FB PIXEL

Лечение на Анемия с Аюрведа

18.04.2019

Видове анемия и причини за нея 

Анемията е намалено качество или количество на кръвта, или и двете. При нея е намален хемоглобинът в кръвта – белтък, който основно пренася кислорода и осъществява газообмен.

Причини за болестта Анемия

Характерно е намаляването на еритроцитите заради преждевременно разрушаване или недостатъчно производство. Това са клетки, които са най-многобройните в кръвта и чието съдържание до 90 на сто е от хемоглобин. От своя страна за синтеза си той се нуждае от желязо, и ако то падне под необходимия минимум, се нарушава структурата на хемоглобина, а това води до непълноценно изпълняване на функцията му за снабдяване с кислород.

В такъв случай се говори за желязодефицитна анемия, която се среща най-често. Тя може да се получи и при кръвозагуба – например от:

  • рани
  • постепенно при язвени проблеми с храносмилателната система
  • нарушения при половата система при жените
  • извънматочна бременност
  • маточно кървене
  • възпаления от развитие на тумори и др.

Структурата на хемоглобина може да се наруши и ако ертроцитите приемат неправилна форма – сърповидноклетъчна анемия. Има и мегалобластна анемия, при която се получава недостиг на витамини. Намаленото съдържание на В12 се отразява негативно на клетъчното деление за кръвния състав в ущърб на ертроцитите.

По-малкото съдържание на B9 /фолиева киселина/ също води до нарушения в редица биохимични реакции на синтез. Аномалиите, водещи до анемия, може да се получат при попадане на отрови в кръвта, като например ухапване от змия, може също така и да са били вродени.

Всъщност видовете анемия според причините са стотици, но резултатът е един и същ. Симптомите при анемия са:

  • недостиг на въздух
  • тежест или болки в гърдите
  • болки в мускулите
  • почти постоянна умора
  • замаяност
  • бледа кожа
  • напукани устни
  • психологически проблеми като тревожност и др.

Трябва да се отбележи, че анемията може да се появи сама по себе си заради нарушени точно определени процеси в тялото, но може и да е съпътстваща различни други заболявания, които да са основни.

Аюрведа и анемията

Аюрведа определя анемията според нарушенията в жизнените сили в тялото. Това са три енергии – Доши, чрез които в организма протичат всички процеси, а всяка от тях отговаря за определена част от тях.

Лечение на болестта Анемия

Дошите при всеки са в точно определено и неповторимо съотношение, при което са в общо равновесие. В него една или две са с някакъв превес. При излизането на някоя от енергиите от този баланс води до объркване в дейностите на дадени органи и това предизвиква болести. Обикновено всяка излязла от равновесието Доша предизвиква промени и при останалите, поради което се получават съчетани болести.

Така в Аюрведа единият основен вид анемията е от тип Пита, която обикновено се появява след чернодробни болести като хепатит и клиничната картина е недостиг на витамин В12. Вата-типът анемия е с недостиг на желязо. Анемията от типа Кафа съответства на енергийно-белтъчната недостатъчност, квалифицирана в Западната медицина.

При всеки пациент лечението е специфично, но като цяло се регулира храненето. Препоръчват се:

  • стафиди
  • грозде
  • ябълки
  • моркови
  • също и смесени в равни количества сокове от цвекло и моркови с малко кимион.

Сутрин преди закуска и в следобедните часове се препоръчва кисело мляко – една чаша с малко куркума. Тя е богата на желязо, йод и различни други микроелементи.

Аюрведа има и специално лекарство срещу анемията, което е комбинация от растения, стимулиращи производството на еритроцити. Казва се чаванпраш и се приема два пъти дневно по 2 лъжички, като сутрин трябва да е на гладно, а вечер – час-два преди сън.

Използват се също трифала преди лягане, шафран с мляко. При анемия в Аюрведа се използва и Шатавари – по лъжичка сутрин половин час преди хранене и вечер два часа преди лягане. Добре е да се приема с мляко, особено ако анемията е тип Пита. Ако анемията е тип Вата, се предписва ашваганда с горещо мляко.

За анемия от типа Кафа някои от подходящите билки са червен пипер, канела, шафран, трикату с мед.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *