FB PIXEL

Гореща вода за отслабване според Aюрведа

07.02.2019

Водата и въздухът са два от петте елемента (Панчамаабута), които влияят върху запазването на структурата на тялото в правилната му форма и размер.
Неестественото задържане на тези елементи е една от причините за наддаване на тегло.

От аюрведична гледна точка поддържането на баланса по отношение на водата и въздуха вътре в тялото е ключът към отслабването.  Горещата вода се нарича амрута, което означава, че може да Ви даде дълъг живот и да Ви предпази от болести, но същевременно означава и материал, който помага за прочистването на организма от токсини.

voda-za-otslabvane

Защо е трудно да отслабнете?

От аюрведична гледна точка наддаването на тегло е свързано с порочен цикъл.

Затлъстяването започва с неправилно хранене и начин на живот, които водят до нарушаване на „храносмилателния огън“, съответно до увеличаване на образуването на aмa (биотоксини). Това смущава тъканния огън на мастната тъкан (Меда дату агни) и блокира последващо образуване на тъкани.

Нарушението на тъканните слоеве вследствие на проблеми с Меда дату увеличава обема на мастната тъкан и предизвиква дисбаланс в енергията Кафа, което от своя страна води до увеличаване на натрупването на токсини (aмa) и съответно до дисбаланс в Меда дату. Всички тези натрупани токсини блокират свободното движение на енергията Вата, което ѝ пречи да управлява храносмилателния огън.

Резултатът е, че човек започва да изпитва постоянен глад и да се храни повече, но поради бавния метаболизъм поетата храна се превръща в биотоксини или в дисбалансирана Меда.  Порочният цикъл става все по-сериозен и така процесът на отслабване допълнително се затруднява.

Принципи на лечението на затлъстяване

В аюрведа лечението на затлъстяването не се ограничава само до намаляване на теглото, а е насочено и към отстраняване на aмa (токсини), регулиране на Кафа доша и излишните мазнини, без да се допуска влошаване на Вата.

Важно е да се коригира неправилният метаболизъм и да се укрепят храносмилателния и тъканния огън.

Ще трябва да прочистите телесните си канали, да подобрите хранителните си навици и да коригирате неподходящите ежедневни практики, което ще Ви помогне не само да постигнете желаната цел, но и да намалите стреса.

Приготвяне на гореща вода

Горещата вода се приготвя по два начина: като се остави да кипи, докато остане 1/8, 1/4 или 1/2 част от първоначалното количество, или чрез загряване, докато достигне точката на кипене.  Процесът на загряване прави водата лесна за храносмилане.

Подготовка на гореща вода според различната телесна конституция

Преварената вода е по-лесно усвоима от организма, увеличава топлината в тялото, засилва апетита и ускорява метаболизма. Тя помага за намаляването на Кафа и елиминирането на биотоксините чрез урината.

Ако вече имате излишна топлина в тялото си (Пита конституция), можете да пиете преварена вода само след като я охладите – така няма да увеличите допълнително топлината в тялото си и водата ще се усвои лесно от организма.

 • В случай че Вата се нуждае от балансиране – сложете 1 литър вода да кипи, докато количеството намалее до 750 мл.
 • За успокояване на Пита пийте охладена преварена вода – сложете 1 литър вода да кипи, докато количеството намалее до 500 мл.
 • Водата е средство за управление на Кафа – сложете 1 литър вода да кипи, докато количеството намалее до 250 мл.

Пийте гореща вода от 30 до 60 минути преди хранене – помага за „запалване“ на храносмилателния огън и позволява свободното движение на Вата чрез стимулиране на чревните функции.

Как пиенето на гореща вода подпомага отслабването?

 • Пиенето на гореща вода подобрява метаболизма.
 • Когато се приема преди лягане, водата помага да се усвои храната и стимулира чревната функция, за да се отстранят по-добре токсините.
 • Пиенето на вода веднага след хранене, студена или със стайна температура, води до повишаване на теглото, докато горещата вода, поета преди и между храненията, помага за намаляване на излишното тегло.

Постене с гореща вода

Пиенето на гореща вода по време на постене прави чудеса за чревната функция и тонизира храносмилателната система.  Приемана в малки дози (150 мл), горещата вода укрепва храносмилателния огън, който започва да разрушава токсините или неразградените хранителни вещества, но трябва да се внимава, тъй като постенето крие риск от нарушаване на баланса на Вата.

Алтернатива на горещата вода по време на постене

Горещият бульон от боб мунг е чудесен заместител на горещата (или топла) вода по време на постене.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица зелен боб мунг се вари в 750 мл вода, докато се свари.

Стриктното постене може да продължи до пълното елиминиране на биотоксините, което е възможно да се постигне за период от един ден до няколко седмици.

Важни аспекти при приема на гореща вода

 • Пийте горещата вода на глътки.
 • Не прекалявайте с количеството: максималният дневен прием трябва да се изчислява според концепцията за Aнджали Прамана, или Аюрведичен стандарт.
 • Aнджали е кухината, която се образува, когато допрем двете си длани една до друга. Течността, която се събира в тази кухина, се счита за равна на 1 aнджали.
 • Човек може да приеме максимум 10 анджали вода за един ден. (За повече информация можете да консултирате с всеки аюрведичен лекар.)
 • Пиенето на лечебна вода също може да помогне – лимонов сок с гореща вода, вода с мед и лимон, джинджифилова вода, вода с муста (Cyperus rotundus), кориандрова вода и други.

Консумацията на гореща вода увеличава силата на червата (подобрява мускулния тонус, чрез което спомага за подобряване на перисталтиката), която оптимизира процеса на елиминиране на токсините.

Предимства на пиенето на гореща вода

 • Основното лечение за ама е Лангана, или постенето, при което храносмилателният огън (агни) възвръща нормалното си състояние – намалява блокажите в каналите и разгражда токсините, като по този начин намаляват всички симптоми, предизвикани от тяхното натрупване (напр. повишено телесно тегло, летаргия, лепкави и неоформени изпражнения).
 • Горещата вода покачва телесната температура, което от своя страна повишава скоростта на метаболизма и екскрецията на урината.
 • Ускоряването на метаболизма позволява на тялото да изгаря повече калории в рамките на деня.
 • Горещата вода помага за облекчаване на болките при менструация, предизвикани от спазми.
 • Известно е, че топлината действа успокояващо на коремните мускули, което може да помогне за намаляване на спазмите в мускулите на органите.
 • Напрежението, което се чувства по време на освобождаването на отпадните вещества, придружено от подуване на корема, се причинява от липсата на вода в организма.
 • Приемът на определено количество гореща вода сутрин на празен стомах може да помогне за подобряване на чревната перисталтика, регулиране на храносмилателния огън и подобряване на процесите в мастната тъкан.
 • Ето защо приемът на гореща вода забавя процесите на стареене и е отлично средство в борбата със сухата кожа.

Кога трябва да се избягва пиенето на гореща вода?

След прекомерен прием на алкохол не трябва да се пие гореща вода.

Хората с Пита конституция (Пракрути) трябва да бъдат изключително внимателни – те могат да пият лечебна гореща вода само ако имат предписание от аюрведичен специалист. Горещата вода трябва да избягва и при състояния, като виене на свят, усещане за парене, делириум и диария.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *