FB PIXEL

Аюрведични лекарства

16.10.2019

Концепцията на аюрведични лекарства е добре описана в специален клон на аюрведа, известен като Байшаджая Калпана (Bhaishajaya Kalpana). Той е част от Кая Чикитса от Аштанг аюрведа. Байшаджая Калпана също означава различните състави на билки като кашаям (kashayam), кватам таблетка (Kwatham tablet), ариштам (Arishtam) и асавам (Asavam) и т.н.

 

Аюрведичното лекарство се използва с цел:

 • За облекчаване на заболяването
 • За подобряване на имунитета
 • За да помогне за възстановяване на нормалната функция на тялото и ума.
 • За удължаване на продължителността на живота с подмладяващо действие на билки

 

Има различни видове процеси, чрез които билки или минерали трябва да преминат, за да се превърнат в аюрведично лекарство

 

 1. Обработка с вода като измиване на билка
 2. Обработка с огън като кипене, запарване
 3. Почистване като отстраняване на нежелани части от билката
 4. Избиване
 5. Ароматизиране
 6. Смилане
 7. Да се ​​съхранява за правилното време преди реалната употреба, например медът се съхранява в продължение на 1 година, преди да се използва за лечение.

 

Свойства на доброто аюрведично лекарство

 

 1. Трябва да е с вкус
 2. Трябва да бъде с добра потентност
 3. По-безопасен
 4. Трябва да има добър срок на годност

Аюрведични лекарства

 

Кашаям (KASHAYAM)

 

Кашаям е аюрведична билкова формула, приготвена с концепция за водна отвара. Кашаям e базиран на направата на воден екстракт от билки или група билки с процес на кипяща вода с билки заедно. Кашаям основно съдържа водоразтворимия активен принцип от билки, който го прави лесен за храносмилане и става бърз с действие. Това е тествано във времето и доказано лекарство от Аюрведа.

 

Кватам (таблетка) (KWATHAM)

 

Кватам  е сравнително нова концепция в аюрведа, въведена през последните 20 години след 15 години изследвания. Концепцията, вдъхновена от класическото разбиране на гулика (gulica) или ватика (vatika), означава продукт с кръгла форма и с плътна форма. Кватам таблетките са представени за подобряване на самостоятелния живот на продукта, а също така да бъдат по-практични и удобни за ежедневния живот.

 

Ариштам (ARISHTAM) и Асавам (ASAVAM)

 

Ариштам и Асавам е концепция от аюрведа, основана на контролирана естествена ферментация. Приготвянето на ариштам и асавам следва смесване,съставяне и дестилация на ликьор от билки, обикновено известни като Сандхана в класически текст на формулировката.

 

Алкохолното съдържание на ариштам и асавам е между 5-10%. Ариштам и асавам имат голямо предимство за срок на годност. Те стават по-ефективни с времето или дозата не губи потентността си лесно. Вкусът на продукта е приятен и приемлив заради меда и суровата захар, използвани за приготвяне. Те са много бързо действащ продукт, използван за бързо облекчаване на проблема.

 

Басма (BHASMA)

 

Басма означава пепел, получена чрез специално изгаряне на природни вещества като продукти от животни като рога, черупки, пера или метални и неметални минерали. Сега се твърди, че Басма е биологично произведени наночастици.

 

Басма е уникален аюрведичен метален или минерален препарат, получен от/ третиран с билков сок или отвара. Басма е нетоксичен, леко абсорбируем, адаптивен и смилаем в организма, не се метаболизира, така че не произвеждат никакъв вреден метаболит.

 

Басма помага за поддържане на оптимална алкалност, за оптимално здраве, неутрализира вредните киселини, почиства телесната система като червата, защитава тялото, облекчава безсънието и депресията.

 

Чурнам (CHOORNAM)

 

Чурнам е фин прах от билки или комбинация от различни билки в специфично съотношение, споменато в Аюрведа. Билките, споменати в класическата формулировка, се почистват правилно, изсушават се старателно, пулверизират се и след това се пресяват за приготвяне на чурнам.

Чурнам се използва поради размера на частиците им. По-малък е размерът на частиците, по-голямa е скоростта на абсорбция от храносмилането и следователно по-голямата е бионаличността. Чурнам е летлив прах и запазва потентността си в продължение на една година, ако се съхранява в херметически контейнер.

 

Гритам (GRITHAM)

 

Аюрведичният гритам е мазнина, в която мастноразтворимите и водоразтворими активни субстанции се извличат от билки в пречистено краве масло, обикновено известно като гий.

Гритам е аюрведична формула на базата на мазнина, в която гий се вари с предписани кашаям (билкова отвара) и калка (фина паста от билки) до изпаряването на водата, за да се пренесе съдържанието в маслена фаза. Гритам е важно за увеличаване на срока на годност на билките, които не могат да се съхраняват за по-дълъг период поради сезонната наличност. Гритамите обикновено се използват през устата, в някои случаи могат да се използват и за външно приложение.

 

Гулика (GULIKA)

 

Гулика е фармацевтична процедура, при която прахът от сурови лекарства (билкови или билко-минерали) се стрива заедно с някои кашаям или сок или дори пчелен мед, а продуктите се приготвят под формата на хапчета или таблетки.

 

Гулика има много предимства като лесно да се приема или за транспортиране. Точността на дозата и стабилността на продукта са още две предимства, които гулика има пред всички други състави. Гулика трябва да се приема с вода в повечето случаи. Има различна форма на гулика, която има различни имена и употреби като

 

 • Гутика (Gutika): лекарство, чиято доза е направена в кръговидна форма. Това може да се сравни с хапчета в съвременната фармацевтика.
 • Вати (Vati) е направена като плоска кръгла форма и е подобна на таблетка.
 • Варти (Varti): Ако лекарството гутика или вати е променено в дълга овална твърда форма, тогава се нарича варти. Това обикновено се използва за локално приложение при анален канал, вагинален канал, пенис, око, при различни заболявания.
 • Ватака (Vataka): Лекарството оформено в голяма кръгла форма, е известно като ватака.
 • Срок на годност – Хапчетата, направени от растителни вещества, когато се съхраняват в херметични контейнери, могат да се използват две години.
 • Хапчета, съдържащи минерали, могат да се използват за неопределен период.

 

ЛЕЯМ (LEHYAM)  и РАСАЯНА (RASAYANA)

 

Авалеха (Avaleha) или Леям (lehyam) е полутвърд аюрведичен продукт. Леям са известни още като билкови конфитюри. Всички растителни съставки се обработват със захарна среда като джагери, захар или сироп от захарна тръстика, и се превръщат в полутвърда вкусна форма.

 

Приготвя се чрез варене на предписаните билки със сокове и отвара, с добавяне на джагери, захар или сироп от захарна тръстика, докато се получи правилната консистенция. По-късно в сместа се добавят подправки и гий. При необходимост се добавя и пчелен мед, когато препаратът е студен и се разбърква добре.

 

Леям (Lehyam), авалеха (avaleha), прасам (prasam) и гулам (gulam) са известна форма на продукти, обработени в захарна среда. Леям имат подмладяващо действие и се използват за увеличаване на силата.

Чаванпраш (Chyavanprasham), аджасвагандади леям (ajaswagandhadi lehyam) са известени продукти в Аюрведа.

 

Тайлам (THAILAM)

 

Тайлам или лечебно олио е уникална концепция от Аюрведа. Тайлам е една от широко използваните и предпочитани форми на аюрведичните продукти. Получава се чрез много специфична процедура, която се следва за получаване на маслено лекарство от вещества като калка (билкова паста), квата (билкова отвара) и драва дравяс (течности), в конкретни пропорции, като се подлага на конкретна продължителност и специфичен начин на нагряване. Чрез този процес може да се осигури трансформация на активните терапевтични свойства на съставките в разтворители, и следователно, човек може да възвърне мастноразтворимите, както и водоразтворимите химически съставки вътре в крайния продукт, известен като тайлам.

 

Аюрведичният тайлам показва по-добро съхранение, качество и засилва терапевтичния ефект на билките. Tайлам се използват най-вече за външно приложение, като някои от съставите са за орален прием.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *