо кръвно налягане или затлъстяване.

Ако решите да отложите операцията за по-нататък, вашият очен лекар може да препоръча периодични контролни прегледи, за да види дали катарактата ви прогресира. 

Какво представлява операцията на катаракта?

Отстраняването на увредената леща става с операция, при която на нейното място се поставя изкуствена леща

При някои пациенти, имащи и други очни проблеми, поставянето на изкуствена леща е противопоказно. В тези случаи, след отстраняване на катарактата, зрението може да се коригира с очила или контактни лещи.

Операцията на катаракта обикновено се извършва амбулаторно, което означава, че няма да е необходимо да оставате в болница за допълнително възстановяване. По време на операцията се използва локална упойка, за да се обезболи зоната около окото, но обикновено пациентът остават буден по време на процедурата.

Операцията на катаракта е безопасна, но носи риск от инфекция и кървене. Това увеличава риска от отлепване на ретината. След процедурата ще имате известен дискомфорт в продължение на няколко дни.

Ако се нуждаете от операция на катаракта и на двете очи, второто око може да бъде оперирано, след като първото се е възстановило напълно.

Катаракта - същност и лечение

Може ли Аюрведа да помогне в лечението на катаракта и как?

Лечението на катаракта по методите на най-древната индийска медицина се смята за много ефективно, тъй като коригира първопричината за състоянието, а не просто лекува заболяването. 

Принципите на Вата, Пита и Кафа, които управляват всички аюрведични лечения, се използват и в този случай.

За лечение на катаракта на очите Аюрведа най-често използва лекарствата  Maha Triphala Ghrita – за осигуряване на сила на нервите, и Chandrodaya Varti – за улесняване на кръвообращението и подмладяване на клетките.

Разбира се, и аюрведичното лечение започва след пълна диагностика на конкретното заболяване и физическото състояние на индивида. Следователно няма два еднакви метода на лечение на катаракта,  тъй като Аюрведа отдава голямо значение на индивидуалната конституция и болестта. 

Въз основа на традиционните трактати на Аюрведа и наследството на аюрведа медицината, което обхваща три века, окончателният режим е съобразен с всеки отделен случай. 

Някои от доказаните методи за лечение, които се използват в аюрведичното лечение на катаракта са:

 • Anjanas (прилагане на лекарство като колириум) с Elaneer Kuzhambu;
 • Karpooradi Kuzhambu
 • Chandrodaya Varthi
 • Vimalavarthy Anjanam
 • Snehapana с Patoladi grita
 • Jeevanthyadi gritha
 • Triphala gritha
 • Nasya, Tharpanam и др.

Екипът от терапевти на Аюрведа клиник Банско е насреща, за да ви помогне както в процеса на дигностика, така и в процеса на лечение на катаракта с методите на древната индийска медицина.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *