FB PIXEL

Кумари – аюрведичната билкова смес и нейните ползи за организма

29.02.2024

В търсенето на естествени и хармонични методи за поддържане на здравето, Аюрведа се отличава със своите вековни практики и философия, фокусиращи се върху баланса между тялото, ума и душата. В основата ѝ стои учението за трите енергии – Вата, Питта и Кафа, както и принципите на Шодана (отнемане) и Шамана (балансиране).

Купа с билкова смес от алое - кумари

В съответствие с тези принципи, аюрведичните билкови смеси са важна част от лечебните практики. Те се използват както за извеждане на определена енергия, натрупани токсини и прочистване на тялото, така и за балансиране на нарушените енергии и внасяне на хранителни вещества, към които то има склонност да развива дефицити.

Кумари представлява аюрведичната билкова смес от две могъщи билки – алое и шатавари. Алоето, оказва регенериращ ефект върху женската природа и е включено в т.нар. “златен ред” на 50-те най-лековити растения. Съдържа богатство от витамини, минерали, аминокиселини и други биологично активни вещества, които подпомагат здравето на кожата, храносмилателната система, имунната система и други аспекти на организма.

Шатавари, наричана “Кралицата на билките” в Аюрведа, също допринася за поддържането на женското здраве, балансирайки хормоналната система, облекчавайки неприятни симптоми при менструация и менопауза, и подпомагайки плодовитостта.

Какви други ползи може да има Кумари за организма ви, както и от къде произлиза името на билковата смес, ще ви разкажем в следващите редове.

Как Кумари подпомага хормоналния баланс ?

Кумари представлява билкова смес, която е изключително важна за поддържането на хормоналния баланс в организма. Формулата на тази билкова добавка използва конкретни съставки, като Алое и Шатаври, които целят подобряването на общото здраве и балансиране на хормоналната система.

Алое вера Кумари

 

Купа с гел от Алое вера

 

Едната от ключовите съставки в Кумари е Алое (Aloe vera), известно още като Ghrita-Kumari на санскрит и определяно като едно от най-ценните растения в аюрведичната медицина. Векове наред хората са прилагали терапевтичните и лечебни свойства на алоето в различни култури и традиции. Билката е изключително богата на полезни вещества, които играят важна роля за поддържането на здравето и баланса в тялото. Сред витамините, минералите, аминокиселините и други съставки, алое вера предоставя и богатство от есенциални хранителни вещества, необходими за произвеждането на конкретни типове хормони.

Освен това, Алое вера съдържа активни съставки като антрахинони, които имат лаксативни свойства и могат да помогнат за отстраняване на токсините от тялото. Детоксикацията е основна част от поддържането на женското здраве и балансиране на хормоналната система. Алое вера поддържа и имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки и макрофаги. Това оказва влияние върху способността на организма да се справя с инфекции и болести, нещо изключително важно, имайки предвид, че хормоналният дисбаланс често води до отслабване на защитните сили на тялото.

Шатавари Кумари

Другата важна съставка в Кумари е Шатавари (Shatavari). Тя е от особено значение за  балансирането на хормоните и поддържането на здравето на женската репродуктивна система. Шатавари е известна със своите адаптогенни и тонизиращи свойства, които помагат на организма да се справя със стреса и да поддържа хормоналния баланс.

Шатавари съдържа фитоестрогени, които са растителни вещества, подобни на човешките естрогени. Тези фитоестрогени помагат за регулирането на нивата на естроген в организма. Това е особено полезно при жени, които изпитват дисбаланс или намалено производство на естроген, например по време на менопауза или след хирургично отстраняване на яйчниците. Шатавари се счита и за тоник за женската репродуктивна система. Той подпомага здравето на матката, яйчниците и други органи, свързани със зачеването. Жените могат да използват шатавари като подкрепа при проблеми с плодовитостта, редовен цикъл и други смущения на репродуктивното здраве.

Освен това, шатавари допринася за справянето със стреса и умората, като действа като адаптоген. Свойство, изключително полезно за хора, които изпитват емоционален стрес или умора. Всички тези аспекти го правят ценен за жените през целия им живот – от менструацията, през майчинството, до менопаузата.

Тези хранителни добавки работят синергично, предоставяйки цялостна подкрепа на организма. Подпомагат балансирането на хормоните, регулирането на циклите и подобряването на общата репродуктивна и ендокринна функция.

Името “Кумари” произлиза от санскритския език и може да се преведе като “млада дама” или “принцеса”. В аюрведа, често се използват символични имена, които отразяват качествата и предназначението на билкови смеси или продукти. В случая с “Кумари”, връзката произлиза от името на богинята Кумари. Интересно е, че и в наши дни в Непал, продължават да почитат богинята, и още по-интересното е, че тя не огромна статуя или красива рисунка, а истинско малко момиченце. Разбира се, името на аюрведичната билкова смес може да се асоциира и с подмладяващите качества на сместа, напомняйки и за благородство и женска енергия.

Допълнителни ползи от Кумари и аюрведичните хранителни добавки

 

Две бутилки с билкови добавки

 

Освен за хормоналния баланс Кумари е билкова смес, която предоставя няколко допълнителни ползи за общото здраве и благополучието на тялото ви.

  • Поддържане на енергийния баланс: Съставките в Кумари имат адаптогенни свойства, които помагат на организма да се адаптира към стреса и да поддържа енергийния си баланс. Това може да бъде от полза за жените, които изпитват умора или стрес в ежедневието си.
  • Подобряване на имунната система: Някои от съставките в аюрведичните добавки, като Кумари и Трифала, са известни със своите имуномодулиращи свойства. Те подпомагат имунната система да функционира оптимално, предпазвайки тялото от инфекции и заболявания.
  • Поддържане перфектния вид на кожата: Антиоксидантите в Кумари и други аюрведични добавки помагат в борбата срещу свободните радикали, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата. Това помага за поддържането на здрава и сияйна кожа.
  • Подобряване на храносмилателната функция: Трифала, добре позната хранителна добавка от Аюрведа, е известна със своите благоприятни ефекти върху храносмилателната система. Тя помага за улесняване на процеса на храносмилане и абсорбция на хранителни вещества.
  • Балансиране на Вата: “Кумари” може да бъде полезна за балансиране на Вата доша. Съставките в нея имат адаптогенни свойства, които помагат в поддържането на стабилност и уравновесеност, характерни за Вата енергията.
  • Успокояване на Питта: Билките в сместа, като шатавари, могат да помогнат при успокояването на Питта доша. Това е важно, тъй като неравновесие в Пита може да доведе до проблеми като възпаления и раздразнение.
  • Поддържане на Кафа: Кумари съдържа билкови елементи, които могат да помогнат в поддържането на баланса на Кафа. Кафа е свързана с структурата и устойчивостта в организма, и балансът ѝ е важен за общото здравословно състояние.

Все пак, имайте предвид, че въздействието на Кумари върху дошите може да варира от човек на човек, в зависимост от индивидуалните конституции/ биотип и здравословното му състояние. Преди да започнете прием на такива добавки, е препоръчително да се консултирате с аюрведичен специалист или здравен професионалист, за да получите персонализирани съвети, съобразени с вашите нужди и характеристики. Такава консултация можете да направите с доказаните специалисти в Аюрведа клиник Банско.

Заключение

Кумари и двата ключови елемента в нея – Алое вера и Шатавари, са важна част от балансирания подход към здравето, типичен за традиционната индийска медицина.

Алое вера, наречена “kumari” на санскрит, съчетава изключителни качества, подпомагащи женското здраве, включително регулиране на енергийния баланс (дошите), поддържане на чистотата на кръвта и стимулиране на плодовитостта. От друга страна, Шатавари, наричана още “Кралицата на билките”, изпъква с адаптогенни свойства, които подпомагат женската репродуктивна система, хормонален баланс, регулиране на циклите и укрепване на имунната система.

Билковите смеси и хранителните добавки в Аюрведа, като Кумари, не са просто витамини и минерали, те са внимателно подбрани съчетания, които имат за цел не само да възстановят нашето тяло, но и да приведат в хармония нашето съзнание.

Храната е ключът към хармонията в нашия организъм, а Аюрведа ни учи как да изберем този ключ с мъдрост, внимание и уважение към себе си.

 

Често задавани въпроси

Може ли Кумари да се комбинира с други аюрведични билки или лекарства?

Да, Кумари може да се комбинира с други билки за поддържане на определени аспекти на здравето, но е важно да се избягва неправилното самолечение и да се спазват препоръките на специалистите.

Каква е препоръчителната доза за употреба на Кумари?

Препоръчителната доза за употреба на Кумари може да варира в зависимост от конкретния продукт и инструкциите на производителя. Винаги е добре да следвате указанията на опаковката или да се консултирате със здравен специалист. Обикновено се препоръчва започване с по-ниска доза и постепенно увеличаване, ако е необходимо.

Има ли противопоказания или групи хора, които трябва да избягват употребата на Кумари?

Билковата смес Кумари е считана основно като безопасна. Жени по време на бременност и кърмене, както и лица със сериозни здравословни проблеми обаче, трябва да се консултират със здравен специалист преди да я използват.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *