FB PIXEL

Повишена жажда за вода

20.02.2019

За какво е показателна повишената жажда

Повишената жажда е сигнал за намалели течности или увеличено съдържание на определени вещества в кръвта, плазмата, клетките. За това може да има вътрешни и външни причини.

Повишена жажда за вода

Вътрешните най-често са:

  • лошо храносмилане и нарушена обмяна на веществата
  • чернодробни проблеми
  • проблеми с вътрешната секреция
  • нарушени отделителни функции на бъбреците
  • възпаления и др.

Външните причини са инциденти – рани, изгаряния, отравяния с дим или от змии, и т.н.

Дехидратацията е сериозен проблем за организма. Съдържанието на вода в човешкото тяло варира с годините, но стига до над 65 процента. Това съдържание има минимум, под който не бива да пада. По-голямата част от течностите са в клетките и са жизнено важни за тях – могат да способстват за подържането и развитието им, но ако се появят нарушения, могат и да ги умъртвят.

Показателно е, че без вода човек може да живее около седмица, после умира от самоотравяне. Затова при перманентно чувство за жажда непременно трябва да се потърси лекарска помощ за диагностика и лечение. От само себе си се разбира, че тук не става дума за жаждата, която се появява например след консумация на прекалено солено или когато по някаква причина през деня не сме пили вода.

За аюрведа постоянното чувство за жажда е свързано с нарушения при жизнените енергии в тялото. Най-често това е дисбаланс на Пита – енергията, която контролира разграждането и преобразуването на храната до вещества за усвояване, и съответно метаболизма. Тя е пряко свързана храносмилателния тракт, черния дроб, злъчката.

В основата обаче може да е и сухата Вата-енергия, която се асоциира с вятъра. Тя отговаря за движенията – от проникването на веществата в клетките, през кръвообращението, движенията на мускулите, нервните импулси,  до протичането на другите две енергии – Пита и Кафа, които без нея не могат да се движат по тялото. Усилената Вата може да блокира Кафа, да доведе до “пресушаване” на организма, а също така и да усили прекалено или да подтисне огъня Агни, свързан с Пита.  Усилената Кафа от своя страна може да доведе до състояния с повишена температура – например грип или до чернодробни проблеми, което да предизвика жажда.

Аюрведа лечението

След като диагностицира какви са нарушенията в баланса на енергиите/Дошите, довели до повишена жажда, аюрведа лекарят определя комплексно лечение за възстановяване на баланса. Целта е организмът да си възвърне естественото протичане на жизнените процеси и да възстанови функциите си, и да се справи сам с болестните проблеми.

Повишена жажда за вода

Съчетава се дневен и хранителен режим с терапевтично пречистване от токсините, а това е съпътствано с медитация и лечебни практики от йога. Лечението е строго индивидуално, защото съотношението на енергиите при всеки е уникално, съответно и Дошовите отклонения.

Всяка Доша се усилва или намалява с определени видове храни:

  • Пита например, която е гореща, лека и течна, се балансира с по-хладна и суха храна, избягват се загряващите вкусове като лютивото.
  • Студената, лека и суха Вата се намалява с по-топла и течна храна
  • Усилената Кафа, която е тежка, мазна, студена, се връща в баланс с леки, по-топли и постни храни.

Прочистването е необходимо, защото токсините, образувани при лошо храносмилане, се разнасят от кръвообръщението по цялото тяло и тровят клетките, а също и блокират фините канали за енергийните потоци. Извършва се външно – обливания с растителни масла, аюрведа масажи, билкови втривания, билкови парни бани и т.н. Вътрешното пречистване се провежда със слабителни и очистителни процедури.

Медитацията е, защото за Аюрведа емоционалното, както и  духовното здраве, са пряко свързано с биологичното. Същевременно йога позите и упражненията помагат срещу различни конкретни заболявания. След излекуването пациентът трябва да се придържа към хранителния и дневен режим, подходящ за съответната Доша – видове храни, начин на хранене, работа, сън, почивка.жажда за вода”

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *