FB PIXEL

Лечение на абсцес с Аюрведа

09.06.2018

Абсцесите – видове и причини за появата 

Абсцесът е гнойно възпаление, при което гнойта е в своеобразна капсула в образувана в тъканта кухина. Мястото е подуто, зачервено, затоплено и болезнено, особено при досег с гнойната капсула. Може да се предизвика и покачване на телесната температура като цяло. Абсцес може да се появи навсякъде по тялото – гръб, гърди, корем, слабини и т.н.

Абсцес - болест и лечение в Аюрведа

Има и вътрешни абсцеси, които засягат органи – черен и бял дроб, мозък, бъбреци, и др., като гнойното възпаление може да се развие и между органи. Като цяло абсцесите се свързват с нарушения при обмяната на веществата и понижен имунитет.

Практика е лечението да става чрез дренаж за гнойта, особено при вътрешните възпаления. Наред с това за Аюрведа абсцесите насочват към дисбаланс и съответно коригиране на две доши – огнената Пита и водната Кафа.

Пита е свързана с всички трансформации в тялото – от храносмилането и усвояването на веществата, метаболизма, през температурата, до процесите в кръвта и потта.

Абсцесите са проява на  повишена Пита

Течностите при възпаленията, подутините, отоците насочват към Кафа. Тази доша е свързана с регулацията на течностите в тялото, растежа и имунитета.

За балансирането на дошите особено важно е храненето. За Пита са необходими охлаждащи храни, сухи и меки. Подправките също трябва да са охлаждащи – джоджан, мента, копър, кардамон, магданоз, кимион, шафран, куркума и др. Като вкусове трябва да се набляга на сладкото, стипчивото и горчивото.

Мазила против абцес

За Кафа трябва да се увеличат топлите, сготвени  храни без пържено, затоплящите подправки, топлата вода за пиене. Като вкусове е необходимо да се наблегне на лютивото, стипчивото и горчивото.

Друга възможност за поява на абсцес е токсини да са блокирали сротите – микроскопични каналчета в тъканите за превод на енергия. Решението е пречистване на организма от токсините, като същевременно се спре консумацията на месо, млечни произведения, яйца.

Не рискувайте със самолечение на абсцесите

Лечението на абсцесите – не само вътрешните, но и външните, трябва да се консултира с аюрведа лекар, защото забавянето или грешките могат да доведат сериозни усложнения.

Особено опасни са вътрешните абсцеси. Те не се виждат и човек може да има симптоми, които да не свързва с гнойно възпаление. Затова трябва да се търси медицинска помощ при настъпването на по-траен дискомфорт. Например задухът и кашлицата могат да са от белодробен абсцес; главоболие, повръщане, виене на свят може да сигнализират за абсцес в мозъка, който при забавяне на лечението може да доведе дори до нарушения в говора. А чернодробният абсцес може да доведе до жълтеница. Външните гнойни възпаления пък могат да разширят обхвата си или да започнат да се появяват често.

Освен третирането на възпаленото място – с билки, мехлеми, дренаж, аюрведа лекарят трябва да определи общото състояние – настъпилите нарушения в енергийния баланс, довели до възпалителния процес. Абсцесите могат да са свързани с различни проблеми – с нарушена обмяна на веществата, с дейността на мастните и потните жлези, липса на витамини, отслабнал имунитет. Възвръщането на първоначалния енергиен баланс ще премахне причината за възпалението. Според откритите отклонения, пълното лечение може да продължи различни периоди. Самолечението без лекарско предписание не е желателно, защото например куркумата, която Аюрведа широко използва срещу  абсцесите, не бива да се прилага, ако се приемат средства за разреждане на кръвта, или, да речем, пациентът има проблеми с жлъчните пътища. Иначе срещу възпалението куркума може да се пие разтворена във вода или да се налага на мястото като паста. Може също така куркума на прах и зелен джинджифил – по чаена лъжичка да се смеси с лъжица мед и малко сол, сместа да се постани върху марля и да се наложи като компрес на мястото.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *