FB PIXEL

Какво представлява маслото гхи?

05.08.2019

Лечебни свойства на маслото Гхи

Гхи – универсалното масло

Гхи е разтопено по специален начин краве масло. След специфичната термична обработка за пречистване, полученият продукт вече не носи характеристиките на животинските мазнини. Лечебните качества на Гхи го правят най-универсалното от всичките многобройни лечебни масла в Аюрведа. 

В Източната медицина е известно като “течното злато” и чудотворно лекарство, полезно дори срещу появата на ракови клетки. Смята се, че то предава на организма част от най-фината Слънчева енергия. От маслата Гхи е единственото, което балансира и трите Доши – биологичните сили в човешкото тяло, чрез които протичат и се контролират всички жизнени процеси. Както е известно, за аюрведите болестите започват, когато някоя от тези биологични сили  излезе от изначално зададеното им равновесие. Тогава се нарушават дейностите на различни органи и системи, за които отговаря дадената Доша, а това води до определени заболявания. 

Всяко отклонение на някоя Доша по-рано или по-късно води до сериозни нарушения и при някоя друга или и при двете. Така при човека се получават съчетаните болести. Гхи е подходящо най-вече за Вата Дошата /енергията на движенията в тялото/ заради неговата уникално пречистена масленост и за Пита Дошата /трансформациите/ поради студените му и сладки качества. 

Разбира се, след затопляне, може да се използва и за загряващи процедури. По принцип при “течната” Кафа /Дошата на течностите/ с маслата се действа много пестеливо и внимателно. Гхи обаче е полезно и за Кафа с ефекта за пречистване от токсини и отнемане на излишната част от Дошата, а освен това спомага за смазването на тъканите и повишаването на имунитета – процеси, свързани с функциите на Кафа.    

Гхи може да се използва по разнообразни начини и затова отговорът на въпроса Какво представлява маслото гхи? е много обширен, обхваща редица теми като готвене, лечение, козметика, подмладяване, профилактика, вярвания, ритуали.

Готвенето с това масло е изключително здравословно, защото не прегаря и не става канцерогенно, както се получава при другите масла. Мастните киселини в Гхи са главно наситени, с къса химическа верига и не се окисляват при готвене. Същото важи и при стайната температура. Това го прави полезно за усвояването на хранителните вещества от организма без токсини. 

Гхи може да се приема и вътрешно – самостоятелно, с мляко, с подправки, с други храни. Може да се въвежда и през носа, което се използва при лечение на заболявания като например болестта на Алцхаймер чрез естествено доставяне в мозъка на вещества срещу стареенето. 

Използва се и външно – за обливания и масажи, при многобройни очистителни процедури, защото прониква дълбоко в тялото и достига различни тъкани. 

Какви лечебни ефекти се постигат с Гхи

Гхи се използва за лечение на многобройни, при това разнородни  болести. Това уникално масло влияе за цялостното подобрение на физическото и духовното ниво, които Аюрведа възприема в единство. Гхи е отличен начин тялото да се омасли – вътрешно и външно – лекува и подмлади, понеже отпуска тъканите и органите и способства за премахване на токсините от тях. 

Един от ефектите на Гхи е, че подхранва мозъка и нервната система, предотвратява нервното изтощение. Въздействието му помага за стабилизирането на  емоциите, подобрява възприятията, концентрацията и паметта, логическото мислене, интелекта. Тук трябва да се добави, че Гхи е полезно и за костния мозък. 

Освен това активира храносмилателния огън, особено в тънките черва и в черния дроб, в който се преработват хранителните вещества. Тъй като не носи характеристиките на животинските мазнини, Гхи не затормозява чернодробните функции, а ги усилва. 

Друг от ефектите е възпиране на действието на свободните радикали. Така като цяло се подобрява метаболизмът, предотвратява се отделянето на токсини в храносмилателните органи, откъдето отровите да се разпространят из целия организъм чрез кръвообращението, повишават се защитните сили. 

Конкретните болести, за лечението на които се използва Гхи, са многобройни, но могат да се посочат например простудните, които са много чести – настинка, хрема, кашлица, ангина. При тях за през нощта се взема лъжичка Гхи с мляко и куркума, или джинджифил, може и  индийско орехче. Тук се включва и грипът, който е вирусно заболяване. 

Приемът вечер помага и срещу безсъние. Маслото също така е много полезно при лечение на очни заболявания като глаукома. Вземането на лъжичка от маслото преди и след хранене пък е полезно срещу киселини в стомаха. При слаб имунитет се препоръчва сутрин Гхи в комбинация с кардамон, копър, мед, ядки, сушени плодове. Маслото се използва и за заздравяването на рани и изгаряния. Може да се продължи с парализи, хемороиди, мигрена, отравяния, хормонални нарушения, епилепсия и много други.

Широко е и приложението му в козметиката за подмладяване на кожата – като масажно масло, кремове, балсами, маски. В допълнение към лечебните свойства на Гхи трябва да се каже, че то има свойството да поема и усилва ефекта на добавените към него съставки, без да губи някое от качествата си. Затова е съществена част от рецептите за направа на много от лекарствените продукти в Аюрведа.

Как се прави маслото Гхи

Как се прави Гхи

Естествено, за да се отговори какво представлява маслото гхи, трябва да се посочи и как се прави. Както беше споменато, Гхи е разтопено по специфичен начин краве масло. При това топене се отстраняват захар, вода, някои млечни протеини. Получената субстанция е изчистена от вредните съставки на животинската мазнина и е богата на витамин Е, който като антиоксидант е най-силният. 

Има и витамин А, който е с многобройни ползи – за изгpaждaнeтo на очната ретина и функциите й; притежава силен дезинфекционен ефект; пoдпoмaгa растежа на клетките, имунитета, peпpoдyĸтивните възможности, полезен е за костите и т.н. 

Сред другите изключително полезни съставки е линоловата киселина, която влияе положително при кожни проблеми, съставът й в кърмата е важен за правилния растеж на пеленачетата. 

Приготвянето на Гхи не е сложно, но грешката и в дребните детайли го прави некачествено. Кравето масло, което ще се топи, трябва да е прясно и несолено, без външни добавки. За около 1,2 л масло /голям буркан/ е нужно краве масло около 1,5 кг

Нарязано на кубчета, се поставя в тенджера с дебело дъно да се загрява на среден огън. Изчаква се пълното разтапяне, след което да започне да ври и да образува пяна. Пяната се премахва, докато спре да се образува, като всеки път може да е различна според отделяните вредни съставки. Това може да се получи и само веднъж. 

По време на процеса ароматът от тенджерата трябва да е на мляко. Ако се появи друга миризма, значи взетото краве масло не е качествено, защото е претърпяло някакви обработки извън естествената технология на получаването му. В такъв случай каквото и да се получи, то няма да е Гхи. 

Показателен е и появяващият се цвят. Той е от мътен в началото към избистряне с изваряването на водата и утаяването на протеините. След двадесетина минути до половин час извирането ще стихне, поради почти пълното изпаряване на водата. 

Цветът обикновено потъмнява към кехлибарено, а ароматът става на печени ядки. Тогава маслото се отстранява от котлона и се оставя да изстине, за да се прецеди. Прецеждането става, като  върху гърлото на чист и сух буркан се прикрепя филтър и охладнялото масло постепенно се изсипва през филтъра в буркана. Филтърът се маха и маслото стои в отворения буркан докато изстина напълно, след което се затваря. 

С Гхи не бива да се прекалява

Както с всяко нещо, и с Гхи не бива да се прекалява – две лъжици дневно са достатъчни. Вярно е, че мастните киселини в това масло са особено ценни, съдържа и витамини, и минерали, няма въглехидрати, белтъчините са малко. Но точно заради високото съдържание на мазнини калорийната му стойност е висока – 900 Kcal/100 г. Затова не се препоръчва използването на Гхи в голямо количество от склонните към напълняване или които вече са с наднормено тегло, също така ако са със заболяване на панкреаса, остри язви или гастрити, болести на сърцето и кръвоносната система, висок холестерол. 

Възможно е и при някои да има свръхчувствителност и алергия към определена активна съставка. Освен това всеки организъм е индивидуален, със свои особености и концентрираното масло в голямо количество може да предизвика гадене, чревни спазми, сънливост, съответно намалена работоспособност

Маслото Гхи в ритуали

Маслото Гхи в индийските религиозни схващания и ритуали

Маслото Гхи е дълбоко залегнало в сложните за Западния човек религиозни представи в Индия. Според митологията, то е създадено от Господаря на създанията и е храна на боговете. Не е случайно, че се прави от краве мляко – в Индия кравата е свещено животно. 

Преработката с огън се свързва с пречистването и самоосъзнаването на духовното начало в човека, пробуждане и просветление. Гхи се е използвало и като гориво за лампите, което отново насочва към светлината. Религиозното значение на изгарянето му при различни ритуали е образно изгонване на физическото заболяване и невежеството на ума. При ритуала арати паленето на светилници с гхи е символ, подобен на помазването.

Гхи поддържа Оджас – фината енергия, която се свързва с духовността, висшата любов към Бога, отдадеността и предаността към него. Освен това Оджас е доброта, чистота, святост, съвършенство. Всичко това свързва Гхи с божествеността и според текстовете, оставени от мъдреците, способства за формиране на правилните наклонности, защото усилва силата на добротата и творчеството, действа като източник на огън и изпълва ума с просветление и чистота. Така в Индия е останало сравнението, че Гхи е в млякото, като Бог-в тровението. Затова не е случайно, че Гхи в Индия са счита за елексир и се възприема като скъп подарък.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *