FB PIXEL

Вата доша – какво представлява

11.03.2019

Вата конституция | Ayurveda Bansko

Въведение

Хората имат силно желание да разберат природата и да търсят истината или причината, която стои зад действията или събитията, които се случват със или около тях.  Благодарение на своите наблюдения и аналитичен ум с времето човекът е разработил множество теории, чрез които обяснява естеството и неговите закони.

В Индия съществува солидна традиция на знанието, известна като Веда Парампара (традицията на Веда), свързана с търсене на истината.

Развивайки различни теории и съответния терминологичен апарат, тя се опитва да обясни логиката, която стои зад тайнствените събития, свързани с човешкия живот.

Аюрведа е една от древните системи, принадлежащи към традицията на Веда, която се занимава основно с онези събития в човешкия живот, които са свързани със здравето.  Аюрведа обединява значителен брой принципи, които са свързани със смисъла на живота и връзката между човека и вселената.

Според теорията на аюрведа Слънцето (Тежа Махабута), Луната (Джалаи Прутви Махабута) и вятърът (Ваю Махабутаса трите основни източника на енергия, които могат да бъдат свързани с трите форми на енергия в човешкото тяло, а именно Пита, Кафа и Вата.

Погледнато от перспективата на съвременната наука и по-специално от физична гледна точка Вата може да се разглежда като кинетична енергия, Пита – като топлинна енергия, а Кафа – като механична енергия. Ключът към постигането на дълголетие е в разбирането как функционира тялото.

Вата Аюрведа | Ayurveda Bansko

Разбиране на концепцията за Вата доша

Присъствието на Вата, Пита и Кафа в тялото не може да бъде видяно или разпознато, освен ако и докато трите типа енергии не започнат да създават проблеми или да предизвикват нарушения в нормалното функциониране на тялото.

Само когато човек се сблъска със или преживее дадено нарушение, започва да търси причината, за да коригира съответната функция.  Резултатът от търсенето в крайна сметка води до установяване на небалансираната форма на съответната енергия, като терминът, с който се назовава това състояние, е ДОША.

Дошата трябва да се разбира като причината, която стои в основата на която и да било нарушена телесна функция. Например болката е нарушена функция на енергията Вата, което се нарича Вата доша; чувството за паренее сигнал за нарушена функция на Пита и причината за него във всяка част на тялото винаги се дължи на Пита доша; по същия начин Кафа е отговорна за всякакъв вид подуване на тялото.

Когато енергията Вата е в състояние на баланс, т.е. в състояние на пракрути, функцията ѝ наподобява движение, но когато същата е нарушена (хипо- или хиперфункция), причината за смущенията е известна като Вата доша.

Вата е авякта (т.е. невидима), също така е лека, суха, подвижна, студена, твърда, груба, остра, фина, подвижна и чиста.

Баланс на дошите в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Характеристики на Вата Пракрути от гледна точка на качествата на Вата

Качества на Вата

Лека (лагу)

Липсата на твърдост (здравина, плътност) се свързва с лекота; също така означава по-малка маса, поради което Вата повиша подвижността в сравнение с другите енергии. Упражненията спомагат за олекотяване на тялото.

Поради факта, че при хората с Вата конституция това качество е преобладаващо, те са пъргави и лесно подвижни. Увеличаването на качеството лекота във Вата доша води до слабост във всички телесни функции и се проявява под формата на мускулна слабост, слаби стави и ограничена издръжливост.

Студена (шита)

Вата се облекчава с горещина и се влошава от студ. Поради прекомерния студ във Вата доша хората от типа Вата имат непоносимост към студ (например при студено време бързо получават схващане на ставите).

Суха (рукша)

Това качество е свързано със способността за абсорбиране на вода, слуз или мазнини. Поради излишната сухота при Вата доша молекулните връзки се разпадат и се отделят.

Вата доша прави кожата по-суха, води до нарушения в съня и пресипване на гласа. Хората с Вата доша имат ниска телесна маса, по-малко телесни мазнини и сухи очи.

Подвижна (чала)

Поради факта, че движението е основна функция на Вата, чалае основно качество на този тип енергия. Когато това качество на Вата е свръхизразено, т.е. налице е хиперподвижност, човек се чувства неспокоен, което се проявява в неконтролируемо движение на краката, ръцете, очите, веждите, устните, езика, главата, шията или ставите.

Твърда (даруна)

При Вата доша това качество се проявява като сухота и скованост на тялото.

Бърза (шигра)

Дисбалансът в това качество на енергията Вата се проявява на емоционално ниво – човек е лесно раздразним, бързо се залавя с нещо, но и бързо губи интерес. Страхове, приятели, харесване, нехаресване – всичко се случва бързо, но не трае дълго.

Груба (кхара)

Дисбалансът на това качество води до сухота на кожата, косата, ноктите и лицето.

Грива Питчу | Ayurveda Clinic Bansko

Общи здравни съвети за контролиране на Вата доша

 1. Създайте си редовни навици, като всеки ден се опитвате да се храните и да си лягате по едно и също време.
 2. Осигурете си достатъчно почивка и изберете храни, които са топли, сготвени (по-малко сурови храни),питателни и лесни за храносмилане.
 3. Сладки берита, плодове, дребни бобови култури, ориз, всякакви видове ядки и млечни продукти са добър избор за балансиране на Вата доша.
 4. Упражненията трябва да бъдат с умерена интензивност – препоръчително е да се практикува медитативна йога, ходене и плуване.
 5. Ежедневен аюрведичен масаж със сусамово масло Абянга
 6. Избягвайте леки, сухи и студени храни, както и остри, горчиви и стипчиви вкусове.
 7. Избягвайте стимуланти като алкохол и цигари.
 8. Поддържайте тялото си топло, като се обличате подходящо в студено и ветровито време.

Вата доша диета | Ayurveda Bansko

Диета, успокояваща Вата

Когато Вата е в хиперсъстояние (Вата Вриди)

Винаги приемайте достатъчно количество храна, но не повече, отколкото можете да усвоите. Избягвайте интензивното гладуване.

 • Млечни продукти– всички млечни продукти успокояват Вата; пийте само сварено и топло мляко.
 • Подсладители и десерти– всички подсладители са добри (в умерено количество) за успокояване на Вата.
 • Зърнени култури– оризът и пшеницата са много полезни за Вата доша; намалете приема на хляб, приготвен от ечемик, царевица, просо, елда, ръж и овес.
 • Плодове– препоръчителни са сладки, кисели или тежки плодове, като портокали, банани, авокадо, грозде, череши, праскови, пъпеши, берита, сливи, ананас, манго и папая.
 • Зеленчуци– добро въздействие оказват цвеклото, краставиците, морковите, аспержите и сладките картофи, като изискването е да бъдат варени, не в сурово състояние.

Следните зеленчуци са приемливи в умерени количества, ако са обработени термично с краве масло гий или олио и са съчетани с храни, редуциращи Вата: грах, зелени листни зеленчуци, броколи, карфиол, целина, тиквички и картофи.

 • Желателно е да се избягва консумацията на кълнове и зеле.
 • Подправки – позволени са кардамон, кимион, джинджифил, канела, сол, карамфил, синапено семе и малки количества черен пипер.
 • Ядки– подходящи са всякакъв вид ядки.
 • Бобовикултури – намалете приема на всички видове боб, с изключение на боб мунг.
 • Олио– всички видове олио намаляват Вата.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *