FB PIXEL

Какво трябва да знаем за петте елемента в Аюрведа?

15.05.2023

Аюрведа е познание за живота, чието начало се свързва с Древна Индия. Възникнало преди повече от пет хиляди години, то и до днес е източник на полезни съвети за здравословен начин на живот. 

Аюрведа обяснява човешкото съществуване и съхранява знания за правилното функциониране на човешкото тяло. Ето защо последователи на индийската наука са хора от различни точки на планетата, които следват предадените през поколения принципите за постигане на хармония, вътрешен мир и разбирателство със света, който ни заобикаля

Какво трябва да знаем за петте елемента в Аюрведа?

Какво представлява Аюрведата?

Аюрведа е същинска философия за самоусъвършенстване на човека. Тя включва система от лечебни практики и алтернативни терапии, които помагат за преодоляване на редица болести и нездравословни състояния. Аюрведа проповядва ценни правила за водене на пълноценен начин на живот, източник е на знания за хората и света. 

През хилядолетията натрупаният опит на древните мъдреци е съхранен, обогатен и се предава и до наши дни. Аюрведа е източник на познание, път към личностно осъзнаване и начин за духовно израстване. А те се постигат с равновесие, което носи здраве, спокойствие и дълголетие. Всъщност Аюрведа е най-старата наука за здравословен начин на живот.   

Какво трябва да знаем за петте елемента в Аюрведа?

Какво смята науката за Аюрведа?

Аюрведа практиките са доказали своите качества през всичките години на своето съществуване. Аюрведическата медицина спазва принципите са съхранение на живота максимално балансиран, което означава не само физическо, но и психическо и емоционално здраве. 

За разлика от традиционната медицина, аюрведа търси причината за всяка болест. Аюрведичните лечители вярват, че първоизточникът на проблема трябва да бъде осъзнат и преодолян, а не само да се слага фокус върху симптомите от едно или друго болестно състояние. 

Затова в Аюрведа се използват осем начина за диагностика:

  • С Нади се установява състоянието на пулса на човек. 
  • Моотра е начин за диагностициране въз основа на урината, докато при Мала – с изпражненията. 
  • Диагностиката минава и през състоянието на езика, което се нарича Жива. 
  • С това е свързан и следващия начин, който се нарича Шабда и наблюдава речта на човек. 
  • Спарша служи за установяване с докосване, а Аакрути оценява външния вид. 

Какво са петте елемента в Аюрведа и кои са те?

Според Аюрведа в човешкия организъм има три основни енергии, които се наричат Доши. Всеки един от нас притежава в различна пропорция част от тях и това предопределя неговите индивидуални характеристики още от раждането. Трите Доши са Пита, Кафа и Вата. Ето защо човешкото тяло е енергийно поле със своя уникалност. 

Нарушили се обаче балансът между енергиите, настъпват болести и нездравословни състояния в тялото на човек. Пита се свързва преди всичко с метаболизма в организма. Кафа отговаря за имунната система у развитието. Докато Вата предопределя кръвообращението, здравето на сърцето и на дихателните пътища.      

Какво трябва да знаем за петте елемента в Аюрведа?

Наред с Дошите индийските лечители приемат, че Космосът е съставен от пет основни елемента. Те са във всичко около нас и дори са част от човешкия организъм. 

Всяка от трите Доши е пряко свързана с петте елемента, които са въздух, вода, огън, земя и етер. Например, Кафа е изградена от вода и земя. Вата – от въздух и етер. А Пита се свързва с огъня и водата. Всеки от нас съдържа част от тези енергии и те определят характера, здравето и жизнения ни път. 

Земя 

Земя е един от петте основни елемента в Аюрведа. Това е твърдата материя във Вселената. Свързва се с формата на човешкото тяло. Ето защо е от основно значение за жените и бъдещите майки, които дават нов живот. 

Древната индийска философия свързва земята със сезоните зима и ранна пролет, когато е твърда и студена самата материя на планетата. 

Огън

Огънят е топлината и светлината. Той е жизнено важен и хората, при които преобладава този елемент са огнени и страстни

Огънят има пречистваща сила и както пламъците изпепеляват, така Дошата Пита е отговорна за пречистването на организма. Тя има отношение към храносмилателната система и стомаха и тяхното правилно функциониране. Огънят касае обмяната на веществата, помага за добър метаболизъм и изчистване от вредните за тялото токсини.

Вода

Водата е също основен елемент, без който съществуването на Земята е немислимо. Водата е течна, влажна и мека. В утробата на майката бебето е в течна среда, създава се усещане за сливане с нея и през целия си живот човешкият организъм се нуждае от вода. Обезводняването спира нормалното функциониране на органите в тялото. 

Водата пречиства и снабдява с необходимите елементи. Аюрведа лечителите препоръчват денят да започне с чаша вода след ставане от сън. Това набавя необходимото количество течност в организма и стимулира обмяната на веществата.   

Какво трябва да знаем за петте елемента в Аюрведа?

Въздух

Въздухът навсякъде около нас. Той съдържа жизненоноважният кислород, който съпътства съществуването на живот на нашата планета. Според Аюрведа въздухът може да е твърд като земята и остър като огънят. Съществува също така хармонията между вода въздух. 

Индийската наука за живота посочва пет основни посоки на този основен елемент. Те са съответно: нагоре, надолу, навън, навътре и към центъра. Те спомагат за баланса в организма. 

Индийските лечители казват, че въздухът е отговорен и са посоката на човешките мисли. Препоръчват също така, при хората с преобладаване на Дошата Вата да възстановяват вътрешния си баланс със сгряващи храни, които създават баланс между студения въздух и вътрешната топлина на човешкото тяло. 

Етер

Петият основен елемент във Вселената е етерът. Аюрведа го определя още като пространство. За разлика от останалите четири елемента, етерът не се свързва с движение. Той се причислява към студените елементи обаче и като негов сезон се сочи зимата. 

Етерът също така е лек и в човешкото тяло е във всяка кухина, според Аюрведа. Съдържа се в устната кухина, в белите дробове, в стомашния тракт, в носа и в останалите вътрешни органи. Друго характерно за този елемент е, че той се определя като най-близък до горчивия вкус, въпреки че сам по себе си той няма точно определен вкус.  

Любопитни факти за Аюрведата

Човешкото тяло е уникално по своята природа и индийската медицина го обяснява с енергийните полета в него. Любопитно е, че на тях може да се повлияе дори с храната, която приемаме. Не е случайно, че индийската кухня е една от най-богатите на вкусове, аромати и използване на билки. 

Хранителните навици на човек също оказват влияние върху качеството му на живот и не само на физическото здраве, но и на психическото и емоционално състояние

Вече стана въпрос за силата на водата. Денят ни трябва да започва с живителна напитка, която задвижва системите вътре в нас след сън. Храната е препоръчително да бъде съобразена с индивидуалните характеристики на всеки от нас, а те се определят от съотношението на всяка от трите Доши.

Какво трябва да знаем за петте елемента в Аюрведа?

Ценни съвети за лечебните практики, терапии, набавянето на качествени продукти с ясен произход може да се направи във всяка утвърдена индийска клиника по света. Така че не е необходимо вече да стигнете до Индия, за да почерпите от хилядолетния опит на древните мъдреци.

В България са популярни Аюрведа центровете, които се намират в Банско и София – Аюрведа Банско и Аюрведа София. Тук се извършва диагностициране и лечение и могат да се получат ценни съвети от професионалистите, които работят там. Продуктите, които се използват, са изцяло натурални, а лечителите са с необходимия опит и са преминали специализирано обучение по  аюрведична медицина. 

Могат също така да се закупят 100-процентово чисти масажни олиа, хранителни добавки, билки и медикаменти, съобразени с Аюрведа практиките.

Аюрведа съветва лечението да е комплексно. Т.е. то преминава през естественото пречистване на организма от всички вредни вещества, през терапия, духовни практики и лечебна гимнастика. 

Защо е важно пречистването?

Според Аюрведа всички токсини трябва редовно да бъдат изчиствани от организма, защото те разболяват нашето тяло. Тук обаче не става въпрос само за физиология. Отнася се също така за нашите мисли и емоции, които с помощта на медитация ще са светли и позитивни. 

Човешката хармония е съчетаване на тяло и дух, на физика, психика и емоционално здраве. Само така ще бъдем балансирани и ще израстваме като личности. 

Трябва ли да се доверим на Аюрведа?

През всичките години от своето възникване, това е учение, което се е доказало многократно във времето. Ето защо то се следва от милиони хора, които намират в индийските практики обяснение за човешкото съществуване и начин за справяне с проблемните ситуации. 

В забързаното ежедневие на нашето съвремие всеки от нас се нуждае от възстановяване на енергията в себе си. Аюрведа помага да се хармонизира тялото и да се самоусъвършенстваме.

Как може да практикувате Аюрведа правилата за хармоничен живот?

Ако тепърва се запознаваме с това учение, най-добре е да потърсим експерти. Във всеки Аюрведа център може да получим полезни съвети за нашето здраве, за основните принципи, които трябва да следваме. Там може да се консултираме с лекар-специалист и той да определи нашите индивидуални потребности.

Снимки: Аюрведа София/Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *