FB PIXEL

Аюрведа лечение на диспепсия

17.04.2018

Какво представлява диспепсията 

Понятието диспепсия обобщава различни проблеми при разграждането на храната в стомашно-чревния тракт. При нея по-частично или комплексно се появяват гадене, повръщане, киселини, газове, чувство за тежест или подуване на корема, като това може да е след хранене, но и на гладен стомах. Обикновено тези симптоми са съпроводени с болки в корема, най-често в горната част.

Това състояние е известно разговорно като Лошо храносмилане и е широко разпространено, защото основно е свързано с неподходяща храна и неправилен начин на хранене.

Диспепсията е два основни вида – функционална и органична

Диспепсия - заболяване | Ayurveda Clinic BanskoПри функционалната няма определено заболяване на стомаха или червата, което да предизвиква симптомите и цялостния дискомфорт. Тя обикновено се предизвиква от хранителния режим – консумация на несъвместими храни, които си пречат една на друга за разграждането, бързо хранене, алкохол, преяждане или другата крайност – недохранване, и т.н.

При органичната има вече конкретно заболяване на стомашно-чревния тракт. Това може да е нарушена дейност на мускулите на стомаха за “изтласкване” на храната по тракта; язви; нарушения, които позволяват връщане на стомашно съдържание в хранопровода, а то дразни лигавицата му с киселинността си; злокачествени образувания. Проблемите може да идват и от заболяване на органи, които съществено спомагат храносмилането – например жлъчка и черен дроб.

Според основните нарушения при разграждането на храната,  диспепсията се дели на три вида. Първият е ферментативна, вторият е гнилостна, третият – мастна, като те са съпътствани с промяна на бактериалната среда в червата.

Ферментативната е свързана с ненормално разпадане на въглехидратите, което предизвиква газове. Получават се куркания, усещане за подуване в корема, болки. При гнилостната диспепсия нарушенията са при разпада на белтъчините, което протича с гнилостно разлагане. Отново се образуват газове – метан, водород, сероводород и др. Мастната диспепсия е лошо разграждане на мазнините.

Природосъобразно лечение на диспепсия

Билки против диспепсия | Ayurveda Clinic BanskoПри органичната диспепсия лечението е по-специфично според установения проблем – може да е язва, може да е гастрит, различни инфекции по стомашно-чревния тракт и т.н. Както при функционалната диспепсия обаче, и тук от съществено значение са храната и хранителните навици. Правилата тук са част от общите принципи на Аюрведа за храненето.

Човек не бива да се храни, когато е под стрес или овладян от силна емоция – трябва да е абстрахиран, спокоен, съсредоточен само в храната. Тя трябва да се сдъвква добре, да не се гълтат големи залъци. По време на хранене не бива да се пият много течности, особено студени, защото намаляват храносмилателната способност.

Разнообразните вкусове, които трябва да присъстват в храната, не бива да се набавят с много видове ястия, които ще натоварят храносмилателната система, а умерено да се използват подправки. Да се избягва престоялата храна и пърженото.

За лечение на диспепсия има различни билки, много от които са с комбинирано действие и са благотворни не само за храносмилането, но и за целия организъм – успокояват болки, действат срещу микроби, вируси, бактерии. Хвойната например е с противовъзпалително действие, а едновременно с това премахва гаденето, от нея газовете намаляват, изчезва усетът за подуване. Срещу гадене и повръщане са полезни и босилекът и джинджифилът, който премахва и тежестта в стомаха след хранене. Ментовият чай пък бързо облекчава киселините, лайката успокоява болките и напрежението.

При лечението на диспепсия може да се използват специализирани масажи с различни натурални масла – от кардамон, розмарин, мента, кориандър. Прилагат се също и някои йога практики, които премахват болките в корема и чувството, че той е подут. Някои от йога позите подпомагат контракцията на червата за придвижването на храната и като цяло активират дейността на стомашно-чревния тракт.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *