FB PIXEL

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

31.01.2022

Няма човек, който да не е изпитвал измръзване на краката и ръцете си през студените месеци на годината. Изтръпването на крайниците също е често срещано състояние. Понякога тези неприятни усещания не са само безобиден сигнал на тялото, а по-скоро може да са симптом за здравословен проблем. 

Как обаче човек да прецени дали е необходимо да се консултира със специалист? Отговорът зависи от силата и честотата на подобни прояви и дали те са съпътствани с други подобни оплаквания. Причините за изтръпването и измръзването на крайниците може да са най-различни. 

Когато се касае за хроничен здравословен проблем, а не за безобидна реакция на организма, то тогава може да се мисли за нарушена функция на централната нервна система или проява на анемия. Разбира се, достоверното и точно диагностициране може да се постигне единствено след консултацията с лекар или с помощта на съвременната медицинска специализирана апаратура. 

Ако няма установени промени в здравословното състояние, то причините се отдават основно на  напрежение, стрес, физиологичен проблем, външни фактори и други. 

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

По какъвто и начин да се провокира изтръпването и измръзването на ръцете и краката, то дори да е необходимо да се следва назначена медицинска терапия, съществуват алтернативни начини за преодоляване на дискомфорта. Те могат да се практикуват паралелно или отделно от класическото лечение. 

Аюрведа – начини за алтернативни практики и терапии

Методите на аюрведа са сред познатите и широко приложими средства за лечение на различни болести и състояния. Причината е, че хилядолетното учение съхранява познанията на лечителите през вековете, а в нашето съвремие е предпочитан начин за постигане на баланс по отношение на физическото, психическото и емоционалното здраве на човек.

За разлика от традиционната медицина, аюрведа търси първоизточника на заболяването, а не третира само симптоматиката. Тя е и философия за човека, основана на придържане към природосъобразния начин на живот.  

Лечебни аюрведа терапии 

Традиционна индийска медицина лекува енергийните дисбаланси в организма. Според аюрведа именно на тях се дължат първо причинителите на различните болести. При двигателни нарушения или смущения при оросяване на крайниците, аюрведа лечителите прилагат оздравителни процедури с помощта на аква лечение, билки, храни, детоксикация на организма и още други природосъобразни методи.

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

При нарушение функциите на крайниците индийската традиционна медицина използва няколко основни терапии, които са свързани с прилагането на лечебни отвари и масла. 

Сред най-разпространените са Санди Питчу и Кати Питчу. Първата процедура се прилага за подобряване на общото състояние на крайниците. В основата на лечението е използването на затоплени билкови масла, с които се цели успокояване при усещане на болки, изтръпване или недобро оросяване на крайниците. 

Втората процедура въздейства на същия принцип, като за целта засегнатите части /в случая това са краката и ръцете/ се покриват със топли памучни компреси. 

Те са напоени в билкови отвари, чрез които се постига  повишаване на температурата в крайниците, преодоляване на напрежението и същевременно се стимулира отделянето на токсини от организма, които да бъдат изхвърлени през най-големия човешки орган – кожата. 

След двете терапии човек усеща прилив на енергия, подобряване се неговия тонус и кръвообращение, цялото тяло се затопля и успокоява.

Лечебната гимнастика е друг способ за постигане на добър ефект върху крайниците. Аюрведа препоръчва йога като начин за ежедневно раздвижване, стабилизиране на мускулатурата и освобождаване на съзнанието от ежедневното напрежение. 

Много от упражненията в йога имат положителен ефект върху доброто оросяване на крайниците. Това са асаните, при които ръцете и краката са в изпънато положение. Идеята е, по този начин да се стимулира кръвообращението в тях. 

В основата на индийската гимнастика като цяло е правилното дишане, което също помага за укрепването на организма. Повечето движения са плавни, изискват пълно спокойствие и зареждат с положителна енергия.

Наред с йогата са познати още и лечебни гимнастики. Пример е пилатес, който също е много добре познат и приложим по света. В домашни условия може да се практикуват и няколко други съвсем лесни упражнения, които изцяло са насочени към стабилизиране на крайниците и тяхната координация.

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

Най-лесното упражнение, което може да изпълни всеки, е стоенето на пръсти с максимално изпънати ръце нагоре. Целта е кръвоснабдяване на крайниците и стимулиране на мускулните групи в ръцете и краката. Това се постига и с няколко минутно ходене на пръсти. Може да се практикува всеки ден. 

Единственото условие е да се изпълнява с боси крака, за да не се наруши правилната стойка. Упражнението се препоръчва както при изтръпнали крака, така и при студени долни крайници.

Студенината се преодолява най-бързо с топли бани и масажи. Най-удачно е да се използват загряващи кремове или специализирани масла, които да се втриват в кожата. 

Терапията може да започне със загряваща баня, след което тялото да се масажира с подходящ лечебен екопродукт. Аюрведа използва изцяло природни средства за лечение, които са на растителна основа.

Храната като начин за преодоляване на проблемите с крайниците

Видът на храната не е за подценяване в нито една ситуация. Не е случайно, че продуктите, които се консумират, могат да имат полезно или вредно въздействие върху човешкия организъм. От друга страна загряване на премръзнало тяло може да се постигне именно с помощта на храната. 

Според аюрведа това, с което се храним, е от съществено значение при преодоляване на един или друг здравословен проблем. В основата на индийската медицина са лечебните свойства на билките, подправките и тяхната комбинация с плодовете и зеленчуците. Не е без значение също така кога и как консумираме ястията. 

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

Билковите отвари се прилагат не само под формата на чайове, използват се още при водни терапии и детоксикация. Пречистването на организма също е сред приоритетните терапии на алтернативните лечители. 

Те считат, че натрупаните вредни вещества в тялото са сред основните причини за влошаване на нашето здраве. Някои от познатите ни начини за детоксикация са именно с консумацията на определени лечебни храни. 

Добре проучени от аюрведа са ползите от подправките и тяхната комбинация. Загряващите и засилващи огъня в нас съставки са начин за справяне с дискомфорта на крайниците. Препоръчителни за топли напитки смесени с канела, джинджифил, лимон, черен пипер, карамфил, зжездожиден анасон и други. 

В ястията пък е добре да има куркума, дафинов лист и чесън. При наличие на анемия е най-добре да се консумират лук и ядки. Други полезни продукти са сминдухът, белият и черен пипер, лютите чушки. При изтръпване и измръзване на краката и ръцете е необходимо да се приемат естествени пробиотици. 

Най-добрият източник е българското кисело мляко, към което може да се прибавя лъжичка куркума. Друг полезен продукт са всички бобови растения. Преди да се консумират, те трябва да се накиснат за няколко часа във вода, след което да се сварят добре с подходящи подправки. 

Фасулът, лещата, кафявият ориз са задължителни елементи от традиционната индийска кухня. Ефектът им се засилва, когато са комбинирани с пречистеното масло Гхи. 

Изтръпване и измръзване на крайниците и Аюрведа

Поддържането на добро здраве може да се получи с постигане на баланс, проповядва аюрведа. Това означава да не се пренебрегват правилата за правилно хранене, поддържането на добра физическа форма и преодоляване на ежедневния стрес и напрежение. 

Древното индийско учение препоръчва също ежедневна медитация или пречистване на ума от лошите помисли, за да се постигне вътрешно равновесие и хармония със себе си и с околния свят. 

Това е най-добрият метод за човек, за да да съхрани вътрешното си Аз, да намери своя път и да не се измъчва, което ще го съхрани в крепко здраве и ще му даде сили да преодолява препятствията  в живота. Защото повечето болести се дължат на дисбаланс. 

Снимки: Аюрведа Банско и Аюрведа София 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *