Език:

Как да се справим с нарушеното храносмилане чрез Аюрведа

Как да се справим с нарушеното храносмилане чрез Аюрведа
Аюрведа чай | Ayurveda Bansko

Нарушеното храносмилане – основа за всички болести 

Опасно вредни храни | Ayurveda BanskoХраносмилането има пряко и цялостно значение за организма. Продължителната поява на болки или тежест, или парене в стомаха, оригването, газовете, гаденето, което може често да води до повръщания, киселините, не са локален проблем. Те сочат, че текат процеси, които носят риск от заболяване на различни системи в организма.

При храносмилането храната се трансформира в енергия, необходима за съществуването, защитните сили и развитието. Нарушенията при разграждането на храната водят до нарушения и при оползотворяването на хранителните вещества. Това недобро усвояване на енергията засяга организма на всичките му нива – като се започне от  клетките, мине се през тъканите и органите, и се стигне до функциите на цялостните системи.

Общото вредно въздействие на нарушеното храносмилане се усилва и от друг факт. Когато храната не се разгражда ритмично и навреме, в храносмилателния тракт започват да се задържат хранителни остатъци, при които започва гниене. При този процес се отделят токсини, които чрез кръвта се разнасят заедно с полезните вещества по цялото тяло. Така в организма се натрупват най-различни отрови. Това са пестициди, тежки метали, както и свободни радикали, и др.

Натрупвани по-дълъг период, те тровят организма, различни органи започват да нарушават естествените си дейности, зададени им от природата; нарушават се функциите на цели системи и това води до заболявания.

Всъщност за Аюрведа недоброто храносмилане е причината за всички болести на всички системи в организма. То от своя страна е свързано с неправилно хранене. Даже ако храносмилателните проблеми са предизвикани от болест на храносмилателни органи, то до нея се е стигнало точно заради нецелесъобразно хранене.

Най-общо казано, то не е съобразено с особеностите и възможностите на храносмилателната система на дадения човек. Може да e еднообразна храна, преяждане или недохранване, консумация на вредни за типа тяло храни, неподходящо съчетание или последователност на хранителни продукти. Особено важно е и времето на хранене, и начинът по който се храним – даже полезни по принцип продукти, могат да станат безполезни или вредни, ако например се ядат над три часа след сготвянето.

Методи и средства срещу нарушенията в храносмилането

Аюрведа чай | Ayurveda BanskoАюрведа отъждествява храносмилането с огън. Това е не толкова с онагледяващо, колкото с философско значение. Във вижданията на Аюрведа огънят е един от петте принципа на сътворението на Вселената и се свързва с трансформациите на материята. Както всички процеси в организма и природата, храносмилателният огън има различна активност през денонощието, съобразно Слънцето.

През нощта Агни е най-слаб и храненето тогава е особено вредно за органите на храносмилането, абсорбирането и асимилацията. Най-силен е на обяд, когато Слънцето се е вдигнало високо. Допълнително той може да се разпалва или стихва.

При различните нарушения на храносмилането Аюрведа има различни начини да активира храносмилателния огън, за да няма престояващи в храносмилателния тракт остатъци, които да загниват. Ако се е развила болест, лечението е по-специализирано. Най-общо може да се посочи, че се прилагат процедури, съобразени с природните процеси в организма, хранителни режими, многообразни билки и натурални извлеци, които могат да се използват самостоятелно, или в комбинации, сурови, или като подправки в храната. Въздействието им е комплексно, включително и болкоуспокояващо.

Прилагат се и практики от йога, например, за да се активират контракциите на червата, които предвижват храната, също така и за да се премахнат коремните болки.

Добър ефект срещу стомашни болки има сокът от алое вера. Той се усвоява бързо, като има и пречистващо действие за стомаха и червата. Обикновено са достатъчни две супени лъжици дневно.

Много използван е и джинджифилът. Той премахва болките в корема, неутрализира киселините и газовете, действа противовъзпалително, активира стомашните сокове. Може да се използва на чай, направен от смлян джинджифил, престоял в топла вода 5 минути.

За една чаша достатъчният джинджифил е на половината от чаена лъжичка. Добавя се мед и чаят се изпива. Прилага се два-три пъти на ден. Успокояващо действие имат също чайовете от лавандула, мента, лайка, мащерка и др.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.