FB PIXEL

Принципи за добро храносмилане в Аюрведа

01.07.2018

Според Аюрведа, храносмилателните проблеми стоят в основата на почти всички заболявания. Ако храносмилателната система работи добре и правилно, много от заболяванията могат да бъдат предотвратени, а вече настъпилите проблеми да бъдат отстранени.

Храносмилане в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Принципи за добро храносмилане в Аюрведа 

Агни, Оджас и Ама

Агни се нарича биологичният, храносмилателния огън на тялото, който е отговорен за всички храносмилателни процеси, които протичат в организма ни. Ако Агни функционира правилно, то тялото ни може да смила ефективно храната, да абсорбира всички необходими за поддръжката му вещества и да се освобождава от отпадъците редовно и без никакви проблеми.

Оджас ведическите лечители наричат жизнения сок, най-пречистения продукт от храната, която консумираме. С други думи, ако цикълът на Агни „храносмилане – абсорбция – асимилация” е балансиран и правилен, това увеличава Оджас (жизнеността, енергията и имунитета).

В Аюрведа, Оджас е най-висшата форма на енергия в тялото ни и той свързва физиологията със съзнанието и спомага за по-добър имунитет и благополучие.

Ама – Неправилното храносмилане от друга страна води до образуването на Ама (токсини).Във ведическата медицина всички болестни състояния се проявяват в резултат от Ама, а Ама е резултат от неправилното функциониране на Агни (биологичният огън на тялото).

Винаги, когато умът или тялото излизат от ритъм, Ама започва да се натрупва в организма и след време причинява физически или психически проблеми, които всички познаваме като „болести”.

Правила на хранене в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Правила на храненето според Аюрведа

Пийте вода веднага след събуждане

Навикът да пиете по чаша вода веднага след събуждане може да реши много от проблемите с храносмилането. По време на сън тялото ни балансира нашия хормонален фон. Това означава, че едновременно с възстановяването на силите ни, в организма ни се натрупват токсини и отпадъци, които е добре да бъдат изхвърлени възможно най-бързо, за да се предотврати натрупването им в организма.

Пиенето на вода веднага след събуждане стимулира работата на червата и помага за отстраняването на токсините и освобождаването на тялото от отпадъците.

Аюрведа препоръчва да поставите водата в меден съд още от вечерта и да я изпиете веднага след пробуждане. Ако този вариант не ви допада, можете да пиете топла вода, в която да добавите една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок или малко мед.

Яжте прясно приготвена храна

Един от важните принципи за добро храносмилане в Аюрведа е да се консумира прясно приготвена храна. Домашно приготвената храна се консумира веднага, не се претопля. Важно е също така, докато приготвяте храната да сте в добро настроение и да мислите за хубави, приятни неща. Консумацията на топла и прясно приготвена храна позволява на хранителните ензими да работят по-добре.

Яжте само „жива” храна

За да бъдем енергични, тялото ни се нуждае от пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Те съдържат ензими, необходими за доброто храносмилане и асимилацията на храната, както и хранителни вещества, които се грижат за нормалното клетъчно изграждане.

Яжте, когато сте наистина гладни

Въпреки, че има правила за часовете за хранене (6 четири часови зони), Аюрведа препоръчва да се храните, когато изпитвате глад, защото тялото ви знае най-добре кога е трябва да се нахрани.

Разбира се, този принцип не се прилага в случаите, в които има нарушения на храненето или ако сте уморени, разсеяни или депресирани. Важно е да се отбележи, че според Аюрведа не бива да се храните по навик, заради стреса или заради емоционални липси.

Дъвчете добре храната си

Когато започнете да се храните не бързайте, а бавно и добре сдъвквайте храната си. Бавното хранене дава възможност на вкусовите рецептори да изпратят сигнал до мозъка ни за това какво ядем, колко ядем и кога сме сити. Освен това бавното и правилно дъвчене на храната дава възможност на стомаха и другите храносмилателни органи да се „подготвят” и да смелят храната правилно.

Тези сигнали помагат да се разпредели правилното количество и правилния тип храносмилателни сокове в стомаха ни, за да се улесни процеса на храносмилане. Колкото повече дъвчете храната си, толкова повече полезни хранителни вещества ще бъдат усвоени от тялото.

Следвайте правилата за водата

Според Аюрведа не е полезно за доброто храносмилане да се пие много вода преди хранене. Може да се изпият една – две глътки вода преди хранене за прочистване на устната кухина и хранопровода, което да гарантира оптималното функциониране на храносмилателния тракт (Агни). Пиенето на много вода преди и по време на хранене обаче не е препоръчително, тъй като забавя процеса на храносмилане. Затова Аюрведа препоръчва да се изчака поне половин час след хранене и тогава да се пие повече вода.

Аюрведа вода | Ayurveda Bansko

Ведическите правила за водата

 • Да не се пие студена вода, а само вода със стайна температура, тъй като студената вода забавя процесите на храносмилане.
 • Водата да се пие на малки глътки и бавно. Когато пием водата глътка по глътка, тя има време да се смеси по-добре със слюнката от устната ни кухина и докато стигне до стомаха се превръща в алкална вода. Алкалната вода създава неутрална атмосфера в стомаха и улеснява и подпомага целия процес на храносмилане. 

Следвайте принципите за съвместимост на продуктите

Според Аюрведа някой хранителни комбинации нарушават нормалното храносмилане и дебалансират дошите. Неправилната комбинация на храни може да доведе до лошо храносмилане, ферментация, гниене, образуване на газове и други. С други думи, неправилната комбинация на храни води до натрупване на Ама (токсини), а оттам и до появата на заболявания.

Използвайте при приготвянето на храната подправки, които стимулират храносмилането

Аюрведа подправки | Ayurveda Bansko

Такива подправки са джинджифил, куркума, кориандър, кимион и други. Използването на подобни подправки усилват храносмилането, премахват токсините и спомагат за усвояването на хранителните вещества от храната.

Включете в диетата си и шестте вкуса!

В Аюрведа вкусът на храната е важен за нейния ефект върху дошите и следователно върху цялата психо – физиологична система на човека. За да бъде балансирано храненето, всеки ден в диетата си трябва включвате всичките шест вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, люто, стипчиво). Всеки вкус е важен стимулант за дошите и отсъствието само на един от тях води до дисбаланс в организма.

 • Сладко – сладкият вкус е необходим за поддържането и растежа на тъканите;
 • Кисело – поддържа киселинността и намалява жаждата;
 • Солено – снабдява организма с минерали и помага за задържането на водата;
 • Горчиво – има най-малки хранителни стойности, но е важно, тъй като е необходимо за извеждането на токсините от организма;
 • Люто – повишава апетита, поддържа обмяната на веществата и подобрява храносмилането;
 • Стипчиво – помага за задържането на минералите в организма.

Следвайте правилото „100 стъпки след вечеря”

След вечеря е добре да излезете на разходка, за да дадете време на храната да се смели. Аюрведа счита, че ако изминавате поне по 100 стъпки след вечеря, това подобрява храносмилането и балансира нивото на захар в кръвта, което се появява след хранене.

Индийската медицина препоръчва разходката да е бавна и ненатоварваща и да се извършва редовно. Упражнения след вечеря, освен Vajrasana не са препоръчителни.

Правете Vajrasana след вечеря

Vajrasana е единствената асана, която се препоръчва да се практикува след хранене и която помага за подобряване на храносмилането. Vajrasana увеличава притока на кръв към храносмилателните органи, което спомага за увеличаване ефективната работа на храносмилателната система.

Храни, осигуряващи баланс на дошите

Баланс на дошите в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Всяка конституция (Пита, Вата, Кафа) се нуждае от различен тип храни, които да се погрижат за баланса на Агни.

Храни, полезни за храносмилането на Вата доша

За хората с конституция Вата много полезни са бобовите храни и зърнено – житните храни, които обаче трябва да бъдат топлинно обработени или във вид на каша. Много полезни също така са пшеницата и всички видове зеленчуци (без зеле, целина, спанак, домати, броколи).

От плодовете препоръчителни за Вата доша са лимоните, гроздето, вишните, черешите, ягодите, сливите, ананаса, а по-малко полезни са ябълките, бананите, нара, портокалите.

Растителните масла със сгряващи качества са полезни за храносмилането на Вата конституция, а соевото и царевичното олио трябва да се избягват.

С млечните продукти Вата доша нямат никакви проблеми, тъй като те се усвояват добре от организма им.

От сладките храни могат да консумират без проблем кленов сироп, мед, дори и захарни бонбони, но не бива да прекаляват с рафинираната захар и шоколада.

Храни, подходящи за Пита конституция

Храните, които подпомагат доброто храносмилане на хората с Пита доша са:

 • зърнено – житните храни – пшеница, ориз, овес. Не се препоръчват елда, просо, леща, царевица.
 • от зеленчуците са полезни цветното зеле, целината, броколите, картофите, зелето, граха, пиперките, краставиците, доматите. Не е желателна консумацията на лук, спанак, репички, моркови, цвекло.
 • плодове – хората с Пита доша могат да си хапват на „корем” ябълки, пъпеши, сливи, нар, грозде. Трябва да внимават с консумацията на круши, ананаси, малини и да отбягват банани, праскови, грейпфрут, лимони, кайсии.
 • растителните масла също не са препоръчителни за диетата на Пита конституция.

Полезни храни за Кафа доша

Всички зърнено– житни храни, които стимулират работата на бъбреците са полезни за Кафа доша.

Зеленчуците също са полезни, но е добре да не се консумират в сурово състояние. Най-полезни за доброто храносмилане на Кафа конституция са целина, броколи, моркови, зеле. Не се препоръчват краставиците, доматите, лука, патладжаните, граха.

Плодовете не са препоръчителни, но тъй като без плодове изобщо не може, най-полезни за Кафа конституция са крушите и ябълките, а най-вредни са бананите.

Млечните продукти също не са полезни, затова трябва да се избягва консумацията им. Тези продукти могат да бъдат заменени със соево мляко и сирене.

За Кафа доша много полезни са лютите храни като чили, люти чушки, чесън, черен пипер и други.

Сладките храни дестабилизират храносмилането на Кафа най-силно, затова и всякакви сладки храни (без мед) е препоръчително да се избягват.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *