FB PIXEL

Лекува ли Аюрведа псориазис?

04.02.2019

Какво е псориазис и неговите симптоми?

Псориазисът е хронично възпаление на кожата, което е често срещан проблем. Има свои периоди на ремисии и влошаване. Най-често срещаният вид псориазис предизвиква образуването на ясно изразени „плаки“, които са с розов или сив  цвят, и са  покрити със сребристо-бели люспи.

Тези плаки могат да предизвикат същолокална хиперпигментация. Първите симптоми на псориазис могат да се появят на различна възраст. Обикновено това най-често това се случва при младите възрастни или при хората на около 50-60-годишна възраст.

Лезиите, което се появяват обикновено при псориазис са биологично различни от класическитеобразуваня на суха кожа, които са известни още под името ксероза. Те спадат към еритемо-сквамозни, което означава, че от псориазис са засегнати както кръвоносните съдове, така и дълбоките епидермални слоеве на кожата.

Тъй наречените плаки се причиняват и от проблеми в регенерацията на клетките. Тези здравословни проблеми си предизвикват от редица фактори.

Едно от предимствата на Аюрведа медицина е, че използва напълно натурални методи за лечение на болестите и няма почти никакви странични ефекти. Аюрведа е древна холистична наука за лечение на множество здравословни проблеми. Тя е възникнала в Индия преди повече от 5000 години в Северна Индия. Според Аюрведа доброто здраве  се основава на здраво тяло, здрав ум и дух.

Тявключва лечебни терапии и масажи, които включват изцяло билкови екстракти. Доказано е, че лекуват и играят роля като превенция срещу редица заболявания.

Лечебните методи на Аюрведа медицина се използват от западната медицина. Нейните лечебни методи  могат да се прилагат за голям списък от заболявания, а също така и за превенция на заболявания. Холистичните мтоди на Аюрведа могат да се прилагат и като допълващи конвенционалните лечебни методи.

Тя в момента наблира популярност по света и в действителност доста хора получават благоприятен ефект от Аюрведа процедурите.

psoriazis

За да постигнем оптимално здраве Аюрведа препоръчва здравословен хранителен режим, редовни физически упражнения, медитация, пречистване на токсините (детокс) чрез терапии и здравословно хранене.

Аюрведа терапевтите смятат, че всеки човек има определен вид енергия в тялото, която се сътои от три типа енергии. Тези енергии са познати като трите Доши – Вата, Пита и Кафа.

  • Вата контролира функциите на тялото.
  • Пита контролира метаболитните функции
  • Кафа отговаря за растежа на тялото

Аюрведа лекарите смятат, че когато тези доши са извън баланс, нашето здраве се влошава. Когато енергиите в тялото ни са извън баланс ние се чувстваме стресирани, уморени, и сме по-уязвими за болестите и се разболяваме по-често. Едан от главните цели на Аюрведа е да балансира дошите в нашето тяло, за да сме здрави през цялата година.

psoriazis

Стандартните медикаменти за лечение на псориазис всъщност крият някои неприятни странични ефекти. За разлика от нея Аюрведа се базира на напълно натурални методи ивключвав себе си някои основни принципи. Нейните лебечни терапии следват етествените цикли на човешкото тяло.

psoriazis

Ето някои от билките, които Аюрведа прилага за ефективно лечение на псориазис:

Кучешко грозде

Лечебните свойства на това растение са познати от векове в народната медицина. От неговите плодни дръжки се прави билкова отвара. Растението има противовъзпалителен, потогонен и диуретичен ефект. Има също и слабителни свойства. От кучешко грозде се правят компреси за облекчение на наранена кожа.

Сокът от червено кучешко грозде намалява възпаленията. То е също с доказан положителен ефект при задух, кашлица, плеврит, треска, ревматизъм.

Според народните лечители кучешко грозде действа благоприятно също  при подагра, краста, лишеи, мехур, сифилис, невралгии, изкълчване, воднянка, проблеми с пикочния мехур, болезнена менструация, диария и други проблеми.

psoriazis

Подобно  като червеното кучешко грозде Solanum nigrum заема важно място  в народната медицина вече столетия наред.  Знахарите смятат, че растението има отпускащ, дезинфекциращ, болкоуспокояващ и диуретичен ефект. Освен при псориазис, кучешко грозде помага и при охлузвания, екземи, обриви, циреи.

Поради тази причина и черното кучешко грозде се използва за проблеми като тревожност, депресии, невралгии и други. Растението има благоприятен ефект също при гърчове, главоболие и кожни заболявания.

Чесън и лук

Тези два добре познати ни зеленчука са на почит в Аюрведа медицина. Чесънът има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства  Когато екстрактите от тези два зеленчука се комбинират,  ефектът се увеличава.Те също така имат свойството да пречистват кръвта.

Жасмин

psoriazis

Намалява сърбежа и премахва възпаленията. Под формата се използва за лечение на рани и облекчаване на мускулни болки.

Guggul

psoriazis

Гугул се използва традиционно в комбинация с други билки за лечение на артрит, различни кожни заболявания, инфекции в устната кухина , храносмилателни проблеми,  нервни болки менструални проблеми.

Индийски изследователи в началото на 60-те годии откриват древен санскритски медицински текст, в койтое описана подробно появата, симптомите и лечението на случаи на високо ниво на холестерол в организма. Препоръчва се основно използването на гугул.

Смолистото вещество от гугул се добива от кората му посредством нарязване. Ароматът му наподобява този на смирна и се използва в тамян и парфюми

Нийм

psoriazis

Пречиства кръвта и повишава имунитета. Помага при имунодефицитни състояния,автоимунни и алергични състояния, настинки, бронхит, грип, инфекциозни заболявания и различни видове кожни заболявания.

Куркума

Намалява зачервяванията, облекчава възпалението и подуването.

Босвелия

psoriazis

Тя представлява дърво, от чиито ароматни смоли се добива активна съставка. Тя е известна с мощното си противовъзпалително действие. В Индия древната билка Boswellia serrata (известна също като Salai guggal в Аюрведа медицина) е известна от векове със своята противовъзпалително, антиартритно и аналгетично действие.

Употреба според традиционната /народна медицина

Ароматните смоли се използват още от древността в тамян и за балсамиращи течности. В древните аюрведически текстове е казано, че действа благоприятно при висока температура, кожни заболявания, ревматизъм, респираторни заболявания, също така ларингит и кашлица с обилно количество храчки, чернодробни заболявания, трихофития, укрепване на зъбите, възпаления на дебелото черво, растеж на косата, подобряване на апетита, заздравяване на рани, облекчаване рани в устата, лечение на диария, а също и че има общ възстановителен ефект за тялото.

Намалява възпалението и укрепва имунитета

Панчакарма терапия

psoriazis

Една от най-мощните Аюрведа терапии за лечение на различни болести. Панчакарма включва употребата на билкови екстракти, както и промяна на хранителния режим. Терапията има за цел а пречисти тялото от всички токсини. Препоръчва се вегетарианска диета при извършването на тази терапия.

При Панчакарма се консумира пречистено масло гий. Терапията включва повръщане, което е един ефективен начин за тялото да се пречисти от токсините. Друга част от терапията е обливането на главата  с мляко, покриването на тялото с лечебна паста или кал, както и лечебна клизма.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *