FB PIXEL

Алое вера – произход и ползи за организма

22.05.2023

Полезният състав на Алое вера го нарежда сред най-полезните естествени продукти, които човек може да използва в своето ежедневие за профилактика и лечение. Растението не е толкова претенциозно и ако се полагат нужните грижи, спокойно може да си го отглеждате в голям съд вкъщи. 

По-добре е да поставите саксията с Алое вера в стаята някъде до прозорец, защото растението обича топлина и светлина. Ако решите да си го засадите обаче, трябва да знаете, че съществуват различни видове алое, но не всяко от тях има лечебни качества. 

Силата да помага на човешкия организъм притежава Алое вера.

Алое вера - произход и ползи за организма

Какво представлява Алое вера?

Алое вера е растение, което е популярно със своите лечебни свойства. Днес то се използва като основен продукт за преодоляване на кожни раздразнения, храносмилателни проблеми и други проблемни състояния, които са свързани с човешкото здраве.

Алое верата е известна на хората от хиляди години. Древните египтяни, римляни и гърци са познавали благоприятното въздействие на растението и са го използвали с козметична и лечебна цел

Преданията разказват, че Клеопатра го използвала за разкрасителни процедури. Александър Велики пък го ползвал с възстановителна цел.  

Произход на растението

Алое вера е едно от най-полезните за здравето растения, чийто произход се свързва с Арабския полуостров

В наши дни вечнозеленото тропическо растение се отглежда по цял свят. То може да вирее в градински условия, дори да се отглежда в саксия вкъщи. Основно обаче растението се среща в африканските страни Египет, Судан, Мароко, както и на Арабския полуостров

Известни са над 300 разновидности от семейството на Асфоделови, но най-полезно е Алое вера. Самото растение се отличава с големи зелени и сочни листа. Те доста наподобяват вида на някои от кактусите, поради което понякога алое вера погрешно се причислява към този вид растения.

Листата съдържат гелообразна течност, която е прозрачна на цвят. Именно тя е една от най-ценните съставки на алое верата заради широко си приложение. 

Листата са източник на биогенни стимулатори, гликозиди, минерали, витамини, аминокиселини, протеини и други полезни вещества,  което обяснява тяхното лечебно свойство.   

Алое вера - произход и ползи за организма

Приложение на алое вера

Гел от Алое вера се използва за приготвяне на разнообразие от медицински и козметични продукти. Присъства и в състава на някои хранителни добавки. 

Латексът на растението също намира подобно приложение след неговата обработка. Той има жълтеникав цвят и представлява каша, която се извлича от външната страна на зелените листа.

Приложенията на полезното растение са много, като неговите съставки помагат при кожни болести, заболявания на очите, стомаха, кръвоносните съдове и възстановяване на организма. Широкият обхват на действие на Алое вера неслучайно го нарежда сред най-познатите растения с ползоторно действие за човека.    

Какви предимства има алое вера за организма?

Предимствата на Алое вера за организма са добре познати и приложими в традиционната и алтернативна медицина от много години.  

Алое вера - произход и ползи за организма

Кожните заболявания се повлияват изключително добре от гела на вечнозеленото растение. Алое вера се препоръчва при изгаряния на дермата, тъй като има възстановяващ и антибактериален ефект. Достатъчно е да намажете кожата си с гел от алое при слънчево изгаряне, за да изпитате бързо облекчение. Лечебни гелове и мехлеми се изписват при сериозни рани и изгаряния, за да заздравее засегнатото място.

При измръзване и суха кожа също се използва Алое вера. Изключително положително повлиява естественият продукт за лечение на псориазис. Доказано е, че гелът от алое има антибактериални свойства, което го нарежда сред средствата срещу бактериални инфекции.

Болежките на стомаха са друго основно приложение на Алое вера. От растението се правят някои от популярните препарати при запек, тъй като листата на растението имат слабителен ефект. Те действат добре при колики и други стомашни раздразнения.

Доказано е, че Алое вера може да подобри функциите на черния дроб. Дължи се на противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на тропическото растение.

Алое вера - произход и ползи за организма

Не по-малко важно е положителното действие на Алое вера върху оралното здраве. Отдавна е известно, че сокът от алое може да се ползва като противовъзпалителна вода за уста. Благодарение на това се премахват бактериите, които водят до натрупване на плака по зъбите и езика.

Диабетиците също могат да употребяват хранителни добавки с Алое вера. Установено е, че те помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, тъй като полезните съставки на растението водят до чувствителност на организма към инсулина. Заради тава си свойство  Алое вера се нарежда сред средствата, които помагат при преодоляване на наднорменото тегло. 

Растението е източник на протеин, съдържа също много витамини и минерали. Това позволява здравословното сваляне на килограми, без да се губи ценната за организма енергия, за да функционира организма нормално и всички мускулни групи в тялото.

Освен всичко изброено дотук, сокът от Алое вера е средство за прочистване на тялото от натрупаните вредни токсини. Затова често се препоръчва именно детоксикиращата му функция. От друга страна, това води до общо укрепване на имунната система и засилване на естествените сили на организма.

Познати са още ползите на Алое вера за кръвоносната система и функцията на сърцето, както и за намаляване нивата на лошия холестерол в човешкия организъм.

Алое вера - произход и ползи за организма

Алое вера намира голямо приложение и в козметичната индустрия. Растението се смята за еликсир за красота, тъй като е богато на витамините А, Е, С и аминокиселини. От него се правят различни кремове и помади за лице и коса.

То възстановява еластичността на кожата, лекува различните възпаления на дермата и поддържа косата блестяща и гладка. Добро средство е срещу пърхот и изсушаване на скалпа на главата. От сок от Алое вера се правят и масла, имащи за цел заздравяване на ноктите. Те ги предпазват от цепене, чупене и разслояване.     

Лабораторни изследвания доказват над 75 полезни вещества в състава на алоето. Това го нарежда сред растенията с лечебни свойства и приложения в медицината за лечение на множество болестни състояния.  

Каква роля има алое вера в Аюрведата?

Аюрведичните лечебни терапии използват изцяло натурални продукти, с които да се възстанови нарушеният баланс в организма. Алое вера е сред естествените продукти, които са включени в редица възстановителни  процедури на индийската медицина. Растението се прилага както външно, така и за вътрешен прием.

Според Аюрведа алоето има четири от общо шестте познати вкуса. Това са горчив, сладък, пикантен и стипчив вкус. Препоръчва се на хора които се придържат към духовни практики за самоусъвършенстване и изискващи консумация на определени чисти храни, когато те са на сатвична диета

Целта на подобен режим е да се пречисти тялото и ума на човек, за да е в хармония със своя вътрешен свят и с всичко, което го заобикаля. Прилага се също така като слабително средство. При Аюрведа терапии се използва, когато целта е да се отстранят шлаки от кръвоносните съдове и от телесните тъкани.

Индийските практики за укрепване на организма препоръчват консумация на сока от Алое вера под контрола на медицински специалист. Естественият продукт има възстановяваща роля върху баланса на трите Доши в човешкото тяло.    

Алое вера - произход и ползи за организма

Има ли противопоказания използването на алое вера?

Описани са странични ефекти при консумация на растението, но те не са така често изразени. Свързани са основно с консумацията на гела, която не бива да бъде директна и без консултация с медицинско лице. Тогава може да си предизвикаме стомашен дискомфорт, болки, повръщане или диария

Полезните свойства на алоето се извличат при направата на хранителни продукти или хранителни добавки, които са подходящи за употреба при определен режим. В домашни условия е подходящо да използвате натуралния гел при третиране на кожни раздразнения или рани.

За какво да внимаваме при използване на продуктите със съдържание на алое вера?

Независимо дали е лечебно средство, козметичен продукт или хранителна добавка, най-удачно е продуктите от алое да се купуват от специализирани магазини, дрогерии и аптеки. Това гарантира техният произход. Лицензираните производители са задължени на всеки продукт да посочат състава и да дават указания за употреба. 

Натурални растителни изделия може да си набавим и от специализирани клиники за алтернативна медицина, каквито са Аюрведа центровете. Така ще можем да консултираме техния прием със специалност, които най-добре може да прецизира употребата на Алое вера спрямо индивидуалните нужди на всеки.   

Заключение

Алое вера е едно изключително ценно растение, известно от древността заради своите лечебни качества. Използва се за лекуване на кожни проблеми и изгаряния, регулира нивата на кръвната захар, заради което влияе положително и върху телесното тегло. 

Алое вера е сред естествените продукти, които са включени в редица възстановителни процедури на древната индийската медицина Аюрведа. Тя препоръчва растението да се прилага както външно, така и за вътрешен прием.

Особено полезен е гелът от Алое вера, който намира широко приложение в медицината и козметиката. В домашни условия може да се използва за лекуване на кожни раздразнения и рани.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *