FB PIXEL

Видове енергии и диагностики при аюрведа лечение

04.10.2021

Снимка: Pixabay

Медицината на Индия е имала своите велики учители от миналото, така както древногръцкият философ Хипократ е в основата на принципите, на които се основава западната медицина. 

В случая това е мъдрецът Чарака – първият древноиндийски лекар. Благодарение на неговите трудове се е родила традиционната медицина аюрведа.

Тя се е оформила като многостранна система от знания, която покрива сфери като анатомия, диетология, здравна и физическа култура, профилактика, диагностика и лечение на различни заболявания, дори хирургия, а също и области като психология и психиатрия.

Същността на индийската медицина се състои в това, че всички нейни специализирани области са взаимосвързани и се разглеждат заедно, когато се опитваме да установим и подобрим състоянието на даден пациент.

Западната наука, повлияна от Хипократ, забелязва, че голямата част от болестните състояния имат пряка връзка с определени аспекти на нашия начин на живот. Важна роля в това отношение може да има, например, неправилното хранене. 

Докато на запад обаче сме свикнали да разделяме духа и физическия организъм, в аюрведа се смята, че всички болести възникват като пряко следствие от дисбаланса на нашия дух и / или на нашия ум. 

Въпреки това също като елините, и аюрведа мислителите придават голяма важност на храната за здравето, затова и до ден днешен тя се използва и като лекарство, а също и като профилактично средство.

Основни елементи, тела, енергии и доши според аюрведа

И до ден днешен индийските лечители разглеждат Вселената и нас, които сме част от нея, като сложен комплекс от базови елементи – пет на брой, видове “фино тяло” – също пет, три основни вида енергии и три основни доши. Нека най-напред да се опитаме да вникнем във всяко едно от тези понятия.

Според индийската философия и в частност аюрведа, основните елементи (панча бхута) са същите пет, както е в древноелинската култура на запад – вода, земя, огън, въздух и етер. Те са онова, което изгражда самите нас и цялата природа около нас.

Етер

Етерът (акаша) може да се нарече протоелементът на аюрведа. Той възниква преди всичко друго. Той дори не е веществен, неговото измерение е пространствено – празнопространствено

Елементът етер е хладен и дори студен, но не защото в него протичат процеси, които го държат студен – етерът просто не прихваща топлина и не се загрява. Също така той е лек и дори може да се нарече безтегловен.

Видове енергии и диагностики при аюрведа лечение

Снимка: Unsplash

 

Въздух

Въздухът (ваю) е елемент, производен на етера. Затова той има някои качества, сходни с неговите. За разлика от етера обаче въздухът има пет посоки на движение – навътре, навън, надолу, нагоре и посока център. 

Има някои паралели и с други елементи. Според аюрведа въздухът може да има остротата на огъня и твърдостта на земята.

Земя

Видове енергии и диагностики при аюрведа лечение

Снимка: Unsplash

Елементът земя – на санскрит притви, лежи в основата на всяка твърда материя. Като такава, нейните свойства включват тежест, хлад, гъстота и грубоватост. Същевременно, тя е стабилна, здрава и твърда. Този елемент е най-силен през есента, късната зима, ранната пролет.

Вода

Видове енергии и диагностики при аюрведа лечение

Снимка: Unsplash

Водата  (апас) е еволюция на първите три елемента, затова притежава различни аспекти от всички техни качества. Също като земята, и водата е хладен, тежък и стабилен елемент. 

Също така тя е влажна, гладка и мека. Водата има уникалното свойство да действа успокояващо на болката и дискомфорта. Това важи не само във физически, но и в емоционален план.

Първият елемент, който вкусваме още в пренаталния си период, е водата, а не въздухът. Затова и на плачещите пеленачета им действа успокоително да си пийнат няколко глътки вода.

Трите основни вида енергии – пита, кафа и вата енергията, изтъкават нашето фино тяло и нашата конституция. У всеки един се съдържат и трите енергии, но нашият енергиен тип се определя от доминацията на една или две от тях, по-рядко е балансиран синтез и от дрите. 

Енергийте на тялото се наричат “доши”. От санскрит тази дума се превежда като “усложнения”. Има се предвид това, че най-често доминантните черти от нашата природа биха могли да причиняват проблеми и заболявания, когато са извън баланс.

Петте фини тела (коши) пък са анандамая, вижнанамая, маномая, пранамая, аннамая. Аннамая е тялото, създавано и поддържано чрез храненето. Пранамая е жизнената сила на всеки един от нас. 

Маномая е нашият характер, спомени и житейски впечатления, предпочитанията ни, а също и емоциите. Виджнанамая е кошата на нашата интелектуална същност. Анандамая е тялото на удоволствието. Всяка коша е в комуникация с един от петте елемента.

Огън (Агни)

Огънят е сух, топъл, светъл елемент. Той може да бъде също остър и грубоват, но може да бъде и доста мек. Всъщност, както става с огъня в живота, той може да бъде наш приятел, но и опустошителен враг, ако излезе извън баланс. 

Доши – каква може да е диагностиката и лечението спрямо тях ?

В аюрведа се смята, че всеки има уникален индивидуален баланс на елементната структура, които се изразяват в три основни природи (доши). Дошите определят нашата аюрведа конституция.

Дошите са три – кафа, пита и вата. Всяка от тях е изградена на базата на различна комбинация от елементи. Кафа е съставена от земята и водата. Пита на свой ред е комбинация от вода и огън, а вата се състои от въздух и етер. 

Индивидуалната конституция на всеки един се определя от доминиращата доша енергия у него. Рядко обаче се срещат хората, у които и трите доши присъстват еднакво застъпено или поне съжителстват в хармоничен баланс. У повечето от нас конституцията е изградена от комбинация от две доши. Тези енергии са структуроопределящи за целия ни живот.

Вата дошата се състои от етер и вятър. Това са най-леките субстанции във вселената. Това прави дошата много лека. Хората, при които тя е силно изразена, обичат движението до степен, че продължават да се движат дори когато вече са твърде уморени. 

Ако усетите, че и при вас тази доша излиза извън контрол, не забравяйте да забавите темпото, да ядете по-тежки храни и да се стремите да се успокоите.

Кафа дошата е съставена от елементите вода и земя. Затова тя е тежка и по-тромава, но същевременно стабилна и издръжлива.

В пита дошата се преплитат едновременно огънят и водата. Тя отговаря за метаболизма и всички други трансформиращи процеси при хората. Хората с такава конституция имат бърз метаболизъм и добре развити мускули.

Йога

Йога е неразделна част от всекидневната грижа за здравословното и енергийното благосъстояние според аюрведа. Програмата на практиката ни трябва да бъде винаги съобразена с нашата индивидуална конституция и нейното хармонизиране. Това се отнася както за асаните, които избираме, така и за начина, по който ги изпълняваме.

Хората с преобладаваща кафа дошата, например, имат голяма издръжливост, но са по-лениви от другите типове конституция. За тях е добре да работят за разбуждането на своя вътрешен огън. Препоръчва се те да се концентрират най-вече върху асаните, които могат да задействат елемента въздух.

Ако вата дошата е доминантна в нашата природа и има тенденцията да излиза извън баланс, не бива да правим бърз флоу от асана към асана, както е характерно за виняса йогата. Също така е добре в такъв случай да правим възможно повече дихателна йога, която ще ни се отрази добре.

За разлика от нея, пита дошата се нуждае от физическо напрежение, активно раздвижване и разтягане. В такива случаи е по-добре да правим по-интензивни и по-чести тренировки.

Ако имаме смесен тип конституция, нещата са по-сложни. В тези случай трябва задължително да уточним какъв е естественият ни баланс и какви са отклоненията от него към момента.

Индивидуален подход

В аюрведа диагностиката и лечението на всички видове заболявания трябва да става на индивидуален принцип. Затова аюрведа лечителите провеждат специални тестове и разговори с пациента, когато той идва при тях за първи път, за да могат да установят диагнозата и конституцията им.

Клиниката “Аюрведа” в Банско предлага диагностика, профилактика и терапии за всеки тип доша и специфични нужди.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *