FB PIXEL

10 стъпки в храненето и баланса в Аюрведа

10.01.2022

Индийската традиционна медицина ни дава съвети как да живеем здравословно, като се храним правилно и поддържаме естествения баланс на организма си посредством различни терапии. 

10 стъпки в храненето и баланса в Аюрведа

1. Намерете своя индивидуален Аюрведа профил

Здравословният начин на живот в индийската медицина зависи от индивидуалността на всеки отделен пациент. 

Всяка терапия, отвара, масаж или ястие е добре да съобразяваме с нашата изконна натура, която според Аюрведа се нарича пракрити (конституция), както и придобитата, актуална природа или така наречената пуруша, която обединява трансформацията ни под въздействието на различните външни фактори. 

Викрути пък наричаме дисбалансираната природа. Тъкмо поради това, ако сме решили да се занимаваме с терапии от Аюрведа, първата ни стъпка следва да бъде да се запознаем с нашия личен енергиен профил.

Конституцията е крехкият, уникален баланс от трите жизнени енергии според индийската традиция: кафа, вата или пита доша. Те изграждат всеки един от нас и ни правят това, което сме.

10 стъпки в храненето и баланса в Аюрведа

Хората с различен тип природа съответно реагират по свой начин на дадени хранителни вещества, податливи са на определени болести, а за да бъде ефективно лечението им, разчитат на съответните групи от билки и препарати. 

Например, на хората с ясно изразена пита доша в профила се препоръчва да консумират повече охлаждащи храни и подправки и да странят от загряващите. Ако най-застъпена пък е вата природата, пациентите е най-добре да си хапват често супа и други по-течни ястия.

2. Намалете дневния прием на добавена сол с храната

Този метод несъмнено ще ви помогне. Огромна част от хранителните продукти, които консумираме, много често съдържат сол. За нас това е достатъчно да сме здрави. 

Можете да сведете количеството на добавената сол до абсолютен минимум. Все пак не бива обаче да елиминираме напълно от менюто си йодираната готварска сол, тъй като тя е основен източник на йод за организма. 

Можете да я редувате с хималайската, която е доста по-мека на вкус и е по-безвредна.

3. Прибавете към ежедневния си режим и двигателна програма

10 стъпки в храненето и баланса в Аюрведа

Аюрведа терапията по принцип включва йога практики. Ако усещате обаче, че това занимание не ви е присърце, имайте предвид, че се насърчава движението под каквато и да е форма, стига тренировките да са съобразени с индивидуалните нужди на конкретния пациент.

Ако вече сте запознати с йога и можете да практикувате в домашна обстановка, можете да изпълнявате слънчеви поздрави всяка сутрин по 4 до 8 пъти. 

При възможност – включете повече асани и по-голямо натоварване в програмата. Ако пък все още сте начинаещи, запишете се на курс при професионален йога учител, докато напреднете достатъчно.

4. Пийте чай и заменете с него вредните напитки

Тайната на здравето и дълголетието е била открита още в Древна Индия. Както и в много други източни страни, и там пиенето на чай е всекидневен ритуал за много хора. 

Разликата с Китай и Япония е, че в Аюрведа рядко се препоръчва отвара от листата на чаено дърво. В индийските земи на по-голяма почит са безкофеиновите билкови чайове, ароматни и лековити, подходящи за всеки ден. Вредните напитки е препоръчително да се избягват. 

10 стъпки в храненето и баланса в Аюрведа

Отново трябва да подчертаем, че най-добре е да съгласувате със специалист относно това какви видове чай да подберете за своя режим.

5. Проверете каква е поносимостта ви към млечните продукти

Някои хора грешно смятат, че индийската кухня е веган. Това не е така, дори напротив – макар че наистина около четвърт от населението не консумира месо. 

Факт е обаче, че за част от пациентите в Аюрведа наистина се препоръчва замяната на млечните продукти с техни растителни аналози. Това се налага, тъй като има хора, за които тази група храни се оказва противопоказна.

Лесно е да проверим дали млякото и неговите производни продукти са подходящи за нас, или не. Просто пийнете малко количество прясно мляко преди лягане вечерта и не измивайте устата, нито зъбите си. 

На сутринта, ако имате лош дъх, това потенциално е знак, че може би вашето тяло не преработва добре лактозата. За да сте сигурни, можете да си направите и лабораторни изследвания за поносимост към нея.

6. Медитирайте поне веднъж на ден

Аюрведа е наука, както за физическото и психическото, така и за духовното здраве. Тя визира организма ни като механизъм, който отразява състоянието на енергийното ни тяло. 

От благосъстоянието ни на енергийно ниво зависи дори нашият имунитет, а също и нашата карма. За да се пречистим духовно и да възстановим хармонията, индийските лечители препоръчват да медитираме всеки ден в продължение на поне пет – десет минути.

7. Пречиствайте редовно тялото си

Всеки ден в организма се натрупват различни токсини. Те се съдържат в храната и напитките, които употребяваме, а често дори във въздуха и средата, която обитаваме. За да бъдем здрави, трябва да се пречистваме регулярно от тях. Аюрведа познава много билки и терапии, които можем да използваме за целта.

8. Изберете любимите си аюрведа подправки

Индийската кухня може да бъде вашия личен ключ към здравето и дълголетието. Освен това ястията са толкова свежи и вкусни, че никога повече няма да се чувствате ограничени, хапвайки си доволно полезна храна.  

Разковничето се крие в това да идентифицирате правилните подправки в съответствие с уникалната си природа, които едновременно да разнообразят менюто ви и да го обогатят с полезните си свойства.

Според вида на конституцията ви можете да избирате между дългия пипер, индийски шафран, куркума, кардамон и много други.

9. Преминете на диета с… десерти от Аюрведа

Ако имаме за цел да преборим излишната телесна маса и да отслабнем, индийската кухня може да помогне за точно това. Изберете от богатия асортимент изкусителни, но и полезни рецепти за десертчета. 

Можете да използвате чия семена, фурми, кокосови стърготини, вкусни плодове като манго, портокал и карамбола, както и микс от ароматни подправки от типа на канела, кардамон, индийско орехче и др.

10. Спете достатъчно в съответствие с вашата конституция

За да бъде успешна терапията ни с индийска медицина, специалистите препоръчват еднообразен всекидневен режим с достатъчно почивка и сън.

Това в никакъв случай не означава да прекарваме две трети от денонощието в спане. Напротив – вашият терапевт ще ви насочи за това колко часа сън е необходим за вас според вашата конституция. Програмата ви трябва да е нагласена спрямо насоките.

Благодарение на тези прости стъпки, можете да опознаете Аюрведа начина на живот и да приложите неговите принципи и в своето всекидневие.

Снимки: Pixabay.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *