FB PIXEL

Повишена киселинност в стомаха

02.06.2018

Как и защо получаваме киселини в стомаха 

За Аюрведа повишената киселинност в стомаха е резултат от отслабналата сила на биологичния огън Агни. Това е храносмилателният огън, чрез който на тялото се осигурява нужната енергия за живот и развитие.

Повишена киселинност в стомаха

Агни не бива да се възприема в съвсем буквалния смисъл на думата “огън” и конкретната й визуална асоциация. За Аюрведа това всъщност е философско понятие, с което се обозначават трансформациите на материята, преминаването й от един вид във друг. Агни “отговаря” за разграждането на храната до хранителни вещества и усвояването им от организма за подхранване на всички нива – на клетките, на тъканите, на органите. Така храносмилателният огън е от възлово значение за цялостното здраве на човека. Отклоненията от оптималното протичане на биологичните процеси при Агни се възприема като отслабнал храносмилателен огън. Освен другите последствия за организма, това има и конкретни прояви в стомашно-чревния тракт, една от които е повишената киселинност.

Повишената киселинност в стомаха може да се предизвика от различни причини и те определят начините и продължителността на лечение. В голяма част от случаите проблемът е временен и се предизвиква от поетата храна – може да е била мазна или пикантна, или престояла, и т.н. Затова Аюрведа има правила за хранене, които са като превенция и които се използват също така при съответните лечения. Повишена киселинност може да предизвика и приемът на някои лекарства. Може също така да става дума и за болест – язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и т.н. Нередовното хранене например уврежда храносмилателната система и киселините са един от симптомите. Други причини може да са проблеми при разграждането и усвояването на веществата, поява на паразити, намалено съдържание на микроелементи или други съставки, и т.н. Сред основните симптоми при повишена киселинност са повдигане с горчиво-кисел вкус в устата, парене в гърлото и гърдите. Появата на пристъпи от болки насочва към язва.

Как с Аюрведа да премахнем повишената стомашна киселинност

За да се отстранят проблемите с повишената киселинност в стомаха, е необходимо да се оптимизира Агни, като той не бива да е нито слаб, нито силен.

Аюрведа билки против повишена киселинност

Трябва да се има пред вид, че биологичният огън не е постоянна величина, при него има всекидневни колебания, също така сезонни, свързани с възрастта и др. Освен това Агни е различен и при различните типове тяло /Доша на човека/. Най-силен храносмилателен огън има Пита дошата. Ако тя излезе от баланса си в равновесието на трите Доши, биологичният огън се засилва прекомерно и това обикновено води до киселини в стомаха.

Вата и Кафа дошите са с по-слаб храносмилателен огън и това трябва да се има пред вид, когато се говори за оптимизирането му. Тези особености изискват леченията да се правят след диагностика на аюрведа лекар, който да назначи индивидуалния лечебен курс за подобряване на храносмилането.

Целта е разграждането и усвояването на храната да е пълноценно, без застояващи в стомаха и червата остатъци, които да загниват, и да отделят отрови, и газове. Обикновено се налага и природосъобразно пречистване на организма от натрупаните токсини. Това е съпроводено и с начин на хранене според Дошата на човека, която определя полезните и вредните за него храни, съчетаването на продукти, храни, вкусове и т.н.

Този начин на хранене трябва да се наложи като начин на живот, ако човек иска да е здрав. За различните доши Аюрведа има различни комбинации от билки и подправки за стимулиране на Агни по време на храненето, има и общи. Един от общите например е преди основното ястие да се приеме настърган пресен джинджифил – около чаена лъжичка, с прибавени няколко капки натурален лимонов сок и малко сол.

Черният пипер и кардамонът пък стимулират образуването в устата на слюнка, в която има ензими за първоначалното смилане на храната.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *