FB PIXEL

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

17.01.2022

Аюрведа е философия за живота, наука за човека и начин за постигане на хармония. Тя е извор на знания, съхранени през вековете и предавани на поколенията. Историята на аюрведа започва в Древна Индия преди повече от 5 хиляди години и достига до наши дни. 

Днес аюрведа е позната по цял свят и има последователи на всички континенти. Тя е символ на природосъобразния начин на живот, на съвкупността от практики за лечение и пречистване на тялото и душата. Ето защо аюрведа се приема за символ на живот, радост и щастие. 

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

Практиките за лечение на различни заболявания и състояния, правят Аюрведа все по-широко приложима в наши дни. Тя е и една от основните функции на хилядолетното учение. 

Характерно за Аюрведа е, че при нея не само се търси начин за отстраняване на вредните последици, но се цели разкриване и справяне с първопричината за конкретните проблеми. 

В нейната основа е заложено постигането на баланс на енергиите в човешкото тяло. Това е определящо за достигане до хармонията със себе си и с околния свят. От своя страна това е пътят към съвършенството и осъществяване на човешкото щастие. 

Дошите и петте елемента в аюрведа

Древните лечители са вярвали в основополагащите пет елемента на света. Това са пространството, въздухът, огънят, водата и земята. От тях е изградено всичко, което ни заобикаля. 

От друга страна три са основни енергии, които според Аюрведа изграждат баланса в човешкото тяло. Те се наричат Доши и с тях хилядолетната наука обяснява индивидуалните особености и характеристики на всеки. 

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

Дошите носят имената Кафа, Пита, Вата. Всеки човек притежава и трите, но в различно съотношение между тях. Когато то се наруши, се появяват болестите или се дисбалансира вътрешният мир. Затова лечебните практики в Аюрведа са насочени към собствените възможности за постигане на позитивизъм и баланс. 

Всичко това е пряко обвързано с осмислянето на битието и намиране на смисъла на съществуването. Аюрведа проповядва отговорност към себе си и другите, постигане на просперитет с помощта на личните качества, търсенето на познанието, приемане на собствените емоции и чувства. 

Хилядолетното учение посочва разбирателството като начин за преодоляване на различията, а това характеризира Аюрведа като изключително позитивна философия за живота.

Оздравителният процес като път към самоусъвършенстването 

Няма как човек да е щастлив и да се радва на живота, ако е измъчван от болести или вътрешен дискомфорт. Съвременните хора често са подложени на стрес, напрежение и терзания, които почти винаги се превръщат в първопричина за различни здравословни проблеми. 

Аюрведа предлага начини за тяхното преодоляване, които изцяло се основават на природосъобразни терапии с помощта на екологично чисти продукти. 

Индийската медицина много често се предпочита като алтернатива на традиционната или се прилага паралелно с останалите конвенционални методи за възстановяване на доброто здраве. А то винаги е съвкупност от безпроблемно функциониране на системите в организма, както и с постигането на душевен мир със собственото Аз. 

Лечебната сила на храната 

Храната има основно отношение към здравето във всички учения за живота. В Аюрведа тя също има съществена роля за възстановяване на жизнения баланс. Индийската кухня е сред най-богатите на аромати, подправки и съчетания на вкусове. В повечето случаи те са част от лечебния процес или начин за съхранение на доброто здраве. 

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

Философията за храненето тук се основава на употребата на много плодове, зеленчуци, билки, подправки, които помагат на тялото да извлече по най-добрия начин полезните съставки и вещества, за да функционира безпроблемно. 

Широко разпространени са здравословните процедури, в основата на които са билковите масла и олиа. Те могат да се ползват и за директен прием, но най-вече се прилагат при лечебни масажи и терапии. 

Много от традиционните ястия са не само храна, но се смята, че имат лечебни свойства. Пречистването на тялото или т.нар. детоксикация е начин за отделяне на натрупаните токсини и вредни вещества, които могат да увредят органите. 

Те се натрупват основно в черния дроб, червата и стомаха. Индийските подправки помагат за правилното храносмилане, действат добре на метаболизма, подходящи са за различни хранителни разстройства и при справяне с килограмите. 

Лечителите препоръчват чайове и билкови отвари в комбинация с джинджифил, канела, лимон, карамфил, черен пипер и други популярни съставки. 

Те не само са полезни като противовирусно и противовъзпалително средство, но влияят благотворно върху настроението и повишават тонуса на човек. 

Йога и ароматерапия за повече позитивизъм и радост от живота

Ароматите са съществен дял от релакс терапиите в Аюрведа. Счита се, че те успокояват и допринасят за възстановяване след повишен стрес и тревожност. Използват се различни аромати и растителни масла, които се втриват в тялото или с тях се ароматизира помещението. 

В подобна приятна атмосфера човек може да се отпусне, да се обърне към себе си и да прочисти съзнанието си от всичко, което го притеснява. 

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

Един от най-разпространените и разпознаваеми по цял свят начин за релакс и поддържане на тялото в добра форма е йогата. Лечебната гимнастика е доказала своите ползи и все по-приложима в света. 

Асаните, както се наричат отделните йога упражнения, са подходящи за хора от различни възрасти, а често са препоръчани от лекарите при заболявания на опорно-двигателния апарат. 

Лечебната гимнастика е подходяща за ежедневно раздвижване у дома или в спортната зала. Йогата помага за усвояване на правилното дишане, за добрата стойка и за медитирането като природен и достъпен начин за справяне с напрежението и стреса. 

Аюрведа в съвременното ежедневие

Докато традиционната медицина залага на терапията въз основа на проявената симптоматиката, древната индийска медицина лекува човек с търсене на първопричината и проповядва следване на вътрешната хармония. 

Много хора използват Аюрведа методите, за да се поддържат здрави като предпочитат придържане към природосъобразния начин на живот. 

Йога упражненията, полезната храна и настройката за позитивно отношение към себе си и другите е основата, на която се крепи щастливото и пълноценно осмисляне на битието. 

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

Аюрведа центровете са все по-широко разпространени и посещавани в цял свят. Там човек не само може да се намери всички необходими подправки и билки, за да ги използва в своето ежедневие. В центровете се провеждат курсове за възстановяване и лечение. 

Те се водят от квалифицирани Аюрведа лечители и може да се съобразят с индивидуалното здравословно състояние на всеки. Те са подходящи за няколкодневна терапии, в която се предвижда и цялостен детокс на организма. 

Класическата ежедневна терапия започва със сутрешна загрявка на тялото. Това се постига с изпълнение на йога упражнения и практикуване на лечебно дишане, за да се изпълни с енергия тялото за предстоящия ден. А той продължава със здравословна храна в съчетание с терапии за освежаване и тонизиране. 

Аюрведа е символ на живот, радост и щастие

Аюрведа препоръчва разнообразни водни процедури като парни бани, вани, масажи и ароматерапии. С помощта на подобна терапии всеки се усеща много по-отпочинал, свеж и ведър. За постигане на вътрешната хармония помага медитацията, като освен с йога се комбинира успешно с физически активности на чист въздух сред природата. 

Голяма част от научените практики в Аюрведа центъра могат успешно да бъдат пренесени вкъщи, където да се изпълняват самостоятелно и колкото време е необходимо. 

Положителното отношение към заобикалящия свят и към себе си е пътят към преоткриване на радостта от живота, смисъла на човешкото съществуване и пълноценно използване на собствения потенциал. Само така може да бъдем полезни на себе си и на другите около нас. 

Философията на Аюрведа помага на човек да усети прилив на нова енергия, да се преодолее болести или други проблеми, да върне баланса си като пречисти тялото и ума от всичко, което го затормозява. 

Снимки: Аюрведа Банско 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *