FB PIXEL

Асцит

25.02.2019

Какво е асцит, симптоми и причини

Асцитът е задържане на течност в корема. Тя е подвижна, което може да се установи при обръщане на пациента от едната на другата страна в легнало положение. Може също така да се почувства с ръце – ако коремът се притиска дори слабо, но по-рязко от едната страна, се усещат вибрации от другата, предизвикани от “ударни вълни” на течността. Това отсъства при другите състояния на подут корем – от бременност, напълняване, ракови заболявания, кисти на панкреаса и т.н.

ascit

Когато течността при асцита е малко – под половин литър, липсват ясни симптоми. Затова заболелият за известен период може да смята, че увеличеният обем в областта на корема е от напълняване или да речем, от образуване на газове.

С времето обаче количеството събирана течност се увеличава и при някои пациенти може да стигне до над 15 литра. Затова при напредване на асцита се получава ясно изразен подут корем. Пъпът е изгладен, като от налягането може да се получи и пъпна херния. Кожата е лъскава и опъната, хълбоците са изгладени, при мъжете обикновено се получава обезкосмяване.

Характерно е също, че увеличеното тегло се поема от издутия корем и течността в него, а иначе се наблюдава заслабване на тялото, особено на крайниците, а краката отичат. При това от подуването се притискат различни вътрешни органи, като например диафрагмата, от което силно се ограничава функцията на бeлите дробове за вдишване и издишване, и пациентът получава задух. Заради притискането на стомаха и червата пък, при хранене пациентът чувства тежест, гадене, болка и затова апетитът му силно намалява.

Разнообразни причини могат да доведат до асцит. Най-общо казано, приливът на течност в корема надвишава отлива, като това няма общо с пиенето на течности, а се дължи на здравни проблеми с различни органи:

 • чернодробна цироза
 • хепатит от двата вида – В и С
 • отравяне на черния дроб например при алкохолизъм
 • бъбречни заболявания
 • болести кръвоносната система и сърцето.

Може също така да се предизвика от рак – например на млечната жлеза, дебелото черво, на панкреаса, на матката, яйчниците, червата и др.

Аюрведа лечението

Аюрведа лекува, като възстановява жизнените сили на човека, наречени Доши,  в оптималното им състояние. Те са три и на всеки природата ги задава в някакви съотношения, с което са в установен в баланс. Така органите и системите, за които отговарят тези енергии, работят оптимално и хората не боледуват.

ascit

Ако някоя Доша наруши хармонията, се нарушава дейността на органите и системите, за които тя отговаря, и се появяват болести. Тъй като асцитът се предизвиква от непълноценна работа на различни системи, аюрведа лекарят преценява какви промени при кои Доши трябва да станат, за да се възвърне енергийният баланс.

Промените настъпват чрез храненето, прием на различни билкови комбинации, обливания и масажи с масла, процедури и терапии за изчистване на токсините от организма, йога.

Една от най-честите причини за асцита са чернодробните заболявания. А за черния дроб отговаря Дошата Пита, така че трябва тя да бъде коригирана. Разбира се, прилагат се и средства за извеждане на течността от корема: естествени диуретици, някои от които имат и слабително действие, и увеличават потенето. Диуретици в Аюрведа са:

 • пунарнава
 • лимонова трева
 • репей
 • канела
 • мента
 • магданоз
 • кориандър
 • хвойна
 • алое вера
 • чесън
 • трибулус и др.

Диетата трябва да е съобразена за намаляване на Пита – да се избягват горещите храни, мазните, сладките. Червените меса не са желателни. От подправките са подходящи кимион, кориандър, куркума, мента, лимон, липа, като дозировката е индивидуална – малките дози могат постепенно да се увеличават според състоянието. Най-добре е да се приемат във вид на чайове преди хранене или след това. Пациентът трябва да се отдаде на пълна почивка и медитация, за да се избегнат стресовите състояния.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *