FB PIXEL

Пранаяма – дихателни техники и контрол на ума

08.03.2024

В йога традицията се вярва, че дъхът носи със себе си Прана – невидимата жизнена енергия, която поддържа нашето съществуване. Чрез Пранаяма можем да усъвършенстваме контрола си върху този витален поток, да подобрим дихателната функция и да въздействаме върху физическото и умственото си здраве. Мисълта за контролиране на дъха може да звучи абстрактно, но това, което правим с пренасочването на дъха (пранаяма), е основна част от йога и философията ѝ за хармония и духовност.

В тази статия заедно ще се потопим в света на Пранаяма, разглеждайки какво представлява тя, какво значи за йога и как може да ви помогне в ежедневието. Целта не е само подобряване на дишането, а и постигане на баланс между тялото и ума, като същевременно подобряваме физическото и душевното си здраве.

Готови ли сте да се потопите в света на Пранаяма?

Жена в йога поза, практикува Пранаяма

Какво е Пранаяма?

Пранаяма е древна йогийска практика, която се фокусира върху съзнателното контролиране на дъха с цел подобряване на физическото и умствено здраве. Терминът произлиза от санскритските думи “прана”, което означава жизнена енергия или дъх. В йога се смята, че праната е енергията, която преминава през нас и поддържа живота. Яма (контрол) означава “да царуваш или да контролираш”. Пранаяма насочва вниманието към контролирането на дъха като средство за влияние върху енергийните потоци.

Пранаяма е четвъртият стълб от осемте в йога, известни като крайници, които водят към самадхи, или просветление. Практиката на Пранаяма има за цел контролиране на дъха, за да се постигне медитативно състояние на тялото и освобождаване на вниманието.

Техниките на пранаяма могат да бъдат практикувани както в самостоятелни сесии, така и в съчетание с асана – физическите позиции в йога. Тя притежава равносилно значение както асаната, като превръща дишането в мощен мост, свързващ съзнанието ни с подсъзнанието.

В рамките на йога, дишането е ключов процес, който обединява физическите и емоционални аспекти на нашето съществуване. Пранаяма действа като ключ, отключващ вратите към физически и емоционални блокажи, което позволява на жизнената енергия (прана) да циркулира свободно. Този баланс връща тялото в хармония, като прави ума по-прозрачен и тялото по-здраво.

Пранаяма, оказва положително влияние не само върху дишането. Тя спомага за пречистване на тялото от токсини и има дълбок ефект върху ума и емоциите ни. Когато праната тече свободно през тялото чрез дишането, умът става спокоен и ясен. Пречистването на енергийните канали, наречени Нади, премахва блокажите, които влошават нашето емоционално състояние. Този процес допринася за създаването на вътрешен мир и баланс.

Освен това, практиката на пранаяма има способността да регулира емоционалните състояния, като намалява стреса, тревожността и депресията. Способността да контролираме дишането си ни позволява да регулираме и собствените си емоции. Така учим как да се справяме с предизвикателствата по-ефективно и да поддържаме по-позитивен вътрешен баланс.

Основни елементи на Пранаяма:

Жена вдишва дълбоко

 

В Пранаяма, четирите елемента на дъха са ключови за постигане на контрол и баланс. Ето ги тях:

 1. Вдишване (пурака): Този елемент се фокусира върху акта на вдишване, когато въздухът се зарежда в белите дробове. Вдишването играе важна роля в увеличаването на енергията в тялото. Посредством вдишването, внимателно и пълно, се доставя кислород до клетките, и се активира тяхната енергия.
 2. Задържане след вдишване (антара-кумбхака): Тук акцентът е върху задържането на дъха след пълното вдишване. Този етап допринася за усилване на контрола върху енергията и фокуса. Този момент на задържане позволява на тялото да абсорбира по-ефективно кислорода и енергията от въздуха. Той служи като време за пречистване и подготовка на тялото за следващия цикъл.
 3. Издишване (речака): Издишването се фокусира върху процеса на освобождаване на въздуха от белите дробове. Този етап предоставя успокояване и стабилизиране на енергията в тялото. Освен това, при издишването тялото освобождава излишен въздух и токсини. Този момент успокоява нервната система и подпомага релаксацията.
 4. Задържане след издишване (бахя-кумбхака): Този последен елемент включва задържането на дъха след издишване. Той подпомага усещането за пълнота и позволява по-дълбока връзка с вътрешния свят.

От изключително значение за пранаяма е акцентът върху издишването, като то се счита за една от основните и важни фази в целия процес. Това се дължи на факта, че пълното издишване подготвя тялото за следващия цикъл от вдишване.

Препоръчително е да практикувате пранаяма с определени съотношения на дъха, като използвате четирите ключови елемента: вдишване (пурака), задържане след вдишване (антара-кумбхака), издишване (речака) и задържане след издишване (бахя-кумбхака).

Регулирането на съотношенията е от съществено значение, като се отбелязва, че задържането на дъха след вдишване и издишване се счита за напреднала техника. Когато удължаваме вдишването, това допринася за енергизиране на тялото. Процесът на вдишване предоставя повече кислород на клетките и подобрява циркулацията на кръвта, което повишава енергията и бодростта.

От друга страна, удължаването на издишването има успокояващ ефект. При издишването тялото се освобождава от въглероден диоксид и отпадъци, като същевременно се стимулира релаксацията. Продължителното издишване помага да се намали стресът, да се успокои нервната система и да се постигне по-спокоен и уравновесен ум.

Така чрез управление на дъха, практикуващите пранаяма могат да контролират енергията в своето тяло и ума, съчетавайки енергизиращи и успокояващи аспекти в едно цяло.

За оптимални резултати, Пранаяма се препоръчва да се изпълнява след асаните в рамките на цялостен йогийски комплекс. Най-подходящото време за практикуване е сутрин или непосредствено след залез слънце. Тези практики могат да бъдат и особено благоприятни преди сън или в ситуации, които изискват успокоение и релаксация.

Какви са различните видове Пранаяма

Съществуват множество различни видове Пранаяма, всяка от които има свои уникални техники и ползи. Ето някои от тях:

 • Диафрагмално дишане (Уджаяи): Този вид пранаяма включва дълбоко вдишване чрез диафрагмата, следвано от задържане на дъха и контролирано издишване. То подобрява капацитета на белите дробове и укрепва диафрагмата. Уджаяи е познато и като “Побеждаване на Животните”.
 • Носно дишане (Анулома Вилома): Този вид включва редуване на дишането през лявата и дясната ноздра. То помага за балансиране на енергията в тялото и подобрява функциите на нервната система.
 • Капалабхати: Този енергизиращ вид пранаяма се фокусира върху бързи и силни издишвания, с последващи автоматични вдишвания. То стимулира циркулацията, почиства бронхите и укрепва черния дроб.
 • Брахмари: Името на този вид пранаяма произлиза от името на индийската богиня на мъдростта и музиката, Брахма. Практиката включва вдишване, следвано от издишване, докато издавате звук, подобен на бръмбар. Този метод успокоява нервната система, подобрява концентрацията и намалява стреса. Брахмари е познато и като “Шумът на Пчелата”.
 • Нади Шодхана (Алтернативно дишане): Този вид пранаяма включва редуване на дишането през лявата и дясната ноздра, но със задържане на дъха. То помага за балансиране на енергията, релаксация и повишаване на вниманието.
 • Шиткaри: Този метод включва задържане на дъха и продължително шумно издишване. Цели да охлади тялото и успокои ума. При този вид пранаяма, вдишването се извършва през зъбите, като се създава шум, подобен на цикада. Това действие има успокояващ ефект върху ума и стимулира дихателната система.
 • Ноли “Звук на Посвещение”: Този вид пранаяма включва произвеждане на звук “Ом” по време на издишване. Той се използва за успокояване на ума и подготовка за медитация.
 • Крия йога: Този вид пранаяма включва комбинация от дихателни техники, медитация и жестове, наречени “мудри”. Той се практикува за постигане на духовно пробуждане и развитие.

Различните видове пранаяма предоставят гъвкавост и възможност за избор на подходящата практика в зависимост от индивидуалните ви нужди и цели. Преди да започнете практика, е важно да се консултирате с опитен инструктор или учител по йога, като тези в Аюрведа клиник Банско, за да ви насочи правилно, особено ако сте начинаещ.

Гръдно дишане и неговите предимства

 

Жена практикува гръдно дишане

 

Гръдното дишане в пранаяма е техника, фокусирана върху вдишване и издишване с гърдите, като активира дихателните мускули в областта на гърдите и врата. Тази практика е насочена към подобряване на физическото и емоционалното благополучие.

Физически, гръдното дишане подобрява циркулацията на кръвта, насочвайки по-богат поток на кислород към горната част на тялото. Този процес повишава енергийното ниво и стимулира общата жизненост. В същото време, техниката помага за разтоварване на напрежението в мускулите на гърдите и врата.

От емоционална и психологична гледна точка, практиката на гръдното дишане насърчава състояние на релаксация и спокойствие. Този вид дишане допринася за намаляване на стреса и тревожността, като предоставя лесен метод за справяне с ежедневните предизвикателства. Освен това, гръдното дишане подобрява качеството на дишането, насърчавайки пълното използване на белите дробове. Това е изключително важно за доставката на кислород и хранителни вещества към организма.

Една от разновидностите на пранаяма, която се фокусира върху гръдното дишане, се нарича “Учей Джийвана Праничияма” или “Гръдно дишане с прана”. Това е техника, при която акцентът се поставя на вдишването и издишването чрез гърдите, като се контролира потока на прана (жизнена енергия) в горната част на тялото.

При упражнението на този вид пранаяма, дишащият съзнателно удължава гръдното си дишане, като насочва вниманието към вдишването и издишването през носа. Това може да бъде изпълнено с различни техники, включително задържане на дъха след вдишване и издишване, като се регулират съотношенията на различните фази на дишането.

Комбинацията от релаксация, подобрена циркулация и енергизация прави гръдното дишане изключително важен елемент от йога практиката, който допринася за хармонията и баланса на тялото и ума.

Пранаяма за начинаещи

Пранаяма за начинаещи представлява въвеждаща практика в областта на йога философията, насочена към осъзнаване и контрол на дишането. Ето някои основни техники и прости упражнения за начинаещи в пранаяма:

Дихателно осъзнаване

Седнете в удобна позиция с изправен гръб и отпуснати рамене. Затворете очите си. Насочете вниманието си върху дишането си, без да го променяте. Усетете вдишването и издишването, фокусирайки се върху преминаването на въздуха в носните прегради. Продължете да дишате осъзнато за няколко минути, като се концентрирате изцяло върху процеса на дишане.

Гръдно дишане

Седнете или легнете в удобна позиция. Поставете едната ръка на гърдите, а другата на корема. Вдишайте дълбоко през носа, усещайки, как гръдния кош се издига. Издишвайте старателно през устата, като усещате, как гръдния кош се понижава. Повторете упражнението за 10-15 цикъла.

Диафрагмално дишане

Седнете или легнете с изправен гръб. Поставете едната ръка на гръдния кош, а другата на корема. Вдишайте дълбоко през носа, като позволявате корема ви да се издига. Издишайте през устата, като контролирате спускането на корема. Практикувайте това упражнение, фокусирайки се върху използването на диафрагмата за дълбоко дишане.

Ритмично дишане “четири-четири”

Седнете удобно и поставете ръцете си върху коленете. Вдишвайте през носа за четири секунди. Задръжте дъха за четири секунди. Издишайте през устата за четири секунди. Почивайте за четири секунди преди да повторите цикъла.

Започнете с кратки сесии и постепенно увеличавайте продължителността на практиката. Практикувайте упражненията в спокойна и тиха среда. Съсредоточете се върху усещанията и дишането си, избягвайки отвличащи мисли. Ако усетите дискомфорт, прекратете упражнението и се консултирайте със здравен специалист.

Тези прости упражнения са подходящ начин за начинаещите да започнат практиката на пранаяма и да се насочат към по-осъзнато дишане. Не се притеснявайте и не се опитвайте в началото да увеличавате продължителността на практиката си.

Започнете с кратки сесии и постепенно удължавайте времето, когато се чувствате готови. Пранаяма за начинаещи изисква търпение и редовност. Не се стремете към перфекционизъм и се радвайте на процеса на откриване на вътрешния свят на дъха.

Някои важни предупреждения за Пранаяма

 

Жена практикува йога на брега

 

При практиката на пранаяма, въпреки ползите й, е важно да се вземат предвид някои предупреждения. Ако страдате от дихателни или други здравословни проблеми, е препоръчително да се консултирате със своя лекар преди да започнете практиката. За хора с астма или високо кръвно налягане, е важно да избягват задържането на дъха по време на пранаяма, тъй като това може да окаже влияние на тяхното здравословно състояние.

Ако почувствате замайване, гадене или дискомфорт по време на практиката, е важно незабавно да спрете и да отдъхнете. Техниките “Огнено дишане” и “Бхастрика пранаяма” следва да бъдат избягвани по време на бременност, херния или след скорошна коремна операция. Те са доста интензивни и включват бързи и ритмични вдишвания и издишвания, които могат да предизвикат напрежение и стрес в областта на корема, което не е желателно, особено по време на бременност.

Най-добре е да се научите на пранаяма под ръководството на опитен учител по йога, като специалистите в Аюрведа клиник Банско, който може да ви предостави персонализирани съвети и насоки. Това ще ви осигури безопасно и ефективно изпълнение на практиките, съобразени с индивидуалните ви нужди и здравословно състояние.

Заключение

В заключение, Пранаяма представлява мощна практика, вложена в дългата йогийска традиция, която дава на хората инструменти и техники за контрол на дишането и управление на жизнената енергия. Тя е важен елемент от йога философията и може да бъде практикувана както самостоятелно, така и в съчетание с асана практиката.

През вековете хората са извличали ползи от пранаяма, включително подобрение на физическото и емоционалното благополучие, увеличаване на енергията и постигане на вътрешен баланс.

Днес, изучаването и включването на пранаяма в ежедневието ни може да бъде ключът към постигането на хармония между ума и тялото. Независимо дали сте начинаещ в йога или вече напреднал, в Аюрведа клиник Банско можете да се насладите на различни видове Пранаяма с квалифициран инструктор и в уютна обстановка.

В контрола над дъха се крие изкуството на насочването на жизнената сила, което не просто регулира кислорода, а променя нашето съзнание и възприятие за света.

 

Често задавани въпроси

Има ли възрастови ограничения за практикуване на Пранаяма?

По общо правило, Пранаяма може да се практикува от хора от различни възрастови групи, включително и деца. Въпреки това, при ученическа възраст или при наличие на здравословни проблеми, е важно да се консултирате с опитен инструктор по йога или здравен специалист, преди да започнете редовна практика на пранаяма. Това осигурява персонализиран подход и гарантира, че техниките се изпълняват правилно и безопасно.

Кои видове Пранаяма са подходящи за абсолютно начинаещи?

За абсолютно начинаещи в Пранаяма, препоръчителни са прости техники като диафрагмално дишане, аналогично дишане и Нади Шодхана (Алтернативно дишане). Тези упражнения помагат да осъзнаете и подобрите своето дишане, преди да преминете към по-сложни техники.

Колко време е необходимо да се отдели за ефективна практика на Пранаяма?

Времето, отделено за практиката на Пранаяма, може да варира в зависимост от индивидуалните предпочитания и график. За начинаещи, препоръчително е да започнете с по-кратки сесии, например 10-15 минути на ден, и постепенно да увеличавате продължителността на времето.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *