FB PIXEL

Лечение на бяло течение с Аюрведа

10.06.2019

Причини за аномалии при бяло течение

Причини за аномалиите при бялото течение

Бялото течение по принцип е пречистваща и защитна реакция на организма. Тя е нормална за активните хормонно жени, които нямат здравни проблеми с влагалището. Бялото течение обаче може да е съпроводено с редица симптоми, които говорят за развитие на инфекции на различни органи.

Тези признаци са сгъстяване на секрета, промяна на цвета и мириса му, сърбежи, парене, стомашни болки, болка при секс, при уриниране, помътняване на урината или поява в нея на кръв, температура, умора и др. Причините за аномалии при бялото течение са много и разнообразни.

На практика може да го предизвика всяко объркване на вагиналната микрофлора, при което се говори за бактериална вагиноза. Влагалищният секрет може да се промени дори само заради ползването на сапуни, които са силно агресивни и от тях се нарушава киселинността. Изменения може да настъпят и ако се вземат противозачатъчни, стероиди, антибиотици.

Сред сериозните заболявания, предизвикващи аномалии с бялото течение, са:

  • вагиналната атрофия
  • бактериалните инфекции като гонорея и хламидия, предавани при полов контакт
  • специфични едноклетъчни паразити, които се предават при необезопасен секс и предизвикват трихомониаза
  • гъбични инфекции
  • патологии, появили се при маточната шийка
  • киста на яйчниците, рак.

Причина могат да са и заболявания, които не са свързани с половата система или пикочната – например диабет.

Има някои съвсем прости правила на хигиена, които могат да предпазят от инфекции и проблеми с бялото течение. Измиването трябва да е редовно и с топла вода, като се използват меки сапуни. Има и специално направени интимни гелове и лосиони, които съдържат млечна киселина и активни съставки.

Подсушаването трябва да е отпред назад, за да се избегне риска от замърсяване от ануса с бактерии микрофлората на червата. С интимните душове трябва да се внимава – чрез тях във влагалището могат да проникнат вредни микроорганизми. Сексът трябва да е със сигурен /постоянен партньор/, или да е обезопасен.

Лечение на бяло течение с Аюрведа

Аюрведа лечението

За Аюрведа аномалиите, които се появяват при бялото течение, са заради нарушения в баланса на телесните жизнени сили. Това са три енергии, които от раждането са в зададени определени съотношения и които ръководят различни видове функции на организма. В Аюрведа се наричат Доши.

Разбалансирането на някоя  Доша от една страна води до нарушени дейности на дадени органи и системите им, от друга обикновено предизвиква излизането от равновесие и на другите две Доши. Така се получават комплексни заболявания на различни органи. Лечението е разбалансираните енергии да се върнат в равновесието.

Според Аюрведа най-често причина за нарушенията при бялото течение е консумацията на мазни, тежки, сладки, висококалорични и студени храни. Рискът се увеличава при нездравословна диета по време на менструацията. Освен това за женското здраве са вредни повтарящите се аборти – планирани или спонтанни, силната сексуална активност, неправилната хигиена на вагината, застоял живот.

Всички тези фактори могат да предизвикат дисбаланс и при трите Доши – Кафа, която е свързана със състоянието на течностите в тялото; Пита – за трансформациите; Вата – за движенията, включително и протичането на Кафа и Пита. За да се нормализира бялото течение, е необходимо да се оптимизира храносмилателния огън, който може да изчисти токсините. Самият храносмилателен огън е свързан със състоянието на Пита Дошата, трябва да се преценят и нарушенията при Вата. Освен въздействието за връщане на дошовия баланс, Аюрведа използва и билки срещу стареенето, които тонизират репродуктивната система.

Лечебната диета включва увеличена консумация на зеленчуци, плодове, салати, също и на течности. Препоръчват се вода, супи, сокове, които да спомогнат изчистването на токсините. Избягва се пържено, пикантно, кисело, мазно. Билковото лечение е разнообразно, но могат да се споменат две прости рецепти. Семена от сминдух /2-3 лъжички/ завират в литър вода, после престояват за 30-ина минути при средна температура. Прецежда се и с тази вода вагината се мие 3-4 пъти дневно. Може също да се приема два пъти дневно корен от аспержи с мед /по една лъжичка от двете/.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *