FB PIXEL

Лечение на лицева парализа чрез Аюрведа

12.06.2018

Причини за лицевата парализа

Лицевата парализа има различни степени. Може да е едностранна, двустранна или да засегне долната част на лицето. Изразява се в загуба на волеви движения в засегнатата област. Човек не може да извършва елементарни мимики – повдигане на вежда, затваряне на око, набръчкване на челото.

Аюрведа лечение на лицева парализа | Ayurveda Bansko

В долната част се получава деформация в ъгъла на устата, нарушават се вкусовите възприятия, слюноотделянето.

Аюрведа свързва лицевата парализа на първо място с дисбаланс на Вата енергията/Доша в тялото. Тя е “въздушната” Доша, съставена от елементите Въздух и пространство. Тя отговаря за всички движения на всичко – от мигновените мигания, през движението на кръвта, дишането и т.н., до предвижването.

Тук се включват и енергийните движения – без Вата другите две Доши – Пита /за трансформациите, обмяната на веществата/ и Кафа /за течностите и консолидацията на твърдата материя/ – не биха могли да протичат в тялото.

“Въздушната” Вата е енергията, която най-лесно излиза от баланс и това води до нервно-мускулни нарушения. В същото време излизането й от равновесие провокира към дисбаланс и другите две Доши, при което се получават комбинирани отклонения. Така нарушенията при Вата са в основата на повечето заболявания.

При лицевата парализа може да става дума за запушени от токсини сроти. Сротите са микроскопични каналчета в тъканта, през които циркулира телесната енергия. Те са най-фината част на системата от многобройните проводящи канали, която включва да речем и чревния тракт.

Токсините от своя страна се получават от недобро хранене и храносмилане, при което неусвоени хранителни остатъци гният в храносмилателния тракт и отделят отрови. Кръвта разнася тези отрови и те се трупат из цялото тяло.

В даден момент могат да предизвикат запушване на фините енергийни канали. Тези канали могат да се увредят и от излязла от баланс Пита. Тази “огнена” Доша, която трябва да изгаря ненужното, ако е прекалено усилна, може да предизвика “прегаряния” на неправилни места.

Лечение на лицевата парализа с Аюрведа

Мука Лепам терапия | Ayurveda Clinic Bansko

Лицевата парализа може да отмине спонтанно, както и се е появила. Може обаче сетивните и двигателни нарушения да продължат в различна степен и време при различните пациенти с нарушаване на говора, мигането и овлажняването на очите и т.н.

Аюрведа има многобройни варианти за лечение на лицева парализа – чрез билки, масла, масажи, специализирано въздействие върху марма точките.

Много ефективна е Марма терапията. Чрез нея се въздейства на енергийни точки/центрове в тялото. Те са 107 и “ръководят” различни анатомични структури, които са съвкупност от кръвоносни съдове, нерви, стави, кости. Тези центрове са чувствителни и лесно могат да се увредят и от вътрешни, и от външни фактори. Тук Аюрведа е развила специален клон в лечението, който се нарича марма чикица.

Правят се специални масажи с ръце върху точките, с които се отстранява блокирането, спиращо енергийните потоци в тялото. Подобряват се невромускулните връзки, лекуват се всички форми на неврологичните разстройства, възвръща се чувствителността.

От аюрведа масажите много полезен при лечението на лицева парализа е Широ васти, при който се използва лечебно масло. Той се прилага при разнообразни неврологични проблеми, подхранва сетивните органи. Извършва се вечер или през нощта, след като са проведени пречистващи терапии.

Широ Васти

Пациентът е в седнало положение, като маслото не бива да тече от главата и затова се използва специална кожена шапка с определена височина. В нея по определен начин се сипва затопленото лечебно масло, при което пациентът трябва да е неподвижен, дори не бива да киха.

Продължителността на процедурата при различните Доши е различна. При Вата е 30-40 минути, за Пита са нужни 20-30 минути, най-малко е при Кафа: 15-20 минути. След процедурата се правят масажи на врата, раменете и гърба, и се отмива с топла баня, след което главата се намазва със специална билкова паста с рациново масло, която балансира Вата.

Като цяло лечението е съпроводено с хранителни и дневни режими, назначени от аюрведа лекаря, принципите на които трябва да се спазват и след лечебния курс.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *