FB PIXEL

Как да се справим с нарушеното храносмилане чрез Аюрведа

18.04.2018

Нарушеното храносмилане – основа за всички болести 

Опасно вредни храни | Ayurveda BanskoХраносмилането има пряко и цялостно значение за организма. Продължителната поява на болки или тежест, или парене в стомаха, оригването, газовете, гаденето, което може често да води до повръщания, киселините, не са локален проблем. Те сочат, че текат процеси, които носят риск от заболяване на различни системи в организма.

При храносмилането храната се трансформира в енергия, необходима за съществуването, защитните сили и развитието. Нарушенията при разграждането на храната водят до нарушения и при оползотворяването на хранителните вещества. Това недобро усвояване на енергията засяга организма на всичките му нива – като се започне от  клетките, мине се през тъканите и органите, и се стигне до функциите на цялостните системи.

Общото вредно въздействие на нарушеното храносмилане се усилва и от друг факт. Когато храната не се разгражда ритмично и навреме, в храносмилателния тракт започват да се задържат хранителни остатъци, при които започва гниене. При този процес се отделят токсини, които чрез кръвта се разнасят заедно с полезните вещества по цялото тяло. Така в организма се натрупват най-различни отрови. Това са пестициди, тежки метали, както и свободни радикали, и др.

Натрупвани по-дълъг период, те тровят организма, различни органи започват да нарушават естествените си дейности, зададени им от природата; нарушават се функциите на цели системи и това води до заболявания.

Всъщност за Аюрведа недоброто храносмилане е причината за всички болести на всички системи в организма. То от своя страна е свързано с неправилно хранене. Даже ако храносмилателните проблеми са предизвикани от болест на храносмилателни органи, то до нея се е стигнало точно заради нецелесъобразно хранене.

Най-общо казано, то не е съобразено с особеностите и възможностите на храносмилателната система на дадения човек. Може да e еднообразна храна, преяждане или недохранване, консумация на вредни за типа тяло храни, неподходящо съчетание или последователност на хранителни продукти. Особено важно е и времето на хранене, и начинът по който се храним – даже полезни по принцип продукти, могат да станат безполезни или вредни, ако например се ядат над три часа след сготвянето.

Методи и средства срещу нарушенията в храносмилането

Аюрведа чай | Ayurveda BanskoАюрведа отъждествява храносмилането с огън. Това е не толкова с онагледяващо, колкото с философско значение. Във вижданията на Аюрведа огънят е един от петте принципа на сътворението на Вселената и се свързва с трансформациите на материята. Както всички процеси в организма и природата, храносмилателният огън има различна активност през денонощието, съобразно Слънцето.

През нощта Агни е най-слаб и храненето тогава е особено вредно за органите на храносмилането, абсорбирането и асимилацията. Най-силен е на обяд, когато Слънцето се е вдигнало високо. Допълнително той може да се разпалва или стихва.

При различните нарушения на храносмилането Аюрведа има различни начини да активира храносмилателния огън, за да няма престояващи в храносмилателния тракт остатъци, които да загниват. Ако се е развила болест, лечението е по-специализирано. Най-общо може да се посочи, че се прилагат процедури, съобразени с природните процеси в организма, хранителни режими, многообразни билки и натурални извлеци, които могат да се използват самостоятелно, или в комбинации, сурови, или като подправки в храната. Въздействието им е комплексно, включително и болкоуспокояващо.

Прилагат се и практики от йога, например, за да се активират контракциите на червата, които предвижват храната, също така и за да се премахнат коремните болки.

Добър ефект срещу стомашни болки има сокът от алое вера. Той се усвоява бързо, като има и пречистващо действие за стомаха и червата. Обикновено са достатъчни две супени лъжици дневно.

Много използван е и джинджифилът. Той премахва болките в корема, неутрализира киселините и газовете, действа противовъзпалително, активира стомашните сокове. Може да се използва на чай, направен от смлян джинджифил, престоял в топла вода 5 минути.

За една чаша достатъчният джинджифил е на половината от чаена лъжичка. Добавя се мед и чаят се изпива. Прилага се два-три пъти на ден. Успокояващо действие имат също чайовете от лавандула, мента, лайка, мащерка и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *