FB PIXEL

Кръвотечение от носа, уринарния тракт, ануса и влагалището без причина

07.03.2019

Кръвотечение | Ayurveda Bansko

За какво е симптом кръвотечението от носа

Понякога без видима причина /травма, скорошна хирургична операция и т.н./ може да се появи кървене от носа, ануса, уринарния тракт, влагалището. В някои случаи кръвотечението може да е инцидентно.

От носа например може да потече кръв при дълго стоене на слънце, силен стрес, промяна на атмосферното налягане при водолази, пилоти и др. Често обаче става дума за заболявания, на които кръвотечението от носа е един от симптомите. Това може да са различни възпаления от инфекции, тумори, високо кръвно, анемия, различни съдови нарушения и много други.

Към съответния здравен проблем могат да насочат честотата и продължителността на кървене, както и евентуалните примеси – секрети или гной. От честите хреми например лигавицата може да изтънее и кръвоносните съдове на повърхността да станал лесноуязвими за спукване дори при кихане.

Кървене може да се появи също и от физическо или психическо усилие, както и от преумора. До кървене от носа могат да доведат също и левкемията, или намалените тромбоцити, дефицитът на витамините С и К.

Ако причината са туморни образувания – доброкачествени или злокачествени, кървенето от носа и синусите са последица от развитата туморна тъкан или от притискане на съседни тъкани. Тогава протеклата кръв има неприятна миризма.

Кървенето от носа може да започне изведнъж, или да е предшествано от световъртеж, шум в ушите,  главоболие. Спирането му става с притискане на ноздрите поне за 5 минути в седнало положение, като се диша през устата, а главата е леко напред. Могат да се сложат и тампони, или компрес с лед на носа. Ако кръвта не спира повече от 10 минути, е необходима медицинска помощ с риноскопия на носната кухина за установяване на мястото на кървене, кръвоспиращи средства, ако се налага – и хирургическа интервенция. Разбира се, при обилно кръвотечение най-добре е спешно да се потърси лекар.

Лечение на кръвотечение | Ayurveda Bansko

Какви са рисковете при кръвотечение от ануса, уринарния тракт и влагалището

Кървенето от ануса може да е съпътствано с коремни болки, слуз в изпражненията и болезненост, отпадналост, загуба на килограми и други.

Причини могат да са проблеми с кръвообръщението, на храносмилането, паразити и инфекции, рак, хемороиди и др. Поради това кървенето от ануса е симптом, че може да се развива тежко заболяване и трябва да се потърси лекар, дори ако след няколко дни кървенето е спряло.  Хемороидите например се появяват от проблем с разширени вени. Кървенето може и да е от полипи в червата – доброкачествени образувания, които обаче могат да преминат в злокачествени.

Тежък проблем, предизвикващ кървене от ануса е ракът, поразил дебелото черво. С времето кървенето, премесено със слуз, се увеличава, зачестява появата на запек, в изпражненията започват да се забелязват кафяви секрети.

Друго “предупреждение” на кървенето от ануса е за евентуална чревна инфекция, например дизинтерия. Тогава състоянието е придружено с гадене, повръщане, повишена температура, а изпражненията са тънки.

За многобройните възможности за развитие на различни заболявания, са необходими пълни изследвания:

  • лапароскопия /на стомаха и червата/
  • колоноскопия /на дебелото черво/
  • ректоскопия / за хемороиди, анални фисури и др.

В алопатичната медицина лечението е според установения конкретен причинител – хемороиди, язви на стомаха, колити, проблеми на дебелото черво, кръвоизливи в стомаха и червата, и др.

Вагинално кръвотечение, което не е свързано с менструацията, е често срещано. То може да не е заради болест, а да е предизвикано, да речем, от груб секс или контрацептивни импланти. Но може и да насочва към различни здравни проблеми – плацентни тумори, влагалищни възпаления, лъчева болест, извънматочна бременност, кисти на яйчниците, миома, хормонални разстройства, когато яйчниците отделят повече мъжки хормони и др.

Инфекциите и възпаленията могат да засегнат влагалището, матката, маточната шийка или маточните тръби и яйчниците. Съпътстващо се получава дискомфорт и парене в областта на гениталиите, променят се консистенцията и цвета на вагиналния флуор.

В основата на вагиналното кървене могат да бъдат и хронични заболявания като диабит, и засилена активност на щитовидната жлеза. Туморните образувания могат да засегнат фалопиеви тръби, яйчници, влагалище, матка. Многобройните възможни причини за този вид кървене изискват и обстоен преглед, като ехографията е задължителна, за да се провери за органични причини.

Лечението в Западната медицинае според конкретното заболяване. Например при болест, предавана по полов път, се назначават антибиотици; при кисти се използва хормонална терапия или операция, операция се налага  и при извънматочна бременност и т.н.

Най-честа причина за кръвотечение в уринарния тракт са инфекции на бъбреците или на пикочните пътища, но може да става дума и за рак или друго. Изследванията при уролог ще дадат насока какъв вид да бъде лечението.

Наби Пуранам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Аюрведа лечението

Аюрведа свързва кървенето основно с нарушения при Пита енергията, но то може да бъде предизвикано от дисбаланс и на другите две Доши – Вата и Кафа.

Това са човешките жизнени сили, всяка от които ръководи дейността на определена част от системите в организма и съответните им органи. Дошите са зададени на хората в хармония, като при всеки съотношенията им са различни. Ако някоя от жизнените енергии наруши равновесието,системите и органите, които тя контролира, започват да функционират непълноценно и това води до болести. Аюрведа лечението е да се възстанови хармонията между трите сили и организмът да заработи както му е задала природата, за да се справя сам.

При кървенето, предизвикано от Пита, кръвта е лилаво-черна, тъмна, може да изтича и от горните, и от долните отвори на тялото. При Вата-кървенетокръвта е пенеста и водниста, тъмно червена, бързо засъхва. По принцип изтича от долните отвори – ануса или пикочния канал. При Кафа кървенето кръвта е плътна, мазна, бледа, може да е примесена със слуз. Това кървене е характерно за горните отвори – нос, уста, уши, очи.

За балансирането на всяка Доша и спиране на съответното кръвотечение, Аюрведа има определен тип храни; билкови формули и масла за обливания и специфични масажи; методи, по които пречиства токсините, а също и йога практики.

За Пита например са противопоказни горещите, кисели и пикантни храни, както и ферментиралите; за Вата се препоръчват топли, влажни, мазни и по-тежки храни, които са сготвени. За баланс на Кафа е важно храната да е прясна, по-лека и топла, сготвена; суровата и студена храна трябва да се сведе до минимум.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *