FB PIXEL

Аюрведа диета

04.12.2019

Всички живи същества във Вселената се нуждаят от храна. Казват, че храната е причина за стабилност на всички живи същества. Сложността, яснотата, добрият глас, дълголетието, интелигентността, щастието, удовлетворението, подхранването, силата и интелектът се обуславят от храната. Здравето, както и болестите, зависят от диетичния начин на живот.

Правилната диета, приета по правилен начин може да доведе до по-добро здраве или иначе може да доведе до заболявания. Аюрведичната диета предоставя план относно това какъв вид храна да се яде, коя трябва да се избягва и относно насоките за правилен прием на храна.

Диетата поддържа живота постоянно, точно както къщата (се поддържа) от стълбовете. Счита се, че диетата е един от стълбовете на живота, върху който стои животът. Ачаря Чарак е казал, че диетата поддържа живота, ако се приема с дисциплина по правилен начин. Диетата има основна роля за поддържане на здравето и за лечение на различни разстройства. Според Ачария Кашяп диетата се счита за Махабхаишаджа, т.е. голямото лекарство.

Фактори, които трябва да се имат предвид за правилното храносмилане на храната са

 • Джатарагни (Jatharagni) /Пачакагни (Pachakagni)/ храносмилателна сила – огънят се използва за готвене на суровата храна, за да стане подходяща за консумация. По същия начин, джатарагни или храносмилателната сила на човек, която присъства в стомаха, е необходима за превръщането на храната в полезната форма за подхранване на телесните тъкани. За да се поддържа доброто функциониране на тялото, храносмилателната сила трябва да се запази.
 • Влияние на енергията на вата върху храносмилателния процес [нервен механизъм на храносмилане] – енергията на вата е отговорна за приема на храна и за изхвърляне на отпадните продукти, които се образуват по време на храносмилателния процес. Основните три вида вата енергия (Прана ваю, Саман ваю, Апан ваю) участват в храносмилателната система.

 

 • Прана ваю – Процесът на поглъщане / гълтане протича под влияние на Прана ваю.
 • Саман Ваю- Саман ваю( Saman vayu) увеличава храносмилателната сила. Саман Ваю е отговорен за разграждането на храната до различни форми от страна на червата. Саман ваю също стимулира изтласкването на полезната част от храносмилането към сърцето, и от там да изпрати към цялото тяло, този процес е известен като раса дату (rasa dhatu). Освен това стимулира действието за изтласкване на останалите отпадни продукти (мутра, пуриш) към долната част на корема или дебелото черво.
 • Апана ваю – Апана ваю (Apana vayu) се намира главно в дебелото черво, където отпадъците от храносмилателния процес се съхраняват известно време преди неговото изхвърляне.
 • Кледа (Kleda) (овлажняващ или хидролизиращ процес върху храната) Този процес облекчава храносмилането и го защитава. Храната се навлажнява, омекотява и се разлага, за да улесни храносмилането под влияние на пачака пита (pachaka pitta).
 • Снеха (Sneha) (процес на омекотяване на храната) – Слюнката и стомашните сокове помагат за превръщането на храната в течна, гладка и мека, което е полезно за по-добрата функция на храносмилането.
 • Каала йога (Kaala Yoga) (Фактор на времето в процеса на храносмилане) – Времето също допринася за правилното храносмилане на изядената храна. Необходими са 12-14 часа за завършване на общия процес на храносмилане в нивото на червата.

Ако човек не следва правилата и указанията, споменати в аюрведа, това със сигурност ще доведе до заболявания, свързани с храносмилането, тъй като храносмилателната сила отслабва поради неправилен начин на живот. Когато храната се приема правилно и според правилата, тогава могат да се постигнат само ползи от диетата. Неправилният хранителен навик е етиологичен фактор за дисбаланс.

 

Правила и разпоредби за приемане на диета – Диетата и хранителните навици имат еднакво значение в живота.

 1. Ушнам Ашният (Ushnam Ashniyat) (Яжте, когато храната е топла или прясно приготвена) – Ако някой следва това правило и яде топла храна, тя има добър вкус, също така изядената храна стимулира храносмилателния огън и се усвоява бързо. Приемът на топла храна помага за поддържане на перисталтичните движения, стимулира секрецията и по този начин подпомага храносмилането. Не се препоръчва и изключително гореща храна, тъй като може да причини замаяност, усещане за парене, прекомерна жажда и виене на свят и т.н.
 2. Снигдам Ашният (Snigdham Ashniyat) (използване на правилно количество мазнини в диетата) – храната без мазнини или олио, вътре абсорбира влажността на храносмилателния тракт и затруднява храносмилането, предизвиквайки сухота на кожата, запек и т.н.
 3. Лагу Ашният (Laghu Ashniyat) (по-малко количество и лесно за храносмилане) – винаги приемайте храна, която е по-малко в количеството и е лесна за храносмилане. Това също означава да спазвате по- голяма честотата на диетата или яжте с редовен интервал. Не е добре да имате само едно хранене с голяма порция храна.
 4. Джирне Вирявирудам (Jirne Viryavirudham) (навик на преяждане) – Човек трябва да приема храна само, когато е усвоил вече предишното хранене. Значи не яжте, ако не чувствате глад.
 5. Ишта Деше, Ишта Сарвопакаранам (Ishta Deshe, Ishta Sarvopakaranam) (яжте с удоволствие и щастие) Този термин се отнася до хранене на хигиенично място, снабдено с всички необходими неща за добро психологическо състояние по време на хранене. Човек трябва да приема храната в подходящо оборудвано място, с всички аксесоари и не трябва да предизвиква смущаващи емоции като гняв, страх, безпокойство, стрес и т.н.
 6. На Атидрутам Ашният (Na Atidrutam Ashniyat) (не яжте твърде бързо) – Храната не трябва да се приема твърде прибързано. Ако храната се приема твърде набързо, тя влиза в грешен проход и не влиза правилно в стомаха. В тази ситуация човек никога не може да определи вкуса на хранителните изделия и дефектни чужди тела, смесени с тях. Също така храната, когато се яде набързо, нарушава нормалния му път.
 7. На Ативиламбитам Ашният (Na Ativilambitam Ashniyat) (не яжте твърде бавно). Тази концепция се отнася до това, че човек не трябва да приема храна твърде бавно, защото това няма да даде удовлетворение на индивида. В тази ситуация той би приел повече от необходимото, храната става студена и ще има лошо храносмилане. Затова човек не трябва да приема храната много бавно.

Всички тези фактори пречат на Агни и храната не може да бъде усвоена правилно. Приемайте храна с пълно внимание само върху храната – човек не трябва да говори, да се смее или да бъде несъзнателен, докато приема храна. Секрецията на храносмилателни сокове се нарушава и накрая системата също се засяга, което засяга както тялото, така и ума.

Говоренето и смеенето отклоняват вниманието от храненето, и храната се яде твърде прибързано или твърде бавно. По този начин не може да се поддържа равномерната скорост на хранене, следователно и двете горни становища са практически верни. В рамките на едно хранене, някои храни се ядат набързо, докато някои бавно, ако вниманието е отклонено от други неща.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *