FB PIXEL

Лечение на астигматизъм в аюрведа

07.06.2019

Лечение на астигматизъм с Аюрведа

Какво е астигматизъм?

Терминът идва от гръцките думи asti (без) и stigma (точка).
Астигматизмът е проблем на зрението, при който обектите изглеждат изкривени и размазани.  Това е най-често срещаният проблем със зрението и може да възникне както при хора с късогледство (миопия), така и при такива с далекогледство (хиперопия).

Защо се вижда замъглено?

Зрението се влошава, тъй като при астигматизма роговицата придобива овална форма.  В този случай отразените от предметите лъчи се фокусират върху две точки в зеницата на окото, вместо само върху една, вследствие на което образът е размазан (замъглено виждане).

Симптоми:

 • Замъглено виждане
 • Главоболие
 • Чувствителност към светлина
 • Присвиване на очите
 • Умора на окото
 • Напрежение в окото.

Причини за астигматизма

 1. Изкривяване на роговицата, при което тя губи естествената си закръгленост и придобива овална форма;
 2. Белег на роговицата, дължащ се на инфекция, предизвикана от рана;
 3. Очна хирургия;
 4. Някои очни заболявания, които могат да засегнат роговицата на окото;
 5. Продължително седене, стоене или спане в неправилна поза.

Диагностициране

 1. Ръчен кератометър – инструмент, който се използва за измерване на кривината на роговицата;
 2. Корнеален топограф – инструмент, с който се прави цветна карта на окото, подобно на топографските карти (по-стръмните зони са показани в червено, а по-равнинните – в синьо).

Аюрведа работи в две посоки по отношение на астигматизма. От една страна, усилията са насочени към превенцията, от друга, ако състоянието вече е налице, фокусът пада върху лечението. Важно е да напомним, че в аюрведа акцентът се поставя върху предотвратяване на заболяванията и поддържане на здравето.

Астигматизъм и аюрведа

 • Окото е един от сетивните органи (Джнанендрия). Оптичните центрове (Сукшма индрия) се намират в тилния дял на главния мозък, чиято основна функция е зрението.
 • За зрението на човека е отговорна Алочак Пита.
 • В аюрведа изрично се споменава, че очите са доминиращият орган на Тежа (огън).
 • Пита има Тикшна и Ушна (остри, горещи и дразнещи) свойства.

Замърсяването на въздуха, прахът, димът, гледането към ярки обекти, като телевизия, компютър или мобилен екран, може да провокира Пита и Вата и съответно да предизвика или да влоши очната патология, каквато е астигматизмът.

Хидратацията балансира нарушените Пита и Вата

Правилната хидратация на очите е задължителна за хората, страдащи от проблеми с очите, особено в случай на астигматизъм. Трябва да се внимава да не се допуска сухота на очите.

Леки промени в начина на живот, като избягване на продължителна работа на компютър, дълго гледане на филми или четене, особено на тъмно, също биха били от полза за отстраняване на проблема. Намаляването на напрежението на очните мускули, допълнено с прием на чиста вода, ще помогне на тялото да се хидратира.

Използването на памучни тампони, натопени в розова вода, е много добро естествено решение на проблема с очите.  Тази практика поддържа очите хидратирани и помага за намаляване на напрежението на очните мускули.

Различни видове сокове – зелени, от моркови или от сезонни плодове, също могат да бъдат много ефективни в поддържането на нивото на хидратация и да осигурят антиоксидантите, необходими за тялото и очите.  Витамин А е много важен за поддържане на здравето на очите.

Аюрведа обяснява същите тези понятия на свой собствен език. За очите например казва, че са орган на Маджа Прадан (аюрведичната Маджа дату), а очните тъкани характеризира като Снигда Прадан (с доминиращо маслено качество).

Затова обикновеното краве масло и гий (използвано и вътрешно, и външно) са най-добрите продукти за осигуряване на необходимата масленост.  Витамин А се съдържа и в двата вида масло.

Аюрведа терапия за проблеми с очите

Натурални средства за борба с астигматизма

Моркови

Морковите, сурови или под формата на сок, са много полезни за очите. Те съдържат богата гама от хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравето на зрителните органи, както и за лечението на различни очни проблеми, сред които е и астигматизмът.

Амла

Амлата, позната още като амалаки или индийско гусбери, е доказано ефективна в лечението на заболявания или нарушения, свързани със зрението.  Плодовете на това дърво са изключително богати на витамин С и антиоксиданти.  Амлата е полезна за възстановяване на уврежданията на клетките и тъканите на очите.

Две супени лъжици сок от амла в 100 мл вода могат да се приемат рано сутрин.

Това помага и за възстановяване на храносмилателния огън, който от своя страна повишава Алочака Пита – елемент от „огъня“, важен за нормалното зрение.

Трифала

Трифала е древен аюрведичен продукт, използван за лечение на различни заболявания. Представлява комбинация от три плода – хирда (Terminalia chebula), бехада (Terminalia belerica) и амла (амалаки или индийско гусбери).

Трифалата е изключително полезна за лечение на астигматизъм, тъй като подобрява здравето на тъканите и ретината и действа укрепващо на очните мускули.

Прибавете Сурвари хирда (специфичен вид хирда) към паста, приготвена от пчелен мед и пречистено краве масло гий (в съотношение 1:2), и оставите да престои една нощ – това е най-добрият тоник за очите

Добавете една лъжица прах трифала в чаша вода, оставете да престои една нощ, на сутринта прецедете течността и я използвайте редовно за измиване на очите.

Същата вода може да се приема и вътрешно в продължение на месеци.

Много полезни за очите са и лечебни капки от трифала, поставени в гий – по 2 капки във всяко око.

Яштимаду

Яштимаду (ликорица) е друг вид древна аюрведична билка, използвана за лечение на различни заболявания.  Тя е мазна, подхранваща и лечебна. Полезна е при сухота на очите – има способността да укрепва очите, както и да прочиства и подхранва кръвоносните съдове.  Може да се използва по същия начин като трифала или в комбинация с трифала, да се приема вътрешно или в пречистено краве масло гий.

Семена от касия

Касиевите семена се използват в аюрведа от векове за предпазване на зрението, кожата и при проблеми с кръвта.

Те са полезни при лечение на замъглено зрение, намаляват болката и дискомфорта в очите.

За вътрешна употреба: 1 чаена лъжичка семена от касия се варят в 1 чаша вода, докато количеството намалее наполовина.

Пийте тази отвара 2 до 3 пъти на ден.

Класически аюрведични продукти, които се използват за лечение при болестни състояния на очите

 • Ашвагандарищам
 • Гандакарасайанам (101)
 • Лоха Синдурам (101)
 • Макарадважам 100 мг, капсула
 • Трифалади Чурнам
 • Махатрифала Гритам
 • Патякшадхатриади Кашаям
 • Махатиктам Кашаям
 • Чаванапраш
 • Ану Тайлам
 • Кишибала (101)
 • Валия Брингамалакади Тайлам
 • Еланер Кузампу
 • Карпуради Кузампу
 • Наянамритам Кузампу
 • Дживантяди Грита

Правилно хранене

Храненето е важен фактор, който помага да се поддържа правилното функциониране на всеки орган или система в тялото.  Включете в своето меню храни, богати на антиоксиданти.

 • Зеленчуци: спанак, моркови, камби, целина, тиква скуош, домати, магданоз и маруля;
 • Плодове: различни видове дребни безкостилкови плодове (берита), сливи, манго, грозде, череши, цитрусови плодове, пъпеш;
 • Риби: сардини, скумрия, треска и риба тон, богати на DHA (незаменима Омега-3 мастна киселина, основен структурен елемент на клетките в мозъка и ретината).

Какво да избягваме?

При проблеми с очите и астигматизъм е препоръчително да се избягват пържени храни, алкохол, захар и захарни изделия.

Промени в начина на живот

Продължителното гледане на телевизия, прекомерното използване на мобилен телефон и компютър, излагането на ярка светлина, както и работата в гореща атмосфера (в близост до пещи, в цехове за стъкло или химически заводи) вредят на очите.

Йога упражнение за очи (Тратак Крия)

Това упражнение е много полезно за контролиране на движението на очите, причинено от зрително нарушение.  Изправете се, изберете обект, който е отдалечен от Вас, и концентрирайте погледа си върху него.

Опитайте се да не мигате, а когато усетите напрежение в очите, превключете фокуса от отдалечения към близкоразположен обект и продължете да фокусирате.  Когато почувствате напрежение, задръжте дланите си върху очите (т.нар. палминг) и се отпуснете.  Повторете няколко пъти, докато почувствате, че издръжливостта на очите се е повишила.

Въртенето на очите в кръг е друг добър начин за упражняване на очните мускули, тъй като им помага да се разтегнат и подобрява значително тяхната гъвкавост.

В резултат роговиците бавно възстановяват първоначалната си форма, като по този начин се отстранява и проблемът с астигматизма.

Панчакарма

Виречана

Редовният прием на слабителни средства е ключово средство в лечението на астигматизма.  Хората, които са предразположени към астигматизъм, трябва да приемат слабително (напр. трифала) веднъж седмично с подходящо олио или гий.

Виречана е систематично планирана слабителна терапия за балансиране на енергията Пита.

Нася

Ану Тайлам е ключов продукт за здравето на очите, чиято редовна употреба (по 2 капки във всяко око) предотвратява различни проблеми с очите, сред които и астигматизъм.

Нетра анджана

Препоръчва се редовно използване на капки за очи, като Еланир Кузампу, Карпуради Кузампу или Наянамритам Кузампу. Преди да започнете да използвате аюрведичните капки за очи, е необходимо да направите консултация с експерт. В аюрведа не се препоръчва поставянето на каквито и да било капки за очи, когато няма слънце (напр. при облачно време или след залез).

Нетра дара

Редовните промивки на очите с отвара от трифала помага за облекчаване на симптомите. Нетра басти, наричана още Нетра Тарпана, е поддържащо лечение за коригиране на зрението и при астигматизъм. Използва се специално лечебно масло гий, което води до значително облекчаване и подобряване на състоянието на очите.

Падабянга (масаж на ходилата)

В аюрведа се казва, че очите и ходилата са Тежа махабут прадан (доминирани от огнения елемент), така че масажирането на ходилата с лечебно масло гий, напр. с ShatadhautaGhruta, е полезно едновременно и за очите, и за краката. Следването на тези аюрведични съвети ще Ви помогне да спрете прогресията и влошаването на зрението, засегнато от астигматизма.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *