FB PIXEL

Невъзможност за повишаване на теглото

15.04.2019

Енергийният дисбаланс и ниското тегло

Ниското тегло, което предизвиква здравословни проблеми и невъзможността от наддаване на килограми, Аюрведа свързва с две от трите енергии в тялото – Вата и Пита. Хората, които са тип Вата, по принцип са слаби. Това разбира се не значи, че всеки човек с такъв тип тяло има здравословни проблеми заради малкото си килограми.

Невъзможност за качване на тегло

Когато обаче Вата се увеличи и излезе от баланс, може да доведе до допълнителна загуба на тегло и спад на жизнената сила. Една от основните им характеристики е непостоянството, включително и в апетита. При тях нередовното хранене е често срещано. Те например силно се влияят от настроенията си, а те също са лесно променливи.

При това са активни, претрупани с работа и често пренебрегват храненията през деня. Освен загуба на тегло, други симптоми на увеличена Вата са засилено безпокойство и дори страх, безсъние, изтощение, депресия.

За нива на Вата, по-големи от нормалното, говорят и други признаци, като чревни проблеми, засилено желание за пикантни храни, болки в костите и мускулите, и т.н. Сама по себе си Вата, която се асоциира с вятъра, е най-податлива към промени и излизане от равновесие. Така тя разбалансира и другите две Доши – Пита и Кафа, които са зависими от нея, защото тя осъществява движението им в енергийни потоци в тялото.

Така енергийните дисбаланси стават комплексни и трябва да се определят от аюрведа лекар, за да се приложи подходящо лечение за възвръщане на равновесието.

От своя страна усилената Пита води до прекомерно активиране на огъня Агни и ускорена обмяна на веществата. Така и при обилно ядене може килограмите да стоят същите.

Едновременно с това обаче усилената Пита води до очни проблеми; киселини и язви на храносмилателния тракт; акне и други кожни проблеми заради омазняване; постоянно недоволство, гневност, язвителност в отношението с околните и т.н.

Увеличаване на теглото с Аюрведа

При трудности с повишаване на телесната маса Аюрведа се насочва към балансиране на Вата и Пита Дошите. Вата трябва да се намали, защото тази енергия поначало е свързана с ниското тегло и при повишени нива задълбочава проблема, като го превръща в здравословен.

Качване на тегло с Аюрведа

Както при всяка Доша, за балансирането на Вата има определени храни, билки, подправки, лечебни масла. Най-общо казано, Вата Дошата се характеризира със сухота, студенина и лекота. А принцип на Аюрведа е да балансира с противоположности.

Така хранителният режим за намаляването на Вата трябва да включва  влажни, затоплени и по-тежки храни. Подходящи са месо, риба, кореноплодни, млечни продукти, захар, масла. С тях обаче не се започва изведнъж, “захранването” става първо със супи и редки каши, подходящи са овесът, оризът, пшеницата. Студеното – и храни, и напитки, е противопоказно. Трябва да се избягват сухите храни като например пуканки, крекери и други такива.

Не са подходящи също така храните със стипчив, лют и горчив вкус, което важи и за подправките. От билките се препоръчват шатавари, ашваганда и различни билкови комплекси, които могат да се приемат с леко ферментирал сок от Drakhsha – вид грозде от Западна Индия.

Самото грозде е полезно за балансирана на Вата, като може да се консумира и сурово, и на стафиди. От маслата се използват сусамово, орехово, гхи или зехтин, царевичното олио трябва да се избягва, както и смесените.

Пита Дошата най-общо може да се определи като гореща, мазна и лека. За балансиране на увеличената Пита чрез противоположностите, храната трябва да е студена, суха и тежка.  Маслата трябва да са охлаждащи.

От храните за балансиране на Пита са полезни пълнозърнестите като ориз и пшеница, премерено могат да се употребяват нерафинирани захари. Подходящи също са охладената овесена каша, кичари, варива от боб, леща, нахут. От билките се прилагат сок от алое, шатавари, полезни са кардамон, кимион, кориандър.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *