FB PIXEL

Чернодробна цироза – симптоми и терапия

23.03.2024

Чернодробната цироза е сериозно състояние, което се развива постепенно и често не проявява симптоми в ранните си стадии. Това е заболяване, при което здравата тъкан на черния дроб се заменя със съединителна тъкан, която не функционира правилно. В резултат на това се нарушава нормалната функция на черния дроб.

За повлияване на симптомите и развитието на чернодробна цироза най-важно е да се установи причината за заболяването и да се предприемат подходящите мерки. Например, ако причината е алкохолна консумация, е важно да се спре приемът на алкохол. За съжаление чернодробната цироза е последен стадий на увреждане на черния дроб и не се лекува. Лекарите обаче могат да препишат лекарства за управление на симптомите и за предотвратяване на усложненията, както и за забавяне на развитието на болестта.

В Аюрведа черният дроб е известен като “якрит” или “клихар”, а чернодробната цироза се разглежда като резултат от дисбаланс в енергийните сили на тялото, нарушаване на храносмилането и натрупване на токсини, наречени “ама”. Лечението на чернодробната цироза съгласно принципите на Аюрведа, включва възстановяване на този дисбаланс чрез хранене, терапии с подходящи билки и техники за прочистване и поддържане на черния дроб. Важно е да се подчертае, че аюрведичното лечение на чернодробна цироза се фокусира не само върху симптомите, но и върху коренната причина на дисбаланса в организма.

В тази статия ще разгледаме какво представлява чернодробната цироза, какви са симптомите на това състояние, както и аюрведични подходи за лечение и техники за поддържане на здравето на черния дроб.

 

Мъж легнал с болки в черния дроб

Какво представлява чернодробната цироза?

Чернодробната цироза е сериозно състояние, което представлява последен етап от хронично развиващото се чернодробно заболяване. Тя се характеризирана със заместване на нормалната тъкан на черния дроб с фиброзна тъкан, като резултат от хроничното възпаление и увреждане на органа. Причините за развитието на чернодробна цироза са различни и включват: Хронични вирусни инфекции като хепатит B и C, Прекомерна алкохолна консумация, Мастно чернодробно заболяване, което се свързва със затлъстяване, диабет и други метаболитни проблеми, Автоимунни болести на черния дроб, Някои генетични нарушения и наследствени болести.

При развитието на чернодробната цироза в тялото се случват редица промени, които засягат не само функциите на черния дроб, но и на други органи. Ето какво се случва:

 • Фиброзна промяна: Хроничното възпаление и повредите в черния дроб предизвикват натрупване на фиброзна тъкан, която замества нормалната тъкан. Това води до загуба на функционални клетки в черния дроб и намаляване на неговата способност да изпълнява своите функции.
 • Портална хипертония: Фиброзните промени в черния дроб водят до увеличено налягане в порталната вена, която се използва за транспорт на кръв към черния дроб. Порталната хипертония може да доведе до формиране на вариците (разширени вени) в стомашно-чревния тракт.
 • Увеличени аномалии в кръвообращението: Поради нарушенията в черния дроб и порталната хипертония, кръвта започва да се пренасочва по необичайни пътища в тялото. Това може да доведе до образуване на колатерални пътища, които се опитват да компенсират повишеното налягане в порталната вена.
 • Увеличен риск от усложнения: Вариците, формирани в резултат на порталната хипертония, са уязвими на разкъсване и кървене, което може да бъде фатално. Освен това, увеличеното натрупване на течност в коремната кухина (асцит) може да доведе до трудности с дишането и други проблеми.
 • Хепатитна енцефалопатия: Натрупването на токсични вещества в кръвта поради намалена функция на черния дроб може да доведе до нарушения в мозъчната функция, известни като чернодробна енцефалопатия. Това може да предизвика симптоми като объркване, забравянето и дезориентацията.

Тези промени в тялото са и основната причина за сериозните усложнения и симптоми, свързани с чернодробната цироза.

В Аюрведа чернодробната цироза се смята за резултат от неправилно хранене, неподходящи начин на живот и нарушения в психичното състояние, които могат да доведат до дисбаланс на енергийните принципи и да предразположат човека към развитието на чернодробна цироза.

Чернодробна цироза – симптоми

Симптомите на чернодробната цироза могат да варират в зависимост от стадия на болестта. Ето как се различават симптомите през различните стадии:

 • Ранен стадий на цироза: Често не предизвиква забележими симптоми. Може да се усети лека умора или загуба на апетит. Възможно е да се появят леки проблеми с концентрацията или паметта. Жълтеница и подут корем обикновено не са присъщи в ранните стадии.
 • Средно напреднал стадий на цироза: Умората и загубата на апетит се увеличават. Могат да се появят симптоми на диспепсия като гадене и некомфортно усещане в корема. Жълтеницата може да се появи, особено при наличие на увеличен билирубин в кръвта. Подуването на корема и асцита могат да станат по-очевидни.
 • Напреднал стадий на цироза: Увеличава се рискът от сериозни съпътстващи неразположения и компликации като вътрешен кръвоизлив, чернодробна енцефалопатия (състояние на нарушено мислене и поведение), остра или хронична чернодробна недостатъчност и други. Възможно е да се появят повторни инфекции, поради намалената имунна функция на организма. Жълтеницата и подуването на корема са по-изразени.
 • Краен стадий на цироза: Симптомите стават изключително сериозни и комплексни. Може да се появят кръвоизливи в хранопровода. Отоци в краката, които се подуват поради ретенция на течности. Появяват се сериозни проблеми с когнитивните функции, включително замъглено съзнание.

Важно е да се отбележи, че симптомите могат да варират значително от човек на човек, и е възможно да има и други симптоми, които не сме споменали.

Алкохолна чернодробна цироза: симптоми и рискови фактори

 

Плакат с информация за алкохолната чернодробна цироза

 

Алкохолът е смятан за една от най-честите причини за развитието на чернодробна цироза. Той оказва токсичен ефект върху черния дроб и може значително да увреди клетките му и да наруши неговата нормална функция. Прекомерната консумация на алкохол повишава риска от възникване на възпаление в черния дроб, което от своя страна може да доведе до развитие на цироза. Интересно е обаче, че генетичните фактори също играят роля в този процес. Те могат да увеличат предразположеността на някои хора, които употребяват често и в големи количества алкохол, към развитие на цироза.

Симптомите на алкохолната чернодробна цироза варират в зависимост от стадията на болестта. В ранните стадии, симптомите могат да бъдат общи и неспецифични, като например умора, загуба на апетит и намалена работоспособност. С развитието на болестта обаче, симптомите стават по-изразени и включват подуване на корема поради асцит (натрупване на течности в черния дроб), жълтеница (поради увеличените нива на билирубин), мускулна слабост и силна умора, както и вътрешни кръвоизливи, които могат да бъдат фатални. Важно е да се отбележи, че прекратяването на употребата на алкохол може да помогне за забавяне или спиране на прогресията на болестта при някои пациенти. Този вид цироза изисква комплексен подход към лечението, като включва управление на симптомите, подкрепа за прекратяване на консумацията на алкохол и лечение на евентуалните усложнения.

Декомпенсирана чернодробна цироза

Декомпенсирана чернодробна цироза е сериозно състояние, което настъпва, когато черният дроб вече не е способен да изпълнява своите нормални функции ефективно поради сериозно увреждане на тъканите му. Терминът “декомпенсирана” се използва, за да се отбележи, че черният дроб вече не успява да компенсира пораженията, които е претърпял, и не може да поддържа нормалните жизненоважни функции на организма.

Компенсираната чернодробна цироза се отличава от декомпенсираната по това, че в ранните стадии на болестта черният дроб все още може да компенсира уврежданията и да изпълнява своите функции близо до нормалното. Пациентите с компенсирана цироза често не проявяват сериозни симптоми или увреждания и могат да продължат да се чувстват добре продължителен период от време. Компенсираната чернодробна цироза може да бъде управлявана със съответното лечение и подходящи мерки, докато декомпенсираната цироза изисква сериозно лечение и медицинско наблюдение. Оттук и важността на редовните медицински прегледи и наблюдение за ранното откриване и лечение на цирозата, преди тя да прогресира до декомпенсирано състояние.

Причините за декомпенсираната чернодробна цироза могат да бъдат многобройни и включват продължително увреждане на черния дроб поради алкохолизъм, вирусни инфекции (като например хепатит B и C), мастно чернодробно заболяване, автоимунни заболявания и други.

Лечение на декомпенсирана чернодробната цироза

Лечението на декомпенсирана чернодробна цироза няма да доведе до ”излекуване” в пълния смисъл на думата, заради необратимия характер на състоянието. Затова, когато говорим за лечение на този тип цироза става дума за забавяне на прогресирането на болестта, управление на симптомите и намаляване на последиците за организма като цяло. Лечението включва различни подходи, като медикаментозна терапия, диета и хранителни добавки, управление на компликациите, трансплантация на черен дроб и аюрведа и комплементарни подходи.

Някои пациенти избират аюрведични лечения и комплементарни подходи като алтернатива на традиционната медицина. Аюрведа предлага холистичен подход към лечението, включително диета, аюрведични практики като детоксикация и традиционни билкови лекарства, които се считат за благоприятни за здравето на черния дроб и функционирането на организма.

Както вече споменахме, в Аюрведа, черният дроб се нарича “Якрит” и неговото правилно функциониране е свързано с балансирането на дошите и по-специално на Питта. Неравновесието в Питта може да доведе до неправилна работа на черния дроб, като например прекомерна продукция на жлъчка или блокиране на кръвния поток. Аюрведа описва тези проблеми като “Кумбха Камала”, където хроничното неравновесие в Питта предизвиква хронични състояния като жълтеница или хепатит, които могат да се превърнат в чернодробна цироза.

Панчакарма терапията е препоръчителна като начална процедура за лечение на чернодробна цироза в Аюрведа. Тя включва стъпки, които помагат за балансиране на дошите на тялото, детоксикация и пречистване на органите. Основните техники или процедури, които се прилагат са Виречана (пречистваща терапия), която помага за елиминирането на прекомерната Питта от черния дроб и жлъчния мехур, и Вамана (прочистване на стомаха), която подпомага изхвърлянето на токсините през “горните пътища”.

Освен това, в Аюрведа се използват и билкови лекарства за лечение на чернодробна цироза. Някои от най-ефективните билки включват бял трън, който съдържа силимарин – антиоксидант, който подпомага регенерацията на чернодробните клетки; бринграж, който предпазва черния дроб от увреждане от свободните радикали; и пунарнава, която подпомага храносмилането и управлението на теглото, както и предпазва черния дроб от увреждане поради своите антиоксидантни свойства.

Редовните упражнения, йога и медитация са също важни компоненти от аюрведичния подход към лечението на чернодробната цироза. Тези практики помагат за подобряване на циркулацията на кръвта, релаксацията на тялото и ума, както и за укрепване на имунната система. Всички аюрведични подходи не само се фокусират върху симптомите на заболяването, но и върху основните причини за неговото възникване, като подпомагат организма във възстановяването на неговия естествен баланс и функции.

Диета при чернодробна цироза

Много малки купички с различни храни подредени върху маса

При лечението на чернодробна цироза диетата играе ключова роля за подпомагане на функциите на черния дроб и намаляване на натоварването му. Ето каква трябва да бъде диетата на пациентите с чернодробна цироза.

Препоръчани храни

 • Протеини с ниско съдържание на мазнини: Включването на храни с ниско съдържание на мазнини и богати на протеини е важно за подпомагане на възстановяването на черния дроб. Такива храни включват пилешко месо без кожа, риба, тофу и яйца.
 • Плодове и зеленчуци: Богати на витамини, минерали и антиоксиданти, плодовете и зеленчуците са важни за поддържане на здравето на черния дроб. Особено полезни са тези с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди, череши, папая и зеленчуци като спанак и броколи.
 • Пълнозърнести храни: Целулозата и фибрите в пълнозърнестите храни помагат за регулиране на храносмилането и предотвратяване на запек. Изборът на цели зърнени храни като овес, царевица, киноа и цели зърнени хлябове е за предпочитане.
 • Хранителни добавки: Някои хранителни добавки могат да бъдат полезни за пациентите с чернодробна цироза, като например млечен бодил, коензим Q10 и антиоксиданти като витамин С и Е.

Храни, които трябва да се избягват

 • Алкохол: Алкохолните напитки трябва да бъдат изключени напълно от диетата, тъй като алкохолът може да увеличи натоварването на черния дроб и да допринесе за увреждането му.
 • Храни с високо съдържание на мазнини: Мазните и обработените храни могат да бъдат трудно усвоени от черния дроб и да допринесат за запек и увеличаване на натоварването му.
 • Сол и натрий: Ограничаването на солта и храни с високо съдържание на натрий е важно за контролиране на течностите в тялото и намаляване на риска от увеличаване на азота в кръвта.
 • Храна с високо съдържание на захари: Прекомерното консумиране на захари може да допринесе за натоварване на черния дроб и да наруши нивата на глюкоза в кръвта.
 • Прекалено пикантна или остра храна: Тези видове храни могат да дразнят стомашно-чревния тракт и да доведат до засилване на симптомите като гастрит.

Спазването на правилна диета при чернодробната цироза е от съществено значение за подпомагане на функцията на черния дроб и подобряване на качеството на живот. Винаги е добре да се консултирате с лекар, диетолог или аюрведичен специалист за персонализирана диета, която да отговаря на вашите нужди и състояние на здравето.

Заключение

Чернодробната цироза е сериозно заболяване, което може да има сериозни последици за здравето и качеството на живот на засегнатите лица. Въпреки че съществуват различни подходи за лечение, включително съвременни медицински методи и аюрведични терапии, важно е пациентите да се консултират със специалист, за да изберат най-подходящото за тях лечение.

Аюрведичната медицина предлага холистичен подход към лечението на чернодробната цироза, като се фокусира не само върху симптомите, но и върху коренната причина на заболяването и подпомага възстановяването на функцията на черния дроб. Терапии като Панчакарма и използването на билки се използват за подпомагане на детоксикацията на тялото и възстановяване на баланса на дошите.

В Аюрведа клиник Банско можете да получите не само персонализиран план на лечение, спрямо вашата конституция и здравословно състояние, а и грижите и вниманието, от които се нуждае всеки пациент с чернодробна цироза. Нашата цел е да ви предоставим не само физическо изцеление, но и подкрепа за психичното и емоционално благополучие, като ви подкрепим и насърчим във вашия път към по-добро здраве и жизненост.

 

Често задавани въпроси

Как се диагностицира чернодробната цироза?

Чернодробната цироза се диагностицира обикновено чрез комбинация от медицински изследвания, като кръвни тестове, образователни методи като ултразвукови и CT сканирания, както и биопсия на черния дроб. Медицинският екип използва тези методи, за да оцени функцията на черния дроб и да установи наличието на портална хипертензия, наличие на фиброза и други характеристики на цирозата.

Може ли да се предотврати чернодробната цироза?

Предотвратяването на чернодробната цироза често зависи от причината за заболяването. Например, избягването на прекомерната консумация, включително на алкохол и наркотици, може да намали риска от развитие на алкохолна или наркотична цироза. Също така, контролирането на инфекции като хепатит В и хепатит С, чрез ваксинация и предпазни мерки, може да намали вероятността от развитие на вирусни форми на чернодробната цироза.

Мога ли да имам нормален живот с чернодробна цироза?

Хората с чернодробна цироза могат да имат относително нормален живот, особено ако се придържат към препоръките на лекарите относно лечението, диетата и редовните медицински прегледи. Важно е да се спазват инструкциите за управление на заболяването, за да се намали риска от усложнения и да се подобри качеството на живот. С подходящо лечение и подкрепа, много хора с чернодробна цироза продължават да водят активен и пълноценен живот.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *