FB PIXEL

Значението на горчивите вкусове за балансирано хранене

16.04.2018

Има хора, които се отвращават при мисълта за горчиви храни, а други ги обожават. Лекарите са открили отговора на тази загадка. Обикновено тези, които обичат да ядат горчиво имат нисък нисък индекс на телесната маса (ИТМ), а тези с висок ИТМ не харесват горчивия вкус.

Видове подправки

Всеки от нас иска да се чувства и изглежда добре и да изпитва също така удоволствие от храната. Балансираното и разнообразно хранене е главен ключ не само към добра фигура, но и към крепко здраве. Затова и е важен изборът на храна, който правим всеки ден, тъй като от нея зависи как ще се чувстваме и какво ще е здравето ни.

В древната индийска медицина Аюрведа, която е на повече от 5000г., се отделя огромно внимание на храната и начинът на хранене. Тази древна медицина вярва, че храната може да бъде едновременно и лекарство и отрова. Затова и при храненето според Аюрведа се отправя голямо внимание върху подправките, билките, минералите, благородните кристали, металите, а също и цветовете.

Според Аюрведа храната, трябва да бъде вкусна, за да е напълно полезна. Също така древната медицина счита, че различните вкусове  оказват различно влияние върху различните органи на тялото ни. Аюрведа вярва, че храната е лекарство и играе важна роля в поддържането на балансите в организма.

С възникването на Аюрведа е възникнала и вкусотерапията. В Аюрведа за доброто възприемане на вкусовете главна роля играе водата, която се явява първоелемент в Аюрведа. Влажността на езика е важна, за правилното вкусово възприятие на всяко едно вещество при хранене.

В Аюрведа съществуват шест основни вкуса: сладъккиселсоленлютивгорчив и стипчив.

Тези шест вкуса на храната според аюрведа са всъщност производни на петте първоелемента и според Аюрведа винаги трябва да се стараем всички те да са налични на нашата трапеза. Освен това, всеки от вкусовете трябва да е така дозиран в ястията, че да отговаря на личната ни конституция, за да постигнем здравословен баланс на естествените енергии в нашето тяло и да се чувстваме добре след хранене.

Отделни видове подправки

Соленият  вкус например се свързва с елементите Огън и Земя, Сладкият се свързва с елементите Земя и Вода , киселият – Земя и Огън,  лютивият – Огън и Въздух,  горчивият – Етер (пространство) и Въздух, стипчивият – Земя и Въздух.

Трите доши Вата, Пита и Кафа са изградени по два елемента и съответно всеки от вкусовете отговаря на два Аюрведа елемента. Освен според дошите, различните вкусове могат да се класифицират според виря, раса и випак.

  • Раса представлява първоначалното усещане в устата, което храната създава.
  • Виря е охлаждащият или загряващият ефект, който тя предизвиква след като вече е попаднала в стомаха.
  • Випак пък представлява послевкусието, което оставя храната. Солените и сладките храни например имат сладък випак.

За всеки човек се препоръчва даден вкус в зависимост от дадената му конституция според Аюрведа. Освен според личната конституция, храната също така трябва да се подбере според здравословното състояние на човек и дадения сезон.

Готвенето по  Аюрведа включва употребата на много подправки, билки и треви, които придават на ястията богата палитра от приятни аромати и вкусове. Затова и храната приготвена по рецептите на Аюрведа ни предоставя наслада на сетивата и едно наистина страхотно гастрономическо преживяване.

За хората с Вата конституция не се препоръчва прекалената консумация на  лютиви, горчиви или стипчиви храни. Тези храни yвeличaвaт eлeмeнтa Bъздyx и могат да причинят поява на газове. За този тип конституция са подходящи кисели, солени и сладки храни.

Xopaтa c Питтa ĸoнcтитyция не трябва да ядат солени, лютиви или ĸиceли xpaни, тъй като те нapyшaвaт бaлaнca нa eлeмeнтa Oгън в тялoтo. За тях се препоръчват горчиви, сладки и

cтипчиви xpaни.

Киселите, солените и сладките храни не са препоръчителни за хора  c Кaфa ĸoнcтитyция. Те увеличават пъpвoeлeмeнтa Boдa.  За кафа е подходяща консумацията на храни с горчив, стипчив и лютив вкус.

Нека разгледаме свойствата на отделните вкусове и за кои конституции са подходящи

Сладък вкус

Сладкият вкус е най-доминиращият вкус от всички останали. Водата и земята са елементите на сладкия вкус. Всеки един хранителен продукт е сладък в определена степен. Той съдържа захари, въглехидрати, аминокиселини, мазнини.

Плодове - банани и грозде

Главно зърнените храни, прясното мляко и плодовете имат сладък вкус. Това са захарта, шекера, сладък корен, фурми, тиква, ориз, пшеница, бряст, мента, червен карамфил, кленов сироп. Водата, която се счита за първичен елемент на живота, също е сладка.

Сладкото е тежко по природа и се характеризира със бавно храносмилане. Свойствата му са да засища глада, да успокоява нервната система, утолява жаждата, зарежда тялото с енергия, балансира водния баланс. Дори се счита, че консумирано умерено, сладкото допринася за дълголетие.

Сладкият вкус създава чувство на парене, има охлаждащо действие и действа анаболно. Този вкус е подходящ за всеки телесен тип но конституциите Вата и Пита могат да го приемат в по-голямо количество от Кафа. Сладкото намалява Вата и Питта и увеличава Кафа. Сладкият вкус се произвежда от земята и водата.

Солен вкус

Солените храни са най-подходящи за Вата. Другите телесни типове могат да го консумират в малки количества. Соленият вкус е образуван от земята и огъня и е горещ и тежък по природа. Той има пречистващо, детоксикиращо и смазващо действие върху тъканите на целия организъм, активизира всички телесни процеси, действа добре на лигавиците, стимулира функцията на храносмилателната система, подпомага електролитния баланс и улеснява усвояването на минералите.

Солен вкус

Добри източници на сол са морската, хималайската и каменната  сол, различните видове водорасли, от рода на келп, соев сос тамари, черни маслини. Сол може да се открие и в повечето водни зеленчуци като домат, краставица, тиквичка, тъй като в тях има големи количества естествен физиологичен разтвор.

Прекалената консумация на солено влияе зле на кръвта и кожата. Действието на солените храни е анаболно, увеличава Пита и Кафа и  намалява Вата. Соленото има горещо въздействие.

Солените храни подобряват храносмилането, действат успокояващо и имат слабителен ефект, повишават секрецията на слюнка. Имат също способността да неутрализират другите вкусове и да създават зъдържане на течности в организма.

Кисел вкус

Киселият вкус има загряващо действие и е най-препоръчителен за Вата, като Питта и Кафа могат да го консумират в съвсем малки количества. Той намалява Вата и увеличава Кафа и Пита.

Кисел вкус

Киселите храни стимулират храносмилането, подпомага изхвърлянето на отпадъците от организма, стимулират апетита.  Водният и огненият елемент създават киселия вкус. Кисели са всички органични киселини. Плодовете като лимон, ягоди, грейпфрут, киви, зелено грозде, тамаринд (индийска фурма) са кисели и съвсем малко сладки, както и чаят от хибискус и шипка. Кисели са също всички храни с ферментация като например различните видове туршии, сирене, кисело мляко, соев сос, оцет, вино.

Горчив вкус

Горчивият вкус съществува благодарение на въздуха и пространството. Той се смята за най-лекият и хладният от всички вкусове. Поради охлаждащото си качество горчивото има силен детоксикиращ ефект и премахва отпадните продукти от тялото.

Горчив вкус

Също така стимулира ясната мисъл и го има в почти всички горчиви храни като зеленолистни зеленчуци от типа на марулята, киселеца, градинската жлъчка, ревена, корените на глухарче, белият трън, горчиви са свежите корени на куркумата, алое вера, различни подправки и билки като сминдух, корени на тинтява, зеленият, черният чай и повечето билкови чайове. Горчив вкус имат алкалоидите и гликозидите.

Препоръчва се най-вече за Питта, като другите телесни типове също  могат да го консумират. Увеличава Пита и Вата и намалява Кафа. Кафа може да го консумира в малки дози, а най-малко количество се препоръчва за Вата.

Лютив вкус

Лютивият вкус разбира се има най-горещо въздействие от всички Аюрведа Раси.Този вкус е най-благоприятен за Кафа конституция. Вата трябва го консумира в малки количества, а Питта е добре да го консумира рядко.

Лютиви вкусове

За Вата конституция е добре да консумира люто в комбинация със солени, кисели и сладки храни. Лютивият вкус прави метаболизма по-бърз, увеличава апетита, изостря сетивата, подобрява мозъчната функция, поддържа баланса на секретите в тялото и подобрява кръвообращението.

Лютивата храна действа пречистващо на синусите, Той е образуван от огнения и въздушния елемент. Лютив вкус дават подправки като черният пипер, лютите чушки, лука, ряпата, джинджифилът, горчицата, чесъна, лютивите подправки от които асафетида и всички вещества и масла, които са летливи.

Стипчив вкус

Стипчивите храни, също както и горчивите в Аюрведа също се считат за лекарство. За всяка телесна конституция се препоръчва съвсем малко количество храни със стипчив вкус.

Стипчив вкус

Стипчивият вкус е съставен от въздух и земя и се счита за най-чистият от другите шест вкуса. Той има охлаждащ сух ефект. Стипчиви са предимно бобовите храни като зелен фасул и бял боб, плодове като зелени банани, нар, червени боровинки, зелено грозде, бамя, кълнове от люцерна, хидрастис, смирна, куркума, стипца. Други храни със стипчив вкус са чайовете, приготвени от кори на дървета. Последните например са богат източник на танини.  По-голямата част от зеленчуците са с със стипчив вкус.

Стипчивите храни предизвикват газоотделяне и затова не се препоръчват за Вата конституция, като Кафа и Пита обаче имат право да го консумират по-често. Стипчивите храни имат затягащо действие и помагат на тялото да се пречисти от натрупаните токсини. Друго тяхно свойство е, че намаляват секрецията, подсилват организма и действат проясняващо на мисълта.

Независимо от това кой какви вкусове обича, фактите говорят едно – горчивите храни  оказват благоприятно влияние върху целия организъм. Горчивите храни не само стимулират метаболизма и изгарането на мазнините, но и повишават естествената ни енергия, подобряват храносмилането и концентрацията, пречистват организма ни от токсините и повишават имунитета.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *