FB PIXEL

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

11.10.2021

На практика няма жена, която не се е сблъсквала поне веднъж в живота си с някакъв вид гинекологични проблеми. Без значение какви са те и колко са интензивни, никога не бива да ги подценяваме. Има ситуации, в които навременната диагноза и лечение са изключително важни за успешното справяне с тях.

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Именно поради тази причина лекарите настояват да бъдем отговорни спрямо здравословното си състояние, като често и навреме правим всички профилактични прегледи и се подлагаме на превантивна грижа. Нека да научим повече за това.

Причините за гинекологичните заболявания могат да бъдат най-различни – като започнем от вируси, преминем през бактерии и стигнем до гъбички. Някои от тези заразители се предават по полов път, а други са свързани със злокачествени промени.

Класическата медицина на запад се бори с тези проблеми чрез различни методи и терапии. Срещу гинекологичните болести най-често се изписват лекарства, а в някои случаи се налага и оперативна намеса. При онкологичните заболявания нерядко е необходимо и още по-инвазивно лечение, като химиотерапия или лъчелечение.

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Пет гинекологични проблеми, които може да се повлияят от аюрведа

Нарушения в менструалния цикъл

Обичайно цикълът при жените продължава около 28 дни – точно толкова, колкото и лунният цикъл. Разбира се, при някои от нас той е по-кратък, а при други – по-дълъг. Самото кървене продължава около 4 – 7 дни. Ако вашият цикъл не попада в тези граници, или пък идва нередовно, задължително трябва да потърсите съвет от лекар.

Менструацията може да се наруши по най-различни причини. Понякога поводът за това може да е по-безобиден, като например стрес, умора, или използването на определени медикаменти. 

Обикновено, ако всичко е в нормални граници, смущенията възникват еднократно и не се появяват повече. Преди всичко обаче това е знак, че нещо в организма не действа добре. Ако цикълът ви е трайно нередовен, често зад това се крие хормонален или друг вид здравословен проблем.

Промените в продължителността на кървенето не бива да бъдат подценявани, тъй като често са съпътствани и с усилване на неговата интензивност. 

Въпреки че като жени сме свикнали да губим определено количество кръв всеки месец, то не бива да бъде прекалено голямо. С неговото засилване се задълбочава и умората, а може да се появи и ниско кръвно и дори анемия.

Аюрведа гледа на менструацията като индикативен фактор за състоянието на трите движещи енергии на съществуването – пита, кафа и вата дошите. За справянето с подобни дисбаланси са разработени различни терапевтични методи в зависимост от конкретното състояние.

Древната индийска медицина препоръчва в ситуациите на нередовен цикъл да се прилага подходящ хранителен режим, който да помогне на организма да се възстанови и да подсили защитните си механизми. Най-лесният начин да постигнем това е, като включим точните билки и подправки във всекидневното си меню.

Нерядко менструалните проблеми възникват вследствие на нарушения в баланса на вата дошата, която отговаря за циркулацията в тялото. В аюрведа се набляга на пипера, куркумата и канелата за подобряването на метаболизма и кръвообращението, а също и за елиминирането на токсините. Чесънът и джинджифилът също имат чудесни свойства в това отношение.

За женското меню в такива случаи се препоръчват продукти като : 

  • риба 
  • бобови култури като леща и боб мунг 
  • портокали
  • грах 
  • мед и други

Необичайно вагинално течение

Възможно е в някои случаи да забележите смущения в нормалното състояние извън периода на кървене. Те могат да включват прокървяване извън нормалните дни на цикъла. 

Подобно състояние задължително е белег за някакво отклонение в жизнените процеси на организма и е необходимо задължително да го обсъдите с гинеколог. В зависимост от сериозността на течението, специалистите могат да преценят какво да бъде необходимото лечение.

Причината за подобни проблеми може да се крие в хормонален дисбаланс, образуване на кисти, възпаление и дори тумор или извънматочна бременност. Но каквато и да е диагнозата, женското тяло в такъв момент се нуждае най-вече от детоксикация и подсилване на съпротивителните сили.

Индийската традиционна медицина предлага различни отвари и масла, които могат да се окажат полезни в подобни ситуации.

Редовната медитация и йога заниманията също са важни за възстановяването на здравословна хармония.

Бяло течение

Бялото течение е част от нормалния менструален цикъл при всяка жена. Съвсем не е задължително то да бъде свързано с каквото и да било заболяване. По принцип това е начинът, по който половата ни система се пречиства и поддържа нормална бактериална среда.

Въпреки това е необходимо да обръщаме не по-малко внимание на всекидневната бяла секреция, отколкото на кръвотечението. Всяка промяна или аномалия в неговия ритъм, гъстота, миризма или цвят също може да бъде знак за някаква инфекция.

Причини за патологично бяло течение могат да бъдат болести, предавани по полов път като херпес симплекс, гонорея и други. Тези състояния се нуждаят от незабавна терапия.

В аюрведа бялото течение има определяща роля за диагностицирането на гинекологичните болести. Неговите характеристики могат да бъдат показател за това коя от дошите е дисбалансирана, което се проявява при едно или друго състояние.

Когато се открие за каква патология става въпрос, индийските лечители препоръчват интензивен курс на пречистване на тялото в съответствие с нея. 

Трябва да имаме предвид, че голяма част от тези проблеми не могат да се решат отведнъж, а вирусът на гениталния херпес, например, остава в костния ни мозък завинаги. Поради това ще бъде необходимо прилагането на комплексно лечение с редовни терапевтични процедури, билки, йога практики и хранителен режим.

При инфекции на половата система се забранява приемането на мазни или пържени храни, а също и на червени меса и яйца. Хидратацията на тялото и освобождаването от натрупаните токсини са от приоритетно значение.

За препоръчване е да консумираме колкото се може повече червени плодове като боровинки, къпини, малини, нар и ягоди. Особено консумацията на червена боровинка е изключително полезна.

Много добро въздействие оказва и промиването с билкови отвари с антибактериално действие. Имайте предвид, че не е добре да се правят вани с отвара, тъй като така може да се разнесат бактерии, които не са присъщи за половата система. Единственият начин, по който трябва да стават промивките, е с поливане в посока отгоре надолу.

Репродуктивна медицина

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Въпреки напредването на модерната медицина невъзможността за зачеване продължава да бъде сериозно предизвикателство за засегнатите двойки и гинеколозите. 

Тези проблеми са свързани не само с физическото, но и с емоционалното здраве. Отчаянието от продължителните опити може да създаде допълнително напрежение и още повече да ни затрудни да постигнем мечтаната цел.

Не винаги проблемите са при жената. Понякога репродуктивният проблем е при мъжа, а понякога и двамата партньори са затруднени по свой начин. Именно затова, както в класическата медицина, така и в аюрведа, се извършват прегледи и на двамата.

Срещу безплодие индийската медицина прилага парни бани, терапевтични масажи, детокс режим, лечебна гимнастика. Ако дисбалансът, причиняващ проблема, е хормонален, спазването на хранителната диета е от ключово значение. Най-важното обаче е да се достигне хармония на умствено и психическо ниво.

Менопауза

Още един проблем, с който се сблъсква всяка жена, това е менопаузата. Това е период в живота, когато настъпват множество промени. Следователно, така се разбутват всички подлежащи здравословни проблеми. 

Но дори и да сме напълно здрави, със сигурност ще изпитаме малко или много дискомфорт по време на тази фаза от женския жизнен и репродуктивен цикъл.

Аюрведа предлага различни терапии за жени в така наречената критическа възраст, с които те могат да облекчат симптомите си и по-лесно да преминат през предизвикателствата.

Природосъобразно лечение на някои гинекологични проблеми при жените

Една от най-важните билки при менопауза е шатавари. Със своето охлаждащо и хидратантно действие, тази билка може да бъде нашият скрит коз срещу хормоналните промени.

Снимки: Unsplash.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *